TdS: Kráľovskú etapu vyhral Pinot, Sagan si oddýchol

5.6.2015, 08:54 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Azda najdôležitejšia etapa pretekov pripravila parádny finiš na stúpaní Rettenbachferner, ktorý zaviedol cyklistov do nadmorskej výšky, akou sa môže pochváliť Gerlachovský štít. Jeden z najťažších horských dojazdov v tejto sezóne bol tak pre vrchárov veľkým lákadlom.
   
5. etapa Tour de Suisse 2015 (UCI World Tour, 79. ročník)
17.6. streda horská ciel rovina Unterterzen > Sölden 237 km vitaz Pinot
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9
 
Na štarte chýbal včerajší víťaz etapy Michael Matthews, ktorý si sem po Gire prišiel zahriať nohy a dobre sa rozjazdiť pred Tour de France. Únik vytvorilo osem pretekárov Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), Gregory Rast (Trek), Stefan Denifl, Matthias Brändle (obaja IAM Cycling), Benjamin King (Can-Garmin), Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), Stefan Schumacher (CCC Sprandi) a Mirco Selvaggi (Wanty-Group). Na rovinatých úsekoch im pelotón dovolil vzdialiť sa na deväť minút.
 
V brejku sa podľa očakávania objavili Denifl a de Gendt, ktorí chceli ukoristiť body na prvej vrchárskej prémii. Na vrchole stúpania Bielerhöhe bol šťastnejší rakúsky pretekár, ktorý zvýšil svoje vedenie v súťaži o bodkovaný dres. Vpredu sa nachádzal aj ďalší zaujímavý lezec Niemiec, ale vedúcej skupine sa nedávali veľké šance na dnešný úspech, keďže favoriti v cieli potrebovali aj bonusové sekundy. V nasledujúcom klesaní jazdili utečenci s výhodou ôsmich minút. Za nimi všetko organizoval tím Giant-Alpecin.
 
Skupina na čele pretekov potom dokázala využiť situáciu, že Giant zatiaľ nedostával pomoc od ostatných tímov, preto sa jej podarilo navýšiť svoj náskok na desať minút. Čoskoro sa na čele pelotónu objavili dresy Astany, vďaka čomu sa znížila strata
15°C
balíka znovu na osem minút. Jakob Fuglsang mal dnes jasne víťazné chúťky. Na rovinatých úsekoch sa obidve skupiny naťahovali o časový rozostup, ale utečenci museli vedieť, že keď sa pelotón začne blížiť na cieľové stúpanie, tempo poriadne narastie a bude len otázkou času, kedy ich prenasledovatelia chytia. 
 
Dvadsať kilometrov pred cieľom strácal pelotón necelých šesť minút, taktovku v ňom držali tímy Kaťuša a FDJ, Astana bola za nimi zoradená v silnej formácii. Hneď na začiatku cieľového stúpania sa brejk rozpadol, na čele zostal len Denifl, pelotón zaostával 4:40. Po celodennej zaberačke museli byť vedúci pretekári unavení, s tým balík určite počítal.
 
V pelotóne si na stúpaní vystúpili niektorí jazdci, medzi nimi aj Peter Sagan. Desať kilometrov pred cieľom stratil kontakt aj Tom Dumulin a ostatným jazdcom tak ponúkol svoj žltý dres. Tempo udávala Astana, ktorá odtrhla aj Arredonda, v balíku zostávalo približne dvadsaťpäť jazdcov. Na chvíľu sa sem dokázal vrátiť aj Dumoulin.
 
Osem kilometrov pred vrcholom vyrazil dopredu Simon Špilak, čo rozbilo skupinu favoritov. Za ním zostávali Henao, Thomas, Lopez, Hirt, Fuglsang, Majka, Pozzovivo, čoskoro aj Chaves, Reichenbach, Barguil a Pinot.
 
Denifl si udržiaval naďalej náskok nad tromi minútami, Špilak sa dokázal postupne vzďaľovať prenasledovateľom. Tých tvorili Henao, Thomas, Hirt, Chaves, Lopez, Fuglsang, Pinot a Pozzovivo. Skvelý výkon zatiaľ predvádzal český jazdec Jan Hirt. V skupine favoritov sme videli parádny boj, každú chvíľu niekto odtiaľ vypadol alebo sa pripojil. Útočili Pozzovivo, Pinot, za Deniflom sa nakoniec vytvorila skupina Lopez, Špilak, Pozzovivo, Pinot, Thomas a Hirt. Rakúsky jazdec mal však stále pekný náskok. Tom Dumoulin si udržiaval minútový odstup za skupinou favoritov. Potom tempo neudržal ani Jan Hirt.
 
Dva kilometre pred vrcholom sa snažil zasadiť rozhodujúci úder Thibaut Pinot, ktorý predbehol Stefana Denifla 1500 metrov pred cieľom. Rakúsky borec aspoň získal body za druhé miesto na špeciálnej horskej prémii. Jazdec tímu FDJ si už nenechal vziať túto príležitosť a pred TdF vyhral dôležitú etapu. Pozzovivo stratil 34 sekúnd, Špilak bol pomalší ešte o tri sekundy. Ďalšími v cieľmi boli Lopez a Thomas s mankom 43 sekúnd. Tom Dumoulin zaostal o 1:37.
 
Za najlepšou desiatkou finišoval Rafal Majka so stratou 1:40, Kristijan Durašek vypadol z top 10 po tom, čo v cieli stratil cez tri minúty. Daniel Moreno zaostal o 4:30, Julián Arredondo stratil kontakt s vedúcou skupinou príliš skoro a do cieľa prišiel s mankom 11:04.  
 
Náročné cieľové stúpanie poriadne preverilo schopnosti jazdcov, na jeho sklonoch sa tvrdo pretekalo a situácia sa každú chvíľu menila. Ani jeden z borcov si netrúfol na dlhý atak, jedine Simon Špilak, ale ten ho nedokázal udržať až do cieľa. V ten správny čas zaútočil Thibaut Pinot, ktorý si najskôr prežil menšiu krízu, ale ukázal výbornú bojovnosť a vybojoval druhý triumf v ročníku. Ten prvý dosiahol na Okolo Romandie, kde takisto ukoristil kráľovskú etapu. A za odmenu ide do žltého trička.
 
Výborne sa ukázal aj Domenico Pozzovivo, ktorý po ťažkom zranení z Gira predviedol pekný výkon. Simon Špilak myslel na etapový triumf, ale uspokojiť sa musel s tretím miestom. Tešiť ho môže fakt, že rozdiely v GC zostali také, že pri skvelom výkone ich môže zmeniť záverečná časovka. To isté platí pre Gerainta Thomasa, ktorý je veľmi dobrým jazdcom proti chronometru. Z tohto pohľadu môže byť spokojný aj Tom Dumoulin, pretože jeden z najlepších časovkárov na svete môže na 38-kilometrovej trati robiť veľké rozdiely.
 
Na dnešnú etapu bude dlho spomínať český 24-ročný jazdec Jan Hirt, ktorý sa na prudkom záverečnom kopci udržal medzi najlepšími. Ešte v minulom roku pritom jazdil za kontinentálny celok Etixx. Stefan Denifl si za svoju bojovnosť aspoň vybudoval slušný náskok vo vrchárskej súťaži a dokázal, že po zranení kolena je späť. V ťažkej etape sa presadil aj mladý Miguel Angel Lopez, ktorý ešte zvyšuje vrchársku kvalitu Astany.
 
Peter Sagan v dnešnej etape šetril sily, aby bol pripravený na tú zajtrajšiu, ktorá bude patriť rýchlym pretekárom.  
 
Peter Sagan (Tinkoff-Saxo):"Dnes sme jazdili na náročných kopcoch a bol to deň pre Rafala Majku. Na trati som mohol trochu odpočívať, aj keď sme museli prekonať dve HC stúpania. Keďže som nemohol získať etapový triumf, snažil som sa šetriť energiu, aby som mohol získať ďalší triumf. Myslím si, že v nasledujúcich etapách mám šancu." 
 
Thibaut Pinot (FDJ):"Som veľmi šťastný, je to dôležité pre mňa a celý tím. Prišli sme sem vyhrať etapu a dnes som mal dobré nohy. Získal som veľkú dôveru, čo je dôležité pred Tour de France. Asi je to pravda, že preteky vo Švajčiarsku mi vyhovujú. Mojim cieľom je vyhrať klasifikáciu, ale jazdci ako Thomas či Dumoulin nie sú za mnou ďaleko a záverečná časovka je celkom dlhá."
  
Simon Špilak (Kaťuša): "Cítil som sa dobre a aj nohy ma poslúchali. Konečné stúpanie bolo veľmi ťažké a snažil som sa ísť svoje maximum. Zaútočil som osem kilometrov pred cieľom, ale dobehli ma. Potom som to opäť vyskúšal, ale bolo to skoro a mal som trošku počkať. Len málo mi chýbalo, aby som nasledoval Pinota. Ale som spokojný. Pred nami sú ešte zaujímavé etapy, vrátane záverečnej ITT. Budem to naďalej skúšať."
 
Domenico Pozzovivo (Ag2r): "Bolo to veľmi dlhé stúpanie vo vysokej nadmorskej výške, kde nám chýbal kyslík. Snažil som sa dosiahnuť dobrý výsledok, pretože sa cítim v pohode. Som spokojný s druhým miestom a pre mňa je dobré takto začať po mojej havárii na Gire. Ale aj tak mi ešte niečo chýbalo."
 
Geraint Thomas (Sky): "Pre mňa to bolo povzbudzujúce. Nevedel som, čo mám očakávať od takého kopca, s niečím podobným som nemal skúsenosti. Som spokojný. Na konci som sa snažil ísť vlastné tempo, ale možno som mal ísť za Pinotom. Zostal som v boji o GC a keď to takto zostane do nedele, bude to parádny súboj. Rozdiely nie sú také veľké, takže to môže byť vzrušujúce finále."
 
Tom Dumoulin (Giant-Alpecin): "Teším sa, ako to dnes dopadlo. Cieľové stúpanie som zobral ako časovku a išiel som svojím tempom. Dúfal som, že moja strata nebude väčšia ako 90 sekúnd, takže cieľ som viac-menej splnil. Stále verím, že môžem uspieť, ale nemôžem sľúbiť, že po časovke budem opäť na prvom mieste v GC."          
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY:
1. vlajka PINOT Thibaut FDJ 6h 22' 47''
2. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 34''
3. vlajka ŠPILAK Simon KATUSHA TEAM + 00' 37''
4. LOPEZ Miguel Angel ASTANA PRO TEAM + 00' 43''
5. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 43''
6. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 01' 15''
7. vlajka HIRT Jan CCC SPRANDI POLKOWICE + 01' 18''
8. HENAO Sergio SKY PROCYCLING + 01' 29''
9. vlajka DENIFL Stefan IAM CYCLING TEAM + 01' 31''
10. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 01' 37''
94. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 23' 51''
   
     
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 5. ETAPE:
1. vlajka PINOT Thibaut FDJ 17h 42' 01''
2. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 47''
3. vlajka ŠPILAK Simon KATUSHA TEAM + 00' 50''
4. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 55''
5. LOPEZ Miguel Angel ASTANA PRO TEAM + 01' 07''
6. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 01' 27''
7. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 01' 32''
8. vlajka MORABITO Steve FDJ + 02' 29''
9. vlajka REICHENBACH IAM CYCLING TEAM + 02' 43''
10. HENAO Sergio SKY PROCYCLING + 02' 46''
41. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 23' 46''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 5. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 25 bodov
2. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 18 bodov
3. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM 16 bodov
 
 
 
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Pretekári vstúpia do piatej etapy s "jednoduchou" taktikou - čo najlepšie zvládnuť cieľové stúpanie. Rozhodujúca bitky nielen dnešnej etapy, ale celého podujatia sa odohrá na mimoriadne strmých sklonoch kopca Rettenbachferner (12,1 km; 10,7 %), ktoré môžu vyľakať aj klasických vrchárov. Tí majú pred sebou jedinečnú príležitosť, ako rozhodnúť klasifikáciu vo svoj prospech. Medzi nimi vyniká kvalitou Thibaut Pinot, ktorý doteraz jazdil veľmi aktívne. Silný vyzerá byť Jakob Fuglsang, ten má navyše okolo seba potrebnú podporu. V dobrej forme sa javili Moreno a Arredondo, uvidíme, ako si poradia s dlhým stúpaním, predsa len, sú to výbušnejší pretekári. Prekvapenie má na dosah mladá kolumbijská dvojica Esteban Chávez a Miguel Angel Lopez, ich krajan Sergio Henao môže na cieľovom kopci napraviť to, čo sa mu nepodarilo v Kalifornii. Tinkoff-Saxo očakáva dobrý výkon od Rafala Majku, ktorý sa zameriava výlučne na túto etapu. Uvedení jazdci musia pred cieľom čo najviac dištancovať Toma Dumoulina, pretože holandský pretekár k nim nebude v záverečnej dlhej časovke milosrdný. Medzi favoritmi na GC sú dobrými časovkármi aj Thomas a Špilak, ktorí vedia, že dnešný kvalitný výkon im môže otvoriť cestu aj na celkové pódium.              
 
 
Krátky opis trasy:
Bezpochyby kráľovská etapa, aj keď obsahuje len dve stúpania. Cyklistov najskôr preverí kopec Bielerhöhe s úctyhodnou dĺžkou 35 kilometrov a priemerom 3,8 percent. Aj keď nebude dejiskom hlavných súbojov, jeho záverečných 14 kilometrov bude čerstvou rozcvičkou pred skutočne ťažkým finále. Stúpanie Rettenbachferner (12,1 km; 10,7 %)  je na švajčiarske pomery nezvyčajne drsným kopcom, ktorý na dvanástich kilometroch dosahuje priemer až desať percent. Pre jazdcov na GC je Rettenbachferner ideálnym miestom, ako rozhodnúť preteky. Je jasné, že to môžu dokázať len skvelí vrchári. Náročnosť cieľového stúpania ešte umocňuje fakt, že sa cyklisti dostanú do nadmorskej výšky 2669 metrov. Piata etapa tak vytvorí veľké zemetrasenie v celkovej klasifikácii.
 
 
etapa-5-maly
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop