Okolo Katalánska hlási zvýšený počet Grand Tour uchádzačov

24.3.2014, 07:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Cyklistickí fanúšikovia v tomto čase síce zameriavajú svoju pozornosť predovšetkým na klasiky, ale etapové preteky Okolo Katalánska lákajú ohromnou účasťou niekoľkých skvelých jazdcov pre celkovú klasifikáciu, ktoré si tak právom zaslúžia zvýšený záujem.

 

 

Všade len kopce

 

Volta a Catalunya je asi najkopcovitejšie podujatie v sezóne,  v ktorom nefiguruje žiadna časovka, čiže sa náramne hodí pre cyklistov s perfektnými vrchárskymi schopnosťami. Ani jedna etapa nie je plochá, preto na týchto pretekoch neuvidíme klasických šprintérov, ale len tých v odolnejšom prevedení ako Gianni Meersman alebo Leigh Howard. Naopak ich charakteristickým znakom sú dva horské finiše v Pyrenejách a posledná zvlnená etapa v Barcelone.

 

 

Dva horské finiše

 

Počas prvých dvoch dní budeme svedkami hromadného dojazdu zredukovaného pelotónu, ktorý tesne pred cieľom vyprodukujú kopcovité prekážky. Tretia a štvrtá etapa potom skončia na vrchole stúpania, na ktorých sa zaručene odohrá bitka o celkové poradie. Najskôr o víťazovi rozhodne stúpanie La Molina (5,3 km; 5,3 %), ktoré je však krátke a nie veľmi náročné, čiže medzi uchádzačmi sa nevytvoria veľké medzery. V kráľovskej štvrtej etape však na pretekárov čaká ťažký záverečný kopec Vallter 2000 (12km; 7,8 %), ktorý ich zavedie do vysokej nadmorskej výšky 2260 metrov, a teda má všetky predpoklady rozhodnúť o víťazovi. V minulom roku tu triumfoval Nairo Quintana, ale medzi favoritmi sa nevytvorili veľké rozdiely, pretože fúkal protivietor, ale aj tak je toto stúpanie kľúčom k celkovému triumfu.

 

 

Voľnejší, ale dramatický záver

 

Piata etapa napodobní úvodné dve etapy, keďže deväť kilometrov pred cieľom čnie šesťkilometrový kopec. Predposledný deň je profilovo  najjednoduchší a podujatie potom vyvrcholí ôsmimi okruhmi v Barcelone, ktoré niekoľkokrát osvieži krátke, ale ostré stúpanie Alt Montjuic. V tomto roku sa rozhodli organizátori využiť aj bonusové sekundy v tradičnej schéme s výnimkou dvoch etáp končiacich na vrchole stúpanie.

 

 

Contadora vo forme vyzve prvýkrát Frooma

 

Pohľad na štartovú listinu hovorí, že na Okolo Katalánska sa predstavia štyria najlepší borci z poslednej Tour de France. Medzi nimi vyčnieva Chris Froome, ktorý síce musel odrieknuť účasť na Tirreno - Adriatico kvôli zdravotným problémom, ale už niekoľkokrát dokázal nieve-tdf-2013presvedčiť, že nepotrebuje veľa času, aby sa dostal na svoju najlepšiu úroveň. Spomínané talianske podujatie malo byť pre neho jarným vrcholom, preto sa tento nedostatok pokúsi napraviť v Katalánsku. Britský cyklista bude mať skvelú podporu v spolujazdcoch Porte, NieveLopez, čo mu dáva veľký manévrovací priestor pre tretiu a štvrtú etapu. Samotný Richie Porte je takisto vhodným mužom na celkovú klasifikáciu, lenže jeho posledné vystúpenia nenasvedčujú, že by už bol v stopercentnej forme. A ak chce uspieť na tomto podujatí, takúto výkonnosť musí jednoznačne dokázať, pretože konkurenti tímu Sky sú nesmierne silní.

 

Po triumfálnom víťazstve na Tirrene si veľkú pozornosť zasluhuje najmä Alberto Contador, aj keď športový riaditeľ Tinkoff-Saxo Philippe Mauduit tvrdí, že bude nesmierne náročné  zopakovať podobný výkon. Španielsky cyklista momentálne jazdí vo veľkej pohode, takže uvidíme, ako nakoniec dopadne prvý ostrý súboj medzi ním a Froomom. Stúpania na tomto podujatí možno nie sú tak náročné ako vo Francúzsku, ale pred Tour de France sa môžu obidvaja zblízka otestovať. Contador bude mať pri sebe silný tím, i keď mu bude chýbať Kreuziger, a na poslednú chvíľu odstúpil aj Rafal Majka.

 

 

Kolumbijská trojka

 

Ďalším veľkým favoritom je Nairo Quintana. Kolumbijský supertalent sa síce pripravuje na Giro, a tak by bolo pre neho priveľkým luxusom byť už na svojej top úrovni, no na Tirrene potvrdil, že aj napriek tomu je stále výnimočný. Jeho šance zvyšuje aj absencia časovky, v ktorej by Froome určite dominoval, preto sa môže sústrediť na výlučný boj o celkovú klasifikáciu v horách. Veľký otáznik však visí nad Joaguimom Rodríguezom, ktorý podobne ako Froome nesúťažil od Okolo Ománu. Jeho forma je tak po mesačnej pauze neistá, no na domácom ihrisku vždy predvádzal spoľahlivé výkony, ktoré by aj tentoraz mali byť veľkým lákadlom.

 

Úlohu favoritov sa budú snažiť naplniť aj Carlos BetancurRigoberto Urán. Betancur po svojom veľkom víťazstve na Paríž - Nice vo výbornej nálade, ale na dlhších katalánskych kopcoch môže byť jeho momentálna nadváha podstatným hendikepom, i keď na stúpaniach sa určite predvedie s veľkou gurážou. Urán zas bude opäť jediným lídrom tímu OPQS, a tak sa môže pokúsiť nadviazať na tretie miesto z Ománu.

 

 

Dlhý zástup výborných vrchárov

 

Do súťažného rytmu znovu naskočí aj Tejay van Garderen, pre neho však bude veľkou nevýhodou chýbajúca časovka a dlhšia pretekárska prestávka, no na začiatku sezóny sa prezentoval v Ománe dobrým výkonom, ktorý bol pre neho veľkým povzbudením. Z Tirrena prichádzajú namotivovaní a v dobrej forme jazdiaci Domenico Pozzovivo, Robert Kišerlovski, Daniel Moreno, Giampaolo Caruso, ktorí si zmerajú sily napríklad s kolumbijskými nádejami Arredondom, AcevedomAtapumom. Svoje skúsenosti sem prídu zbierať Fabio Aru, Roman Bardet či Wilco Kelderman. Na štart sa postaví ja minuloročný víťaz Daniel Martin, ktorý je však ďaleko od svojej lanskej výkonnosti.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop