Trnava hostila ME masters, zo zlatých medailí sa radovali aj Barényi a Glajza

23.11.2015, 18:00 | Slovensko a Slováci | Martin Fraňo, Katarína Ďuková
Po predchádzajúcich veľkých cyklokrosových udalostiach na Slovensku, keď Poprad v roku 1999 hostil Majstrovstvá sveta, Udiča v roku 2013 preteky C1, či každoročne usporiadanej podbrezovskej C2ky, na Slovensko zavítalo ďalšie veľké majstrovské podujatie. Tentokrát po prvýkrát v histórii Majstrovstvá Európy v masters kategóriách. Podujatie zorganizoval CK Olympik Trnava pod hlavičkou SZC, UEC a UCI, keď o kontinentálne majstrovské dresy bojovali masters pretekári v kategóriách od 30 rokov, rovnako muži, ako i ženy.
 
Usporiadatelia sa snažili urobiť najkvalitnejšie podujatie v histórii trnavskej cyklistiky a to nielen po stránke organizačnej, ale i marketingovej a propagačnej. To sa im do bodky podarilo. Na štart sa postavilo nakoniec 111 pretekárov z celej Európy, keď nechýbali štartujúci zo Švédska, Nemecka, Rakúska, Poľska, Estónska, Francúzska, Holandska, Belgicka, Talianska, no samozrejme i ČiechSlovenska.
 
„Aj keď sme urobili všetko na propagáciu podujatia a na preteky sa prihlásilo 150 pretekárov, čo bolo viac ako na vlaňajšom podujatí v Lorschi, kde odštartovalo 139 štartujúcich, nakoniec na preteky nenastúpili všetci. Bohužiaľ, i súčasná situácia s teroristickými útokmi trochu demotivovala viacerých pretekárov k pohybu v Európe a teda nie všetci zahraniční pretekári dorazili. Verím však, že všetci, ktorí si toto podujatie nenechali ujsť, odchádzajú z Trnavy spokojní“ povedala PR manažérka podujatia Katarína Ďurková.
 
Pretekári boli zaradení do 4 štartov. V prvom štartujúcom bloku najstarších pretekárov na 20 min. Slovensko zastúpenie nemalo. No v kategórii 55-59 ročných, ktorí odštartovali s nimi už boli viacerí slovenskí pretekári. Veľkú radosť od štartu fanúšikom robil Milan Jánošík. Ujal sa vedenia a diktoval tempo na čele štvorčlennej skupinky. Bohužiaľ v druhom kole spravil technickú chybu a zachytil sa o konár stromu, čo ho stálo stratu kontaktu s vedúcou trojicou. Ďalšie kolá predvádzal skvelú stíhaciu jazdu, no na prvé miesto sa mu nepodarilo dosiahnuť. Z víťazstva sa tešil Švajčiar Urs Graf. Milan Jánošík (KNAC Ružomberok) po výbornej stíhacej jazde obsadil druhé miesto a získal striebornú medailu pred Čechom Miroslavom Pekom. Do prvej desiatky sa zo Slovákov zmestili ešte Emil Janko (7. miesto), Jozef Tahotný (8. miesto) a Ladislav Kandera (9. miesto).
 
V druhej štartujúcej vlne štartovali kategórie na 30 minút. Slovensko malo najhorúcejšie želiezko v ohni, v podobne strieborného z posledných ME aj MS, Ladislava Longauera. Nezničiteľný matador sa držal skvelo. Prvé dve kolá kontroloval situáciu na čele štvorčlennej skupinky, no potom nezachytil atak výborne technicky idúceho Švajčiara  Grafa, ktorý si svoj polminútový náskok udržal až do cieľa a na Laca Longauera zostala opäť skvelá strieborná pozícia. Dosiahol tak už tretie striebro po sebe z vrcholného podujatia a na prvý titul stále čaká.
 
„Od štartu som sa snažil ísť si svoje a diktoval som tempo v skupinke, kde číhal na svoju šancu aj neskorší víťaz Graf. Paul Graf bol vlani strieborný v mladšej kategórii, tentokrát sa presunul k nám starším a opäť mi vyfúkol zlato.  Zaútočil v strmých výjazdoch a aj vďaka svojej štúplej postave na mňa získal náskok. Šiel však naozaj výborne a stále viac som naňho strácal. Aj keď som sa celý týždeň na trati zodpovedne pripravoval, bohužiaľ, titul bol dnes nad moje sily a získal som ďalšiu striebornú medailu,“ povedal najstarší slovenský pretekár na štarte Ladislav Longauer.
 
Medzi pretekármi od 50-54 rokov bol horúcim favoritom exmajster sveta Ondrej Glajza. Od začiatku sa pohyboval vo vedúcej päťčlennej skupine. Potom, ako zaútočili Belgičan Gladines a Holanďan Stappenbelt sa Ondrej sústredil na boj o bronzovú medailu. Bohužiaľ mal technické problémy s reťazou, čo ho v predposlednom kole stálo medailu a nakoniec do cieľa po bojovnom výkone dorazil na piatom mieste. Ďalším Slovákom patrili priečky v závere prvej desiatky, keď Miroslav Kováčik skončil šiesty, Henrich Stuhl siedmy a Peter Šichta ôsmy.
 
V poobedňajších hodinách odštartovali pretekári na 40 minút a Slovensko v tomto štarte malo dve najhorúcejšie želiezka v ohni. V kat. 40-44 Milana Barényiho (KCK Oslany)  a 45-49 ročných Roberta Glajzu (CK Banská Bystrica). Obaja uchopili situáciu od štartu pevne do rúk a okamžite začali udávať tempo v prvej skupine. V druhom kole sa zbavili všetkých súperov a v spanilej jazde pokračovali až do cieľa. Cieľovú pásku ako prvý preťal Milan Barényi, pred Robertom Glajzom. Obaja sa stali prvými slovenskými masters šampiónmi Európy v histórii. Dobrý výkon podal aj Branislav Kacina, ktorý zo začiatku bojoval rovnako o medailu. Nakoniec obsadil tretie miesto a do Trenčína priviezol bronzovú medailu. Do desiatky sa zmestil ešte Peter Koňoš (Dynamax Nitra) šiestym miestom a Ivan Haas deviatym miestom.
 
„Odštartovali sme dobre, od začiatku v prvom kole som si poobzeral súperov, a v strmých výjazdoch som zaútočil. Keď som videl, že so mnou zostal len Robert Glajza, potešil som sa. Spoločne sme si vo veterných rovinkách striedali a svoj náskok zvyšovali. Bolo jasné, že obaja získame majstrovský titul, keďže sme v rozdielnej vekovej kategórii, inak by to vyzeralo, keby bol Robo o rok mladší, no bola to trošku i otázka prestíže, tak som svojmu bývalému reprezentačnému trénerovi pred cieľovou rovinkou nastúpil, nech mám okrem titulu majstra Európy aj jeho skalp, čo vždy poteší. Nemal som tento rok veľa cyklokrosových štartov, v podstate len jeden, tak som k pretekom pristupoval s rešpektom, no nakoniec to vyšlo na jednotku,“ zhodnotil preteky Milan Barényi.
 
„Od štartu som sa snažil byť stále pri Milanovi. Všetci vieme, aký má Milan motor a nakoniec to bol on, kto prvú skupinku roztrhal. Spoločne sme celé preteky spolupracovali, no ľahké to naozaj nebolo. Strmé výjazdy, vietor a blato naozaj dalo pretekárom zabrať. Nakoniec všetko dopadlo lepšie ako som čakal a z nového dresu mám radosť. Bodaj by sa takto darilo aj mojim mladším zverencom v slovenskej reprezentácii,“ povedal reprezentačný tréner a cyklokrosový terminátor Robert Glajza.
 
Spolu s mužmi súťažili i najmladšie ženy, kde zvíťazila Francúzska Alna Burato, pred Slovenkou Marianou Findrovou (Bikepro).
 
V poslednom štarte na 50 minút už Slováci na medaily nedosiahli. Koncert zahraničných pretekárov ovládli v najmladšej kategórii Švajčiar Jurg Graf a v kat. 35-39 roko Čech Jiří Chyba. Lukáš Stachura (Prosport Košice) ako aj Lubomír Konopka (Outsiterz) obsadil vo svojich kategóriách svorne 8. miesto.
 
Suma sumárum, Slovensko získalo na domácom podujatí dva tituly majstra Európy zásluhou Milana Barényiho a Roberta Glajzu, tri striebra Ladislava Longauera, Mariany Findrovej a Milana Jánošíka a jeden bronz zásluhou Braňa Kacinu. Celkovo 6 medailí je zatiaľ najväčšou medailovou žatvou masters pretekárov v histórii európskych cyklistických podujatí.
 
Naozaj musím pochváliť organizačný výbor okolo Bohuša Kujoviča. Zorganizovali perfektné preteky, za ktoré by sa nemuselo hambiť ani podujatie ME elite. Prekrásna trať, stany z občerstvením, sprievodné akcie a na slovenské pomery aj slušná divácka kulisa poháňali pretekárov vpred. Som rád, že naše cyklokrosové legendy nesklamali a obaja velikáni slovenského cyklokrosu Milan Barényi i Robert Glajza získali titul majstra Európy. Výborne šiel Milan Jánošík, verím, že nebyť obrovskej smoly v druhom kole, mali by sme i tretieho majstra. Laco Longauer obsadil už tretíkrát po sebe druhú priečku, čo je pre mňa osobne sklamaním. Veľmi som mu už nejaký titul z vrcholného podujatia želal, no opäť naň nedosiahol. Snáď sa mu to v budúcnosti podarí,“ zhodnotil podujatie predseda cyklokrosovej komisie Martin Fraňo a pokračoval: “Som veľmi rád, že sa mi podarilo trnavských organizátorov nahovoriť na toto podujatie. Bolo naozaj skvelé, a všetci zahraniční pretekári, či už to boli Belgičania, Holanďania, Francúzi, no i všetci ostatní odchádzali plní pozitívnych dojmov zo Slovenska domov. Trnavčania po peknej organizácii vlaňajších Majstrovstiev Slovenska znova ukázali, že Slovensko na cyklokrosovú mapu patrí a posunuli organizačnú úroveň opäť o kúsok vyššie. Verím, že týmto podujatím Trnava, ako organizátor, neskončila a že sa podujmú na zorganizovanie veľkého medzinárodného podujatia aj v budúcnosti. Majstrovstvá sveta masters sa uskutočnia v dvoch najbližších sezónach v USA, takže o toto podujatie sa uchádzať nemôžeme. Stále však zostáva otvorená organizácia ME masters v budúcom roku. Som si istý, že veľká spokojnosť zahraničných pretekárov a snáď aj stabilizovanejšia situácia v Európe, by prilákala viac ako magickú hranicu 200 pretekárov. Viem si to vrele predstaviť v kombinácii s nedeľnými pretekmi Slovenského pohára a mužskej UCI C2ky. V roku 2017 privíta Majstrovstvá Európy Elite spoločne s masters zase český Tábor, takže naši pretekári aj na masters úrovni majú šancu sa i naďalej porovnávať so svetom.
 
 
 
 
Fotogaléria z cyklokrosových ME masters (autor: Erik Hirner):
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop