Trať v Ponferrade vyzerá byť vhodná takmer pre každého, bude to lotéria?

27.9.2014, 18:01 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Biely dres s dúhovými pruhmi patrí medzi najslávnejšie cyklistické symboly a práve teraz prichádza chvíľa, kedy si vyberie nového vlastníka. Pre každého pretekára je obrovskou cťou byť oblečený v tejto magickej róbe, preto majstrovské preteky ponúkajú jedno z najnapínavejších a najdrsnejších predstavení v celej sezóne.
 

Osobitné, ale náročné podujatie

Majstrovstvá sveta sa dajú charakterizovať dvomi slovami, ktorými sú špecifickosť a nevyspytateľnosť. Osobitosť podujatia je daná predovšetkým tým, že medzi sebou nesúperia profesionálne celky, ale jednotlivé národné reprezentácie. Cyklisti si preto musia v krátkom čase zvyknúť na nových spolujazdcov, ich štýl pretekania a zároveň sa dohodnúť na spoločnom ciele a spôsobe, akým ho budú realizovať. Obrovskou motiváciu pre pretekárov je fakt, že sa nepredstavia v dresoch svojich zamestnávateľov, za ktorých jazdia počas celého roka, ale reprezentujú svoju krajinu, čo dáva ich pocitom na trati nový rozmer. Nepredvídateľnosť pretekov spôsobuje to, že trasa je každý rok inakšia, v podstate neznáma, pretože mnohokrát je navrhnutá špeciálne len pre túto príležitosť. Oproti slávnym jednodňovým podujatiam, ktoré sa opakujú z roka na rok a na ktorých už každý dokáže odhadnúť pravdepodobný scenár, majstrovský profil sa cyklistom dostane do nôh až počas samotných pretekov. Pri chýbajúcich skúsenostiach tak hrá hlavnú úlohu okrem výkonnosti aj správny pretekársky cit, ktorý môže rozbiť všetky predpoklady.
 

Vytvoria dva kopce selekciu?

Španielski organizátori vybrali profil, na ktorom sa bude stále niečo diať. Osemnásťkilometrový okruh začína jednoduchými štyrmi kilometrami, po ktorých sa jazdci dostanú pred prvý kopec Alto de Montearenas (5,2 km; 3,3 %; max. 8 %). Toto stúpanie je síce celkom dlhé, ale jeho druhá časť má veľmi malý sklon, najťažšie osempercentné úseky sú na začiatku. Potom bude nasledovať krátky zjazd, ktorý je miestami prudký a ktorý privedie pelotón na Alto de Compostilla (1,1 km; 5,5 %; 11 %). Záverečné stúpanie je nepravidelné, najtvrdšie pasáže čakajú na cyklistov na začiatku i na konci. Po jeho prekonaní zostávajú do cieľa iba štyri kilometre, posledných 1500 metrov je úplne plochých.

Novinkou oproti minulým rokom bude, že cyklistov nečaká na začiatku žiadny pokojnejší úsek, ale okamžite sa predstavia na tomto okruhu, čo môže zásadne ovplyvniť priebeh podujatia. V minulosti na majstrovstvách sveta nehral prvý únik dôležitú úlohu, pretože neskoršie rozhodujúce pasáže dokázali poľahky zastaviť jeho snaženie. Tentoraz to môže byť inak, pretože ak sa dopredu dostane silná skupina jazdcov, hlavný balík im určite nedaruje veľkú časovú výhodu a tempo bude počas celého dňa vysoké. A to môže v konečnom dôsledku ovplyvniť záverečný rezultát. Okrem toho sa pôjde celých 254 kilometrov hore-dole, bez možnosti odpočinku, čo kladie na pretekárov výrazné fyzické nároky.
 

Klasikár, puncher, útočník vetrí korisť

Predpokladá sa, že na trati uvidíme súboj medzi ardenskými špecialistami a odolnými šprintérmi. Pripravené stúpania nie sú také náročné, aby na nich dokázali na konci vytvoriť selekciu čistokrvní vrchári. Skôr sa hodia pre výbušných jazdcov, ktorí majú dostatočnú akceleráciu na to, aby sa pred cieľom zbavili svojich konkurentov. Na druhej strane ich profily umožňujú myslieť na celkové víťazstvo aj odolným špurtérom, ktorí majú veľkú šancu uspieť, ak sa po nich udržia v hlavnej skupine. Pretekári vhodní na ardenské klasiky budú preto chcieť, nech sa jazdí čo najtvrdšie, aby títo špurtéri nemali šancu zostať vpredu.valverde-alejandro-ms-florencia

Túto stratégiu bude chcieť využiť najmä domáca reprezentácia, ktorá sa spolieha predovšetkým na Alejandra Valverdeho. Tento skúsený jazdec tímu Movistar dlhoročne patrí medzi najlepších ardenských špecialistov a na domácej pôde bude chcieť jednoznačne uspieť. Podobný cieľ bude mať aj Joaquim Rodríguez, veľmi nepríjemné ataky môžu predviesť LL Sánchez a Daniel Navarro. Ešte variabilnejšiu zostavu privedú do Ponferrady Belgičania, ktorí budú pripravení na všetky možné scenáre. Tom Boonen sa spolieha na špurt väčšej skupinky, Philippe Gilbert na zdrvujúci útok v poslednom kole, Greg van Avermaet, Jan Bakelants a Sep Vanmarcke dokážu atakovať aj z väčšej vzdialenosti. Avšak podľa Patricka Lefevereho tomuto hviezdami nabitému tímu chýba viac domestikov na čiernu robotu.

Ťažké preteky si bude želať aj talianska zostava, ktorá síce nemá typologicky najvhodnejšie zastúpenie, ale jej farby oblečie mimoriadne silná partia. Alessandro de Marchi vydrží v úniku hádam aj celý deň, Fabio Aru a Vincenzo Nibali majú ten správny smrtiaci inštinkt, ktorým môžu otočiť priebeh podujatia vo svoj prospech. A ani Giovanni Visconti nie je zlou možnosťou na úspech. V maximálnom počte pretekárov sa predstavia aj holandské farby, ktoré budú zastupovať také mená ako Bauke Mollema, ktorý má veľmi rýchly finiš v menšej skupine, Tom-Jelte Slagter, ktorý je výborných puncherom, ale najlepšiu formu má čerstvý bronzový medailista z ITT Tom Dumoulin, ktorého vrchárske schopnosti sú takisto na výbornej úrovni. Svojich útočníkov privezie francúzska trikolóra a Chavanel, Gallopin, Bardet, Barguil budú chcieť byť bezpochyby v centre diania. Záložným plánom je prítomnosť Nacera Bouhanniho, ktorý sa pripravuje ukázať rýchlosť v dojazde väčšej skupiny.

Akurátnu zostavu má okolo seba Rui Faria da Costa, ktorý sa môže spoľahnúť na podporu silných piatich spolujazdcov. Ardenské klasiky najlepšie vystihujú jeho jazdecké schopnosti, preto má šancu obhájiť dúhový dres, i keď to býva nesmierne ťažké. Skupina parádnych vrchárov z Kolumbie verí, že sa jej na konci podarí urobiť kľúčový atak, akýkoľvek špurt čo i len menšej skupiny im nehrá do kariet. Poľskí reprezentanti zase všetko stavajú na Michala Kwiatkowskeho, ktorý v Ardenách jazdí ako ryba vo vode. Talentovaný jazdec tímu OPQS zvyčajne máva v druhej časti sezóny problémy, ale výborný výkon na Okolo Británie dáva tušiť, že tentoraz je pripravený oveľa lepšie.

Írska zostava bude mať síce iba troch jazdcov, ale pre súperov budú určite nepríjemní. Daniel Martin je výborný puncher a medzi vrchármi patrí na cieľovej páske k jedným z najrýchlejších. Nicolas Roche jazdí veľmi útočne a touto svojou silnou stránkou môže prekvapiť konkurentov. A obidvaja budú podporovaní spoľahlivým Philipom Deignanom. Fabian Cancellara má pred sebou vyhovujúcu trať, kde má šancu predviesť svoju zničujúcu akceleráciu známu z jarných klasík, no tentoraz bude proti nemu stáť ohromne silná konkurencia. Ťažko povedať, akú taktiku nakoniec zvolí, pretože ani špurt už nepatrí medzi jeho veľké slabiny. Aj pre Zdeňka Štybara je trasa vyhovujúca, uvidíme však, ako sa pod jeho výkon podpíše tréningový výpadok po zranení, ktoré utrpel na Eneco Tour, kvôli čomu vynechal Vueltu, a hektický priebeh pretekov.
 

Ani odolní šprintéri nechcú zahodiť svoju šancu

Do skupiny jazdcov, ktorých sa ostatní boja kvôli ich rýchlosti, budú predovšetkým patriť Degenkolb, Gerrans, Swift a Kristoff. Nemecký šprintér John Degenkolb perfektne gerrans-simon-liege-2014načasoval svoju formu na záver sezóny, keď na Vuelte predviedol dominantný výkon. Na španielskej Grand Tour mal však pád a následky zranenia sa prejavili práve po skončení podujatia, keď niekoľko dní strávil v nemocnici. Táto nepríjemnosť určite ovplyvní jeho výkonnosť, v opačnom prípade by patril medzi najväčších favoritov. Simon Gerrans exceloval počas kanadských jednorazoviek a všetko nasvedčuje tomu, že  má veľkú chuť vyhrať aj majstrovstvá sveta. Veľmi rýchly Austrálčan je teda v mimoriadnej pohode, nikto z jeho súperov sa o tom nebude chcieť presvedčiť na cieľovej páske.

Výbornú sezónu má za sebou aj Alexander Kristoff, ktorý vyhral svoje prvé veľké klasiky a etapy na Tour de France. Keď je vo forme, na konci ťažkých pretekov býva nesmierne rýchly. Nedávne kanadské jednorazovky však boli nad jeho sily, ale ak mu znovu sadne deň, môže aj on pomýšľať na najväčšie víťazstvo kariéry. Len musí zvoliť správnu stratégiu, pretože spolujazdcov bude mať iba dvoch. Ben Swift takisto niekoľkokrát preukázal, že jeho šprintérske a lezecké kvality sú na vysokom štandarde. Takže v prípadnom záverečnom súboji na páske bude veľkým vyzývateľom. Okolo seba bude mať dostatok kolegov, aby mu pripravili dojazd väčšej skupiny, ale všetko bude závisieť od toho, aké útočné chúťky predvedú súrodenci  Yatesovci.
 

Peter Sagan odpútava pozornosť

Zaujímavou kapitolou týchto pretekov bude Peter Sagan. Za istých okolností, vo svojej top výkonnosti, by patril medzi najväčších favoritov, ale jeho forma pred majstrovstvami je zahalená tajomstvom. Po Tour de France nedosiahol žiadny výrazný výsledok, ale jeho príprava smerovala len za jedným cieľom, ktorým bol úspech v Ponferrade. V konečnom dôsledku mu to môže pomôcť, že na podujatie neprichádza v úlohe najväčšieho favorita, ale všetci aj tak musia vedieť, že Peter Sagan sa nemôže podceniť. Jeho výborné lezecké schopnosti by nemal zastaviť prvý kopec, ktorý je dlhší, ale nemá taký sklon, aby ho vystrašil. Ten druhý z nich je síce prudší, ale na takejto krátkej vzdialenosti býva Sagan málokedy v úzkych. Ak sa teda udrží na čele až do samého konca, jeho šance na víťazstvo výrazne stúpnu.

Pre slovenského jazdca bude veľmi dôležité, akú taktiku zvolí priamo na trati. Či sa bude spoliehať na dojazd väčšej skupinky, alebo sa pokúsi na konci zachytiť ten správny atak. Rozhodovanie bude veľmi náročné, pretože ak sa bude držať Nemcov či Austrálčanov s vidinou hromadného dojazdu, môžu sa v pelotóne nájsť takí pretekári, ktorí budú na konci rýchlejší ako on. Na druhej strane sa môže dostať do takej situácie ako na Tour, kde sa ho chceli najsilnejší jazdci pred cieľom zbaviť a nespolupracovali s ním. Podporovať ho budú Peter a Martin Velitsovci, preto musia všetci na trati citlivo zvoliť taký prístup, aby mohli byť slovenské farby úspešné.
 
 
Súvisiace články:
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop