Keď Sagan odíde preč, aj majstrovský titul je preč, vraví Avermaet

28.9.2015, 09:41 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Po majstrovských pretekoch všetci cyklisti museli hodnotiť výkon Petra Sagana, ktorý im zobral šancu vybojovať titul. V záverečnej hre nervov sa proti slovenskému jazdcovi postavili Avermaet, Hagen či silná skupina favoritov, ale nikto nenašiel odpoveď na Saganov zdrvujúci finiš. 
 
Michael Matthews sa včera dostal do "nevďačnej" pozície, keď vyhral špurt balíka o druhé miesto. Austrálsky jazdec bol výborne pripravený na spoločný dojazd, čo je pre neho dobrým znamením pre nasledujúce ročníky. V cieli ho mrzelo, že v závere nemal stopercentnú podporu tímu, ktorá by mu možno pomohla pri sťahovaní náskoku Petra Sagana. Medailu totiž chcel získať aj Simon Gerrans. "Na rozhodujúcom kopci som sa nachádzal na nejakej piatej pozícii, keď Sagan zaútočil. Myslel som, že nejakí jazdci zacelia jeho náskok, ale nestalo sa tak. Do cieľa zostávali tri kilometre po náročných pretekoch, možno sme ho trošku podcenili. Ale teším sa spolu s ním z jeho víťazstva. To stúpanie bolo veľmi strmé, vtedy som nepremýšľal o titule, len som išiel úplne naplno. V závere som mal pri sebe dvoch kolegov. Heinrich Haussler ma dostal do výbornej pozície, celý deň na mňa pracoval, za čo som mu vďačný. Potom som mal pocit, akoby sme s Gerransom proti sebe šprintovali. Mali sme tu dvoch vodcov, preto to takto dopadlo. Samozrejme, mal by som radšej plnú podporu."
 
Pre Ramunasa Navardauskasa je to bezpochyby životný úspech. Litovský pretekár ukázal, že na konci náročných pretekov je špurt skutočne špeciálnou záležitosťou. "Som na seba veľmi hrdý a som šťastný, že som získal bronzovú medailu. Teším sa, že som vybojoval ďaleko najlepší výsledok pre našu reprezentáciu a že domov prinášam medailu. Je to veľká vec. Určite väčšia ako etapa na Tour alebo Gire. Až do samého konca som nevedel, ako môžu preteky skončiť. Silné tímy mali početnú prevahu, ale keď sa na konci balík rozdelil, nikto nevedel, či sa to znovu spojí, alebo sa bude do cieľa prichádzať jednotlivo. Tak som len čakal na záverečný špurt. To bola najlepšia taktika."
 
Podľa odborníkov najväčší favorit pretekov Alexander Kristoff odišiel bez medaily. Preteky sa ukázali byť náročné aj pre tohto nórskeho Vikinga, ktorý na konci nepredviedol svoj povestný šprint.  "Skončil som štvrtý, ale boli to ťažké preteky. Hneď od začiatku sa išlo veľmi tvrdo, takže som vedel, že bude veľmi náročné uspieť. Tie kopce a náročný finiš dávali priestor pre jazdcov ako Sagan, aby útočili. Keď Sagan atakoval, dokázal si vytvoriť náskok, a to sme videli aj v pretekoch U23, že je to možné. Snažili sme sa ho neutralizovať, že sme za ním vyslali Hagena, ale Sagan bol príliš silný a získal titul."
 
Po pretekoch sa veľa diskutovalo, prečo Boasson Hagen nepomáhal Van Avermaetovi sťahovať stratu na Sagana. Taktika nórskeho tímu však bola jasná  - všetko sústrediť na hromadný špurt. Kristoff tieto manévre obhajoval. "Bola to správna taktika. Hagen mal striehnuť na útoky a vpredu potom nespolupracovať. Ak by sa im podarilo dobehnúť Sagana, možno by sa ich skupina zastavila. Teraz je ľahké diskutovať, ale jeho úlohou bolo nasledovať útoky a nespolupracovať. Potom mohol vyhrať šprint vo vedúcej skupine alebo ja by som dostal šancu v skupine favoritov. Nakoniec som skončil štvrtý, chýbala mi sila."
 
Jedným z hrdinov mohol a chcel byť Greg van Avermaet, ktorý však musel priznať, že Sagan bol príliš silný. Belgický jazdec tentoraz ustriehol svoje vášne a zaútočil v najlepšom momente, ale ani s touto "vyčkávacou" stratégiou neslávil úspech. "Cítil som sa veľmi dobre a zaútočil som v správnom čase, ale Sagan cezo mňa prebehol a na mačacích hlavách bolo problém ho udržať. Na vrchole mi chýbali len dva metre, ale potom predviedol niekoľko silných otáčok, ktoré rozhodli. Snažil som sa zo všetkých síl, ale nemal som na to, aby som sa k nemu dostal. Chýbalo mi len pár sekúnd. Som presvedčený, že ak by som ho dobehol, mohol som bojovať o víťazstvo. Potom bol problém, že Boasson Hagen nechcel spolupracovať. Ak máte za sebou jazdca, ktorý vám nechce pomáhať, a pred sebou ďalšieho, ktorý má šancu vyhrať svetový šampionát, v tom momente vaše preteky skončili. To sa aj potvrdilo. Keď Sagan odišiel preč, titul mi zmizol pred očami."
 
Do útoku zavelil aj Zdeněk Štybar, ale jeho kvalitný pohyb nedokázal vytvoriť rozdiel. Český cyklista potom musel vedieť, že na ďalší podobný atak už nebude mať dostatok síl. "Dal som do toho všetko, ako tím sme podali motivovaný výkon, ale nevyšlo to. Na stúpaní som útočil, pretože som už nemal pri sebe spolujazdca. Na ten kopec som vybehol na prednej pozícii, tak som to vyskúšal. Chcel som vytvoriť selekciu, čo by bola pre mňa výhodnejšia situácia pred finále. Sagan potom útočil hneď po mojom ataku. V tom momente som bol trochu vzadu a na strmom kopci som stratil niekoľko pozícii. Všetci už boli poriadne unavení a keď som videl, že si vytvoril náskok, tušil som, že to môže byť pre všetkých problém. Jediným riešením bolo hneď zalepiť medzeru, ale nikomu sa to nepodarilo. Sagan si zaslúžil vyhrať. Výborne sa pripravil, bol veľmi silný. Špeciálne na tom prudkom kopci."
 
Nikoho neprekvapí, že na piatom mieste finišoval Alejandro Valverde, hoci mu okruh nevyhovoval, pretože španielsky jazdec má výsledkový patent na svetový šampionát. "Preteky mali ťažší priebeh, ako sme očakávali. Spôsobila to aj hrozba pádov, preto sa išlo veľmi rýchlo. Nebol to okruh pre mňa, ale finiš bol náročný. Na konci sme znovu dokázali uspieť, piate miesto považujem za výborný výsledok. Veď do špurtu sa zapojili takmer všetci silní šprintéri. Keď zaútočil Sagan, nebol problém, že som sa nachádzal trošku vzadu, ale to, že na tom strmom kopci som nemohol ísť rýchlejšie. Bol veľmi strmý."         
 
       

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop