Sumár týždňa: Colombia končí, Sagan zbiera ceny, Betancur do Movistaru

18.10.2015, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Aj keď hlavná cyklistická sezóna je už ukončená, počas uplynulého týždňa zarezonovalo niekoľko zaujímavých informácii. Medzi iným prišli správy o tom, že prokontinentálny celok Colombia ukončil svoju činnosť alebo Astana už rozdelila úlohy na budúcu sezónu pre svojich lídrov. A Peter Sagan dostal ďalšiu cenu.
 
 
Sagan chce väčší rešpekt v pelotóne
 
Svetový šampión si prevzal ocenenie pre najlepšieho ne-belgického jazdca na svete, ktoré udeľuje flámske periodikum Het Nieuwsblad. Peter Sagan pri tejto príležitosti rozprával o pomeroch vo svetovom pelotóne, ktoré by rád zmenil. "Privítal by som väčší rešpekt v pelotóne. Akoby v balíku neexistovala úcta. Keď sa rozprávam so skúsenejšími pretekármi, hovoria mi, že keď jazdili osobnosti ako Cipollini, na ceste bol väčší rešpekt. Teraz sa jazdí štýlom "ak nezabrzdíš ty, nezabrzdím ani ja". A vznikajú pády. Je to zlá mentalita a neviem, či sa mi to podarí zmeniť. V majstrovskom drese cítim veľkú zodpovednosť. Chcem naďalej pretekať najlepšie, ako viem, ale túžim aj zmeniť nejaké veci v cyklistike, ktoré nefungujú."      
 
 
Kolumbijský projekt zlyhal na financiách
 
Tím Colombia bol zaujímavým projektom, ktorý dával príležitosť talentovaným kolumbijským pretekárom, aby sa prezentovali na svetových podujatiach. Jeho hlavným sponzorom bola spoločnosť Coldeportes, ktorú vlastnilo ministerstvo športu a práve ono oznámilo, že nebude mať financie na ďalšiu podporu zoskupenia. V konečnom dôsledku to znamenalo koniec tímu, ktorý v tomto pokročilom čase nemal šancu zohnať peniaze na budúci ročník. Okrem toho spomínaný projekt nebol len cyklistickým tímom, ale mal prezentovať samotnú krajinu, jej identitu a kultúru.
 
Celok bol založený v roku 2012 a jazdil pod talianskym manažmentom. Svoje sídlo mal aj v meste Brescia, aby mohol efektívnejšie pokrývať európske podujatia. Vďaka skúseným a šikovným manažérom v rokoch 2013 a 2014 dostali divokú kartu na Giro d'Italia, pričom klasickí vrchári osviežili tieto preteky. V ostatnej sezóne už mali znížený rozpočet, ale aj tak sa predstavili na Vueltu. Ročník však ukončili bez akéhokoľvek víťazstva, hoci predtým ich mali na svojom konte jedenásť.
 
Manažér tímu Claudio Corti tvrdí, že ich zámerom bolo vychovávať mladých pretekárov, priamo z jeho zostavy putovali do najlepších klubov Esteban Cháves a Darwin Atapuma. "Je veľmi smutné, že musíme ukončiť toto kúzlo, ktoré sme rozbehli s veľkým nadšením. Bohužiaľ, konečné riešenie nám bolo oznámené len nedávno, preto sme nemohli na túto situáciu akokoľvek reagovať. Mrzí ma najmä to, že sa nám nepodarilo dostať na Tour de France. Boli sme viac ako tím. Hodnotu tohto zoskupenia nemôžete merať len výsledkami, ale najmä jeho vplyvom, ktorý mal na športovú stránku celej Kolumbie." Cortiho mrzí najmä rýchly koniec, pretože sa nemohol postarať o členov a zamestnancov svojho už bývalého projektu.
 
 
kolumbia-fans-ms-2014
Fanúšikovia z Kolumbie na MS 2014 v Ponferrade (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Nibali a Aru si vymenia úlohy
 
Astana už má jasno, kto bude viesť zostavu na nasledujúcich Grand Tour. V kazašskom tíme príde k výmene stráží, pretože Vincenzo Nibali sa vráti na Giro a Fabio Aru bude pripravený na premiéru na Tour de France. Manažér tímu Alexander Vinokourov to povedal novinárom. "Som si istý, že Nibali a Aru budú mať dva rozdielne programy v budúcej sezóne. Vincenzo má veľmi rád Giro, chce sa tam vrátiť. Aru má 25 rokov a mimoriadne sa zlepšil. Za posledné dva roky nemá nikto na GT takú bilanciu ako on. Chcem ho otestovať na Tour. Obidvaja sú veľkí šampióni, preto je normálne, že každý z nich má vlastné ambície."
 
Kazašský tím pravdepodobne zvolí rovnakú stratégiu, ako tomu bolo v aktuálnej sezóne. Obidvaja kapitáni budú mať okolo seba vlastnú podpornú zostavu, ktorá ich bude sprevádzať v priebehu celého ročníka. Podľa Vinokourova sa však môže stať, že sa jeho najlepší jazdci stretnú aj na rovnakých pretekoch. "Musíme ešte rozhodnúť, ako bude prebiehať ich príprava. Je možné, že Nibali pôjde na Tour, aby sa pripravil na olympijské hry. Aj Arua by som rád videl na olympiáde, ale uvidíme, ako zregeneruje po Tour."
 
 
Betancur sľubuje bývalú formu
 
Carlos Betancur ohlasuje veľký návrat. Po nevýraznom období prestúpil do tímu Movistar a je vidno, že španielske zoskupenie mu verí, keďže mu ponúklo dvojročný kontrakt. Kolumbijský pretekár zažiaril na Gire v roku 2013, kde ako 23-ročný predvádzal skvelé výkony v kopcoch a nakoniec obsadil piate miesto v GC. Vynikajúco odštartoval aj nasledujúcu sezónu, kde vyhral podujatie Paríž - Nice, a každý ho považoval za výnimočného cyklistu. Lenže odvtedy to s ním išlo dole kopcom.
 
betancur-carlos-nice-zltyNa jar 2014 si poranil koleno a odcestoval do Kolumbie. Odtiaľ sa však prestal tímu hlásiť, čo vyvolalo prvú menšiu kauzu. Tá sa síce urovnala, ale od toho času prichádzal na preteky nepripravený, bez  záujmu a s nadváhou. To poriadne vytočilo tím Ag2r, ktorý ho nezaradil na súpisku na Tour, a keď sa situácia nezlepšila ani v tejto sezóne, chceli ho konca vyhodiť. Betancur nakoniec dostal šancu na Gire, ale tam bol len odvarom toho, čo dokáže.
 
Na konci roka 2015 po podaní záchrannej ruky zo strany Movistaru sľubuje, že všetko vráti do starých koľají. "Som šťastný, že som sa dostal do najlepšieho tímu na svete. Verím, že v spolupráci s Eusebiom Unzuém, ktorý má veľmi dobre pozná, dosiahneme spoločne veľké veci. Dúfam, že sa tu skonsolidujem ako jazdec. V tíme Ag2r som mal nejaké problémy, pre nás všetkých to bola životná skúška. Nemohol som ukázať, aký som jazdec. Teraz v Movistare budem mať na to lepšiu príležitosť. Bude to pre mňa jednoduchšie, pretože sú profesionálnejší a poznajú ma veľmi dobre."
 
 
Peter Velits  má za sebou posledné preteky
 
Slovenský jazdec ukončil sezónu na ázijskom kontinente, keď sa predstavil na podujatí Japan Cup. Podujatie sa odohralo na zvlnenom okruhu a malo selektívny charakter. Nakoniec o víťazstvo bojovala len štvorica jazdcov, ktorá si to rozdala v špurte do mierneho kopca. Titul vybojoval Bauke Mollema, za ním skončili Diego Ulissi a Yukiya Arashiro. V tejto skupine finišoval aj Floris Gerts, ktorý v tíme BMC jazdí v týchto týždňoch ako stážista. Peter Velits prišiel do cieľa na 34. mieste so stratou necelých osem minút.
      
 
Bankobystričania sa s cestnou sezónou rozlúčili v Kamerune
 
Pätica Lukáš Bátora, Jaroslav Chalás, Martin Fraňo, Jozef Palčák a Ivan Viglaský na záver sezóny cestovali do obľúbeného Kamerunu, kde odjazdili Grand Prix Chantal Biya (UCI 2.2). Preteky pod záštitou prvej dámy stredoafrickej krajiny vyhral Maročan Mouhssine Lahsaini a Slováci tentoraz domov UCI body nepriniesli. V celkovom poradí skončil najvyššie Palčák na 34. mieste. Kompletné štyri etapy absolvovali aj Viglaský a Chalás. Práve táto dvojica sa postarala o najlepšie etapové výsledky, Chalás dvakrát na hranici Top 10 a Vigalský zaznamenal 4. miesto v tretej etape. Palčák sa zasa objavil v úniku druhej etapy.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop