KPK vo Veszpreme vyvrcholili veľkou drámou, spadol aj Baška

25.4.2015, 11:44 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Po štyroch dňoch bez dobrých správ si fanúšikovia Erika Bašku náladu zlepšili včera a dnešný deň bol už čerešničkou na torte pretekov, ktoré tento rok oslavovali štyridsiate výročie vzniku. Jazdili sa za bývalého režimu pod názvom Tarnów - Poprad.
 
5. etapa Karpatských pretekov kuriérov 2015 (UCI Europe Tour, 2.2U)
3.5. nedeľa rovinatá ciel rovina Veszprem > Veszprem 109 km vitaz Mertz
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-pikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5
 
Maďarskí spoluorganizátori asi s Poliakmi príliš nekomunikovali, pretože mapu i profil dnešnej etapy a veszpremského okruhu na oficiálnu stránku pretekov nedodali. Mali sme ju možnosť vidieť iba v tlačenom bulletine a bola to viac-menej rovina. Preto sa čakal klasický špurt.
 
Ako spomínal Erik Baška, Pavel Padrnos z AWT-GreenWay by sa však nehneval, ak by ku takejto koncovke nedošlo. Aby prémie i etapu vyhral únik s cyklistami mimo poradia a Cuadros bez problémov vyhral celé preteky.
 
Etapa sa však česko-belgickému celku vymkla spod kontroly. Po polhodine boja sa vytvorila 16-členná skupina s viacerými ľuďmi z celkového poradia. Bol tam hlavne štvrtý Van Gestel z Lotta a piaty Ariesen z Jo Pielsu, ktorí boli do desiatich sekúnd straty, ale i viacero ďalších ľudí z Top 15. AWT tam malo iba nestriedajúceho Bronckhoffa, šiesteho muža GC.
 
Po prvej hodine pretekov mala 16-tka náskok 1:30. Žiaľ, aj tentoraz bez Slovákov, ktorí jazdia veľmi-preveľmi defenzívne. Navyše, bolo jasné, že aj keby bol únik dostihnutý, Erik Baška musel pracovať na čele hlavnej skupiny, takže na prípadný špurt by mu neostávalo dostatok síl.
 
Na prvej prémii sa Bronckhoffovi nepodarilo zdolať Ariesena a Holanďan sa posunul na virtuálne tretie miesto so stratou piatich sekúnd na Cuadrosa. Za prémiou začalo silno fúkať a to hralo proti úniku, ktorého náskok začal klesať.
 
Druhá rýchlostná prémia sa už stala korisťou Jana Bronckoffa z AWT-GreenWay, no Ariesen bral druhé miesto a dostal sa už na dve sekundy ku Cuadrosovi. Samotný Bronckhoff strácal na virtuálnom šiestom mieste deväť sekúnd. Všetko mohol zmeniť cieľ s bonifikáciami 10-6-4. Náskok úniku sa 40 km pred cieľom pohyboval na hranici minúty a silno pršalo.
 
Desať kilometrov pred cieľom celého etapáku mala šestnástka pol minúty náskoku. Dráma vrcholila, mohlo to ešte dopadnúť úplne všelijako - v etape aj celkovom poradí.
 
Napokon to únik o sedem sekúnd dokázal udržať do cieľa, aj keď vo Veszpreme došlo k viacerým pádom a situácia bola na konci v daždi neprehľadná. Zvíťazil Belgičan Rémy Mertz z Color Code, ktorý však nebol vysoko v poradí. Druhý skončil Adrian Janssen z Jo Pielsu a tretí Patryk Stosz z CCC Sprandi. Ani oni dvaja však neboli pred dnešným dňom tak vysoko, aby preteky vyhrali.
 
Napokon sa víťazom Karpatských pretekov kuriérov stal Tim Ariesen z Cycling Team Jo Piels, ktorý o triumfe rozhodol v dnešnom úniku, hoci tiež v poslednom kilometri spadol, ale rozhodcovia mu, samozrejme, dali čas víťaza, keďže bol vpredu. Holandský celok si po rokoch 2012 a 2013 pripísal tretí celkový triumf.
 
Posledný kilometer ostal škaredo zaplnený spadnutými a zranenými cyklistami. Na zem sa porúčal aj dnešný záchranca AWT Jan Bronckhoff a bohužiaľ i jeho kolega Erik Baška. Našťastie, cez SMS nám cestou domov potvrdil, že má iba pár klasických cyklistických odrenín a nemalo by to byť nič vážne. Ostatní Slováci sú tiež v poriadku.
 
V hlavnom pelotóne došli do cieľa všetci Slováci až na Juraja Lajchu, ktorý odstúpil. Juraj Bellan pri svojej premiére na etapových pretekoch 2. kategórie UCI obsadil konečné 29. miesto a bol najlepší zo Slovákov. Ľuboš Malovec skončil o jednu priečku za ním.
 
Zajtra večer budeme publikovať sumár týchto pretekov...
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY:
1. albansko MERTZ Remy COLOR CODE - AQUALITY 2h 13' 24''
2. vlajka JANSSEN Adrian CYCLING TEAM JO PIELS + 00' 00''
3. vlajka STOSZ Patryk CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 00''
vlajka BELLAN, DUBEŇ, MALOVEC, KRAJÍČEK, HARAG, KOVÁČIK,
BAŠKA, MÁLIK
+ 00' 07''
DNF vlajka LAJCHA Juraj SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA odstúpenie
 
 
CELKOVÉ PORADIE:
1. vlajka ARIESEN Tim CYCLING TEAM JO PIELS 13h 34' 03''
2. vlajka CUADROS Alvaro AWT-GREENWAY + 00' 04''
3. albansko VAN GESTEL Dries LOTTO SOUDAL U23 + 00' 04''
29. vlajka BELLAN Juraj SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 00' 53''
30. vlajka MALOVEC Lubos CYCLING ACADEMY TEAM + 00' 53''
44. vlajka HARAG Tomáš SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 01' 01''
53. vlajka BAŠKA Erik AWT-GREENWAY + 04' 59''
vlajka ostatní Slováci (5) veľké straty
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop