V 20. etape triumf Bennatiho po špurte

10.9.2011, 09:35 | Sprav. z pretekov - staršie |
20. ETAPA Vuelta a España vuelta-etapa-21
10. september 2011 - sobota
.st. Bilbao
.fi. Vitoria
horská etapa
dĺžka: 185 km
štart: 12:55
cieľ: cca. 17:40
horské prémie: 2x 1, 1x 2, 1x 3
víťaz: Daniele Bennati


Predposledná etapa Grand Tours býva často kráľovská, alebo je to časovka. To všetko však už majú cyklisti na Vuelte 2011 za sebou, a preto na dnešný deň znova organizátori vymysleli záhadnú trasu a všetci sme verili, že nezvíťazí únik, štyri bodované kopce vydrží aj Peter Sagan na čele a v záverečnom špurte sa pobije o víťazstvo.

Od začiatku opäť nechýbali niekoľkonásobné útoky a utiecť sa pokúsilo viacero pretekárov. Napríklad Carrara z Vacansoleil. Všetko však bolo zbytočné a pelotón pokusy likvidoval. Nasledovala séria defektov. Najskôr Haussler z Garminu, potom Sörensen (Saxo Bank) a do tretice Duarte (Geox).

Útočná aktivita pokračovala a utiecť sa pokúsili aj Kohler (BMC), Chavanel (Quick Step), ale aj táto dvojica sa musela poddať pelotónu. Nakoniec sa to podarilo až veľkej skupine Caruso, Roche, Mondory, Toribio, Van Avermaet, Isasi, Txurruka, Howard, Paolini, Karpets, Vorganov, Marzano, Mori, Righi, Bennati, Lastras, Bakelandts, Van de Walle Kiserlowski, Cataldo, Barredo, Kruijswijk, Marycz, Nuyens, De Kort, Le Mevel a Carrara.

Títo chlapci si to samozrejme rozdávali aj o nasledujúce prémie. Prvý šprint si pripísal Roche, pred Lastrasom a Txurrukom. Horskú prémiu druhej kategórie si vybojoval Mori pred De Kortom a Txurrukom a do tretice - kopec prvej kategórie Alto de Elosua získal Mori pred Righim a Lastrasom.

Tempo pretekov bolo opäť vysoké. Priemerka v prvej hodine dosiahla 40,7 km/h. Únik si postupne budoval náskok a zhruba v čase, keď dosahoval odstup štyri minúty dostal náš Peťo Sagan defekt.

Vitoria už dlhšie nebola cieľovým mestom a poslední dvaja víťazi pochádzajú zo 70-tych rokov. Konkrétne v roku 1972 to bol Agustín Tamames a o rok skôr Luis Ocana. Dnes sme čakali, kto k ním pribudne. Medzitým už začala na čele pelotónu ťahať skupinka RadioShack a Omega čo sa okamžite prejavilo na náskoku úniku. Razatne klesol pod dve minúty.

Po stravovacej zóne začali chlapci opäť stúpať, tentokrát na Alto de Kanpazar, teda kopec tretej kategórie. Dopadlo to presne tak isto ako prvá trojka dňa a rozdelili si ju Mori, De kort a Txurruka. Na zjazde sa pokúsil z čelnej skupiny utiecť Bakelandts ale zvyšok úniku ho nepustil. To sa už jeho náskok znížil na minútu a stúpanie sľubovalo zaujímavé divadlo.

Smerom na Purto de Urkiola čakali zaujímavé 11 a 12 percentné pasáše, hoci celkový priemer bol 9,2 percenta. Čelná skupinka sa začala postupne trhať a pelotón začal jazdcov pohlcovať. Do sóla sa vybral Carlos Barredo (Rabobank). Posledná šanca tímu Sky a Frooma urobiť niečo s Cobovým náskokom postupne unikala, pretože Geox si všetko strážil. Barredo však išiel výborne aj v 13 percentnej pasáži kopca a po vrchol si vybudoval náskok 1:37 na pelotón. Medzi nimi ešte zostala skupinka Kiserlowski, Le Mevel, Txurruka, Kruijswijk a Roche - teda zvyšok pôvodného úniku.

Peťa Sagana sme na obrázkoch nevideli, takže zrejme to tempo nevydržal, ale ešte nebolo neskoro. 39 km pred cieľom sme videli kolíziu, ale neboli v nej cyklisti. Opäť raz mal problémy sprievodný motocykel. Geox držal tempo Cobo sa pekne držal s Wigginsom a Froomom. Neskôr sa na čele usadili chlapci z Leopardu a O´Grady ťahal pelotón. Náskok Barreda aj druhej skupinky a postupne znižoval a smeroval k zániku. V pelotóne sme už zahliadli aj dresy Liquigasu.

29 km pred cieľom päťka Kiserlwski, Le Mevel, Txurruka, Kruijswijk a Roche skončila v pelotóne a Barredo si držal 40 sekundovú výhodu. Bolo však jasné, že radovať sa nebude. Barredo sa ešte pokúsil zvýšiť aktivitu ale Leopard išiel jasne na Benattiho.

19 km pred cieľom sa udiala zaujímavá vec. Froome poriadne nasadil ale Cobo sa ho držal ako kliešť. Froom sa zrejme zmýlil a chcel získať sekundičky na jednej z mét označujúcich vzdialenosť do cieľa. Pravdepodobne si myslel, že ide o šprint. V každom prípade Cobo bol v strehu. 16 km pred cieľom Barreda dostihol Carlos Sastre z Geoxu.

Až neskôr sme sa dozvedeli, že šprint zmenili organizátori počas etapy. Mal byť pre poslednou horskou prémiou, ale nakoniec ho organizátori presunuli až za ňu. Napriek tomu Froome z toho nič nemal, pretože zaútočil asi tri kilometre pred ňou. Barredo zobral 6 sekúnd, Sastre 4 a Wiggins 2.

bennati-20-etapaPelotón sa priblížil k uprchlíkom asi 7 km pred cieľom a tak Sastre vystrelil dopredu a Barredo skončil v pelotóne. Leopard však tlačil na pílu a Sastreho pelotón o dva kilometre dostihol.

Nakoniec sa taktika Leopardu oplatila a Benatti v záverečnom sprinte zvíťazil, druhý bol Gasparotto (Astana) a tretí Caruso z Liquigasu. Cobo si postrážil pozície a do Madridu zrejme už príde v červenom. Peťo Sagan tam žiaľ nebol, rýchle tempo v kopcoch nevydržal a radšej sa šetril na zajtrajšok.

Froome teda na Coba nič nestiahol, aj keď sa o to pokúšal, no na zlom mieste kde zrejme márne hľadal šprintérsku prémiu. Ďalší palec dolu organizátorom, a čo vlastne sa tam stalo vám sprostredkujeme pomocou krátkej správy dnes večer keď už horúce hlavy ochladnú.

Veľmi zaujimavá situácia nastala v bodovacej súťaži. Slovensko síce smúti, lebo Sagan už zelený dres nezíska, no v cieli dnešnej etapy získal Mollema o dva body viac než Rodríguez, teda presne toľko koľko strácal. To znamená, že zajtra sa bude bojovať na prémiách v etape a ak tam ani jeden bodovať nebude, rozhodne jednoducho to, ktorý z nich bude v cieli na vyššej pozícii (samozrejme najhoršie 15. miesto, ktoré sa ako posledné boduje). Zatiaľ ostáva druhé najcennejšie tričko Rodríguezovi, ktorý má v prípade rovnosti bodov navrch, lebo vyhral dve etapy, Mollema ani jednu.

Zároveň môžeme povedať, že vo vrchárskej a kombinačnej súťaži sa už o všetkom rozhodlo (ak obaja aktéri dôjdu zajtra do cieľa). David Moncoutie sa stal štvrtýkrát v rade víťazom vrchárskej súťaže na Vuelte a zajtra bude mať jeden z najväčších úsmevov v pelotóne. V kombinácii s dostatočným náskokom vedie Juan José Cobo pred Froomom, teda znova sa ukázala neopodstatnenosť tejto klasifikácie.
Ďalšie víťazstvo má vo vrecku Geox, ktorý suverénne vyhral tímovú súťaž. Základnými kameňmi ich úspechu boli horské etapy kde ich cyklisti vždy dochádzali na popredných miestach.

1. vlajka BENNATI Daniele
LEOPARD TREK 4h 39' 20''
2. vlajka GASPAROTTO Enrico
ASTANA PRO TEAM + 00' 00''
3. vlajka CARUSO Damiano
LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 00''
4. albansko VANMARCKE Sep
GARMIN - SHARP + 00' 00''
5. vlajka DE KORT Koen
.sks. + 00' 00''
9. vlajka MOLLEMA Bauke
.rab. + 00' 00''
11. vlajka RODRÍGUEZ Joaquín
KATUSHA TEAM + 00' 00''
26. vlajka FROOME Chris
SKY PROCYCLING + 00' 00''
28. vlajka COBO Juan José
.geo. + 00' 00''
39. vlajka WIGGINS Bradley
SKY PROCYCLING + 00' 00''
83. vlajka VELITS Martin
.htc. + 10' 23''
124. vlajka SAGAN Peter
LIQUIGAS-CANNONDALE + 15' 48''



Prémie 20. etapy:

sprint-20 Eibar 41 km: Roche 4b + 6sek, Lastraa 2b + 4sek, Txurruka 1b + 2sek
2-20-modre Alto de Karabieta 47,8 km (6,3 km - 6,9%): Mori 5b, De Kort 3b, Txurruka 1b
1-20-modre Alto de Elosua 64,3 km (7,3 km - 7,6%): Mori 10b, Righi 6b, Lastras 4b, Barredo 2b, Txurruka 1b
3-20-modre Alto de kanpazar 112 km (5,4 km - 5,0%): Mori 5b, De Kort 3b, Txurruka 1b
1-20-modre Puerto de Urkiola 138,6 km (5,5 km - 9,2%): Barredo 10b, Le Mével 6b, Txurruka 4b, Roche 2b, Kiserlovski 1b
sprint-20 Arroiable 168,5 km: Barredo 4b + 6sek, Sastre 2b + 4sek, Wiggins 1b + 2sek
ciel Vitoria 185,5 km: Benatti 20 sek, Gasparotto 12 sek, Caruso 8 sek


vuelta-2011-profil-20



Video zo záverečných momentov etapy: (posledný km od 5:01)





Preview:
Záverečná horská etapa býva zvyčajne kráľovskou ale blízko k smrteľnému vyčerpaniu boli borci už v závere druhého týždňa, takže predposledná etapa sa už v horách neodohráva. Je síce oficiálne horská no vrchol najvyššieho kopca je iba 700 metrov nad morom. Pretekárov, už vytúžene čakajúcich na ulice Madrida, čakajú posledné štyri stúpania, z toho dve prvej kategórie. Kedže je však záverečných 48 kilometrov na rovine, nemôžeme čakať že sa tu bude o niečom rozhodovať v celkovom podarí aj keď Sky bude určite robiť pre opak maximum.


Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop