Paolini sa bráni a ospravedlňuje, Contador dnes favorizuje aj Sagana

10.7.2015, 18:24 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Pretekári si konečne užili pokojný deň, ktorý zakončili šprintéri svojím súbojom. Na konci sa nestratil ani Peter Sagan, víťazný hetrik Andrého Greipela prekazil britský špurtér, ktorý bol za svoje predchádzajúce výkony kritizovaný. Do žltého sa dostal Chris Froome, ktorý sa stal právoplatným lídrom klasifikácie. 
 
Po etape prišla z tábora ruského celku Kaťuša nepríjemná správa, že Kristoffov kľúčový pomocník Luca Paolini opúšťa Tour de France, pretože po štvrtej etape mal dopingový nález na kokaín. O tejto skutočnosti informovala UCI. Taliansky pretekár môže požiadať o analýzu B-vzorky, ale na podujatí už nemôže pretekať. Kokaín je pritom zakázaný používať len počas pretekov, ale nie mimo súťaže. Kaťuša vydala nasledujúce krátke stanovisko: "Pri uplatňovaní našej tímovej politiky bol jazdec okamžite stiahnutý z Tour de France. Vzhľadom k antidopingovým pravidlám nebudeme dávať žiadne vyjadrenia, ani nebudeme vykonávať opatrenia, kým nebude analyzovaná B-vzorka. Sme pripravení spolupracovať s inštitúciami, aby sa táto záležitosť vyriešila." 
 
Luca Paolini vydal po tomto incidente nasledujúce stanovisko: "Neviem, čo mám na to povedať. Som ohromený. Nevzal som kokaín, uvidíme, čo ukáže B-vzorka. Verím a vždy som veril v dopingové kontroly, ktoré robia náš šport dôveryhodnejším. Chcel som zostať ticho a vyriešiť si túto vec na vlastnú päsť. Nie som typ, ktorý hľadá škandály. Ospravedlňujem sa všetkým mojím kolegom a aj organizátorom Tour de France. Viem, že je to nevhodné načasovanie kauzy, pretože koncentrácia médii je tu mimoriadne vysoká. Ospravedlňujem sa mojim spolujazdcom a fantastickému tímu Kaťuša, dúfam, že moja neprítomnosť neovplyvní ich výsledky."
 
Manažér tímu Etixx - Quick-Step Patrick Lefevere prežil včera hektický večer, dnes mu jeho partia pripravila len príjemné chvíle. Skúsenému manažérovi sa vrátila dôvera k Markovi Cavendishovi, ktorý pre belgický celok vybojoval druhý triumf v rade. "Včerajšia noc bola mixom šťastia a bolesti, dnes sú to len šťastné pocity. Pre Marka to v žiadnom prípade nebola pomsta. My sme vždy stáli okolo neho a budeme ho podporovať až do Paríža. Pre neho bolo toto víťazstvo veľkou úľavou, pretože po druhej etape bol zasiahnutý kritikou, ktorej sa mu dostalo."   
 
André Greipel na podujatí našiel premožiteľa až v treťom špurte, Cavendish ho však odsunul len na druhé miesto, vďaka ktorému si udržal zelený dres. "Vyzerá to tak, že podobné šprinty sú čoraz zložitejšie, pretože do koncovky sa chce dostať stále viac cyklistov. Môj tím odviedol dobrú prácu, dostal ma na potrebnú pozíciu. Samotný špurt bol do mierneho kopca, bolo to pre mňa celkom náročné. To je dôvod, prečo som nevyhral. Ďalší jednoduchý dojazd bude už len v Paríži. Mojou povinnosťou bude teraz podpora Tonyho Gallopina a úspech na rýchlostných prémiách."
 
Na etapový triumf stále čaká John Degenkolb, ktorý zatiaľ nedokázal vybojovať ani za pomoci výborného vláčika svojho celku. Podobne ako v predchádzajúcich prípadoch ho zradila zlá pozičná jazda. "Na poslednom kilometri som bol na čele a mal som dobrú pozíciu. Lenže potom som sa trošku prepadol na kruhovom objazde, a nemohol som sa dostať do šprintu na vedúcej pozícii. Umiestnenie je kľúčom k etapovému triumfu na Tour, pred cieľom musí byť perfektné. Som dosť dobrý, aby som zvíťazil, niekoľkokrát som bol veľmi blízko. Ale ten posledný kúsok skladačky mi stále chýba."
 
 
cav-tdf-2015-7-etapa-eqsf
Mark Cavendish a jeho 26. víťazstvo na Tour (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Záver etapy mala výborne rozbehnutá Kaťuša a Alexander Kristoff, ale ich spolupráca sa rozpadla tesne pred cieľom, keď bol nórsky jazdec zablokovaný. "Pred cieľom sme boli na čele a ja som bol vo výbornej pozícii. Ale keď začal Greipel šprintovať, povedal som Jacopovi Guarnierimu, aby sa mi uhol, no dostali sme sa na kraj cesty a ja som musel ísť do stredu, kde už popri mne prebehol veľmi rýchly Greipel. A následne som bol zablokovaný ostatnými jazdcami. Všetko sme urobili tak, ako sme si naplánovali, ale nevyšlo to dobre, lebo som bol zatvorený na kraji cesty. Bol to ťažký, technický záver, ale bolo to rovnaké pre všetkých. Teraz už nezostáva veľa etáp pre šprintérov, možno len tá posledná v Paríži."
 
Chris Froome  dnes dokončil etapu ako prvý muž klasifikácie, na jej konci si mohol opäť užívať slávu žltého dresu. Musel byť spokojný, že má za sebou ďalší deň, keď bezpečne došiel do cieľa. "Je to pre mňa veľká česť, že som opäť v žltom tričku. Aj keď to nie sú príjemné okolnosti, za ktorých som ho získal. Ale pred nami je stále veľa zaujímavých cyklistických súbojov. Cez tieto dni sme sa chceli dostať bez problémov a po tímovej časovke, ktorú chceme zvládnuť čo najlepšie, prehodnotiť našu pozíciu. Dnes to bola veľmi potrebná, pokojná etapa pre každého v pelotóne. Neboli žiadne bočné vetry, počasie bolo príjemné, na trati nebol stres. Všetci sú šťastní, že sme ho prežili v bezpečí."
 
Alberto Contador mal na začiatku etapy v neutrálnej zóne menší pád, ale je v poriadku. Aj on si užil dnešnú etapu a pred tou nasledujúcou sa mu vynorili spomienky na sezónu 2011. "Pre nás to bol dobrý deň a teoreticky aj pokojný, pretože nervozita je na trati stále. Nemali sme žiadne problémy, s výnimkou môjho pádu v neutrálnej zóne. Bolo to smiešne, práve sme sa rozprávali o nedávnych pádoch. Uvidíme, čo sa stane v zajtrajšej etape. V roku 2011 som bol blízko k víťazstvu na Mur-de-Bretagne, ale myslím si, že s najväčšou pravdepodobnosťou to bude etapa vhodná pre šprintérov ako je Peter Sagan, a cítim, že to budú pre nás dobré preteky."     
     
Veľkou reklamou pre cyklistiku je Daniel Teklehaimanot, ktorý túto svoju pozíciu dokáže patrične využívať a na trati sa vydal naháňať vrchárske body. "Pre mňa to bol veľký moment, keď som si dnes obliekol bodkovaný dres. Mali sme plán, že si pôjdem pre vrchársku prémiu, takže sme od začiatku etapy pripravovali pozíciu. Nakoniec sa mi to podarilo. Potom som chcel pokračovať v úniku, pretože sa cítim silný, nemyslel som na šetrenie energie. Dostal som veľkú podporu zo svojej krajiny, teraz chcem priviesť tento dres do kopcov."
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop