Trasa Tour de France hľadá univerzálneho cyklistu

25.6.2013, 12:15 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Organizátor Tour de France francúzska spoločnosť A.S.O. sa zhostila oslavy storočnice týchto pretekov vskutku impozantne. Hektický začiatok na Korzike, nádherné vyvrcholenie časovky jednotlivcov na polostrove Mont-Saint-Michel, brutálny finiš na Mont Ventoux, bezprecedentný dvojitý výstup na Alpe d'Huez v jednej etape a očarujúci úplný záver pretekov na večernom Champs-Elysées je len niekoľko pozvánok, ktoré boli rozoslané do celého sveta na veľkolepú oslavu cyklistiky. Naše spravodajstvo z Tour de France začína!

 

Áno, Tour de France je symbolom cyklistiky. Niektorí síce môžu namietať, že GiroVuelta sú niekedy zaujímavejšie a atraktívnejšie, ale úspech na Starej dáme otvára vo svete všetky dvere. A nielen tie cyklistické. Z tohto dôvodu tohtoročná trasa klasicky hľadá univerzálneho pretekára. Celkový víťaz teda bude nielen vynikajúci vrchár, čo bude musieť dokázať až na štyroch záverečných stúpaniach, ale aj skvelý časovkár, pretože tri razy vysadne na svoj špeciál.

 

Navyše Tour vyzdvihuje všetky typy cyklistov. Okrem spomínaného boja o celkové prvenstvo poskytuje v tomto roku mimoriadne napínavú súťaž o zelený dres pre najrýchlejšieho tour-2013-korzikapretekára, pretože šprintéri sa už teraz tešia na sedem rovinatých etáp. Samozrejme, organizátori nezabudli ani na špecialistov na úniky, ktorí majú k dispozícii päť kopcovitých, "zlodejských" etáp. Takže nikto nemôže namietať, že 29. júna odštartuje vo Francúzsku skutočná kráľovná cyklistiky.

 

Úvodné tri etapy na Korzike sľubujú razantný vstup do pretekov. V prvej etape sa po hromadnom špurte oblečie do žltého trička motivovaný šprintér, no nasledujúce dva dni bude musieť vynaložiť obrovskú námahu, aby si ho udržal. Už druhý deň čakajú na pretekárov pomerne zložité stúpania, ktoré budú znamenať veľkú prekážku pre zopakovanie hromadného špurtu. Aj tretia etapa vyhovuje skôr agresívnym jazdcom ako šprintérom. Keď si uvedomíme, že po otváracom dni nebudú takpovediac žiadne časové odstupy medzi pretekármi, bitka o žltý dres bude na Korzike dennodennou záležitosťou.

 

Hneď potom absolvujú cyklisti 25-kilometrovú tímovú časovku, kde sa už reálne preskupia sily v celkovej klasifikácii, ale nie na toľko, aby to mohol niektorý z favoritov definitívne zabaliť. Nasledujúce tri etapy majú za úlohu priviesť štartové pole do Pyrenejí a zdramatizovať súboj o zelený dres. Avšak nečakajme prechádzku ružovou záhradou, pretože typicky nervózny prvý týždeň s predpokladaným množstvom pádov okorení v týchto etapách zákerný vietor, ktorý môže mnohým šprintérom prekaziť cestu za výhrou a nepozorným cyklistom nadeliť nečakané straty v klasifikácii. Mnohí z nich si pravdupovediac vydýchnu, keď v ôsmej etape dorazí pelotón konečne do Pyrenejí. Pre favoritov v GC, ktorí sem prídu bez zbytočnej časovej ujmy, to bude platiť dvojnásobne.

 

Prvou skutočne náročnou horskou previerkou bude pätnásťkilometrový Col de Pailheres, ktorý určite zaskočí nerozjazdených cyklistov a jeho brutalitu reálne pocítia až na prvom horskom finiši týchto pretekov na Ax-3-Domaines. Organizátori nečakali až na záver podujatia s ťažkými horskými etapami a prinútili favoritov už v ôsmej etape odkryť svoje vrchárske karty. Na druhý deň čaká na pretekárov typický pyrenejský deň s piatimi ťažkými stúpaniami, ktorý je ako stvorený pre únik, pretože vrchol posledného kopca je až tridsať kilometrov pred cieľom.

 

tour-2013-st-michelPo voľnom dni sa pelotón presunie z južného Francúzska do Bretónska na severozápad krajiny, aby sme si opäť pripomenuli šprintérov. Jedenástou etapou je pre favoritov životne dôležitá časovka, ktorá síce prišla oproti minulému roku o dvadsať kilometrov, ale výrazná strata pravoverných vrchárov v kúzelnom prostredí Mont-Saint-Michel na úplne rovinatej trati môže mať fatálne následky.

 

Ďalšie tri etapy transportujú pelotón do Álp cez centrálnu časť Francúzska a počas nich bude vrcholiť zápolenie najrýchlejších šprintérov, pretože v treťom týždni nie je pre väčšinu z nich priestor na získanie nejakých bodov. Posledná z týchto etáp, štrnásta v poradí, však zvlneným profilom pripomína ardénsku klasiku, čiže triumf v Lyone sa bude deliť medzi agresívnych pretekárov v úniku. Druhý týždeň na Tour zavŕši Mont Ventoux, ktorý je najťažším stúpaním na týchto pretekoch a netreba pripomínať, čo spôsobí zlý deň na tomto legendárnom Goliášovi. Druhý voľný deň bude pre pelotón skutočnou úľavou.

 

Záverečný týždeň zhodnotil Roman Kreuziger takto: „Hneď prvá alpská etapa do Gapu bude tvrdý oriešok, pretože končí nebezpečným zjazdom. Nasledujúca časovka vám zostane v nohách, pričom hneď ďalší deň máme dvakrát vyjsť na Alpe d’Huez. Potom príde preťažká etapa s Madelaine a ďalšími kopcami a ani o poslednej horskej etape okolo Annecy sa nedá povedať, že by bola ľahká. V poslednom týždni to bude od utorka každý deň medzi 3500 a 5000 metrami prevýšenia a nie je tam jediný deň odpočinku. Bude to naozaj zákerný týždeň.“

 

alpe-d-huezA  naozaj má pravdu. Náročná časovka jednotlivcov, ktorá obsahuje len dve stúpania druhej kategórie, tri horské etapy, medzi ktorými vyčnieva osemnásta s fotogenickým Alpe d’Huez a predposledný deň končiaci na prudkom Annecy-Semnoz, nenechávajú nikoho na pochybách, že oslavujúca Tour de France ponúkne skvelé cyklistické predstavenie až do samého záveru. Vrcholom celých pretekov bude večerný dojazd do Paríža, ktorý zakončí jubilejnú párty na francúzskych cestách.

 

Chris Froome povedal: „Čakal som oveľa náročnejší profil. Myslel som, že bude viac ťažkých horských etáp. Pred nami je veľká výzva v podobe dvoch prejazdov Alpe d´Huez. Pre všetkých to bude veľký test. O celkovom poradí budú rozhodovať tri náročné etapy a časovky.“ Naopak Alberto Contador sa vyjadril: „Myslím si, že je to celkom vyvážená trasa. Je tam niekoľko ťažkých horských etáp. Bude veľmi náročné vyhrať tieto preteky. Táto Tour skutočne ukáže, kto je najkomplexnejší jazdec.“ S týmito slovami treba len súhlasiť.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop