Na Amstli je už Cauberg pripravený, kto bude jeho dobyvateľ?

17.4.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Po mačacích hlavách prichádza na rad ardenská trilógia, ktorá pripraví ďalší vzrušujúci týždeň. Do bojovej pohotovosti sa tak dostávajú výborní lezci s agresívnym štýlom jazdy, ktorí sú odhodlaní dobýjať cieľové územie pred zrakmi burácajúcich divákov.
 
Prvé útočné divízie budú rozložené na holandských poliach, presnejšie povedané na krátkych gilbert-philippe-amstel-2014stúpaniach v okolí mesta Limburg. Amstel Gold Race je preslávený záverečnou rozbuškou na Caubergu, ale tieto preteky zďaleka nie sú len o tom. Cyklisti sa pohybujú po úzkych vidieckych cestách, kde je pred každým kopcom tlačenica, z čoho vyplývajú neobľúbené kolízie. Všetci totiž vedia, že najbezpečnejšie miesto je na čele pelotónu. Okrem pozičnej jazdy sú pre úspech potrebné aj vytrvalosť, pretože cyklisti nastúpajú až 4000 výškových metrov, a na konci výbušný finiš, ktorý musí byť podporený skúsenosťami, aby bol správne využitý. A na to všetko dohliada oranžová masa hlučných domácich fanúšikov.
 
 
Otvorí preteky posunutý finiš po Caubergu?
 
Na trati je inštalovaných až 34 krátkych stúpaní, ktoré sú rovnomerne rozmiestnené od začiatku do konca. Pelotón nedostane ani chvíľu na jednoduchú jazdu, úvodné pasáže však prebiehajú pokojným tempom. Charakteristickým znakom pretekov je spomínaný Cauberg, ktorí sa pôjde štyrikrát a vytvorí tri okruhy. Druhý prejazd cez tento kopec dostane pretekárov do pohotovostného režimu, pretože sa otvorí cesta pre nové ataky z pelotónu. Druhé kolo bude vrcholiť ťažkými kopcami Eyserbosweg a Keutenberg, kde sa v minulosti lámali preteky, ale momentálne sú príliš ďaleko od cieľa.
 
Záverečný okruh obsahuje dve lezecké prekážky, ktoré však hlavný balík nemusia vystrašiť. A na samom konci si potom vychutnáme finále na Caubergu. Od roku 2013 sa cieľová čiara nenachádza na jeho vrchole, ale organizátori ju posunuli o 1800 metrov ďalej, pretože túžia po skorších útokoch. Pre hlavných favoritov aj tak zostáva najväčšou výzvou pokoriť súperov na Caubergu, táto zmena znamená len väčší stres pre ich spolujazdcov.
 
 
amstel-2014-valverde-gerrans-movf
Amstel 2014: Alejandro Valverde - Simon Gerrans (© Movistar Team)
 
 
Klasických favoritov vyzvú noví uchádzači
 
Ardenské klasiky nevyžadujú špeciálnu jazdeckú klasifikáciu ako tie flámske, z toho dôvodu je okruh favoritov širší. V posledných ročníkoch vytvorili Cauberg a Philippe Gilbert silnú symbiózu a belgický jazdec je opäť pripravený, ale tento vzťah upevnil. Všetci vedia, že kľúčovým momentom pretekov bude jeho záverečná akcelerácia. Vďaka nej tu trikrát zvíťazil, v minulom roku aj za pomoci Samuela Sáncheza. Gilbert dokáže svoju formu perfektne načasovať práve na toto podujatie, takže sa môže ľahko stať, že napriek prísnemu dohľadu svojich konkurentov vybojuje ďalší víťazný zárez.
 
Do svojej obývačky prichádza Alejandro Valverde, ktorý nás na ardenských klasikách udivuje už niekoľko rokov. Na Amstel Gold Race sa mu nikdy nepodarilo triumfovať, ale dve pódiové umiestnenia hovoria o potrebnej kvalite. Tú predviedol nedávno v Katalánsku, kde vyhral tri etapy a bol skvelý na stredne dlhých kopcoch. Jeho jazdecký drive a inštinkt tak stále mátajú súperov. Podobným štýlom sa vyznačuje aj Daniel Martin. Ten síce posledné dva ročníky nedokončil, ale to pre neho znamená len zvýšenú motiváciu. Azda netreba pripomínať, že pre neho začína najobľúbenejší týždeň v sezóne, na ktorý sa dokáže parádne pripraviť.
 
Dá sa povedať, že čerstvými protagonistami týchto súbojov sú Michal Kwiatkowski a Tom Dumoulin, hoci na ich konte už svietia cenné skúsenosti. Poľský jazdec sa za dva roky vypracoval medzi hlavných ardenských favoritov, pretože mu náramne sedia krátke stúpania a disponuje rýchlym finišom. Uvidíme, aký šprint predvedie na Caubergu, či sa vďaka nemu udrží na samom čele pretekov.  Navyše v dúhovom drese bude veľmi odhodlaný, aby na svojom obľúbenom teréne vybojoval prvý veľký triumf. Tom Dumoulin zaznamenal v poslednom období veľký výkonnostný vzostup, čo by rád ukázal na prichádzajúcich jednorazovkách. Domáci jazdec je nielen výborným časovkárom, ale aj cyklistom na krátke stúpania. To potvrdil na začiatku roka na TDU. V minulej sezóne tu nedosiahol úžasný výsledok, ale v tomto ročníku je to určite iný pretekár.
 
 
amstel-2013-podium-movf
Pódium Amstlu 2013: Valverde - Kreuziger - Gerrans (© Movistar Team)
 
 
Silní adepti sú takmer v každom celku
 
Po dvoch smoliarskych rokoch na Amstli by tu chcel konečne uspieť Joaquim Rodríguez. Má na to všetky predpoklady, pretože jeho výkony v Baskicku ho ukázali v parádnej forme. Krátke, strmé stúpania sa pred ním opäť klaňali. Ako jeden z mála jazdcov sa nemusí na konci pozerať po Gilbertovi, ale Cauberg môže pokoriť samostatnou akciou. Okolo Baskicka výborne zvládol aj Sergio Henao, ktorý na prudkých stúpaniach znovu predviedol svoju výbušnosť. A to je pred AGR vždy veľká devíza. Zdá sa, že talentovaný Kolumbijčan sa po strastiplnom období vracia na svoju najlepšiu úroveň, čo je pre Sky výborná správa.
 
Budeme zvedaví na výkon Michael Matthewsa. Austrálsky jazdec je silný v špurtoch do kopca a ako rýchlemu pretekárovi mu nerobia problémy ani stredné stúpania. Preto sa rozhodol, že si na tomto podujatí zmeria sily s tradičnými favoritmi. Bude to veľmi zaujímavá situácia, ak sa po Caubergu udrží na samom čele pretekov.
 
Kvalitnú zostavu jazdcov sem priváža Astana. LL Sánchezovi, Nibalimu, Westrovi nemusí vyhovovať pripravený dojazd, ale práve oni by mohli splniť želanie organizátorov o dlhšom ataku. Tieto požiadavky v roku 2013 presne naplnil Roman Kreuziger, ktorý svojím pohybom ostatných favoritov nachytal na hruškách a zvíťazil. V tejto sezóne to nebude mať také jednoduché, navyše bude mať pri sebe mladého dánskeho borca Michaela Valgrena. Ten sa stáva dôležitým pomocníkom pre svojich kapitánov, ale práve na týchto klasikách by mal ukázať svoj potenciál. Na tímovú spoluprácu sa bude sústrediť aj tím Lampre-Merida, pretože dvojica Rui Costa a Diego Ulissi môže na trati vymyslieť nejaké prekvapenie. Nikto nemôže podceniť ani Baukeho Mollemu, ktorý tu dvakrát dokázal finišovať v najlepšej desiatke.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop