Paríž - Nice: V stredu súboj Rogliča s Evenepoelom využili Buitrago s Plappom, prvý bral etapu, druhý žltý dres

6.3.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Paríž - Nice: V stredu súboj Rogliča s Evenepoelom využili Buitrago s Plappom, prvý bral etapu, druhý žltý dres
Triumf Buitraga (© A.S.O. / BillyCeusters)

4. 6.3. rovinata etapa ciel rovina Chalon-Saône > Mont Brouilly 183 km Buitrago
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 3300 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
Štvrtý deň na Paríž - Nice vyzeral na papieri veľmi atraktívne. Na 183-kilometrovej trate mali pretekári 3300 nastúpaných metrov prostredníctvom siedmich klasifikovaných kopcov. Všetko vyvrcholilo na Mont Brouilly, ktorý mal na 3000 metroch 7,7 % sklon. To už favorizovalo na triumf najmä dvojicu Primož Roglič - Remco Evenepoel.
Atraktívne bolo, že pre utorňajšiu tímovú časovku neboli úplne na čele celkového poradia, teda ešte tam bol ďalší boj o to, či sa Brandonovi McNultymu podarí udržať dres lídra, prípadne ho v ňom vymení kolega z UAE Joao Almeida. Zatiaľ čo Evenepoel strácal celkovo 18 sekúnd, Roglič až 54.
O únik sa postarala štvorica pretekárov Christian Scaroni (Astana), Stefan Bissegger (EF Education), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) a Jasper De Buyst (Lotto Soudal). Veľký náskok si nezískali. Tímy s pretekármi na celkové poradie to dnes viedli tvrdou rukou a tempo bolo vysoké. Únik sa rozbil už v štvrtom kopci pred cieľom, teda vyše 50 km pred cieľom. Na čele sa osamostatnil Scaroni, no pelotón za ním už strácal iba 1:20.
Scaroni zvládol prejsť ešte aj nasledujúcim kopcom, ktorým bol prejazd cieľom na vyskúšanie si terénu. Pelotón ho už však pred sebou videl. 35 kilometrov pred cieľom bol Talian dobehnutý, no možno ho aj prekvapilo, že tak urobila len zhruba 40-členná skupina, ktorá ostala z hlavného poľa cez tie kopce. V ďalšej fáze sa však ešte viacero ľudí vrátilo späť. Zostávali dva kopce.
Ako ste si už všimli z prvých etáp, Paríž - Nice má tento rok len jednu šprintérsku prémiu v etape a dávajú sa tu dvojnásobné bonifikácie.  Umiestnená býva v záveroch etáp tak, aby bola veľká šanca na to, že únik vpredu už nebude. Dnes to aj tak bolo a bol o ňu veľký záujem zo strany topfavoritov. Vyhral ju Evenepoel pred Rogličom a pomohol si tak ďalšími dvoma sekundami na svojho soka.
V predposlednom kopci sa ukázala dvojička Luke Plapp (Jayco - AlUla) a Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), ktorá sa odpútala z hlavného poľa. Blbú chybu urobil jeden z favoritov David Gaudu (Groupama - FDJ), ktorý sa rozhodol vyzliecť si pláštenku v nesprávnu chvíľu a spadol pri tom.
V úvode zjazdu mala dvojka Plapp - Buitrago náskok 20 sekúnd na skupinu asi 25 favoritov, a tak nasledovali rozbití jednotlivci aj s Gauduom, ktorý strácal vyše pol minúty na kontakt so skupinou. Ďalej sa to zásadne nemenilo až prišla krátka rovina pred záverečným kopcom. Skupina favoritov sa nevedela dohodnúť, kto bude pracovať, a tak zrazu vyskočil náskok čelného dua na 40 sekúnd až sa sformoval Ineos. Tento odstup platil aj pod cieľovým trojkilometrovým kopcom.
V polovici kopca sa naplnili predpoklady, že Buitrago by mal byť v takejto situácii silnejší a odišiel od Plappa. To znamenalo miernu zmenu pre balík, pretože Kolumbijčan neohrozoval topfavoritov v celkovom poradí až tak ako siedmy Plapp, pretože v TTT jeho tím skončil nižšie. Mimochodom, UAE už dlho vôbec neťahalo, boli radi, že sú radi a aspoň tam McNultyho majú.
Santiago Buitrago predviedol v tejto etape majstrovský kúsok prekvapujúcim atakom a úžasným výkonom v kopci. Krásne víťazstvo pre neho. Plapp finišoval s odstupom iba desať sekúnd, takže to bolo pre neho tiež výborné. Pomohlo mu to k žltému dresu. No a s odstupom 37 sekúnd hodil na pásku bicykel tretí Matthias Skjelmose (Lidl Trek) pred Remcom Evenepoelom (Soudal - Quick-Step). Nezískal tak ďalšie bonifikácie, aj keď sa zdalo, že rozhodcovia asi nejakú sekundu medzi neho a skupinu s Rogličom dajú. Napokon to boli dve a spolu so Slovincom boli v skupinke Egan Bernal (Ineos), Felix Gall (Decathlon) a Matteo Jorgenson (Visma).
Buitrago zavŕšil perfektný deň Bahrainu Victorious, ktorý zásluhou Phila Bauhausa vyhral aj na Tirreno - Adriatico. Vo Francúzsku sa ich dnešný víťaz dostal na druhú pozíciu celkového poradia 13 sekúnd za Plappa. McNulty s Almeidom ostali ešte na tretej, resp. štvrtej priečke, no a piaty Remco Evenepoel po dnešku stráca 30 sekúnd. Roglič je pätnásty s odstupom 1:10. Každý deň teda na Remca niečo stratí. Aktuálnych 40 sekúnd je už dosť zásadných. Ba dokonca ešte možno bude mať problém skončiť druhý, pretože výborne ide aj Bernal a uvidíme ešte, čo bude ďalej s Buitragom.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Santiaga Buitraga (víťaz)
"Toto som vôbec nečakal. Prišiel som sem vo výbornej forme, no že sa takéto niečo podarí... Povedal som si, že skúsim niečo vymyslieť a nikdy neviete, ako takéto veci vyplália. Skúsil som a dnes to vyšlo. Presne o tom to je - skúšať, mať dobré nohy a dnes som mal šťastie aj na Plappa so mnou, ktorý bol veľmi silný a dostal sa do dresu, takže výborne to dopadlo pre nás dnes - tých, čo to skúsili."
 
Výsledky etapy
1. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 04:25:52
2. PLAPP Lucas Team Jayco - AlUla 00:10
3. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:37
4. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:37
5. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:39
6. GALL Felix Decathlon Ag2r La Mondiale 00:39
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PLAPP Lucas Team Jayco - AlUla 13:15:04
2. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:13
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:27
4. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:29
5. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:30
6. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:40
Zobraziť kompletné poradie
profil záverečného kopca (© paris-nice.fr)
 
Náš eshop