Dukla mení pôsobisko, vedenie aj viacerých pretekárov a sponzorov

10.12.2015, 18:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V ére samostatnosti po Kvetanovej a krátkej Valachovej trenčianskej ére dochádza v našom najlepšom kontinentálnom tíme k najväčším zmenám posledných rokov. Tím sa sťahuje do Banskej Bystrice k materskému Vojenskému športovému centru Dukla (VŠC Dukla), ktoré nebolo ochotné ďalej financovať Trenčín. Cieľom je pretekárom sprístupniť profesionálnejšie zázemie a podmienky prípravy. Využiť miestne vymoženosti týkajúce sa regenerácie, fyzioterapeutov, lekárskej starostlivosti, krio komoru, takú, ktorá modeluje nadmorskú výšku atď.
 
Z tímu odchádza trenčianske vedenie, teda manželia Valachovci aj Michal Kunic. Ako sme informovali v septembri Ján Valach už zarezáva na pozícii športového riaditeľa Tinkoffu. Novým športovým riaditeľom, trénerom a manažérom Dukly bude Martin Fraňo. Zároveň dochádza k fúzii Dukly a CK Banská Bystrica a v budúcom roku bude na Slovensku fungovať iba jeden silný kontinentálny tím. Vďaka/kvôli tomuto spojeniu dôjde k rôznym zmenám v sponzorskej aj pretekárskej sfére. Zatiaľ je jasné, že bicykle KEMO nahradí Merida, ktorá sa do Dukly vracia po štvorročnej odmlke. Miesto pre veľkého finančného partnera, ktorý by dostal priestor aj v názve, je otvorené. Zatiaľ sa tím bude volať Dukla Banská Bystrica. Pozície druhého športového riaditeľa / asistetna trénera, mechanika a maséra sa uzatvárajú v tomto období.
 
Lídrami tímu ostanú Patrik Tybor a Maroš Kováč. Najskúsenejší pretekár bude zároveň plniť rolu asistenta trénera pre tréningovú skupinu Trenčín a bude aj počas pretekov predĺženou rukou trénera. Bude kapitánom s výchovno-vzdelávacím efektom a právomocami. V kategórii Elite ešte v tíme ostáva Martin Mahďar a z CK BB prichádzajú Martin Haring a Jozef Palčák. Haring bude spolu s Lamiovcami pokračovať v zbieraní MTB bodov na OH v Riu, potom sa plnohodnotnejšie presunie na cestu. V Dukle končia Roman Broniš a Matej Jurčo.
 
Druhú časť tímu budú tvoriť šiesti dvadsať trojkári, až na Ľuboša Malovca kostra reprezentácie. Ostáva Juraj Lajcha (1994), ku ktorému pribudne nová pätica Tomáš Harag (1995, CK BB), Juraj Bellan (1996, Firefly), Andrej Strmiska (1996, Firefly) a prvoročáci Kristián Zimány (1997, MŠK CK žiar n/Hronom), Vladimír Kováčik (1997, ŠKC Dubnica).
Dukla sa teda rozlúčila s Martinom Dubeňom, Milanom Holomekom a Matejom Krajíčkom.
 
Mladí pretekári budú pod neustálym dohľadom trénerov. V Banskej Bystrici budú absolvovať 3-5 dňové tréningové kempy a sústredenia raz-dvakrát za mesiac, aby bol ich tréningový proces efektívny.
 
Ak ďalší cyklisti počas roka predvedú výborné výkony a vypýtajú si miestenku v tíme, budú do neho zaradení počas sezóny, minimálne od augusta ako trainie. Dukla bude veľmi úzko spolupracovať aj s novým reprezentačným "supertrénerom", ktorý bude od budúcej sezóny zodpovedný za všetky reprezentačné družstvá. Na základe výsledkov výberového konania sa ním stal Martin Riška, ktorý zrejme bude spolupracovať s dvoma asistentami. Rozhovor s ním pripravujeme na január.
 
CK Banská Bystrica ostane fungovať na klubovej báze pod vedením trénera Glajzu a bude združovať komunitu cyklistov v Banskej Bystrici a jej okolí.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop