Sagan je doma: Aby si mohol vyhrať, musíš risknúť, že môžeš prehrať

30.9.2015, 18:03 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tradične zelená Žilina si tentoraz užila pestrofarebnejší outfit. Peter Sagan prefarbil nielen svoje rodné mesto, ale celé Slovensko do dúhového odtieňa a mohla sa začať oslava najkrajšieho víťazstva v cyklistike.
 
Petra Sagana privítali na žilinskom námestí tisíce fanúšikov. Bol to podobný obrázok ako v maličkom španielskom meste Pinto, kde svoje tituly oslavuje Alberto Contador, veľká postava svetovej cyklistiky a momentálne spolujazdec nášho svetového šampióna. Za veľké víťazstvo dostal Sagan veľké privítanie, davy priaznivcov ho museli utvrdiť v tom, že skutočne dosiahol niečo výnimočné. 
            
"Na Slovensku je doslova bláznovstvo, vypukol tu veľký ošiaľ. Je to neopísateľný pocit, neviem, ako by som to vyjadril. Veľa ľudí ma zastavuje, blahoželá mi, čo je veľmi príjemné. Ale za chvíľu sa budem musieť dostať do starých koľají, pretože ma čakajú posledné preteky v sezóne v Abu Dhabi. Ale tento pocit mi zostane celý budúci ročník, keď si budem obliekať dúhový dres. Dnes som bol na tréningu, zastavujú ma ľudia, autá, všetci sa chcú fotiť a dostať podpis. Je toho dosť, ale všetko to musím brať pozitívne. Deje sa to kvôli tomu, že som vyhral svetový šampionát, preto sa z toho teším," povedal s nadhľadom Peter Sagan, ktorý sa najskôr posadil pred novinárov.
 
Neprekáža mu ani to, že počas štyroch dní, ktoré strávi doma, bude stále niečo riešiť a absolvuje množstvo stretnutí, teda na oddych môže zabudnúť. "Doma si nestihnem oddýchnuť. Ale je to normálne vzhľadom k tomu, čo sa udialo za posledné dni. Mne to nevadí, už som sa s tým zmieril. Som rád, že som dosiahol takýto výsledok a svoj úspech by som nevymenil za to, aby som nemusel absolvovať tieto povinnosti. Musím to brať s radosťou."
 
Každý cyklista chce vybojovať majstrovský titul. Výnimkou nebol ani Sagan, ale slovenský pretekár si realisticky uvedomoval, že v jeho prípade to bude náročné a že musí nastať súhra okolností, aby sa mu to podarilo. A stalo sa! "O takomto úspechu som ani nesníval. Začal som jazdiť preto, aby som vyhrával a nie, aby som sa stal slávny.  Po mojich výsledkoch som mal postupne vyššie ambície a začal som si dávať väčšie ciele. Tým najväčším bol titul svetového šampióna, čo je pre nás cyklistov asi najdôležitejšie víťazstvo. Premýšľal som o tom, že byť majstrom sveta by bolo super, ale nikdy som si nepripúšťal, že sa mi to môže vydariť. V ten konkrétny deň vám musí vyjsť strašne veľa vecí a mne sa to teraz podarilo. Až nad očakávanie. Je to pre mňa najväčší úspech, aký som dosiahol. Až teraz si uvedomujem, že to naozaj patrí medzi veľké veci v cyklistike. Okrem toho je špeciálne aj to, že majster sveta jazdí celú sezónu v dúhovom drese."
 
 
-reklama-
cyklostyl-sep-2015
 
 
Nevyhol sa ani odpovedi na otázku, či ho toľko druhých miest na Tour de France správne vyburcovalo, aby zažiaril na majstrovstvách sveta. "Na TdF som to skúšal viac ako dosť, aby som vyhral etapu. To sú úplne iné preteky. V pelotóne sú stále tí istý ľudia, ktorí majú rôzne zameranie. Niektorí z nich si môžu dovoliť vynechať nejakú etapu a šetriť sily. A potom som ja, ktorý skúša úplne všetko. Možno aj toto bola príčina, že som nevyhral dva roky etapu na Tour. Ale zároveň som rád, že sa dokážem s týmito druhými miestami dobre vyrovnať a stále sa pokúšam podať najlepší výkon. MS sú rozdielne. V tom jednom dni sa musí podariť strašne veľa vecí. My nemáme veľký tím, ostatné reprezentácie majú prevahu. Nemôžeme tvoriť preteky a je to úplne iný štýl pretekania, ako keď jazdím za Tinkoff. V nedeľu mi vyšlo všetko. Počas celého dňa som nemal problémy, vyhýbali sa mi pády, nemal som defekt. Zároveň sa mi podarilo načasovať formu na ten jeden deň, čo je veľmi náročné. Ja som sa cítil dobre celý deň a vydržalo mi to až do konca," reálne zhodnotil svoju cestu za svetovým titulom. Áno, vyhral vďaka najsilnejšiemu výkonu, ale nezabudol dodať, že na jeho výhru malo vplyv viacero faktorov.
 
Na preteky nemal pripravenú pevnú taktiku, rozhodoval sa priamo na trati. Nakoniec stavil na svoj inštinkt, ktorú mu zavelil zaútočiť na poslednom kockovom kopci. Pochvalu si zaslúži aj jeho trpezlivosť a pokojná, nenápadná jazda v priebehu celého dňa. "Počas pretekov som uvažoval, či nemám ísť do úniku aj ja, pretože mnoho jazdcov to skúšalo. My sme nemali taký tím, aby sme mohli kontrolovať vedúcu skupinu, preto som musel zariskovať, či a kedy ísť do úniku,  alebo čakať až do konca. MS sú o tom, že aby si mohol vyhrať, musíš risknúť, že môže prísť aj prehra. Mne to vyšlo geniálne."
 
Po pretekoch nezabudol pochváliť ani svojich dvoch pomocníkov, ktorí ho podržali nielen na trati. Ako vidno, keď má Peter Sagan potrebnú pohodu, jeho výkony dokážu vystreliť do nečakaných dimenzií. "Veľmi mi pomohli Juraj a Michael. Na pretekoch to bolo z ich strany veľmi dobré a aj v priebehu celého týždňa, čo sme boli v Richmonde, sme vytvorili výbornú partiu. To udržiava človeka na veľmi dobrej psychickej úrovni a potom neprežíva stres."
 
Peter a Oleg. Podľa Juraja Sagana sú obidvaja maximalisti, ktorí chcú zakaždým vyhrať. Práve preto medzi nimi vzniklo mediálne trenie po klasikách. Sagan vie najlepšie, aký je v skutočnosti jeho ruský šéf, preto na jeho vyjadrenia po zisku svetového titulu reagoval pokojne. "Myslím si, že Oleg tie preteky sledoval, všetko čo popíše, nie je pravda. Je to veľká vec aj pre tím Tinkoff-Saxo, ale po majstrovstvách sveta som mal tri dni vypnutí telefón, nemám prečítané všetky správy," nenechal sa vyviesť z miery, ktorý tak nepristúpil na ďalšiu mediánu hru. 
 
A čo tie odkazy pre ľudstvo? "Bola to taká všeobecná vec pre celý svet. Zamýšľam sa nad svetom, kam sa to všetko uberá. Podľa mňa ľudstvo preskočilo svoju dobu a nevieme žiť v tej terajšej, kde momentálne sme. Všetko sa zrýchľuje, nikto si nevie oddýchnuť, všetci len pracujú a vybavujú maily v telefóne, mladí ľudia sú stále strčení v mobiloch. Toto sa mi nepáči, Je veľa médii, ktoré vydávajú nepravdivé informácie, a mnoho ľudí si myslí, že je to pravda. Potom vznikajú veci, ktoré by nemuseli nastať. Veľa ľudí chce moc a peniaze, čo nikomu neprospieva," nadviazal Sagan na svoje bezprostredné vyhlásenia o svete, ktorý sa dostáva na zlé chodníčky. Vážnosť dúhového dresu si v jeho prípade vyžiadalo aj vážne vyhlásenie. 
 
 
Zajtra budeme publikovať komentár k MS od nášho šéfredaktora...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop