V Luxembursku vyhral etapu Greipel, Breschel celkove, Kolář odstúpil

30.5.2014, 10:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Podujatie Okolo Luxemburska pripomína jarné klasikárske obdobie, keďže pretekárom budú robiť najväčšie problémy a zároveň rozhodovať o celkovom víťazovi krátke stúpania. Na tomto podujatí sa predstavil aj Michael Kolář, ktorý si tu mohol vyskúšať svoje šprintérske schopnosti proti  Andrému Greipelovi a Dannymu van Poppelovi.
   
Okolo Luxemburska (UCI Europe Tour; 2.HC; 706 km; 74. ročník)
P 4.6. indiv. čas. ciel rovina Luxemburg > Luxemburg 2,5 km víťaz: Van Poppel
1. 5.6. zvlnená ciel rovina Luxemburg > Hesperange 172,6 km víťaz: Greipel
2. 6.6. zvlnená ciel rovina Rosport > Schifflange 157,4 km víťaz: Breschel
3. 7.6. zvlnená ciel rovina Eschweiler > Differdange 205,8 km víťaz: Breschel
4. 8.6. zvlnená ciel rovina Mersch > Luxemburg 168,2 km víťaz: Greipel
 
startova-listina-
 
 
 
kopcovitá ciel rovina McLaren Vale > Old Willunga Hill 214,4 km víťaz: Greipel
 
 
V záverečnej etape v Luxembursku tvoril pre jazdcov najťažšiu prekážku 800-metrový kopec s priemerom deväť percent, ktorý museli v závere absolvovať dvakrát, posledný prejazd bol  naplánovaný necelých šesť kilometrov pred cieľom. Do úniku sa dostala 9-členná skupina, v ktorej sa nachádzali také mená ako Greipel, Henderson, Schleck či van Poppel, ktorí si dokázali vypracovať pred pelotónom náskok 4:40.
 
V závere sa pelotón snažil pritiahnuť späť utečencov, ale tí mali dostatočný odstup, aby dokázali medzi sebou rozohrať taktickú partiu. Pred prvým prejazdom cez záverečný kopec atakoval Greg Henderson, aby prinútil k aktivite súperov Andrého Greipela. Nemecký šprintér potom útočil desať kilometrov pred cieľom a svoj atak mal veľmi dobre rozbehnutý, pretože štyri kilometre pred cieľom boli utečenci pohltení, ale on si užíval 50-sekundový náskok. Nakoniec sa mu podarilo po úniku získať svoju druhú etapu na podujatí.
 
Šprint pelotónu vyhral Matti Breschel, ktorý dokázal, že je najlepším jazdcom na podujatí, a v záverečnej etape si nenechal vziať celkový triumf. Micheal Kolář v záverečnej etape odstúpil. V tomto podujatí pracoval pre lídrov  Tinkoff-Saxo a aj on sa pričinil o víťazstvo Mattiho Breschela.
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY:
1. vlajka GREIPEL André LOTTO BELISOL TEAM 4h 04' 54''
2. vlajka

BRESCHEL Matti

TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 14''
3. TEKLEHAIMANOT Daniel MTN - QHUBEKA + 00' 14''
4. vlajka MOLARD Rudy COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 14''
5. vlajka HERKLOTZ Silvio STOLTING + 00' 14''
         
 
CELKOVÉ PORADIE:
1. vlajka BRESCHEL Matti TEAM TINKOFF - SAXO 17h 59' 04''
2. vlajka DRUCKER Jean-Pierre WANTY - GROUPE GOBERT + 00' 019''
3. vlajka MORKOV Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 20''
4. vlajka MOLARD Rudy COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 21''
5. vlajka LAGUTIN Sergej RUSVELO + 00' 26''
 
 
 
 
 
zvlnená ciel rovina Eschweiler > Differdange 205,8 km víťaz: Breschel
 
 
Predposledná etapa ponúkala pre cyklistov päť bergov ešte pred tým, ako sa dostali na záverečný okruh v meste Differdange, ktorý obsahoval 1500-metrový kopec s priemerom 8 %, ktorý sa pri poslednom prejazde postavil jazdcom do cesty šesť kilometrov pred cieľom. O únik sa dnes postarali štyria jazdci Tom Dernies (Wallonie-Bruxelles), Pit Schlechter (Leopard Development), Ivan Balikyn (Rusvelo) a Ruben Menendez (Differdange-Losch). Tím vedúceho pretekára Wanty-Group im dovolil vzdialiť sa maximálne na štyri minúty, ale to bolo všetko.
 
Keď sa čelo pelotónu dostal tím Trek Factory so Schlekovcami a Didierom, odstup utečencov začal klesať a dvadsať kilometrov pred cieľom pri prvom prejazde cez cieľovú čiaru to bolo 2:25. Práve vtedy atakoval z pelotónu Jay Robert Thomson (MTN-Qubecka), ktorému sa nakoniec podarilo dostať do vedúcej skupiny, ale po vysokom tempe oklieštený hlavný balík strácal už iba niekoľko sekúnd. Tesne pred predposledným prejazdom boli utečenci chytení, prvým útočníkom z hlavnej skupiny bol Frank Schleck, ale jeho brat Andy sa už vpredu nenachádzal. Aktívny bol na tomto kopci aj Linus Gerdemann, no na vrchole sa objavila skupina tridsiatich borcov.               
 
Na poslednom prejazde cez záverečný kopec bol znovu aktívny Frank Schleck, ale aj Greg Henderson, ktorí si dokázali vypracovať náskok trinástich sekúnd, ale na konci etapy bolo všetko úplne inak, pretože včerajšie víťazstvo si zopakoval Matti Breschel (Tinkoff-Saxo) po skvelom výkone svojho tímu, pretože dorazil do cieľa v päťčlennej skupine, v ktorej boli až traja jazdci z tohto dánskeho celku. Týmto víťazstvom sa Matti Breschel dostal na čelo celkovej klasifikácie, pred druhým Rudym Molardom (Cofidis) má 15-sekundový náskok. Michael Kolář dnes znovu podporoval svojich lídrov a aj on sa musel tešiť zo zisku líderskej pozície.   
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY:
1. vlajka BRESCHEL Matti TEAM TINKOFF - SAXO 5h 27' 10''
2. vlajka MOLARD Rudy COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 00''
3. vlajka LAGUTIN Sergej RUSVELO + 00' 00''
4. vlajka ZAUGG Oliver TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
5. vlajka ROVNY Ivan TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
74. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 11' 23''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 3. ETAPE:
1. vlajka BRESCHEL Matti TEAM TINKOFF - SAXO 13h 54' 02''
2. vlajka MOLARD Rudy COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 15''
3. vlajka DRUCKER Jean-Pierre WANTY - GROUPE GOBERT + 00' 15''
4. vlajka MORKOV Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 17''
5. vlajka LAGUTIN Sergej RUSVELO + 00' 20''
75. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 14' 42''
 
 
zvlnená ciel rovina Rosport > Schifflange 157,4 km víťaz: Breschel
 
 
Tretí deň čakalo na pretekárov šesť bergov a explozívny finiš, pretože sa končilo na 450-metrovom kopci, ktorý mal priemernú hodnotu 13 percent, na ktorom mohol o víťazstvo bojovať odolný šprintér alebo dobrý lezec. Únik sa dnes vytvoril až po štyridsiatich kilometroch a predstavili sa v ňom Jens van Rensburg (MTN Qubecka), Boris Dron (Wallonie-Bruxelles), Juan Esteban Arango (Colombia) a Iľnur Zakarin (Rusvelo), ktorých pelotón pustil pred seba maximálne na päť minút, ale potom mal ich odstup klesajúci charakter. Len prvých šesť jazdcov prišlo do cieľa v rovnakom čase.
 
Podobne ako včera aj dnes naháňala hlavná skupina utečencov až do samého záveru, tentoraz sa im to podarilo šesť kilometrov pred cieľom. Pred záverečným kopcom bolo tempo veľmi vysoké, na čele jazdil najmä tím Tinkoff-Saxo, ku ktorému sa pridával aj Lotto-Belisol. Nakoniec odviedol dánsky tím výbornú robotu, pretože Matti Breschel sa stal víťazom tretej etapy po výbušnom špurte do kopca. Na treťom mieste skončil domáci borec Jean-Pierre Drucker, ktorý sa tak dostal na prvé miesto celkovej klasifikácie. Na druhom mieste nakoniec dorazil Segej Lagutin (Rusvelo).
 
Michael Kolář skončil na 68. mieste so stratou 1:44, keď znovu pracoval pre lídrov tímu, a v celkovej klasifikácii mu patrí 93. priečka s mankom 3:22. V konečnom poradí sa do popredia začínajú tlačiť jazdci Tinkoff-Saxo, pre ktorých budú náročne víkendové etapy výbornou príležitosťou na strhnutie víťazstva na svoju stranu.
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY:
1. vlajka BRESCHEL Matti TEAM TINKOFF - SAXO 3h 48' 49''
2. vlajka LAGUTIN Sergej RUSVELO + 00' 00''
3. vlajka DRUCKER Jean-Pierre WANTY - GROUPE GOBERT + 00' 00''
4. vlajka HERKLOTZ Silvio STOLTING + 00' 00''
5. vlajka HARDY Romain COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 00''
6. vlajka MORKOV Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
63. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 44''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 2. ETAPE:
1. vlajka DRUCKER Jean-Pierre WANTY - GROUPE GOBERT 8h 26' 49''
2. vlajka MORKOV Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 05''
3. vlajka HERKLOTZ Silvio STOLTING + 00' 14''
4. vlajka BRESCHEL Matti TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 14''
5. vlajka LEMOINE Cyril COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 17''
93. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 03' 22''
 
 
zvlnená ciel rovina Luxembourg > Hesperange 172,6 km víťaz: Greipel
 
 
Prvá luxemburská etapa mala vyhovovať šprintérom, pretože na trati sa nachádzali iba tri kategorizované bergy, ktoré však našli miesto v jej prvej polovici, ale celý deň čakali na cyklistov zvlnené cesty. Do úniku sa dostala trojica Juan Pablo Valencia (Colombia), Boris Dron (Wallonie-Bruxelles) a Guiseppe Fonzi (Neri Sottoli), ktorí si postupne pred hlavným balíkom vypracovali náskok päť minút, ktorý mali na svojom konte aj po prekonaní posledného kopca.
 
Pelotónu sa veľmi nechcelo sťahovať tento odstup, ešte 40 kilometrov pred cieľom mali utečenci výhodu štyri minúty. Ale na čele hlavnej skupiny bol zoradený tím Lotto-Belisol, ktorý sem priviezol pre Greipela kompletný, silný vláčik a prvýkrát v tejto sezóne bol s ním aj Greg Henderson. Fanúšikovia sa potom mohli tešiť na dramatický finiš, pretože 12 kilometrov pred cieľom si vedúca trojica stále udržiavala minútový odstup.
 
Päť kilometrov pred cieľom bol nakoniec únik zlikvidovaný, potom sa snažil atakovať Matti Breschel (Tinkoff-Saxo), ktorého však dva kilometre pred cieľovou páskou dolapili chlapci z Trek Factory Racing. V hromadnom špurte napokon vyhral najväčší favorit André Greipel. Za ním prišli do cieľa dánsky jazdec Michael Morkov, tretie miesto patrilo Dannymu van Poppelovi, ktorý si zároveň udržal vedúcu priečku v celkovej klasifikácii. Slovenský jazdec Michael Kolář dorazil do cieľa osamote na stej priečke so stratou 54 sekúnd.  
     
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY:
1. vlajka GREIPEL Andre LOTTO BELISOL TEAM 4h 34' 03''
2. vlajka MORKOV Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
3. vlajka VAN POPPEL Danny TREK FACTORY RACING + 00' 00''
4. vlajka DRUCKER Jean-Pierre WANTY - GROUPE GOBERT + 00' 00''
100. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 54''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 1. ETAPE:
1. vlajka VAN POPPEL Danny TREK FACTORY RACING 4h 37' 57''
2. vlajka DRUCKER Jean-Pierre WANTY - GROUPE GOBERT + 00' 08''
3. vlajka KIRSCH Alex LEOPARD DEVELOPMENT + 00' 09''
4. vlajka MORKOV Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 11''
5. vlajka LEMOINE Cyril COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 12''
100. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 41''
 
 
indiv. čas ciel rovina Luxembourg > Luxembourg 2,5 km víťaz: Poppel
 
Podujatie odštartovalo veľmi krátkym prológom, ktorý sa odohrával na mestských cestách, pretekári si však museli dať pozor na krátke, 400-metrové stúpanie, ktorého priemer presahoval desať percent. V tejto disciplíne vie výborne zajazdiť aj Michael Kolář, tak sme s napätím očakávali, ako odštartuje toto podujatie.
 
Na tak krátkej trase rozhodovali sekundy, prvý najrýchlejší čas dosiahol Silvio Herklotz (Team Stolting) s hodnotou 4:11. Keďže na štarte boli aj profesionálne tímy ako Trek, Tinkoff-Saxo alebo Lotto-Belisol, o etapové prvenstvo mali bojovať práve ich pretekári. Medzitým ale začalo v Luxemburgu pršať, čím sa výrazne zmenili podmienky na trati. Najlepším príkladom toho bol výsledný čas Laurenta Didiera z Treku, ktorý zaostal o 20 sekúnd.
 
Silvio Herklotz si dlho držal vedúcu pozíciu, ktorú nezlomil ani Gregory Rast či Andy Schleck, napokon sa to podarilo Cyrilovi Lamoinemu (Cofidis), ktorý ho prekonal o päť sekúnd. Ani jeho radosť však netrvala dlho, pretože holandský šprintérsky talent Danny van Poppel (Trek) sa ako prvý dostal pod štyri minúty a s časom 3:58 nemal zatiaľ konkurenciu.
 
Keďže tento výsledok nepokoril ani posledný pretekár na trati André Greipel, Danny van Poppel sa stal víťazom prológu a už zajtra môže obhajovať svoju vedúcu pozíciu v 172-kilometrovej etape, ktorá má všetky predpoklady na to, aby bola zakončená hromadným dojazdom. Okrem neho sa ani jeden cyklista nedostal pod hranicu štyroch minút, na druhom mieste skončil domáci borec Jean-Pierre Ducker (Wanty Group), tretí bol Alex Kirsch (Leopard Development Team). Michael Kolář štartoval medzi prvými, takže nemal problémy s mokrou traťou, ale ani tak nedosiahol čas, ktorým by sa mohol porovnávať s najlepšími. Strata na víťaza 43 sekúnd ho totiž poslala na veľmi nízke priečky. 
 
 
VÝSLEDKY PROLÓGU:
1. vlajka VAN POPPEL Danny TREK FACTORY RACING    03' 58''
2. vlajka DRUCKER Jean-Pierre WANTY - GROUPE GOBERT + 00' 04''
3. vlajka mKIRSCH Alex LEOPARD DEVELOPMENT + 00' 05''
4. vlajka LEMOINE Cyril COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 08''
5. vlajka PETIT Andrien COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 08''
92. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 43''
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop