Dramatické Miláno - San Remo vyhral Goss, Sagan 17., Velits odstúpil

19.3.2011, 12:29 | Sprav. z pretekov - staršie | Lukáš Timko

Matthew Harley Goss vyhral najdlhšie jednorazové preteky World Tour 2011. Po goss-milano-san-remodramatickom priebehu sa mu to podarilo v záverečnom špurte. Na mladého Austrálčana, ktorý bol spolu s Pozzatom jediným klasickým šprintérom, ktorý prežil 298 kilometrov v čele, nestačili .cancellara., .gilbert., Alessandro Ballan, ani spomínaný Filippo Pozzato.
Takmer celých 300 kilometrov sme videli v popredí aj nášho Petra Sagana, ktorý žiaľ v závere nestačil nasadenému tempu najrýchlejších a omnoho skúsenejších borcov. Zaostal o 27 sekúnd a klasifikovali ho na aj tak krásnej 17. priečke, čo je jeho najlepší výsledok v klasike.
Peter Velits cieľ v San Reme nevidel, zapríčinili to zdravotné problémy.

Sklamaný Peter Sagan pre Cycling-Info.sk hodnotí Miláno - San Remo:
"Dnes som sa cítil výborne a veril som, že môžem dosiahnuť skvelý úspech. Celé preteky som sa držal v čele, no v záverečnom kopci som urobil osudnú chybu, ktorá ma stála možno stupne víťazov. Zomlelo sa to rýchlo. Stúpali sme, veľmi sa taktizovalo, až zrazu odskočila skupinka a o pár sekúnd už mala možno dvadsať mentrový náskok. Ja som zaváhal, bola to len a len moja chyba. Nedával som pozor, alebo som sa zameral na nesprávnych súperov a tí čo neskôr vyhrali boli fuč. Ostal som v tej druhej skupinke s viacerými šprintérmi a už sme len verili, že sa to nakoniec zíde dohromady, no nestalo sa tak.
Som spokojný s tým, ako sa mi šlo, mal som sily na to, aby som sa pobil o víťazstvo, no záver som takticky nezvládol a so 17. miestom samozrejme nie som spokojný. Človek sa učí na vlastných chybách a toto sa mi už v budúcnosti nesmie stať."

Peter Velits po Miláno - San Remo:
"Dnes som sa rozhodol odstúpiť približne 50 kilometrov pred cieľom kvôli problémom s nohou. Nemôžem povedať, že by sa mi šlo zle, ale s jednou nohou to jednoducho ďaleko nedotiahnete. Neviem presne kde môže byť problém, myslím si, že je to svalového pôvodu niekde pri kolene, dosť to bolí. Budeme problém s lekármi riešiť. Buď sa mi to podarí so špecialistom prekonzultovať telefonicky a liečiť sa budem doma, alebo budem musieť ísť do Hamburgu, kde ma vyšetria lekári HTC Highroad. Nemám z toho dobrý pocit, ale verím, že to ďalšie preteky Okolo Baskicka o dva týždne neohrozí.
Jediné čo ma teší, tak víťazstvo Gossa. Nemôžem povedať, že sa nám zrútila taktika, keď Mark ostal v tej druhej skupine. Aj Goss bol našim favoritom a bol presne v pozícii, že ak sa niečo stane Cavendishovi, vtedy pôjde na víťazstvo on. Keďže sa vynikajúco udržal vpredu až do cieľovej rovinky, bolo jasné, že si už víťazstvo nenechá újsť."

Výsledky Miláno - San Remo 2011
1. albansko GOSS Matthew .htc. 6h 51' 10''
2. vlajka CANCELLARA Fabian LEOPARD TREK + 00' 00''
3. albansko GILBERT Philippe OMEGA PHARMA-LOTTO + 00' 00''
4. vlajka BALLAN Alessandro BMC RACING TEAM + 00' 00''
5. vlajka POZZATO Filippo KATUSHA TEAM + 00' 00''
6. vlajka SCARPONI Michele LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
7. vlajka OFFREDO Yohann
FDJ + 00' 00''
8. vlajka NIBALI Vincenzo
LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 03''
9. albansko VAN AVERMAET Greg
BMC RACING TEAM + 00' 10''
10. albansko O'GRADY Stuart
LEOPARD TREK + 00' 12''
11. vlajka VENTOSO Francesco
MOVISTAR TEAM + 00' 27''
12. vlajka PETACCHI Alessandro
LAMPRE - MERIDA + 00' 27''
13. vlajka BENNATI Daniele
LEOPARD TREK + 00' 27''
14. vlajka ROJAS GIL Joaquin
MOVISTAR TEAM + 00' 27''
15. vlajka MARCATO Marco
.vac. + 00' 27''
16. vlajka ROLLIN Dominique
FDJ + 00' 27''
17.
vlajka SAGAN Peter
LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 27''
DNF
vlajka VELITS Peter
.htc. odstúpenie


PRIEBEH:

Prvá jarná klasika seriálu World Tour odštartovala krátko pred 10:00 a 198 cyklistov čakalo 298 kilometrov zvlneného profilu. Zálusk na víťazstvo si robil takmer každý tím. (Preview Miláno - San Remo)
O prvý a na dlho aj posledný rozruch sa postarala štvorica odvážlivcov, ktorá ušla pelotónu.  Bol to Rus Michail Ignatiev z Katushe a trojica z kontinentálych tímov, Takashi Miyazawa (Farnesi Vini), Alessandro De Marchi (Androni Giocattoli) a Nico Sijmens (Cofidis). Pravdepodobnosť, že to títo štyria dotiahnu až do cieľa bola taká mizivá, že balík nekládol takmer žiadny odpor a kvarteto pustil pred seba. Najväčší náskok tento únik zaznamenal krátko po 11-tej hodine a pohyboval sa na hranici štrnástich minút. Od tejto chvíle sa začal zmenšovať. Na vrchole Passo del Turchino (142. km, najvyšší bod pretekov) strácal pelotón už iba sedem minút.
Sto kilometrov pred cieľom bol náskok uprchlíkov stále nad piatimi minútami. Zatiaľ nemáme hlásenie, aby z pelotónu odpadol niektorý zo šprintérov.
70 kilometrov pred cieľom sa už o úniku nerozpráva, ale pelotón sa rozdelil na dve časti. Približne štyridsiatka borcov tvorí prvú skupinu, kde vidíme vpredu aj Petra Sagana. Druhá veľmi početná skupina (cez sto borcov) stráca dve minúty. V nej je Thor Hushovd, Mark Cavendish či Oscar Freire, teda favoriti dnešných pretekov. Obe časti štartového poľa teraz pracujú na sto percent, jedna aby ešte viac ušla, druhá chce pochopiteľne prvú dobehnúť.
Vpredu je Pozzato, Cancellara, Gilbert, Boonen, Haussler, Ballan, Nibali a Sagan z favoritov, všetci ostatní favoriti sú v skupine č. 2 s viac než 140 sekundovou stratou. V druhej skupine pravdepodobne uviazol aj Peťo Velits. Najhoršie je na tom samozrejme Garmin, ktorý sa na čele druhej skupiny snaží pracovať na záchrane. Má tam Hushovda aj Farrara.
Rozdiel medzi dvoma superskupinami sa zmenšuje, predsa len, nie všetci pretekári v prvej skupine majú záujem na tom, aby ich druhá nedobehla. Vpredu pracuje hlavne Katusha a Omega-Lotto, keďže Pozzato aj Gilbert sú v prvej časti pelotónu.
san-remo-30-km
40 kilometrov pred cieľom mala skupina 44 pretekárov v čele náskok 90 sekúnd pred výrazne početnejšou druhou časťou pelotónu s viacerými šprintérmi. O chvíľu nás čakali záverečné dva kopce.
Medzi balíkmi už iba jedna minúta (30 km pred cieľom). V týchto chvíľach sme sa dostali na úsek zobrazený na tomto obrázku.
27 kilometrov pred cieľom sa od čela odtrhol Agnoli, ktorý skúsil šťastie sám, borci BMC na čele s Ballanom však Taliana ďaleko nepustili.
Vyzeralo to tak, že šprintéri v druhej časti pelotónu to mali so šancami na triumf výrazne nahnuté. V dvoch pomerne ťažkých kopcoch potrebovali na čelo stiahnuť minútu.
Z druhej skupiny uniká nebezpečný Scarponi a 22 kilometrov pred cieľom je už 30 sekúnd za čelom, obrovská skupina vzadu stráca stále minútu. Práve druhá skupina sa začínala rozpadať na viacero frakcií a najväčší šprintéri boli už definitívne mimo hry.
15 km pred cieľom. Vpredu sa čoraz viac jednotlivcov snaží újsť, všetko to sú ale menej známe mená, snáď iba Greipel vyzeral vážne. Scarponi už dobehol skupinku na čele a razom sa stáva ďalším favoritom.
Nová situácia na čele: 1. Offredo, Chainel, van Avermaet, O'Grady, 2. Tridsať pretekárov so Saganom + 25 sek, 3. potrhaný pelotón + 1,5 min.
Sedem kilometrov pred cieľovou páskou sa odpútal od skupiny Nibali a snaží sa dobehnúť unikajúcich borcov vpredu. Vrchol posledného kopca ako prvý zdolal Greg Van Avermaet (BMC) a už bol pred goss-milano-san-remoním len zjazd a rovina. Peter Sagan sa nachádzal približne 30 sekúnd za Avermetom.
O víťazstvo sa pobila skupinka asi desiatich borcov, bol tam Cancellara, Nibali, Pozzato, Gilbert či Goss, Sagan nie.
Matthew Goss vyhral Miláno - San Remo 2011 v záverečnom špurte pred Cancellarom, Gilbertom a Scarponim. Sagan došiel na 17. mieste s 27 sekundovou stratou, teda Žilinčan opäť nesklamal a patrí mu veľká poklona.


Video posledných kilometrov Miláno - San Remo (posledný km od 3:00)








milano-sanremo
UCI World Tour 19.3.2011
vlajka Taliansko - 298 km
štart: 9:45, cieľ: cca. 17:00

milano-sanremo-maly




Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop