Prípravy na MSR a ČR v Žiline začínajú vrcholiť

6.6.2015, 06:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V závere júna (25-28.6.) sa budú v Žiline konať spoločné MSR a ČR v cestnej cyklistike. Vo štvrtok a piatok časovky postupne od junioriek, ženy, juniorov U23 až po Elite a cez víkend preteky s hromadným štartom. Počas tohto týždňa sme sa krátko rozprávali so Stanislavom Holecom, riaditeľom podujatia.
 
 
Začnime klasickou otázkou o výbere tratí - časovky aj pretekov. Ako ste postupovali, čo vybrali?
 
Kto pozná cestnú infraštruktúru v Žiline, tak vie, že je veľmi ťažké vybrať trasu takýchto cyklistických pretekov. Nemali sme teda príliš na výber a zvolili to, čo vidíte. Hlavným problémom tohto pretekárskeho okruhu bolo miesto, kde sa nám trasa križuje s diaľnicou a pokračuje po tej kvázi výpadovke cez Strážov. Našťastie, podarilo sa nám dohodnúť s políciou a diaľnica bude v Bytči odklonená po starej ceste a celý náš úsek uzatvorený.
 
Časovku sme chceli od začiatku ťahať smerom na východ. Česi sú častými návštevníkmi Vrátnej i Terchovej, ale nedokázali sme sa dohodnúť s políciou. Bolo by to na obchádzkovej trase Strečna a tvrdili, že ak by sa pod Strečnom niečo stalo, spôsobili by sme obrovský dopravný kolaps, navyše v piatok. Takže zvolili sme variantu vodného diela.
 
 
Ako klasifikujete okruh? Akým jazdcom by mal vyhovovať?
 
Určite technicky vyspelým pretekárom. Sú tam široké aj úzke úseky, veľmi veľa zákrut, zástavba aj otvorený priestor. Tri kratučké stúpania. V obci Ovčiarsko sme ešte náročky zišli z hlavnej cesty a vložili krátky zaujímavý technický úsek. Pretekári budú musieť na trati často brzdiť, rozbiehať sa, meniť prevody. Keď budú kilometre a hodiny pribúdať, nemajte žiadnu obavu, že sa pelotón nerozdelí. Nejaký "expert" sa pozrie na profil trate, nevidí veľké kopce a hneď povie, že to je jednoduchý okruh. Ale nie je to o tom. Myslím si, že je to moderný okruh hodný parametrov šampionátu.
 
 
Peter Sagan bude domácim pretekárom a v takých prípadoch sa organizátori snažia ušiť trať na miestneho matadora. Petrovi však vyhovuje absolútne čokoľvek, takže ste to asi nemuseli riešiť, že? Aké správy máte zo Saganovho okolia?
 
Samozrejme, Peťo by bol favoritom za každých okolností, takže takto sme o tom vôbec neuvažovali. Správy z tábora Saganovcov sú pozitívne. Peter sa veľmi teší na domáce preteky. Niekoľkokrát som sa aj v poslednom období rozprával s otcom Ľubomírom. Všetci sú v očakávaní a dúfajú, že to dobre dopadne. Nezabúdajme ale na Miša Kolářa, ktorý túto trať tiež veľmi dobre pozná a mala by mu sedieť. Ja by som ho považoval za takého čierneho koňa. Tak sme zvedaví, či uvidíme súboj kolegov.
 
 
msr-2014-podium-elite
Pódium pretekov Elite na MSR a ČR v Slavkově (foto: Jaroslav Maliňák)
 
 
Každý rok sa polemizuje, či niektorý pretekár príde / nepríde, kto absolvuje aj časovku. Máte už informácie, že by sa niekto na šampionáte neukázal? Napríklad z českej strany?
 
Zatiaľ nie. Po skúsenostiach z minulosti sa na to snaží dohliadnuť Český svaz cyklistiky a motivovať k účasti. Donieslo sa ku mne, že sa Roman Kreuziger v jednom rozhovore pre české médiá vyjadril, že do Žiliny príde. Neviem to ale potvrdiť. Rovnako aj olympijská víťazka Sábliková by mala byť istá. Dúfam, že po zdravotných problémoch už aj Peter Velits. Profesionálnych cyklistov a známych mien nám v oboch krajinách začína pribúdať, čo je dobré, ale zároveň znamená, že sa nemôžeme všetkých vypytovať. Funguje prihlasovací systém a prakticky až deň pred pretekmi budeme definitívne vedieť, ako bude vyzerať štartová listina.
 
 
Časovky sa budú konať dosť skoro, už od 9tej a 10tej dopoludnia, prečo tento čas?
 
Opäť za tým treba hľadať problémy s infraštruktúrou. Odrežeme od cesty asi štyri obce, takže polícia na nás zatlačila, aby sme to uskutočnili čo najskôr a v čase dopravnej špičky už boli komunikácie voľné. Verím, že sa nájdu priaznivci cyklistiky, ktorí si vezmú dovolenku a prídu sa pozrieť na Vodné dielo.
 
 
Cez víkend, hlavne v nedeľu, určite vypukne absolútna Saganománia. Ako organizátora Vás to musí tešiť, ale zároveň poriadne zdvíhať tlak.
 
Veríme, že príde množstvo ľudí povzbudiť aj ženy i juniorov v sobotu. Tá by mala byť pre nás testovacím dňom. V nedeľu to už bude poriadne zaujímavé. V predchádzajúcich rokoch sme videli, že na tieto akcie chodia fanúšikovia v päťciferných číslach a keď k tomu prirátame faktor Žiliny ako veľkého mesta i Saganovho rodiska, a snáď vyjde počasie, rátame s obrovským záujmom. Je to ťažké na psychiku. Dúfame, že všetko dobre dopadne.
 
Musím povedať, že preteky organizujem už niekoľko desaťročí a s takýmto prístupom všetkých zainteresovaných zložiek - mesta, polície, SAD, NDS, ďalších úradov atď. som sa ešte nestretol. "Máme zrušiť spoje, lebo príde Sagan? Bez problémov..."
 
 
Počuli sme, že ste chceli pre divákov pripraviť aj tribúny. Bude to tak?
 
Chceli. Dlho sme o tom uvažovali, prechádzali si viaceré miesta s projektantmi, ale nakoniec sme sa rozhodli, že nebudú. Stálo by to veľa peňazí a zatiaľ čo niekto by mal krásne miesta, o ktoré by bola veľká tlačenica a možno aj nejaké trenice, mnohým ďalším ľuďom by tribúna naopak prekážala a v konečnom dôsledku by bolo divákov na danom mieste menej. Pri takom množstve ľudí bude mať infraštruktúra problém a ešte to aj zapchať tribúnami, nebolo by to dobré. Samozrejme, všetko riešime a budeme sa snažiť vytvoriť pre ľudí čo najlepšie podmienky, záchytné parkoviská, občerstvenie atď.
 
 
 
ČASOVKA
 
Štvrtok 25.6. 09:00 Juniorky, potom Ženy, nakoniec Juniori, koniec cca. 14:00
Juniorky 17,1 km: Žilina - Vodné dielo > Mojš > Varín a späť
Ženy a Juniori 34 km: Žilina - Vodné dielo > Mojš > Varín a späť na vodné dielo > Rosina > Višňové > obrátka > Višňové > Rosina > Žilina - Vodné dielo
 
Piatok 26.6. 10:00 Muži Elite a U23
obe kategórie 39 km: Žilina - Vodné dielo > Mojš > Varín a späť na vodné dielo > Rosina, Višňové > Turie > obrátka > Turie > Višňové > Rosina > Žilina - Vodné dielo
 
msr-cr-casovka-elite-maly
 
 
PRETEKY
 
Okruh (dĺžka 19,9 km): Žilina - Sídlisko Hájik > Hôrky > Bitarová > Ovčiarsko > Dolný Hričov > Strážov > Žilina - Sídlisko Hájik.

Sobota 27.6. 09:00 Ženy a Juniorky (5x = 99,5 km)
Sobota 27.6. 13:30 Juniori (6x = 119,4 km)
Nedeľa 28.6. 12:00 Muži Elite a U23 (10x = 199 km)

 

msr-cr-2015-mapa-okruh-maly

 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop