Dvojitá radosť tímu Sky na Critérium International

25.3.2013, 10:30 | Sprav. z pretekov - staršie | Tomáš Šandor

Uplynulý víkend patril okrem belgických klasík v chladnom počasí aj dvojdňovému podujatiu Critérium International (2.HC), ktoré sa už po štvrtýkrát uskutočnilo v príjemnom prostredí francúzskeho ostrova Korzika. Tohtoročná edícia mala špeciálnu príchuť, pretože práve na tomto ostrove odštartuje v júni jubilejná Tour de France tromi etapami. Rovinatá etapa, krátka časovka a finiš na vrchole stúpania dávali jazdcom perfektné možnosti, ako si osvojiť prostredie, kde bude štartovať "stará dáma“.

 

Prvá etapa merala len 89 kilometrov a odohrávala sa v okolí mesta Porto-Vecchio. V závere sa nekonalo žiadne prekvapenie a pelotón si podľa očakávania zašpurtoval. Theo Bos (Blanco) si pripísal štvrté víťazstvo v tejto sezóne, keď porazil Nacera Bouhanniho (FDJ) a Jonathana criterium-internationalCantwella (Saxo-Tinkoff). Dvadsaťdeväťročný holandský šprintér mal ešte tridsať kilometrov pred cieľom problémy, pelotón sa mu vzdialil, ale za pomoci svojich spolujazdcov sa dokázal vrátiť a vybojovať pre svoj tím tohtoročný už jedenásty triumf. "Dnes bol na programe len jeden výstup, ale ako sme sa blížili k jeho vrcholu, začal som sa cítiť veľmi zle a odpadol som z pelotónu. Musel som veľmi bojovať, aby som sa vrátil späť. Nakoniec sa nám to podarilo 15 kilometrov pred cieľom a potom išlo všetko veľmi rýchlo. Nemal som takmer žiadny čas na zotavenie."

 

Hneď v ten istý deň 23. marca pokračovali preteky individuálnou časovkou s dĺžkou 7 kilometrov a bolo jasné, že žltý dres pre najlepšieho jazdca zmení svojho majiteľa. Obrovskú radosť amerického tímu BMC, keď Tejay van Garderen dosiahol v cieli o jednu sekundu lepší čas ako Chris Froome (Sky), onedlho vystriedalo sklamanie, pretože ďalší jazdec tímu Sky Richie Porte zlepšil Američanov výkon práve o jednu sekundu a stal sa víťazom etapy. Zároveň sa prepracoval na čelo priebežného poradia a potvrdil vynikajúcu formu na začiatku sezóny. "Skutočne som si vychutnal obidve stúpania na začiatku a konci dnešnej časovky. Všimol som si, že som sa naozaj zlepšil od tohtoročnej zimy, pretože som tvrdo pracoval na svojom časovkárskom posede. Veľkú zásluhu na tom má môj tím, ktorý mi v tom veľmi pomohol."

 

Posledná etapa finišovala na vrchole Col de l’Ospedale, ktorý meral 14 kilometrov, s priemerným sklonom 6,2%. Rozdiely v celkovej klasifikácii boli minimálne, v prvej desiatke sa okrem už spomínaných mien pohybovali napr. Talansky (Garmin-Sharp), Peraud (AG2R), Klöden (RadioShack Leopard), Mollema (Blanco). Päť kilometrov pred cieľom na záverečnom stúpaní zaútočil Froome, nikto zo skupiny približne dvadsiatich jazdcov nedokázal reagovať na jeho pohyb, a tak si sólovou jazdou prišiel pre víťazstvo v etape a v celkovom poradí. Richie Porte s prehľadom kontroloval konkurenciu, ale ani on sa však dlho neohrial v tejto skupine, dva kilometre pred cieľom vyrazil dopredu a svojím druhým miestom v etape zabezpečil pre tím Sky dominanciu v konečnej klasifikácii. Hneď za nimi dorazila trojica Bauke Mollema, Jean-Christophe Peraud a Tejay van Garderen, ktorý si tým pádom v záverečnom zúčtovaní udržal tretie miesto a cenu pre najlepšieho mladého jazdca.

 

Chris Froome si pripísal už druhé tohtoročné víťazstvo na etapových pretekoch, keď predtým triumfoval na Tour of Oman. Po svojej výhre sa vyjadril, že „nemal som v pláne útočiť v poslednom stúpaní, ale odrazu sa vytvorila medzi mnou a Richiem medzera a začala narastať. froome-chris-casovkaCítil som, že je to moja šanca, tak som ju využil. Tento víkend mi ukázal, ako veľmi môžem dôverovať môjmu tímu pred Tour de France. Dnes bolo veľmi veľa atakov a my sme v týchto ťažkých situáciách dokázali vždy správne zareagovať." Aj Richie Porte bol očividne spokojný s priebehom pretekov, veď po víťazstve na Paríž - Nice aj tentoraz vyhral etapu, obliekol si žlté tričko a skončil druhý hneď za tímovým kolegom. "V tejto sezóne, najmä na Paríž - Nice a počas tohto víkendu som mal možnosť ukázať viac ako v predchádzajúcich rokoch, ale nemyslím si, že moja výkonnosť v horách výrazne stúpla. Predtým som obyčajne strávil veľa času na čele pelotónu počas dlhých stúpaní a teraz som viac na očiach."

 

Tretí muž celkového poradia Tejay van Garderen neprišiel na Korziku s nejakými presnými plánmi. Umiestnenie talentovaného Američana korešponduje s jeho doterajšími výsledkami, keď bol druhý na Tour de San Luis a štvrtý na Paríž - Nice. "Sky je, samozrejme, veľmi silný tím a my musíme, pochopiteľne, zlepšiť našu spoluprácu, ak chceme byť konkurencieschopný." Vie, o čom hovorí, pretože Critérium International boli jediné etapové preteky, v ktorých sa stretli van Garderen a Evans pred Tour de France a práve forma austrálskeho šampióna je pre tím BMC zatiaľ veľkým sklamaním. Cadel Evans ako obhajca prvenstva z roku 2012 dokončil preteky až na 51. mieste, keď ho dokonca v krátkej časovke porazil aj Andy Schleck (RadioShack Leopard), ktorému sa mimochodom podarilo dokončiť etapové preteky po dlhých mesiacoch.

 

 

KONEČNÉ PORADIE CRITÉRIUM INTERNATIONAL 2013 (272 km)
1. vlajka FROOME Christopher SKY PROCYCLING 6h 55' 23''
2. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 00' 32''
3. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 54''
4. vlajka MOLLEMA Bauke BLANCO PRO CYCLING + 01' 00''
5. vlajka PERAUD Jean-Christ. AG2R LA MONDIALE + 01' 00''
6. vlajka TALANSKY Andrew GARMIN - SHARP + 01' 08''

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop