V novej sezóne pútajú medzi nováčikmi najmä Gaviria a Moscon

14.1.2016, 23:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Aj v nasledujúcej sezóne dostali mladí pretekári príležitosť, aby ukázali svoj talent v seniorských tímoch na najvyššej úrovni. Len niekoľko z nich sa postupne stane osobnosťami cyklistiky, ale v novom ročníku sa na okruhu WT predstaví zopár skutočne zaujímavých nováčikov.
 
 
Jazdci na celkové poradie sú žiadaným artiklom
 
Tím Sky len málokedy siahne po talentovanom cyklistovi, ale v podobe Gianniho Moscona musel urobiť výnimku. 21-ročný taliansky jazdec ukázal výnimočné kvality a všestrannosť, vďaka ktorým dokáže byť konkurencieschopný na viacerých profiloch. Je priebojný, zvláda kopcovité terény a vie sa pohybovať na jednorazovkách. V minulom roku vyhral taliansky šampionát do 23 rokov, v rovnakej kategórii obsadil druhé miesto na Okolo Flámska a úspešný bol aj na Piccolo Giro di Lombardia. V silnom britskom tíme sa síce hneď nepredstaví na najväčších pretekoch, ale tento úspešný projekt môže výrazne zlepšiť jeho fyzické parametre. Do tímu Sky putuje aj ďalší mladík, domáci borec Alex Peters, ktorý sa chce presadiť ako jazdec na GC. V minulom roku ako 21-ročný obsadil na Tour of Britain dvanáste miesto v poradí a zaujal aj druhou priečkou v klasifikácii na Okolo Normandie.
 
Medzi talentovaných jazdcov na celkové poradie sa zaraďuje aj Robert Power, ktorý je považovaný za austrálsky vrchársky super-talent. V sezóne 2014 v devätnástich rokoch obsadil na Tour de l'Avenir druhé miesto, odvtedy sa dokázal presadzovať na medzinárodných etapových pretekoch i klasikách. Na konci minulého roka mu však zistili netradičné ochorenie kolena, ktoré súvisí s kostnou dreňou, ktoré ho môže vyradiť z trénovania a pretekania na dlhú dobu.
 
V celku Orica ho tak môže nahradiť iná vychádzajúca vrchárska hviezda z Austrálie Jack Haig. V roku 2015 napodobnil svojho krajana a rovnako obsadil druhú pozíciu na Tour de l'Avenir. V minulej sezóne jazdil za austrálsky tím do 23 rokov a v jeho drese vybojoval pekné siedme miesto v etape na Tour Down Under, ktorá končila na výbušnom kopci. V novom ročníku tak bude patriť medzi najsledovanejších nováčikov.
 
Veľkým talentom sa môže pochváliť aj holandská cyklistika. Dvadsaťročný Sam Oomen sa už teraz našiel v etapových pretekoch, ale problémy mu nerobia ani klasiky ardenského typu. V roku 2014 na Tour de l'Avenir bol blízko k etapovému triumfu na cieľovom stúpaní Plateau de Solaison, kde ho predbehol len Ilja Davidenok. O niekoľko mesiacov neskôr bol kazašský borec obvinený z používania steroidov. Sam Oomen na spomínanom francúzskom podujatí v minulej sezóne obsadil štvrté miesto, výborne sa prezentoval aj na Tour de l'Ain, kde medzi seniormi finišoval na ôsmej pozícii, a podarilo sa mu vyhrať klasiku Paris-Tours Espoirs pre jazdcov do 23 rokov. V novej sezóne bude jazdiť za tím Giant-Alpecin, kam prestúpil z vývojového tímu Rabobank. Oomen má postupne rozvíjať svoje schopnosti na GC, pomáhať mu budú vrchárske kvality a schopnosť jazdiť konštantne po celý rok.
 
 
Všetci sú zvedaví na Gaviriu 
 
Už v minulej sezóne zaujal kolumbijský šprintér Fernando Gaviria. Ako 20-ročný mladík na Tour de San Luis dva razy porazil Cavendisha a Modola, čo mu otvorilo cestu do tímu Etixx - Quick-Step, s ktorým podpísal zmluvu v priebehu sezóny. Potom dokázal vyhrať etapu na Czech Cycling Tour a Tour of Britain, kde pokoril Greipela.
 
Gaviria je veľmi rýchly jazdec, ktorý zvládne aj dlhšie preteky a menšie kopce, aby mohol rozbaliť svoj šprint. Doteraz bolo jeho hlavné pôsobisko na dráhe, v roku 2012 sa stal juniorským svetovým šampiónom v disciplínach madison a omnium a v minulom roku ovládol seniorské MS v disciplíne omnium, kde odsunul na tretie miesto Vivianiho. V nasledujúcej sezóne chce uspieť na olympijskej dráhe, preto sme zvedaví, ako tento zámer ovplyvní jeho pôsobenie na ceste.
 
 
 
 
Celok Giant-Alpecin môže byť spokojný, že sa mu podarilo ukoristiť aj dánskeho cyklistu Soren Kragh Andersena. Energický pretekár patril v minulom roku medzi najlepších jazdcov do 23 rokov, jeho doménou boli rýchle a náročné preteky. Na Tour de l'Avenir vyhral dve etapy a stal sa celkovým víťazom ZLM Roompot Tour. Úspešný bol aj na seniorských pretekoch, na Tour des Fjords obsadil druhú priečku v GC a vyhral etapu, na Okolo Dánska skončil dva razy v etape na treťom mieste. Podľa mnohých bude čoskoro nebezpečným jazdcom na severských klasikách, alebo bude nasledovať cestu Marcela Kittela, ktorý sa postupným vývojom dostal do skupiny elitných šprintérov.
                      
Veľká pozornosť smeruje aj na 19-ročného Lennarda Kämnu, ktorý bude v nasledujúcom roku pretekať na pro-konti úrovni za celok Stölting Service Group. Mladý nemecký cyklista patrí medzi najtalentovanejších časovkárov na svete, v sezóne 2014 vyhral európsky a svetový juniorský titul v tejto disciplíne. V predchádzajúcom ročníku sa stal nemeckým šampiónom v kategórii do 23 rokov a na svetovom šampionáte vybojoval bronzovú medailu, čo boli perfektné výsledky. V mladom veku dostal priestor na rozvoj na pro-konti úrovni, ale keď bude pokračovať vo svojom rozvoji, prestup do WT je len otázkou času.
 
 
Perspektívu ponúkajú aj tradičné cyklistické krajiny
 
Do tímu BMC prichádza zbierať skúsenosti na klasiky holandský borec Floris Gerts, ktorý v minulej sezóne vyhral po sólovom útoku Omloop Het Nieuwsblad do 23 rokov. Etixx - Quick-Step zase siahol po Laurens de Plusovi, ktorý ako jeden z mála belgických jazdcov má talent na veľké kopce. Dokázal to na francúzskych etapových pretekoch pre talentovaných jazdcov Ronde de l'Isard, kde finišoval na druhom mieste. Predbehol ho jedine taliansky pretekár Simone Petilli, ktorý patrí medzi klasických vrchárov a ktorý bude v novej sezóne jazdiť za tím Lampre-Merida.
 
Aj vo Francúzsku vyrastá nová vrchárska nádej. Guillaume Martin v predchádzajúcom ročníku ukoristil titul na Liege - Bastogne - Liege U23 a etapový triumf v horskej etape na Tour de l'Avenir, ktorá končila na vrchole stúpania. Na konci sezóny pôsobil ako stážista v tíme FDJ, ale Martin sa napokon rozhodol prestúpiť do tímu Wanty-Groupe.
 
V tíme Lotto-Jumbo bude pretekať americký jazdec Alexey Vermeulen, ktorý má byť nasledovníkom svojich krajanov na etapových pretekoch. Podľa ich vzoru je dobrým časovkárom a na kopcoch má rád pravidelné tempo. Na Pyrenejskom polostrove sa veľmi tešia na budúcnosť Cristiana Rodrígueza, ktorý bude pretekať v tíme Southeast-Venezuela. 20-ročný cyklista je silným vrchárom, ktorý má okrem toho výbornú časovku, a mnohým z domácich odborníkov pripomína Alberta Contadora.
 
    

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop