Koho v tomto týždni uvidíme u nás? (Preview Okolo Slovenska)

8.6.2015, 12:42 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
O niekoľko desiatok hodín v meste Šahy odštartuje 59. ročník Okolo Slovenska a 23 tímov z 15 krajín sa popasuje s 861 kilometrami náročnej trasy rozdelenej do piatich etáp. Pripravených je päť špeciálnych dresov a šesť klasifikácií. Dresy dodala spoločnosť Santini, ktorá oblika majstrov sveta aj lídrov Giro d'Italia.
 
 
O čo bojujú cyklisti v týchto pretekoch:
UCI body celkové poradie: 40-30-16-12-10-8-6-3
UCI body etapy: 8-5-2
UCI body vedúci pretekár: 4
ŽLTÝ DRES: súťaž jednotlivcov podľa dosiahnutého času
BIELY DRES S MODRÝMI BODKAMI: bodovacia súťaž (prémie 3-2-1, cieľ 10 až 1 bod)
BIELY DRES S ČERVENÝMI BODKAMI: vrchárska súťaž (na každej prémii 4-2-1 bod)
SÚŤAŽ DRUŽSTIEV: v cieli každej etapy časy prvých troch pretekárov
BIELY DRES: súťaž do 23 rokov (1993 a mladší)
BIELO-MODRO-ČERVENÝ DRES: najlepší Slovák v celkovej klasifikácii
BONIFIKÁCIE: 3-2-1 sekunda na šprintérskej prémii, 10-6-4 v cieli všetkých etáp
CELKOVÉ PRIZE MONEY 18 140 € (celkový víťaz 2000 €, víťaz etapy 725 € ...)
 
 
Ako každý rok mali organizátori menšie problémy so zostavovaním trasy, keďže v novembri minulého roka boli komunálne voľby a v týchto týždňoch sa na Slovensku vo veľkom stavia. "Sme radi, že cestári ožili a na mnohých miestach našej krajiny sa opravujú cesty a čerpajú európske fondy, ale pre nás to znamená problémy. Museli sme viacerým etapám meniť trasu a prakticky sa nedá prechádzať medzi regiónmi bez toho, aby ste nenarazili na rekonštrukciu cestnej infraštruktúry, takže aj preteky pôjdu cez pár takýchto úsekov, kde sa však pracovať nebude a pracovníci sa nám budú snažiť čo najviac vyjsť v ústrety, upratať a podobne," povedal na tlačovej konferencii zostavovateľ trate Stanislav Holec, podľa ktorého ideál jednoducho nie je možný.
 
Cyklistický kalendár sa raz za šesť rokov posúva o týždeň dopredu a organizátori Okolo Slovenska sa tak rozhodli urobiť tento rok. "Analyzovali sme to a zhodli sme sa s odborníkmi, že na začiatku júna je vyššie riziko povodní a nechceme zažiť situáciu ako pred dvoma rokmi, že sme museli preteky skrátiť a do Bratislavy sme nedorazili," vysvetlil nám športový riaditeľ Ľudovít Lučanič. To však znamená kolíziu s pretekmi v Poľsku aj Rakúsku. Poliaci preto po dlhých rokoch nepostavili žiadny svoj tím.
 
 
Na štarte slušná kvalita napriek zmenám na poslednú chvíľu
 
V posledných dňoch došlo až k štyrom zmenám medzi tímami. Nepríde nórsky FixIt, ukrajinský Amore & Vita, nemecký Ked Stevens ani luxemburský Differdange-Losch. Namiesto nich Ľudovít Lučanič pozval náhradníkov, teda český CK Příbram, ukrajinský ISD, švajčiarsky Velo-Passion a maďarský Utensilnord. "Mrzia nás takéto zmeny na poslednú chvíľu. Tímy prejavia veľký záujem štartovať, tlačia na nás z každej strany, vytvoríme pre nich miesto, komunikujeme, riešime všetko potrebné a na poslednú chvíľu sa vyhovoria, že nemôžu prísť. Potom musíme zabezpečovať veľa vecí nanovo a dať priestor tímom, ktoré sa to dozvedia tri-štyri dni pred štartom. V takejto miere sa nám to ešte nestalo. To si zapamätáme," povedal nám nahnevaný športový riaditeľ.
 
Štartová listina napriek zmenám bude kvalitná. Skúsenosť s kombináciou mladíckej dravosti prezentujú tri talianske celky a najmä Team Idea 2010 ASD prichádza so známymi menami. Francesco Reda absolvoval trikrát Giro d'Italia a raz Tour de France. Davide Vigano má na svojom konte až šesť štartov na Vuelte. Napriek kolízii s rakúskou jednorazovkou v nedeľu 14.6., pre ktorú Amplatz nepustil na preteky Mareka Čaneckého, v najsilnejšej zostave prichádza najlepší rakúsky celok Felbermayr - Simplon Wels. V zostave bude aj Gregor Mühlberger, víťaz Nations cupu Pretekov mieru spred týždňa. Favoritmi na triumf v celkovom poradí aj tímovej klasifikácii budú určite Kolss-BDC. Vlani štartovali tieto značky samostatne, po fúzii je družstvo ešte silnejšie. Tento rok iba ich jazdci na štartovej listine Okolo Slovenska dosiahli desať triumfov na pretekoch UCI. Olexander Polivoda bude obhajovať víťazstvo, aj keď sa nechal počuť, že trasa je na neho príliš ťažká, takže prenechá líderskú pozíciu kolegom.
 
Tradičný silný vietor prichádza z Čiech. Whirlpool Author sa na našich cestách často presadzuje, Tomáš Konečný prichádza s reprezentáciou U23 a ani AWT-greenway sem neposiela žiadne béčko. Nádeje Etixxu-Quick-Step budú dokonca viesť až dvaja športoví riaditelia René Andrle s Martinom Riškom. Prvý raz na naše cesty príde synovec hlavného športového riaditeľa Lotta Soudal Hermana Frisona Frederik. Celok nádejí Lotta Soudal bude na našich cestách viesť dokonca športový riaditeľ Pro tímu Kurt Van de Wouwer. Za Telenet Fidea bude štartovať šiesty muž z tohtoročných MS v cyklokrose Tom Meeusen a šéfom družstva bude legendárny Danny De Bie, majster sveta v cyklokrose. Za čierneho koňa pretekov považujeme Synergy Baku Cycling Project. Azerbajdžansky celok sa každý rok míľovými krokmi posúva dopredu a na Slovensko prichádza v najsilnejšej zostave aj s Matejom Mugerlim, tretím mužom Okolo Azerbajdžanu 2015 a niekdajším účastníkom Tour de France.
 
 
 
Slováci sa tešia, niektorí ale majú zmiešané pocity
 
Na štart sa postaví napokon dvadsať slovenských pretekárov. Slovenskú reprezentáciu bude viesť historicky najmladší športový riaditeľ, 26-ročný Matej Vyšňa, ktorý tento rekord prekonal o tri mesiace a vzal Andrejovi Čížikovi z minulého roka. Tradičné ambície bude mať Kunicova Kemo Dukla Trenčín, prekvapiť sa pokúsi CK Banská Bystrica aj s manažérom v pretekárskej zostave. Erik Baška v AWT-greenway sa pokúsi zabojovať o etapové víťazstvo. Ľuboša Malovca s Máriom Daškom privádza Ján Valach v Cycling Academy. V CK Příbram síce pôsobí Robert Málik, ale kvôli črevnej infekcii štartovať nebude.
 
 
KEMO DUKLA TRENČÍN
1976 Roman Broniš, 1977 Maroš Kováč, 1987 Patrik Tybor, 1988 Renzo Zanelli, 1989 Martin Mahďar, 1994 Juraj Lajcha, DS: Michal Kunic
 
CK BANSKÁ BYSTRICA
1978 Martin Fraňo, 1983 Miroslav Debnár, 1985 Martin Haring, 1985 Ivan Viglaský, 1987 Jozef Palčák, 1995 Tomáš Harag, DS: Marek Varhaňovský
 
SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA
1989 Juraj Sagan, 1992 Michael Kolář, 1992 Filip Taragel, 1994 Matej Krajíček, 1994 Juraj Kováčik, 1996 Juraj Bellan, DS: Matej Vyšňa
 
AWT-GREENWAY
1994 Erik Baška, DS: Martin Riška
 
CYCLING ACADEMY TEAM
1994 Mário Daško, 1994 Ľuboš Malovec, DS: Ján Valach
 
 
Reprezentačné družstvo sa bude môcť oprieť o Juraja Sagana s Michaelom Kolářom. Prvý sa bude snažiť uspieť v celkovom poradí, druhý po špurte vyhrať etapu. "Jura tento rok konečne obchádzajú zdravotné komplikácie a forma mu stúpa, takže budeme robiť všetko pre to, aby sa presadil v celkovom poradí. Po množstve pretekov ako pomocník bude môcť ísť ako líder. Veľmi sa teší a je motivovaný. Mišo je v opačnej situácii. Výkonnostne sa hľadá, brzdia ho zranenia a rôzne zdravotné komplikácie. Neočakávame od neho, že v tejto situácii dokáže absolvovať všetky kopce s najlepšími, takže sa bude sústrediť na etapový triumf," povedal nám náš občasný externý redaktor Matej Vyšňa. Pre štyroch mladých pretekárov, ktorí dvojicu z Tinkoff-Saxo doplnia, to bude veľká škola. "Rozprávali sme sa s Jurom Saganom, že sa ich pokúsi čo najviac naučiť pohybu v pelotóne, nebude váhať zvýšiť hlas a bude si všímať, aké chyby pri svojej jazde robia. To, čo my z mechaničáku nevidíme. Potom si to budeme vyhodnocovať," doplnil bývalý jazdec Dukly Trenčín.
 
Kemo Dukla Trenčín postaví päť Slovákov a Taliana Renza Zanelliho. Posledné dva ročníky vyhral dres pre najlepšieho Slováka Maroš Kováč. Hetrik vidí bledo, pretože dlho neabsolvoval UCI preteky. "Ja nikdy nechcem byť na žiadnych pretekoch iba do počtu a budem bojovať, ale nemal som dobrú prípravu. Trénovať osamote môžete koľko chcete, ale dostatočne sa nepripravíte na preteky s takou silnou konkurenciou, ktorá sem príde. Bol som s Andrejom Čížikom na pretekoch v Maďarsku, ktoré som vyhral, ale to neboli preteky UCI. Cez víkend sme ešte boli s tímom v Česku," komentoval svoju pozíciu pred pretekmi Maroš Kováč, víťaz vlaňajšej etapy v Handlovej.
 
Boj o celkové poradie sa pokúsia zviesť Martin Mahďar s Patrikom Tyborom. "Trať sa mi páči, aj keď bude dosť náročná, no a náročnejšia bude aj naša pozícia, pretože sme na domácich pretekoch viac sledovaní a ľudia chcú vidieť výsledky. Snažili sme sa pripraviť, tak snáď nám to vyjde," nechal sa počuť Patrik Tybor. Aktívny určite bude dravý Talian Zanelli, ktorý je použiteľný na špurty a má z Dukly v tejto sezóne najviac UCI bodov. Celok z Trenčína bude mať na pretekoch dokonca vlastný autobus, ktorý z Talianska privezie Rastislav Zoller.
 
Banskobystričanov konečne posilní líder, ale špecialista na MTB aj cyklokros Martin Haring. Veľké oči však pred prvými cestnými pretekmi v Európe v tejto sezóne nemá. "Moja forma tento rok nie je taká, ako by som si predstavoval. Myslím si, že niektorí chalani v tíme sú na tom momentálne lepšie ako ja a sú aj viac rozjazdení na takéto preteky. Verím v nejaký čiastkový úspech tímu v jednej z etáp. Dúfam, že budem platnou súčasťou družstva a pomôžem chalanom ku výsledku," povedal nám Martin Haring. So situáciou v tíme nie je spokojný ani manažér Martin Fraňo, ktorý sa o šiestom mieste na súpiske rozhodoval tak dlho, že až napokon napísal seba. "V tíme momentálne nie je dobrá situácia. Pretekári sú buď úplne mimo formy, alebo ich trápia zdravotné problémy. Nemôžem postaviť niekoho, kto odstúpi hneď v prvej etape. Z úcty k tomuto podujatiu sme, samozrejme, nemohli nechať voľné miesto v zostave, takže po dvoch rokoch prestávky tu budem štartovať aj ja." Z mechaničáku bude Stredoslovákov podporovať Marek Varhaňovský, ktorý dnes oslavuje okrúhle narodeniny. Nášmu sponzorovi aj kamarátovi gratulujeme a ďakujeme za skvelú spoluprácu!
 
 
Preteky sa začínajú v utorok 9. júna podvečernou exhibíciou v uliciach Šiah a po piatich etapách vyvrcholia v nedeľu 14. júna pred novou budovou Slovenského národného divadla v Bratislave.
 
 
 
baska-tybor-2015
Bývalí kolegovia Erik Baška a Patrik Tybor (foto: Jaroslav Maliňák, C-I.sk)
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop