Tour Down Under pre mladého Holanďana

22.1.2013, 05:30 | Sprav. z pretekov - staršie | Lukáš Timko
Aktuálne: V poslednom dni TDU kraľoval André Greipel (Lotto) pred Renshawom a Boassonom Hagenom. Celkovým víťazom sa stal Tom Jelte-Slagter (Blanco). Viac nižšie...
 
 
UCI World Tour 2013: Tour Down Under (758,5 km)
1. 22.1. zvlnená ciel rovina Prospect > Lobethal 135 km víťaz: Greipel
2. 23.1. zvlnená ciel rovina Mt Barker > Rostrevor 116,5 km víťaz: Thomas
3. 24.1. zvlnená ciel rovina Unley > Stirling 139 km víťaz: Slagter
4. 25.1. zvlnená ciel rovina Modbury > Tanuda 126,5 km víťaz: Greipel
5. 26.1. kopcovitá ciel rovina McLaren Vale > Old Willunga Hill 151,5 km víťaz: Gerrans
6. 27.1. rovinatá ciel rovina Adelaide > Adelaide 90 km víťaz: Greipel
 
 
ĎALŠIE ČLÁNKY: HISTÓRIA - ÚVOD - ŠTARTOVÁ LISTINA - SUMÁR
 
 
KONEČNÉ CELKOVÉ PORADIE
1. vlajka SLAGTER Tom-Jelte BLANCO PRO CYCLING 18h 28' 32''
2. vlajka MORENO Javier MOVISTAR TEAM + 00' 17''
3. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 25''
4. vlajka IZAGIRRE Jon EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 32''
5. albansko HERMANS Ben RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 00' 34''
6. vlajka IZAGIRRE Gorka EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 36''
22. vlajka VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 02' 34''
111. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 30' 22''
 
body: Slagter (Blanco), vrchy: Moreno (Movistar), do 23: Slagter (Blanco)
 
 
 

 
 
 
6. ETAPA rovinatá ciel rovina Adelaide > Adelaide 90 km víťaz: Greipel
 
Víťazom záverečného kritéria v uliciach Adelaide sa stal André Greipel z tímu Lotto Belisol. 30-ročný Nemec skompletizoval hetrik na cestách Južnej Austrálie, vyhral všetky šprintérske etapy a pred masovým začiatkom sezóny v Európe výrazne odskočil svojím súperom v štatistike najväčšieho počtu víťazstiev v sezóne. Tešiť ho môže aj fakt, že v počte profi víťazstiev dosiahol už stovku. Druhý došpurtoval Austrálčan Mark Renshaw (Blanco), tretí mierne prekvapujúco Edvald Boasson Hagen zo Sky, ktorý si poradil s viacerými čistokrvnými rýchlikmi.
V úniku dnes boli Kerby (UNIS), Kadri (Ag2r) a Kohler (BMC). Petra Velitsa klasifikovali na 33. mieste, Juraj Sagan došiel do cieľa so stratou troch minút.
 
Všetci sme čakali, či sa Andymu Schleckovi podarí skončiť na poslednom mieste, keďže bol po 5. etape predposledný. Nestalo sa tak, ešte horšie. Luxemburčan v priebehu etapy odstúpil. Pripomíname, že od Tour de France 2011 nedošiel žiadny etapák World Tour a nikdy sa neumiestnil v Top 20 výsledkovej listiny akýchkoľvek pretekov či etapy.
 
Napriek krúženiu na rovinatých okruhoch sme videli aj posun v celkovej klasifikácii, o ktorý sa postaral Geraint Thomas. Skvelý britský dráhar chcel odčiniť sklamanie z piatej etapy a snažil sa bodovať na šprintérskych prémiách, aby sa dostal vyššie v poradí. Ziskom štyroch sekúnd sa mu to aj podarilo a to ešte netušil, že v cieli sa za 15. miestom vytvorí diera a všetci jeho konkurenti dostanú ďalšie štyri sekundy straty. Brit putoval z piateho na tretie miesto. V závere sa pokúšal aj špurtovať a silou vôle to dotlačil na šieste miesto, no to už ďalšie sekundy neznamenalo. Celkovým víťazom prvých pretekov World Tour roka 2013 sa stal mladý Holanďan Tom-Jelte Slagter pred Javierom Morenom z Movistaru a spomínaným Thomasom zo Sky. Peter Velits si na úvod sezóny pripísal 22. miesto, Juraj Sagan ambície v celkovom poradí nemal a obsadil 111. pozíciu.
Preteky zhrnieme v našom krátkom pondelkovom sumári.
 
 
VÝSLEDKY 6. ETAPY
1. vlajka GREIPEL André LOTTO BELISOL TEAM 1h 52' 59''
2. albansko RENSHAW Mark BLANCO PRO CYCLING + 00' 00''
3. vlajka BOASSON HAGEN Edvald SKY PROCYCLING + 00' 00''
4. albansko GOSS Matthew ORICA GREENEDGE + 00' 00''
5. vlajka FARRAR Tyler GARMIN - SHARP + 00' 00''
6. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 00''
33. vlajka VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 04''
117. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 02' 58''
 
 
 

 
 
 
5. ETAPA kopcovitá ciel rovina McLaren Vale > Old Willunga Hill 151,5 km víťaz: Gerrans
 
Rozhodujúca etapa Tour Down Under sa delila na dve časti. Do 126. kilometra sa šlo na zvlnenom teréne so siedmimi utečencami, potom boli na programe dva okruhy s Old Willunga Hillom. Prvý a najdlhší únik vytvorili Jen Mouris (Orica), Klaas Lodewyck (BMC), Manuele Boaro (Saxo), Thomas De Gendt a Tomasz Marczynski (2x Vacansoleil), Koen De Kort (Argos) a Calvin Watson (UniSA). Koniec tejto vedúcej skupiny sme datovali na 26. kilometer pred cieľom, presne vo chvíli, keď sa začalo prvý raz stúpať na kopec s dĺžkou tesne nad troma kilometrami a sklonom 7,6 %. Najdlhšie vydržal vpredu Poliak Marczynski, takmer až na vrchol stúpania.
 
Ako prvá prešla vrchárskou prémiou 1. kategórie štvorica Eros Capecchi, José Herrada (2x Movistar), Jurgen Roelandts (Lotto) a Guillaume Bonnafond (Ag2r). Keďže títo pretekári neboli vysoko v celkovom poradí, vedúce Sky nemalo eminentný záujem dostihnúť ich. Preto bez problémov dorazili aj pod cieľový kopec, no iba s malým náskokom. Aj ten si skoro vyčerpali a prišiel čas na záverečné úniky vrchárov. Prvý zaútočil Tiago Machado (RadioShack), ktorého sa následne chytil náš Peter Velits. Pridal sa ešte Ivan Santaromita z BMC a 1400 metrov pred cieľom aj Javier Moreno (Movistar), štvrtý muž celkového poradia. Petra žiaľ kilometer pred cieľom veľká skupina vrchárov dostihla.
 
Napokon skvelo nastúpili Simon Gerrans (Orica) s Tomom-Jeltem Slagterom (Blanco) a súperom nedali šancu. Zvíťazil Gerrans o koleso pred Slagterom, novým lídrom a môžeme sa domnievať, že aj budúcim víťazom pretekov. Na treťom mieste finišoval Javier Moreno z Movistaru a po ňom ostatní favoriti.
 
Vyčerpaný Velits po úniku v cieli stratil minútu a celkovo mierne poskočil - na 22. miesto, kde už s najväčšou pravdepodobnosťou aj ostane. Ambícia získať nejaké UCI body teda nevyšla. Aj preto skúšal dnešnú etapu. Celkovo na 10. miesto stratil skoro dve minúty. Juraj Sagan dnes prišiel do cieľa so stratou takmer trinástich minút. Po včerajšom páde v závere je zdravotne v poriadku.
 
Najhoršie dopadol doterajší líder Geraint Thomas, ktorý potvrdil, že kopce sú jeho slabinou. V závere stratil síce iba 28 sekúnd, no prepadol sa na piate miesto priebežného poradia. Sky si teda pustilo prvé preteky sezóny a s najväčšou pravdepodobnosťou padnú do rúk Blancu, teda bývalému Rabobanku. Pre 23-ročného rodáka z Groningenu to bude prvé celkové víťazstvo v kariére a hneď na pretekoch World Tour, za čo sa na mesiac a pol dostane do čela UCI World Rankingu.
 
Simon Gerrans, víťaz etapy: "Strata celkových šancí v druhej etape bola pre mňa sklamaním. Dostal som však šancu to čiastočne napraviť a toto etapové víťazstvo na Old Willunge je určite najcennejšie zo všetkých. Tento týždeň bude predsa úspešný. Vlani som tu skončil tesne druhý, teraz tesne prvý."
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY
1. albansko GERRANS Simon ORICA GREENEDGE 3h 36' 25''
2. vlajka SLAGTER Tom-Jelte BLANCO PRO CYCLING + 00' 00''
3. vlajka MORENO Javier MOVISTAR TEAM + 00' 10''
4. vlajka IZAGIRRE Jon EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 12''
5. vlajka MACHADO Tiago RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 00' 13''
17. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 28''
29. vlajka VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 57''
118. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 12' 49''
 
 
 
 
 
tdu-2013-5-etapa
 
 
 

 
 
 
4. ETAPA zvlnená ciel rovina Modbury > Tanuda 126,5 km víťaz: Greipel
 
Ak by štvrtý deň pretekov nerezultoval hromadným špurtom, bolo by to veľké prekvapenie. Napriek tomu sa chcel v úniku zviditelniť mierne frustrovaný Philippe Gilbert. Aktuálny majster sveta do Austrálie pricestoval s najvyšším ambíciami, ale skoro tri minúty straty v druhej etape ho vylúčili z boja o celkové prvenstvo. V takmer 120-kilometrovom úniku sa mohol do sýtosti porozprávať s Damienom Howsonom z UniSA-Asutrália. Dvojičku v bielych farbách sa balíku podarilo dohnať iba osem kilometrov pred cieľom a špurtovalo sa.
Zvíťazil špecialista na tunajšie dojazdy André Greipel a zaškrtol si už trinásty triumf čisto na TDU bez sprievodných podujatí. Štandardne dobrú formu potvrdil druhým miestom Roberto Ferrari z Lampre. Konečne "na bedňu" dosiahol tretí Jonathan Cantwell, od ktorého čakajú vysoké umiestnenia v Saxo-Tinkoffe.
Naši nič nestratili. Juraj Sagan sa však zaplietol do pádu v posledných stovkách metrov, kde si nedobrovoľne posedeli na rozohriatom asfalte pretekári Orici na čele s Mattom Gossom. Ošetriť museli aj Tylera Farrara a z bicykla zosadol tiež Simon Gerrans.
Útočenie Andyho Schlecka na posledné miesto celkovej klasifikácie zatiaľ nevychádza. Potrebuje byť v zajtrajšej najnáročnejšej etape aspoň o dve a pol minúty horší ako Kohler z BMC.
 
Celkové poradie sa nemenilo. Naďalej vedie Geraint Thomas (Sky) a o všetkom sa pravdepodobne rozhodne v sobotu, kedy je na programe dvojitý výstup na Old Willunga Hill (tri kilometre, sklon 7,6 %).
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. vlajka GREIPEL André LOTTO BELISOL TEAM 3h 02' 52''
2. vlajka FERRARI Roberto LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
3. albansko CANTWELL Jonathan TEAM SAXO-TINKOFF + 00' 00''
4. vlajka FENN Andrew OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
5. vlajka MARKUS Barry .vac. + 00' 00''
27. vlajka VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
110. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
 
 
 

 
 
 
3. ETAPA zvlnená ciel rovina Unley > Stirling 139 km víťaz: Slagter
 
Tretí deň najprestížnejších austrálskych pretekov začal únikom Simona a Williama Clarkovcov (GreenEdge, resp. Argos). Domácu dvojicu menovcom následne vpredu nahradila desiatka ľudí - Pauwels (OPQS), Vandborg (Cannondale), Marczynski (Vancansoleil), Bobridge (Blanco), Dubridge (GreenEdge), Sergent (RadioShack), Amador a Herrada (2x Movistar), Stortoni (Lampre) a Watson (UniSA). Únik bol početný a bolo v ňom pár zaujímavých mien, takže si ho pelotón nenechal odísť príliš ďaleko a nasledoval klasický scenár s pohltením.
V záverečných momentoch do kopca to skúšal sám Machado z RadioShacku, no neúspešne a rozdali si to šprintéri, ktorí vydržali prejsť cez zvlnený terén, resp. jazdci cieliaci po okrovom drese lídra. Zvíťazil v stredu piaty Tom Jelte Slegter (Blanco) pred Mattom Gossom (GreenEdge), ktorý jasne ukazuje, že sa v poslednom polroku poriadne zlepšil v kopcoch. Dúhový dres videli obyvatelia Stirlingu prejsť cieľom na treťom mieste a priebežný líder Thomas (Sky) skončil štvrtý. Mladý Holanďan sa víťazstvom dostal už na druhé miesto celkového poradia so stratou piatich sekúnd.
 
Peter Velits finišoval so stratou dvanástich sekúnd, keď s najväčšou pravdepodobnosťou v samom závere odpadol. Celkovo mu patrí 24. pozícia. Juraj Sagan stratil až jedenásť a trištvrte minúty. A. Schleck tradične medzi poslednými.
 
Tom Jelte Slagter, víťaz etapy: "Neuveriteľné. Nemôžem tomu uveriť. Videl som na obrazovke, že som prvý, no obzeral som sa okolo seba, kedy ma dostihnú. Ale bol som najsilnejší. David Tanner bol fantastický. Čo urobil pre mňa v posledných stovkách metrov bolo perfektné. Máme štyroch Austrálčanov v tíme, takže toto víťazstvo venujem im."
 
 
VÝSLEDKY
1. vlajka SLAGTER Tom Jelte BLANCO PRO CYCLING 3h 36' 46''
2. albansko GOSS Matthew ORICA GREENEDGE + 00' 00''
3. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 00' 00''
4. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 00''
5. vlajka VISCONTI Giovanni MOVISTAR TEAM + 00' 00''
30. vlajka VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 12''
121. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 11' 47''
 
 
 

 
 
 
2. ETAPA zvlnená ciel rovina Mt Barker > Rostrevor 116,5 km víťaz: Thomas
 
Nečakané veci sa diali v utorkovej časti Tour Down Under. V úvode k TDU sme napísali: Teoretická šanca pre únik by mohla prísť v druhej etape. V opäť zvlnenom teréne číha sedem kilometrov pred cieľom krátky kopec a až do cieľa mierny zjazd.
Celý krátky deň (iba 116,5 km) bol plný únikov. Najprv to skúšali Watson (UNIS), Clarke (Argos), Bonnafond (Ag2r) a Jensen (Saxo). Neskôr Amador (Movistar), Lloyd (Lampre) a Bennet (RadioShack). Preteky sa stali neprehľadné a favoritom sa akosi zopadli tímy. Keď nastupovali Javi Moreno (Movistar), Ben Hermans (RadioShack) a najmä Geraint Thomas (Sky) v poslednom kopci, asi netušili, že pelotón de facto neexistuje. Thomas bol sedem kilometrov pred cieľom osamotený, no v zjazde do cieľa ho dohnali Moreno aj Hermans. Skvelý britský dráhar však ukázal svoje časovkárske zručnosti, napokon o sekundu vyhral etapu a dostal sa aj do čela pretekov. Druhý finišoval Moreno a Hermans tesne za ním. Potom začali prichádzať do cieľa malé roztrúsené skupinky. Štyri sekundy stratil napríklad Izagirre či Machado. Peter Velits finišoval v skupine so stratou 1:09 na 36. mieste ako jeden z prvých veľkých papierových favoritov. Gerrans, vlaňajší víťaz, stratil 2:36, rovnako ako De Gendt. V tejto skupine preťal pásku 59. Juraj Sagan. Gilbert 2:46. Šprintéri s Andym Schleckom stratili 6:19.
 
Druhý deň teda narobil v priebežnom poradí poriadnu šarapatu a vyhodil z boja o celkové víťazstvo takmer všetkých predpretekových favoritov okrem Machada. Najlepšie rozbehnuté to má pochopitelne Geraint Thomas, ktorý sa vďaka bonifikáciám dostal do päťsekundového trháku pred Morenom. Do 15. miesta strácajú borci 14 sekúnd. Potom sa už zväčšuje strata. Peter Velits je 29. +1:19. Juraj Sagan 51. +2:43.
 
Geraint Thomas, nový líder: "Bol to výborný deň. Cítil som sa dobre a tím pre mňa dobre pracoval. Veľa som trénoval v zime a myslím si, že to je kľúčové pre dobrý štart do sezóny. Ak mám pravdu povedať, kládol som si otázku, či som nezaútočil skoro, no potom v trojici sme dobre spolupracovali a doviezli si malý náskok. Prišiel som sem súťažiť naplno a pokúsiť sa o etapu. To sa podarilo, celková klasifikácia by bola veľkým bonusom."
 
 
VÝSLEDKY
1. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING 2h 44' 18''
2. vlajka MORENO Javier MOVISTAR TEAM + 00' 01''
3. albansko HERMANS Ben RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 00' 01''
4. vlajka PIETROPOLLI Daniele LAMPRE - MERIDA + 00' 04''
5. vlajka SLAGTER Tom Jelte BLANCO PRO CYCLING + 00' 04''
36. vlajka VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 09''
59. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 02' 33''
PAPIEROVÍ FAVORITI väčšie straty
 
 
 

 
 
 
1. ETAPA zvlnená ciel rovina Prospect > Lobethal 135 km víťaz: Greipel
 
Úvod austrálskeho dobrodružstva patril dominátorovi predchádzajúcich rokov. Zvlnený terén úniku jediného jazdca podľa očakávaní neprial a André Greipel si pripísal už neuveriteľné dvanáste víťazstvo na TDU. V šprinte na neho nestačil mladík Arnaud Démare ani bývalý kolega Mark Renshaw.
Obaja Slováci sa snažili držať na čele pelotónu a záver nevypustili. Peter Velits finišoval na 18. mieste, Juraj Sagan na 31. pozícii. Úvodný deň absolútne nesvedčal Andymu Schleckovi, ktorý v závere odpadol a so svojou skupinou stratil minútu a pol.
Jediným odvážlivcom, ktorý dal o sebe vedieť v úniku, bol Jordan Kerby z UniSA Austrália. 20-ročný domáci borec štartuje na týchto pretekoch prvý raz a zajtra si oblečie dres pre najlepšieho vrchára. Neskôr ho vpredu vymenil Jeróme Pineau z OPQS, no zotrval pred pelotónom iba krátko. Boj o celkové víťazstvo jasne naznačili Gerrans s Gilbertom a De Gendtom, ktorí sa pobili o bonusové sekundy na šprintoch.
 
 
VÝSLEDKY
1. vlajka GREIPEL André LOTTO BELISOL TEAM 3h 35' 24''
2. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ + 00' 00''
3. albansko RENSHAW Mark BLANCO PRO CYCLING + 00' 00''
4. vlajka PONZI Simone ASTANA PRO TEAM + 00' 00''
5. albansko VON HOFF Steele GARMIN - SHARP + 00' 00''
18. vlajka VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
31. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
 
 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop