EH Baku: Dlhú časovku si vychutnal Vasil Kiryienka

18.6.2015, 11:59 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Európske hry v Baku pritiahli na cyklistické zápolenia niektorých zaujímavých jazdcov, ktorí sa najskôr predstavili v časovke jednotlivcov, ktorá mala dĺžku cez 51 kilometrov. Svoje vlastné preteky v nej odjazdil Vasil Kiryienka, v ženskej súťaži sa na poslednú chvíľu predstavila Tereza Medveďová.
 
Štartové pole sa prezentovalo na dlhej trati, ktorá by splnila parametre aj na majstrovstvách sveta. Cyklisti museli niekoľkokrát zmeniť smer jazdy, ale trasa bola rovinatá a veľmi rýchla. Keďže na štarte sa predstavili súťažiaci na rôznych výkonnostných úrovniach, rozdiely v celkovom poradí boli na niektorých miestach veľmi veľké. Slováci tu nemali zastúpenie.
 
Najskôr predviedol dobrý výkon Gatis Smukulis a nastavil prvý dôležitý čas. Onedlho však na dlhú dobu ovládli klasifikáciu dvaja muži z Astany. Andrej Grivko zasadol na vedúcu pozíciu s časom 1:01:22, ale  jeho tímový kolega Luis Leon Sánchez bol v cieli
28°C
rýchlejší o 14 sekúnd. Španielsky jazdec odštartoval veľmi dobre, no jeho výkon postupne slabol, i keď sa dostal na prvú priečku, čakalo sa, že to bude s väčším rozdielom.
 
Potom na trať vyrazil Vasil Kiryienka a potvrdil svoju formu, ktorú ukázal na Gire, kde ovládol mamutiu časovku. Bieloruský pretekár prechádzal jednotlivými medzičasmi ako nôž maslom. Na všetkých štyroch dosiahol najlepšie výsledky, až sa nakoniec zastavil v cieli náskokom 1:32 na Sáncheza. A tento suverénny výkon nakoniec nenašiel premožiteľa.
 
Preteky mal veľmi dobre rozbehnuté Anton Vorobjev, ktorý po polovici pretekov atakoval pódiové umiestnenie, ale potom musel meniť bicykel. Táto činnosť mu zobrala potrebné sekundy a aj motiváciu bojovať naplno až do konca, napokon si pripísal stratu 2:18. Útok na medailovú pozíciu ohlásil ďalší veľmi dobrý časovkár Stef Clement, ktorý mal výbornú druhú časť pretekov a vďaka tomu sa zaradil na druhé miesto. Medzi najlepších sa dokázal zaradiť aj 25-ročný dánsky jazdec Rasmus Quaade, ktorý vyskočil na piatu pozíciu.
 
So známych pretekárov sa tu predstavili ešte Manuele Boaro, ktorý finišoval tesne za top 10, Ilnur Zakarin, ten obsadil 13.miesto, a Dario Cataldo, ktorému sa ušla 16.pozícia. Na všetkých sa prejavila únava z Gira, po ktorom sa nedokázali tak zmobilizovať ako Vasil Kiryienka.
 
Bieloruskému pretekárovi sa konečne podarilo vybojovať medailu z časovky jednotlivcov, a hneď to bola tá najcennejšia. Lokomotíva tímu Sky tak potvrdila svoje kvality, na ktoré sa môže na Tour spoliehať Chris Froome. Striebornú medailu získal holandský jazdec Stef Clement, pre ktorého je to prvý veľký úspech po predsezónnom prestupe do tímu IAM Cycling. V novom drese odštartoval ročník aj Luis Leon Sánchez a pre skúseného pretekára je to povzbudivý úspech, hoci možno čakal trochu viac.
 
Ešte predtým sa v časovke jednotlivkýň predstavila Tereza Medveďová, ktorej účasť sa podarilo zrealizovať na poslednú chvíľu. 19-ročná pretekárka talianskeho tímu Bepink Laclassica však na medzinárodnej úrovni ešte nedosahuje potrebnú kvalitu, aby sa vyrovnala najlepším cyklistkám v ITT, takže obsadila predposledné, 28.miesto so stratou 6:39.
 
VÝSLEDKY ČASOVKY JEDNOTLIVCOV:
1. vlajka KIRYIENKA Vasil BIELORUSKO  59' 36''
2. vlajka CLEMENT Stef HOLANDSKO + 01' 10''
3. vlajka SÁNCHEZ Luis Leon ŠPANIELSKO + 01' 32''
4. vlajka GRIVKO Andrej UKRAJINA + 01' 46''
5. vlajka QUAADE Rasmus DÁNSKO + 02' 12''
6. vlajka VOROBJEV Anton RUSKO + 02' 18''
7. vlajka SMUKULIS Gatis LOTYŠSKO + 02' 18''
8. vlajka MULLEN Ryan ÍRSKO + 02' 41''
         
            

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop