Quintana chce získať aj Baskicko, rozhodnú strmé kopce a ITT

6.4.2015, 09:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Aj keď sú severské klasiky v plnom prúde, jazdci na celkové poradie určite nezaháľajú. Práve naopak. Mnohí z nich smerujú do Baskicka, aby súťažili na kopcovitých profiloch, ktoré sú pre nich výhradne pripravené každý deň. Pretekári ako Quintana, van Garderen, Pinot, Rodríguez či Kwiatkowski sú určite dobrou motiváciou, ako si spríjemniť čakanie medzi dvomi monumentmi na mačacích hlavách.
 
 
Rozdiely vytvorí množstvo menších kopcov
 
Okolo Baskicka je podľa španielskeho charakteru hornaté podujatie, kde šprintéri nemajú dôvod cestovať. Len ťažko tu nájdeme rovinatý dojazd, ešte aj časovka je kopcovitá. Baskické kopce síce nespĺňajú kritériá alpských či pyrenejských veľhôr, ale sú kratšie a strmejšie, čo v konečnom zúčtovaní dáva týmto pretekom špecifický ráz. Z toho dôvodu sú výbornou prípravou na ardenské klasiky, ktoré už klopú na dvere. Ďalším špecifikom podujatia sú frenetickí fanúšikovia, ktorých neodradí od povzbudzovania ani daždivé počasie, ktoré je s týmto podujatím takisto bytostne spojené. 
 
Počas šiestich dní sa nebudeme ani raz nudiť. Prvá etapa sa rozhodne niekoľko kilometrov pred cieľom na stúpaní, ktoré by favoritov nemalo dostať do úzkych. Na druhý deň bude pripravený zaujímavejší dojazd, pretože posledný kopec Alto del Zaldiaran (2,8 km; 5,3 %) je situovaný bližšie k cieľu, ale ani tentoraz sa neočakávajú veľké rozdiely v poradí. To už ale nebude platiť v tretej etape, kde tri kilometre pred cieľom stojí 800-metrová rampa Alto del Antigua, ktorá má priemerný sklon 16 % s maximom 20 %. Zábava bude postupne vrcholiť, pretože nasleduje tradičný cieľový kopec Alto de Arrate (7,3 km; 6,7 %), ktorý signalizuje baskické kráľovské predstavenie. Arrate však nepatrí medzi stúpania, ktoré výrazne delia skupinu favoritov. Predposledná etapa finišuje ďalším brutálnym kopcom Alto de Aia, ktorý na necelom kilometri dosiahne sklon 14 percent, ale maximum vyskočí až na 25 %. Preteky sú podľa klasického vzoru zakončené kopcovitou časovkou, ktorá na dĺžke 18 kilometrov ponaháňa všetkých vrchárov.
 
 
kwiatek-nice-2015-casovka-eqsf
Michal Kwiatkowski v časovke na Paríž-Nice (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Kwiatek proti Quintanovi
 
Favoriti na celkový triumf si zakrúžkovali etapy číslo tri, štyri, päť a jazdu proti chronometru. Keďže uvedené kopcovité predstavenia majú razantné požiadavky na lezecké schopnosti, víťazom sa stane silný vrchár, ktorý dokáže predviesť dobrú časovku. Pred dvomi rokmi sa to podarilo Nairovi Quintanovi a kolumbijský jazdec aj tentoraz prichádza výborne pripravený. V tejto sezóne už triumfoval na kvalitne obsadenom Tirrene a nikto nepochybuje, že jeho forma bude v Baskicku ešte lepšia. Ako jeden z najlepších vrchárov v profi-pelotóne má schopnosť počas troch rozhodujúcich dní vytvoriť rozdiely a kratšia kopcovitá časovka je tiež podľa jeho gusta. Obklopený bude kvalitnou domácou vrchárskou školou, preto tím Movistar môže mať v top 10 aj iných pretekárov.
 
Bude zaujímavé sledovať, akú konkurenciu mu dokáže vytvoriť Michal Kwiatkowski. Majster sveta sem prichádza vyšperkovať formu na ardenské klasiky a treba povedať, že od začiatku roka si udržuje vysoký stupeň pripravenosti. Na Paríž - Nice obsadil druhú priečku a predviedol tam niekoľko značkových výkonov. Keďže baskické kopce nie sú veľmi dlhé, je to presne miesto, kde môže rozbaliť svoje lezecké schopnosti. Okrem toho výborne zvláda časovku jednotlivcov, v ktorej dokáže nazbierať sekundy stratené v kopcoch. Presne ako v minulom roku, keď sa po ITT dostal na druhú priečku hneď za Contadora.
 
Po chorobe sa do súťažného rytmu vracia Joaquim Rodríguez. Nedávno musel odrieknuť účasť na Okolo Katalánska, preto jeho kondícia nemusí byť v potrebnom stave. Budeme však prekvapení, ak sa nepokúsi aspoň raz zaútočiť na pripravených dvoch stenách. Na Tirrene sa ukázal v dobrom lezeckom svetle, preto má na čom stavať, aby sa dobre nachystal na Ardeny. Kaťuša bude chcieť využiť formu Simona Špilaka, ktorý na P-N vybojoval tretie miesto. Slovinský pretekár momentálne jazdí vo veľkej pohode, preto by nemal mať problém udržať sa medzi najlepšími.
 
 
quintana-sanchez-2014-movf
Nairo Quintana a Samuel Sánchez (klik pre zväčšenie) (© Movistar Team)
 
 
Garderen chce prelomiť smolu, formu hlásia Francúzi
 
Zaujímavý tandem bude reprezentovať aj tím BMC. Tejay van Garderen v tomto roku zažíva jedny smoliarske preteky za druhými, na ktorých nemôže naplno ukázať svoju fazónu. A tú ma naozaj veľmi dobrú, svedčí o tom víťazná kráľovská etapa v Katalánsku. Do kariet mu hrá záverečná časovka, ale ešte predtým si musí poradiť s krátkymi rampami, pričom výbušnosť nepatrí do jeho talónu. Po jeho boku bude jazdiť domáci pretekár Samuel Sánchez, ktorý baskický terén pozná dokonale. V jeho prípade sa však môže prejaviť skutočnosť, že toto budú len jeho druhé preteky v sezóne. Dopĺňať ich bude Darwin Atapuma, ktorý sa môže pýšiť siedmim miestom na Okolo Katalánska.
 
Zdá sa, že po slabšom rozbehu sa dostáva do formy Jean-Christophe Peraud, ktorý pred niekoľkými dňami triumfoval na Critérium International. Víťazstvo si zabezpečil v kráľovskej etape, takže jeho lezecké nohy sa dostávajú na svoju klasickú úroveň. A okrem toho patrí medzi veľmi dobrých časovkárov. Pripravený baskický terén by mohol ešte viac vyhovovať Thibautovi Pinotovi, ktorý na spomínanom francúzskom podujatí obsadil druhú priečku. Jazdec tímu FDJ od začiatku roka ukazuje kvalitnú vrchársku formu, navyše sa môže presadiť aj na výbušnejších stúpaniach. Nesmieme zabúdať ani na to, že v jazde proti chronometru urobil značný pokrok. V celku Lampre-Merida hlásia pretekársky návrat Diega Ulissiho, za ktorého sa rázne postavili počas jeho dopingového trestu. Ich lídrom bude portugalský cyklista Rui Costa, ktorý pred ardenskými klasikami získava potrebnú výkonnosť. V minulosti sa na tomto podujatí ani raz nedostal do top 10.  
 
Tím Tinkoff-Saxo bol pripravený bojovať o GC s Robertom Kišerlovskim, ale ten pred niekoľkými dňami podstúpil operáciu zubov, preto nebude stopercentne pripravený. Rafal Majka zas smeruje formu na ardenské klasiky, takže Tinkoff bagatelizuje svoje šance na celkové poradie. Výrazne sebavedomý sem však prichádza Bauke Mollema, ktorého povzbudilo druhé miesto na Tirrene. V tíme Sky vsadili na domáceho borca Mikele Nieveho, kazašská Astana si rovnako vybrala tuzemského jazdca Mikela Landu. Orica priváža mladé pušky súrodencov Yatesovcov a Estebana Cháveza,  kvalitnom zložení bude jazdiť aj Cannondale-Garmin na čele s Talanskym.  
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop