V piatej etape Paríž-Nice zaútočil Nibali, ale vyhral Carlos Betancur

8.3.2014, 17:18 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
Piaty deň na Paríž-Nice sa podobal štvrtému a cyklistov znova čakala kopcovitá trasa. Posledný kopec Cote de Sainte-Catherine mal vrchol 13,5 km pred cieľom v nadmorskej výške 615 metrov.
 
5. etapa PARÍŽ - NICE 2014 (UCI World Tour, Francúzsko)
13.3. štvrtok kopcovitá ciel rovina Crec. Saone > Rive Gier 153 km víťaz: Betancur

HISTÓRIA - ÚVOD - PRETEKÁRI - ETAPY: ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-7ikona-8

 
Piata etapa odštartovala na pravé poludnie a po pár kilometroch sa začali ostré útoky, o ktoré sa postaralo aj veľa známych mien. Thomasovi Voecklerovi síce atak nevyšiel, ale pred pelotónom sa vytvorila veľmi silná a nebezpečná päťčlenná skupina, ktorej súčasťou boli Bakelants, Gorka Izaguirre, Brice Feillu, Sylvain Chavanel a Matthew Busche. Prví traja menovaní strácali v celkovom poradí menej ako minútu, čo znepokojovalo pelotón. Po 50 kilometroch mala silná päťka takmer trojminútový náskok.
 
Víťaz etapy a bodovacej súťaže na Paríž-Nice 2013, Sylvain Chavanel, sa tentoraz rozhodol pre boj vo vrchárskej súťaži. Vyhral prvé dve vrchárske prémie piatej etapy a pripísal si osem bodov do súťaže o bodkovaný dres. Na zostávajúcich dvoch prémiách mal šancu dostať sa do čela vrchárskej klasifikácie. Ďalší silný člen úniku Jan Bakelants zase ovládol prvú šprintérsku prémiu a znížil jeho stratu na celkového lídra Gerainta Thomasa (Sky) na 16 sekúnd.
 
ÚNIK DŇA
.opq14. Jan Bakelants
(OPQS)
.mov14. G. Izaguirre
(Movistar)
.tfr14. M. Busche
(Trek)
.iam14. Sylv. Chavanel
(IAM Cycling)
.bse14. Brice Feillu
(Bretagne)
Tím Sky
mal teda o zábavu postarané a 60 kilometrov pred cieľom sa im podarilo držať náskok pätice pod dvoma minútami. Držiteľ žltého dresu Geraint Thomas ale vedel, že ho čaká náročné vyvrcholenie piatej etapy: "Veľa dobrých cyklistov oddeľuje iba pár sekúnd, takže to bude určite zaujímavé pretekanie," povedal Brit, ktorý nahradil v pozícii lídra na francúzskom podujatí kolegu Richieho Porteho (ten štartuje na Tirreno-Adriatico). 
 
Kolegovia Thomasa postupne znižovali náskok pätice a boli veľmi opatrní. Únik tvorili naozaj silné mená. Sylvain Chavanel vyhral aj tretiu vrchársku prémiu piatej etapy a so ziskom 12 bodov sa vyrovnal v bodkovanej súťaži vedúcemu Agnolimu (Astana).   
 
Medzitým odstúpil z podujatia šprintér Nacer Bouhanni (Ag2R La Mondiale), víťaz prvej etapy a prvý držiteľ žltého dresu na Paríž-Nice 2014. Francúzskemu rýchlikovi k rozhodnutiu zrejme dopomohli problémy s kolenom a fakt, že v ďalšom priebehu podujatia je menej šprintérskych príležitostí.
 
30 kilometrov pred cieľom sa výhoda kvinteta zmenšila na 30 sekúnd. V pelotóne hýrili aktivitou najmä domestici z tímov Sky, Europcar a FDJ. Pelotón sa natiahol a tempu nestačili priebežne piaty muž celkového poradia Samuel Dumoulin (Ag2R) a jeho kolega Romain Bardet. Šéf  francúzskeho tímu Lavenu sa sťažoval na smolu, konkrétne na päť defektov za tri kilometre. Navyše po páde odstúpil ich ďalší jazdec Maxime Bouet. Problémy mal opäť aj Andy Schleck (Trek).
 
Pätica uprchlíkov si udržala časovú výhodu až po druhú šprintérsku prémiu, ktorú znova ovládol Jan Bakelants. Jeho časová strata na celkového lídra Thomasa sa vďaka bonifikáciám zmenšila na 13 sekúnd. Silný únik ale napokon nemal nárok, tímy pracujúce v pelotóne si dali veľký pozor. Najdlhšie vydržal vpredu Sylvain Chavanel a zostal verný svojej povesti bojovníka. Pätici to nevyšlo, ale 20 kilometrov pred páskou to skúsil vpredu nový odvážlivec Laurent Didier (Trek).  Nevyšlo to jemu a ani ďalšiemu bojovníkovi Stephanovi Deniflovi (IAM).
 
Približne 200 metrov pred vrcholom posledného kopca a približne 13 kilometrov pred cieľom prišli na rad vyššie kalibre, k slovu sa dostali hviezdni lídri. Nebojácne zaútočil Vincenzo Nibali (Astana), ktorý vyhral poslednú vrchársku prémiu a na atak využil aj nasledujúci zjazd. Betancur, ThomasSlagter či Fuglsang prešli vrcholom kopca hneď za Talianom. 
 
Deväť kilometrov pred páskou to skúsil Betancur (Ag2R) a vytvoril trojčlennú vedúcu skupinu s  Fuglsangom (Astana) a Jungelsom (Trek). Trojica bola za aktivitu odmenená a v záverečných kilometroch si udržali pár sekúnd náskoku. Najviac síl v záverečnom šprinte mal napokon Carlos Betancur a vyhral piatu etapu Paríž-Nice pred druhým Jungelsom a tretím Fuglsangom.
 
Mladý Kolumbijčan Betancur sa dostal v celkovom poradí na štvrté miesto, Dán Fuglsang sa posunul na šiestu priečku. Trojica úspešných uprchlíkov dorazila do cieľa iba s dvojsekundovým náskokom pred veľkou skupinou favoritov a šprintérov. V rýchlostnom súboji o štvrté miesto v etape zdolal Bryan Coquard (Europcar) piateho Toma Boonena (OPQS). 
 
Geraint Thomas (Sky) stratil tiež dve sekundy a udržal sii žltý dres celkového lídra. Dnešný deň ale potvrdil jeho slová, že malé rozostupy znamenajú zaujímavé pretekanie a v ďalších etapách to bude mať Brit ešte veľmi ťažké. Náš Peter Velits prišiel do cieľa vo veľkej skupine spolu s Thomasom so stratou dvoch sekúnd. Bol tam aj Bakelants, ktorý sa ale prepracoval na celkové siedme miesto vďaka spomínaným bonifikáciám z pôvodného úniku. Z najlepšej desiatky vypadli Francúzi Dumoulin a Jeanesson, ktorí prišli do cieľa s väčšou stratou.
 
 
Carlos Betancur (Ag2r): "Je to veľké víťazstvo pre mňa a Ag2r na World Tour pretekoch. Trasu som študoval veľmi pozorne, preto som to v závere vedel využiť a výborne som sa tomu prispôsobil. Od začiatku etapy som sa cítil veľmi dobre. Vedel som, že dnes bude záver taktický a dôležitým bude hlavne stále zostať na čele hlavnej skupiny."
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY:
1. BETANCUR Carlos AG2R LA MONDIALE 3h 38' 15''
2. vlajka JUNGELS Bob TREK FACTORY RACING + 00' 00''
3. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 00' 00''
4. vlajka COQUARD Bryan TEAM EUROPCAR + 00/span' 02''
5. albansko BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 02''
6. VAN RENSBURG Reinardt TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 02''
27. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 02''
pelotón (58 ľudí) + 00' 02''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 5. ETAPE
1. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING 21h 52' 42''
2. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 03''
3. vlajka SLAGTER Tom Jelte GARMIN - SHARP + 00' 04''
4. BETANCUR Carlos AG2R LA MONDIALE + 00' 05''
5. vlajka ROJAS José Joaquin MOVISTAR TEAM + 00' 08''
6. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 00' 13''
7. albansko BAKELANTS Jan OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 13''
8. vlajka KELDERMAN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 15''
9. vlajka ŠTYBAR Zdeněk OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 19''
10. vlajka GAUTIER Cyril TEAM EUROPCAR + 00' 19''
15. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 19''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 5. ETAPE:
1. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO 39 bodov
2. vlajka ROJAS José Joaquin MOVISTAR TEAM 20 bodov
3. vlajka COQUARD Bryan TEAM EUROPCAR 17 bodov
 
 
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ PO 5. ETAPE:
1. vlajka CHAVANEL Sylvain IAM CYCLING TEAM 12 bodov
2. vlajka AGNOLI Valerio ASTANA PRO TEAM 12 bodov
3. vlajka SLAGTER Tom Jelte GARMIN - SHARP 9 bodov
 
 
 
 
5-etapa
 
 

color: windowtext; font-size: 9pt; font-family: Tahoma,sans-serif; text-align: left; vertical-align: middle; font-weight: 400; font-style: normal; text-decoration: none; white-space: nowrap; border-width: medium medium 0.5pt; border-style: none none solid; border-color: -moz-use-text-color -moz-use-text-color gray; padding-left: 1px; padding-right: 1px; padding-top: 1px; background: none repeat scroll 0% 0% #d9d9d9;height: 22.5pt;

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop