Formola pochválil Wegelius, Astana sa bála Kreuzigera

12.5.2015, 18:14 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Zdanlivo jednoduchá zvlnená etapa sa premenila na bitku, v ktorej stratili čas aj veľkí favoriti, a medzi nich sa zaradil aj Rigoberto Urán. Naopak, medzi hrdinov dňa patrili Simon Clarke, ktorý pre Oricu udržal ružový dres, a Roman Kreuziger, ktorý sa prezentoval silným výkonom v úniku.
 
V závere sa odohral zaujímavý súboj o etapové víťazstvo, do ktorého sa zapojil skúsený taliansky borec Giovanni Visconti a jeho mladší, talentovaný krajan Davide Formolo. Napokon sa z triumfu tešil jazdec tímu Cannondale-Garmin, za čo ho musel Visconti pochváliť. "Môžete argumentovať, že som prišiel o šancu zvíťaziť, ale ja som si naozaj myslel, že Davide to neudrží až do cieľa. Atakovať dva kilometre pred záverečným stúpaním vyzeralo ako samovražda, ako niečo šialené. Všetci sme vtedy išli naplno, boli sme unavení a ja osobne som čakal až na záverečné stúpanie. Potom som atakoval hneď za ním a myslel som si, že ho dobehnem, ale Formolo odolával fantasticky a môžem mu len zatlieskať za jeho odvážny výkon. Nemyslím si, že som v úniku minul viac energie, ako jazdci v pelotóne. Pretože keď nás dobehla skupina favoritov, bolo to na smrť unavených sedem jazdcov, takže to muselo byť ťažké pre každého."
 
Davide Formola pochválil aj športový riaditeľ celku Can-Garmin Charley Wegelius: "Etapu sme začali agresívne, pretože sme dostali do brejku Formola a Danielsona. Veľké úniky sú často nestabilné, môžu sa častokrát deliť, preto je dôležité, aby ste sa na trati rozhodovali správne, a Davide to zvládol. Ten útok, ktorý urobil na konci, bol na jeho vlastnú päsť, bol to jeho inštinkt. Formolo dnes jazdil veľmi skúsene. Je to skvelý výsledok pre jazdca, o ktorom vieme, že je veľmi perspektívny. Dnes to ukázal pred celým svetom."
 
 
formolo-giro-4-etapa-podium-2-tcgf
Davide Formolo si užil životný triumf (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Orica-GreenEdge si posúva ružové tričko medzi svojimi pretekármi, zajtra sa do neho oblečie Simon Clarke. Austrálsky jazdec bol v úniku poistkou, aby maglia rosa zostala v tíme, a za svoj výkon počas celého dňa si ho určite zaslúžil. "Najlepšou formou obrany ružového dresu bol útok, preto sme išli s Estebanom do úniku, aby sme ako tím prežili pokojnejší deň. Náš náskok sa vyšplhal až na desať minút, nebol som si úplne istý, čo sa na trati deje, ale potom nás začal balík tvrdo prenasledovať. Na poslednom kopci nás dobehla a predbehla skupina favoritov a pre mňa to bolo nekonečných 500 metrov. Na vrchole som strácal desať sekúnd, ale vedel som, že musím zabojovať, že na konci ma čaká odmena, a to mi dodalo potrebnú motiváciu."
 
Do úniku sa dostal aj Roman Kreuziger, kde patril medzi najsilnejších jazdcov, a podľa jeho vyjadrení to bola pripravená taktika. "Včera sme považovali za správne kontrolovať etapu, dnes sme chceli mať niekoho v úniku. Dohodli sme sa, že pre nás by bolo ideálne, keby sa to podarilo mne alebo Rogersovi. Prekvapilo ma, že nám darovali až taký odstup. Najskôr som tomu neveril. Keď sme spravili na čele veľkú skupinu, bolo to divné, neorganizované, často sa nastupovalo. Potom som si myslel, že nás už nedobehnú, ale takisto som si hovoril, že v pelotóne budú nervózni a nikto nebude chcieť darovať šesť minút mne alebo Chávesovi. Astana odviedla dobrý kus roboty. Na konci som vedel, že nás dobiehajú. Keď som sa spojil s Albertom, snažili sme sa ísť naplno, pretože tam chýbal Urán a každá sekunda sa počíta."
 
S výkonom českého cyklistu musel byť spokojný Alberto Contador, ktorý mu na konci pomohol získať nejaký čas na Urána a v ďalšom priebehu by mal patriť medzi jeho kľúčovú podporu. "Bol to naozaj ťažký deň. Vedeli sme, že to bude ťažké, a tak sa aj stalo. Bolo dobré, že sme mali vpredu Kreuzigera. Pre nás to bola kľúčová záležitosť, mať niekoho v tej skupine. Bola to silná skupina a Kreuzigerova účasť nás trochu upokojila. Astana neakceptovala žiadne prekvapenie. Nastavili úžasný rytmus na stúpaní a aj klesaní. Na trati neboli veľké kopce, ale ak sa jazdí celý deň takýmto tempom, nikto na nič nehľadí. Ťažkosti nám spôsobuje aj veľké teplo a vysoká vlhkosť vzduchu."
 
Manažérom záverečnej kataklizmy bola Astana a jej tímový manažér Giuseppe Martinelli vysvetlil jej aktivitu nasledovne: "Toto sú etapy, kde musíte jazdiť veľmi dobre. Kreuziger bol vpredu a to nás trápilo, preto sme sa rozhodli, že na to dupneme. Ak by nebol v úniku, možno by sme tak nejazdili, ale keď sa tam nachádzal, prečo by sme niečo nevyskúšali? A takéto etapy, aj keď nemajú ťažké kopce, urobia potom z tých, aké nás čakajú napríklad zajtra, menej významnú záležitosť."
 
Líder tímu Sky Richie Porte absolvoval etapu bez časovej straty, ale aj manažér britského celku Dario Coni priznal, že na trati to bolo veľmi náročné a niekedy tam bol chaos: "Miestami bolo ťažké sledovať, čo sa deje na trati, pretože sme nedostávali rýchle informácie z oficiálneho rádia. Po štarte bol každý trochu nervózny. Šprintéri sa dokonca báli, či stihnú časový limit, takže pre mnohých jazdcov to mohla byť zložitá situácia. Myslím si, že to malo niekoľko príčin. Včera a dnes boli ťažké etapy, ktoré sa odohrali na úzkych a kľukatých cestách. Ak by sa jazdilo na širších, selekcia by nebola taká veľká. Včerajší deň si tiež vyžiadal svoju daň, ale hneď po štarte išiel každý naplno."
 
Rigoberto Urán bol jedným z favoritov, ktorý v cieli stratil 42 sekúnd na svojich najväčších konkurentov, s čím pred etapou určite nerátal. "Celý deň to bolo veľmi ťažké. V druhej časti Astana nasadila vysoké tempo a ja som bol schopný udržať sa za nimi. Všetko išlo dobre, ale na poslednom stúpaní som trochu trpel a nemohol som nasledovať Aruho akceleráciu. Potom som sa snažil nastaviť svoje tempo a v cieli minimalizovať straty. Nebol to pre mňa dobrý deň, ale zajtra je na pláne ďalšia etapa. Abetone je iný druh stúpania, takže uvidíme, čo sa stane."               
 
 
            

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop