Froome a Contador majú napriek svojim tvrdeniam formu ako hrom

24.2.2015, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Organizátori andalúzskeho podujatia hodili za hlavu všetky tradície a už vo februári postavili pred pretekárov poriadne náročné stúpania. Výsledkom boli strhujúce súboje medzi Froomom a Contadorom, ktorých rivalita pokračovala presne tam, kde v minulom roku skončila na Vuelte.
 
 
Poriadna sila v úvode ročníka
 
Obidvaja cyklisti na začiatku podujatia vyjadreniami bagatelizovali svoju formu a svorne hovorili, že do Andalúzie prichádzajú len otestovať svoju doterajšiu prípravu. Ani jeden z nich nemal za sebou špeciálnu prípravu a toto podujatie bolo pre nich príležitosťou, ako získať spätnú väzbu na vykonaný tréning. Keď sme však videli ich výkony počas dvoch horských dojazdov, ich sila bola nesmierna, a to nielen pri pohľade na ich ďalších konkurentov.
 
Alberto Contador bol najrýchlejší na dlhšom stúpaní, Chris Froome pre zmenu predviedol na prudkej stene jednu zo svojich neuveriteľných kadencii. Alto de Hazallanas bol iba druhý raz v itinerári profesionálnych pretekov, v roku 2013 tu zvíťazil Chris Horner. Americký pretekár prekonal druhú časť stúpania (7,2 km; 9,1 %) za 23:25, Contador to pred niekoľkými dňami zvládol o 16 sekúnd pomalšie, ale ich wattové výkony na kilogram hmotnosti boli takmer identické (Horner 6,05 w/kg, Contador 5,99 w/kg). Zaujímavosťou je, že kým Horner mal v tom čase vrcholovú výkonnosť na Grand Tour, španielsky jazdec sa nachádza na začiatku sezóny a jeho forma bude bezpochyby ešte narastať. Keby Contador takýto výkon predviedol v tom roku 2013, tak by mu to bohate stačilo na pokorenie Nibaliho, ktorý vtedy zaostal za Hornerom 48 sekúnd. A pred talianskeho jazdca by sa dostal aj Chris Froome.
 
Pozrime sa aj na celkový výkon (prepočítaný na cyklistu s hmotnosťou 78 kg - ChronosWatts), ktorý predviedli Contador a Froome počas obidvoch vrchárskych dní. Najskôr bol vytrvalejší jazdec tímu Tinkoff-Saxo, ktorý na dlhšom stúpaní v priemere tlačil 434 W, kým jeho britský súper 427 W. Na druhý deň na Alto de Allandas (3 km; 12,6 %) sa ale situácia otočila, keď britský cyklista parádnym spôsobom vyšperkoval svoju rýchlosť na prudkom stúpaní (452 W), zatiaľ čo Contador si "iba" udržal hodnoty z predchádzajúcej etapy (434 W). Na kratšom, ale prudšom kopci tak Froome dokázal vyprodukovať väčšiu silu, Contador si počas obidvoch dní udržiaval svoj momentálny štandard.
 
 
podium-andalucia-2015-movf
Pódium Okolo Andalúzie 2015: Contador - Froome - Intxausti (© Movistar Team)
 
 
Takmer identické výkony a všetci spokojní           
 
Chris Froome vyhral aj tretíkrát za sebou svoje prvé preteky v sezóne, z čoho mal veľkú radosť. Na druhej strane z toho nerobil veľkú vedu, na dôležitejšie podujatia bude musieť byť oveľa lepšie pripravený. "Vedel som, že sú to prvé preteky sezóny a že mám pred sebou ešte veľa práce, keď dorazím na Tour, ale pre nás to nemohlo dopadnúť lepšie. Víťazstvo mi znovu pripomína, aký som vďačný, že môžem pretekať na takejto úrovni a že ani jeden triumf nepríde ľahko. Na každý z nich musíte tvrdo pracovať. Keď sa pozriete na naše čísla, boli to ťažké preteky, preto som veľmi rád, že som absolvoval toto podujatie. Cítil som sa dobre, aj keď som v tretej etape stratil nejaký čas na Alberta. Do ďalšej etapy sme išli s vedomím, že sa pokúsime urobiť maximum, a to bol ten okamih, keď Alberto trošku zaváhal."
 
Britského pretekára musí tešiť aj fakt, že jeho tímová podpora bola veľmi silná, veď Nieve, Kennaugh a Sivtsov finišovali v TOP 10. Mikel Nieve odvádzal v minulom roku v tíme Sky slušné výkony, na začiatku toho nového však vyzerá byť náramne dobre pripravený. Slová chvály padali aj na Petra Kennaugha. V uplynulej sezóne sa stal britským šampiónom na ceste, vyhral Okolo Rakúska, ale na Tour sa nedostal. Ak bude pokračovať v andalúzskych výkonoch aj naďalej, druhú účasť na Starej dáme má takmer istú.
 
Aj Alberto Contador mal okolo seba kvalitnú zostavu, dôkaz sme mohli vidieť na Hazallanas, kde ho tímoví spolujazdci vyslali do sólového útoku, čo bola aj pre samotného Contadora trošku neočakávaná situácia. Síce na druhý deň na konci jazdil proti presile tímu Sky, ale v tej chvíli bol Froome asi neporaziteľný. "Som veľmi pokojný, ako sa vyvíja moja výkonnosť. Vlastne som trochu prekvapený, že tak dobre jazdím na začiatku sezóny. Nemám za sebou ešte žiadny špeciálny tréning, ale videl som, že moje výkony počas víťaznej etapy a časovky sú znamením, že budem dobre pripravený na dosiahnutie mojich cieľov. Prehral som o dve sekundy, ale nič by sa nebolo zmenilo, keby som aj vyhral, pretože bez ohľadu na to sa musím naďalej koncentrovať na moje prichádzajúce výzvy. Súperi budú tento rok v kopcoch ešte silnejší."   
 
Španielsky matador musí byť veľmi spokojný s krátkou časovkou, v ktorej porazil svojho najväčšieho súpera o osem sekúnd. V minulom roku na Dauphiné počas 10-kilometrového prológu to bolo presne naopak, Contador prehral práve týmto časovým rozdielom. Vzájomná rivalita týchto dvoch pretekárov je tak skutočne veľká, ďalšie ich súboje sú pripravené na Tirrene a podľa najnovších informácii aj v Katalánsku.
 
 
froome-contador-suboj-cas


froome-contador-suboj-umiestnenie

 
 
Intaxausti, a potom talentovaná mlaď
 
Na tretie miesto sa prepracoval Beňat Intxausti. Španielsky cyklista bol konzistentný počas obidvoch horských dojazdov, na čom môže stavať nielen on, ale aj tím Movistar, ktorý ho pravdepodobne vyšle na Giro ako jedného z lídrov. Romain Bardet pokračoval vo svojom plynulom napredovaní a na začiatku roka ukázal silné výkony. Na Hazallanas finišoval hneď za dominantnou dvojicou, i keď so značným odstupom. Ak by vo štvrtej etape nedostal defekt tesne pred cieľovým stúpaním, otvorila by sa mu cesta na celkové pódium. 
 
Stabilnú fazónu predviedol počas horských dojazdov aj Wilco Kelderman. Holandský pretekár v obidvoch prípadoch skončil na šiestom mieste, čo je najmä na Hazallanas pre neho veľmi dobrý výsledok. Postupne sa mu darí zlepšovať vrchárske schopnosti, ktoré podporuje výbornými výkonmi v časovke, presne tak, ako sa mu to podarilo v Andalúzii. Škoda len pádu v prvej etape, mohol byť v klasifikácii oveľa vyššie. 
 
Veľmi dobré predstavenie ukázal v tretej etape ešte len 21-ročný jazdec z Eritrei Merhawi Kudus, ktorý v nej dokázal finišovať na siedmom mieste. Tento mladý pretekár patrí medzi talentovaných borcov do kopcov, v minulom roku to dokázal na kvalitne obsadenom Route du Sud, kde skončil celkove piaty. Jeho najlepším výsledkom je celkové druhé miesto na Tour de Langkawi. A nesmieme zabudnúť ani na Juana Josého Lobata, ktorému od začiatku roka nefungujú parádne iba nohy, ale aj symbióza so spolujazdcami. Spojenie kvalitných špurtov (do kopca) a silná tímová podpora začína pre Movistar konečne prinášať svoje ovocie.                
 
 
lobato-jj-andalucia-2015-movf
Juan José Lobato víťazí v 5. etape Okolo Andalúzie 2015 (© Movistar Team)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop