Hamburg ponúkne súboj posledných piatich víťazov tamojších pretekov

20.8.2016, 08:30 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
V severnom Nemecku sa rysuje  zaujímavý súboj rýchlych mužov. Preteky, ktoré by v USA oslávili v tomto roku plnoletosť, totiž poskytujú priam ideálnu príležitosť vyskúšať si tímovú prácu vo vláčikoch a akceleráciu v posledných stovkách metroch po náročnom a dlhom dni.
 
Druhé najväčšie nemecké mesto, ktoré je známe svojím veľkým námorným prístavom, pripravilo pre pelotón trať dlhú 218 kilometrov. A po rovine. Štartová listina je teda vyplnená samými zvučnými menami. Hornatá Vuelta prilákala špurtérov len sotva, za to rovinaté severné územie najväčšej európskej ekonomiky áno.
 
 
Nemecký súboj na domácej pôde
 
Rozdať by si to mali hlavne André GreipelMarcelom Kittelom. Jazdec Lotto-Soudal si oblečie na seba dres s číslom jeden, čo značí, že bude obhajovať víťazstvo. Minulý rok vyhral tesne pred Kristoffom. Nemecká "gorila" naposledy štartovala na Tour, kde sa rodákovi z mesta Rostock dlho vyhýbali etapové vavríny. Smolu prelomil až v posledný deň, o to krajšie však bolo preňho parížske víťazstvo. Svoje čaro by mal aj ďalší zárez v Hamburgu, veď Rostock nie je od neho až tak ďaleko. "Už som tieto preteky vyhral. Mám k nim zvláštny vzťah, možno je to spôsobené tým, že nie sú až tak vzdialené od môjho domova. Aj tento rok sa budem snažiť patriť medzi najlepších, celý tím je však dobre naladený a máme tiež viaceré alternatívy podľa priebehu pretekov," uviedol pred pretekmi pre oficiálnu tímovú stránku Greipel. Trojnásobný etapový víťaz z Gira 2016 tiež uviedol, že je šťastný zo smerovania nemeckej cyklistiky. "V posledných rokoch sa u nás cyklistike nevenovala až taká pozornosť. V poslednom období sa to ale otáča, a tak ako sponzori, aj mladí ľudia opäť začínajú tento šport registrovať o niečo viac," dodal.
 
 
kittel 2016 algarve spurt eqsf
Marcel Kittel poráža Andrého Greipela (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Najväčším konkurentom Nemca by mal byť ďalší Nemec. Spolujazdec Martina Velitsa, ktorý zabojuje na Vuelte, Marcel Kittel. Ten sa k pretekaniu vracia tak isto po Starej dáme a do Hamburgu prichádza s diplomatickým tónom. "To, že mi nebude chýbať motivácia, je isté. Nebude to však len o mne. Máme silný tím, kde dokážu všetci jazdci jazdiť solídny výsledok. A v ten pevne dúfame. Veď keď sa pozriete na štartovú listinu, zistíte, že sa tu zišla veľmi silná konkurencia," zamyslel sa jazdec, ktorý išiel taktiež solídne Giro. Súboj týchto dvoch elitných špurtérov je podfarbený aj súbojom o líderský post nemeckej reprezentácie na svetovom šampionáte. Práve preto sa budú chcieť jazdci ukázať v čo najlepšom svetle.
 
kratka sprava ikonkaSúvisiaca krátka správa
kratka sprava greipel kittel
 
 
Náprava renomé pre Kristoffa?
 
Alexander Kristoff prednedávnom absolvoval domáce podujatie Arctic Race of Norway, kde síce vyhral úvodnú etapu a pred ktorým sa nepasoval do úlohy favorita, no  i tak je 14. miesto v GC miernym sklamaním najmä kvôli priťažkému kopcu v predposlednej etape. Napraviť chuť si môže na pretekoch, ktoré vyhral v roku 2014 a v roku 2015 skončil druhý. Rusi prichádzajú do Nemecka motivovaní a pod vedením športového riaditeľa Torstena Schmidta. Nór síce nemá najvydarenejší ročník v kariére, no tak ako prelomil smolu Greipel v Paríži, môže on v Hamburgu.
 
Ak sa vrátime ešte raz do Nórska, prídeme k menu ďalšieho favorita. John Degenkolb vyzeral na severe Škandinávskeho polostrova silnejší ako jeho domáci náprotivok. Jazdec Giant-Alpecinu je dokonca označovaný za tretieho najväčšieho favorita víkendovej klasiky, navyše má z pretekov skúsenosti. V roku 2013 ich vyhral. Okrem Greipela, Kristoffa, Degenkolba štartuje v Nemecku aj víťaz podniku z roku 2012 Arnaud DemaréFDJ. Aby toho nebolo málo, na trati uvidíme aj Edvalda Boassona HagenaDimension Data, teda víťaza z roku 2011. A ak by sa v tom istom termíne nekonala už spomínaná Vuelta, možno by tu štartoval aj Tyler Farrar. Ten však zabojuje práve v Španielsku. Aj bez neho je výpočet bývalých víťazov na štartovej listine unikátny.
 
Preteky budú mať aj slovenské zastúpenie. Peter Velits má so severným Nemeckom už skúsenosti, veď jeho bývalý zamestnávateľ Milram je mliečny podnik zo severného Nemecka. Po neúspešnom boji o Grand Tour má možnosť predviesť sa tu. Druhý zástupca Juraj Sagan bude pomáhať Adamovi BlythoviOscarovi Gattovi, ktorí by mali byť pre Tinkoff lídrami. "Keď sa sezóna prehupne so augusta, veci začnú byť celkom zaujímavé. Dôležité začína byť to, kto má koľko v nohách, kto má ešte koľko energie. A práve Oscar a Adamom sa ukazujú ako najvhodnejší adepti na tieto preteky," uviedol športový riaditeľ Tinkoffu Patxi Vila.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop