Olympijská trasa je podľa Frooma beštiálna, Valverde tvrdí, že rozhodne odolnosť

5.8.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Pred cestnými pretekmi na olympijských hrách si všetci pretekári uvedomovali náročnosť pripravenej trasy, ktorá je poriadne eliminačná. Bude to veľká výzva aj pre najlepších vrchárov na svete, ktorí majú jedinečnú možnosť bojovať o tú najcennejšiu medailu.  
 
Chris Froome si nemohol nechať ujsť takúto šancu, aby parádnu formu z TdF nevyskúšal pretaviť aj do olympijského zlata. "Sú to úplne odlišné preteky. Tour de France je pre mňa obrovským cieľom a pripravujem sa na to každý rok, ale olympijské hry sú niečo výnimočné, a to nielen v cyklistike, ale v každom športe. Pre mňa je to špeciálna záležitosť aj z toho dôvodu, že profil je kopcovitý a že takúto šancu dostane len raz za život. Preto som mimoriadne motivovaný. Teším sa na to, že budem mať oblečené národné farby a cítiť, že sa mnou stojí celý národ, veď v Británii je momentálne obrovský cyklistický boom. Posledný kopec na trati môže vytvoriť veľké rozdiely, ale najskôr sa tam musíte dostať. Na prvom okruhu sú napríklad dlažobné kocky, ale aj ťažké stúpania. Určite je to trasa pre vrchárov a podľa mňa budú na konci takí borci ako Nibali, Valverde či Poels. Je to beštiálny profil, ale aj tak sa na to teším." 
 
Medzi favoritov bude patriť aj Richie Porte ako jeden z najlepších vrchárov na svete. "Myslím si, že mám šancu, pretože na Tour som bol jedným z najlepších jazdcov. Po TdF to bolo pre každého ťažké, ale urobil som všetko preto, aby som prišiel na OH v poriadku a zdravý. Pomohol mi k tomu aj San Sebastian, toto dlhé a ťažké podujatie bolo perfektným spôsobom, ako sa pripraviť na Rio. Skončil som piaty na najväčších pretekoch na svete, tá forma sa nemôže len tak vypariť. Myslím si, že to bude veľmi zložité a zradné, veľa pretekárov má dobrú šancu zvíťaziť. Froome je v úžasnej kondícii, najsilnejšie tímy bude mať talianska a španielska reprezentácia."
 
Manažér talianskej reprezentácie Davide Cassani mal ťažkú úlohu, aby vybral tých správnych piatich mužov, ktorí budú bojovať o tie najvyššie priečky. "Ako tím sme pripravený na každú možnosť. Naším vodcom je Vincenzo Nibali, aj keď to nie je jazdec na jednodňové preteky. Ale toto nie je tradičné jednodňové podujatie. A pripravený je aj Fabio Aru. Diego Rosa a Damiano Caruso sú dobrí vrchári, ktorí sa môžu dostať do únikov v kľúčových fázach pretekov, a Alessandro de Marchi môže pomáhať akýmkoľvek spôsobom. Od začiatku musíme byť pozorní. V prípade, že sa začne poriadne jazdiť už na prvom okruhu, musíme byť vpredu. Ak sa do úniku dostanú naši súperi, a my nie, riskujeme, že unavíme všetkých svojich jazdcov, aby tento atak kontrolovali. A to bude poriadny problém. Máme silný tím, ale sú tu niektorí borci ako Daniel Martin alebo Rui Costa, ktorí bez podpory kolegov môžu využiť prácu ostatných celkov."
 
 
aru 2014 ms pred startom
Fabio Aru vo farbách reprezentácie (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Alejandro Valverde disponuje nesmiernymi skúsenosťami z jednodňových pretekov, preto najlepšie vie, aká ťažká úloha čaká na všetkých jazdcov. "Kľúčom k úspechu bude trasa. Je veľmi ťažká, čo mi sedí. Budú to náročné preteky, ťažšie, ako ktorékoľvek predchádzajúce OH alebo MS. Nebude to otázka útokov, ale odolnosti. Tí, ktorí vydržia najdlhšie, budú bojovať o víťazstvo. Víťazstvo na olympiáde by určite zatienilo to, že som nikdy nevyhral majstrovstvá sveta. Olympiáda je úplne iný level."     
 
Kouč kolumbijskej reprezentácie Carlos Jaramillo disponuje veľmi kvalitnou zostavou, ktorá sa veľmi hodí na tento vrchársky profil. "Je to skutočne ťažká trasa, ideálna pre vrchárov. Je to jeden z najťažších profilov, aký som kedy videl, a ten, kto vyhrá, bude skutočným olympijským kráľom. Máme veľmi dobrý mix jazdcov a vybrali sme ich na základe formy a skúseností. Tie získali na posledných OH Urán a Henao a platným bude aj Miguel Angel López, ktorý má pred sebou veľkú budúcnosť, čo už potvrdil na veľkých pretekoch. Verím, že na tejto trati nám môže veľmi pomôcť."
 
Jedným z lídrov kolumbijskej zostavy bude Rigoberto Urán, ktorý má veľkú motiváciu, aby bol v Riu úspešný. "Trasa sa mi páči, som zvedavý, čo sa stane. Jednodňové preteky sú veľmi špeciálne, môže sa udiať čokoľvek a ich priebeh je nepredvídateľný. Máme silný tím na tieto preteky, ktoré môžu pre nás dopadnúť veľmi dobre. Ja sa cítim zdravý a som veľmi motivovaný, aby som sa presadil. Posledné stúpanie môže vyrobiť veľké rozdiely, a to pôjde sa trikrát. Pre niektorých jazdcov, najmä tých európskych, môže byť problém aj vlhkosť vzduchu."
 
Na jednodňových pretekoch sa dokáže presadiť Daniel Martin, ktorý si pochvaľuje nachystanú trasu. "Je veľmi ťažké predpovedať toto podujatie. Teoreticky to vyzerá ako obyčajné preteky, ale s malými tímami to bude veľmi ťažké kontrolovať. Navyše, na štarte sa objaví veľa pretekárov, ktorí budú chcieť získať medailu a urobia všetko preto. Takže na trati musíte mať nielen dobré nohy, ale aj kúsok šťastia. Trasa sa mi veľmi páči, veď sa mi podarilo vyhrať dve najťažšie klasiky vo WT, a to LBL a Lombardiu. Som jeden z favoritov, ale preteky sú veľmi otvorené. Môže vyhrať aj únik, pretože vo vedúcej skupine sa pôjde ako o život, keďže všetci chcú získať medailu. Môže to byť chaotické, ale som pripravený."  
 
 
ms 2014 sagan martin dumoulin ikonicka
Ikonická fotografia z Ponferrady 2014: D. Martin - Sagan - Dumoulin (© J. Maliňák, C-I.sk)
 
 
Na pretekoch bude mať ambície aj poľská zostava, napriek nie veľmi vydarenej sezóne je Michal Kwiatkowski pripravený podať svoj najlepší výkon. "V tejto sezóne som prežil niekoľko zlých momentov, ale to je šport, svoje zdravie nemôžete ovplyvniť. Ale dôležité je, že sa pozerám len dopredu. V minulom roku som tu bol na testovacích pretekoch, bola to veľmi ťažké previerka, ale olympijské preteky sú vždy nepredvídateľné. Máme silný tím, aby sme sa na OH ukázali v dobrom svetle. Ja som sa tvrdo pripravoval, aby som bol v Riu silný. Na trati pôjdeme na toho, kto bude z nás najsilnejší. Rafal Majka sa po Tour cíti veľmi dobre, je schopný dosiahnuť veľký výsledok, a to my chceme získať."
 
Belgická reprezentácia nedisponuje tými najlepšími vrchármi, ale Greg van Avermaet pozná cestu, ako sa môže za istých okolností presadiť. "Musím si vybrať ten správny moment, aby som sa dostal do silného úniku. To by bolo pre mňa najlepšie. Ale musím si dať veľký pozor na záverečný kopec. Podľa mňa mám 5-percentnú šancu, že získam medailu. Môže sa to stať vtedy, keď sa zrealizuje môj ideálny scenár alebo budem mať super-deň. Nie sme favoriti, ale máme dobrý tím."
 
Aj Philippe Gilbert upozorňuje na to, že to bude nevyspytateľné a náročné. "Takéto preteky nedokážete kontrolovať s piatimi jazdcami. V roku 2012 mala Veľká Británia zlatú zostavu, išli perfektne, ale ani tak nedostali veci pod kontrolu. Bude to otvorené od začiatku až do konca. Posledný kopec je mimoriadne ťažký, prvá časť je veľmi strmá. Takýto kopec hocikde nenájdete."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop