Po MS v nórskom tíme dusno, Belgičania a Taliani nemohli na trati urobiť viac

17.10.2016, 04:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V hektických majstrovských pretekoch sa na pódium dostali len skúsení pretekári, ktorí museli uznať majstrovstvo Petra Sagana, ale zostali sklamaní, že sa im nepodarilo získať viac. A v nórskom tíme riešili v cieli úplne iné problémy.  
 
Mark Cavendish dával od začiatku pretekov najavo, že chce získať titul, britská zostava kontrolovala priebeh úvodnej časti. Cavendish nemal problém zostať vo vedúcej skupine po selekcii, ale zostal pri ňom len jeden kolega. Ak by sa tam udržal aj Rowe, podľa britského šprintéra by záver vyzeral inak. "Som sklamaný, lebo cítim, že som skôr stratil víťazstvo, ako získal striebornú medailu. Je to frustrujúce, pretože som mal nohy, aby som vyhral. Takáto prehra vždy mrzí, ale urobil som chybu. Vo finále som chcel byť za Saganovým kolesom, ale nepodarilo sa mi to. Potom on vyštartoval po pravej strane, ja som sa musel predierať pomedzi jazdcov, aby som našiel svoju cestu. Dostal som sa síce za Matthewsa a Booonena, ale už bolo neskoro, aby som mohol myslieť na titul. Sagan bol veľmi silný, nebolo ľahké presadiť sa v takomto šprinte. Pre mňa nebolo zložité jazdiť v prednej skupine po rozdelení, mal som pri sebe dvoch kolegov. Veľká škoda, že kvôli defektu s nami nefinišoval aj Luke Rowe. Šprint by vyzeral inak. Bol som prekvapený, ako som sa cítil dobre na trati., pretože pred niekoľkými dňami som bol chorý a stratil som nejakú výkonnosť."
 
Perfektný výkon predviedla belgická reprezentácia. Vo vetre sa im podarilo rozdeliť balík a túto selekciu udržať až do cieľa v predlhej naháňačke. Po tomto predstavení by si zaslúžili aj najcennejší kov, ale Tom Boonen narazil na svoje limity, keďže už nepatrí medzi najrýchlejších jazdcov. Ale bronzová medaila vzdáva hold jeho úspešnej kariére. "Prevláda vo mne sklamanie. Na posledných úsekoch som mal pri sebe len Roelandtsa. Ak by som mal k dispozícii ešte jedného kolegu, šprintoval by som o víťazstvo. Šprint som mohol začať trochu neskôr, ale tretie miesto bolo asi moje maximum, čo som mohol dosiahnuť. Ale cítim, že som mohol vyhrať, v takomto šprinte sa môže stať čokoľvek. Sagan vyhral mnoho pretekov, ale nikto nie je neporaziteľný. Náš tím predviedol perfektný výkon. Kontrolovali sme preteky presne tak, ako sme chceli. Každý vedel, aký je profil a ako bude fúkať vietor. My sme to využili. Cieľové okruhy však boli dlhé a to zamklo záverečnú časť šampionátu. Každý bol rozbitý po drsnej jazde vo vetre v púšti. Posledná hodina pretekov ani nebola nutná."
 
Na záverečné momenty bol pripravený aj Greg van Avermaet, ale na trati nebolo miesto, kde by sa dal predviesť víťazný útok. Preto sa na pódium dostali najrýchlejší jazdci. "Chcel som atakovať s Terpstrom, ale v takejto situácii to nebolo možné. Preto sme sa sústredili, aby Tom obstál v šprinte čo najlepšie. Chcel som mu pred páskou pomôcť, ale unavilo ma, keď som stíhal Terpstru a Leezera. Potom som nemal silu a ani rýchlosť, aby som mohol Tomovi rozbehnúť šprint. Sme sklamaní, ale nemáme si čo vyčítať. Na trati sme urobili všetko pre to, aby sme získali titul svetového šampióna. Urobili sme preteky. Ak by sme zvíťazili, všetci by boli spokojní, ale teraz prevláda sklamanie. V takomto finiši nemáme šancu poraziť Sagana s Cavendishom. Čo sme mohli urobiť inak?"
 
 
ms 2016 podium tnkf
majstri sveta znova na pódiu (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Náročné preteky výborne zvládla aj austrálska zostava. Tréner tímu Brad McGee musel pochváliť každého člena, že pre nich v nepopulárnych podmienkach dokázali bojovať o medailu. "Vedeli sme, že takáto situácia môže nastať, že sa balík rozdelí a vpredu zostane málo jazdcov. Pred pretekmi by sme boli nadšení, ak by sme tam dostali svojich jazdcov. A skutočne sa nám to podarilo, škoda, že odtiaľ vypadol Durbridge. Mysleli sme si, že druhá skupina sa vráti, bolo tam dostatok jazdcov, ktorí mali tento záujem. Mathew Hayman sa potom staral o Michael Matthewsa v prednej skupine a Michael predviedol na konci veľmi dobrý šprint. Teraz je trochu sklamaný. Je víťazný typ a chcel vyhrať aj tu. Bol veľmi motivovaný, veď v takomto priebehu šampionátu, ktorý vôbec nevyhovuje jeho jazdeckým schopnostiam, jazdil vo vedúcej skupine. Musím zložiť poklonu nielen jemu, ale celému tímu, ako sa postavili k týmto pretekom."
 
Medzi hlavných aktérov patril aj taliansky celok. Koncovým hráčom sa stal Giacomo Nizzolo, ale silná konkurencia ho nepustila na pódium. "Predviedli sme dobrý výkon. Jazdili sme na čele pelotónu v pravom čase, potom sme udržiavali náskok vedúcej skupiny a na konci som mal pri sebe Guarnieriho, ktorý mi pomohol rozbehnúť šprint. Konkurencia však bola silná, preto je hodnota môjho výsledku vysoká. Chcem poďakovať mojim kolegom, počas pretekov sme neurobili žiadnu chybu."          
 
Taliansky reprezentačný tréner Davide Cassani takisto nemohol nič vyčítať svojim zverencom. Urobili preteky, ale v šprinte boli niektorí súperi rýchlejší. "Boli sme dobrí. Naši chlapci sa snažili robiť presne to, čo sme si povedali pred pretekmi. Keď sa balík rozdelil, boli sme vpredu. Škoda, že sa tam neudržal aj Sabatini, ktorý mal problémy so sedlom. Bennati bol vynikajúci, ale všetci odviedli výborný výkon. Guarnieri rozbehol špurt Nizzolovi, ale vyhral najsilnejší jazdec. Sagan je fenomén, tak to jednoducho je. Ale my sme tam boli až do samotného finále, s čím som spokojný." 
 
Oveľa väčšie vášne vypukli v nórskej zostave. Z vynikajúco rozbehnutých pretekov nevyťažili nič, a to napriek tomu, že v samom závere sa objavili ich obidve najväčšie hviezdy. Alexander Kristoff nemal pocit, že mu Boasson Hagen rozbehol šprint podľa plánu. "Od začiatku to bolo veľmi ťažké. Keď sa pelotón rozdelil, zostali sme vpredu štyria, potom nám jeden kolega vypadol. Pôsobivý výkon podal Truls Korsaeth, ale v cieli sme nezískali nič, lebo sme to s Edvaldom pokazili. Úprimne povedané, neviem, čo sa na konci stalo. Išiel som za Edvaldom a naším plánom bolo, že 400 metrov pred cieľom začne rozbiehať šprint. Ale on čakal a čakal a potom pred cieľom vyrazil dopredu. Musel vedieť, že som za ním, obzrel sa, aby ma videl. Aj som na neho kričal, aby už začal. Cítim sa trochu podvedený. Mám pocit, akoby sme boli na konci súpermi. Ja som potom nemal šancu, aby som zabojoval o lepší výsledok. Boli sme vo finále dvaja silní jazdci a získali sme len šieste a siedme miesto. S jeho podporou som mohol bojovať o víťazstvo."
 
Edvald Boasson Hagen sa bránil, že sabotáž z jeho strany je vymyslená. "Niekedy je ťažké zachytiť ten správny moment. Niekedy vyrazíte príliš skoro, inokedy neskoro. Skúšal som všetko, ale na konci nebol pre nás dvoch priestor, aby sme získali medailu. Vo finále sme sa rozbehli neskoro, čo nebolo správne. Nemyslím si, že som to spôsobil iba ja. Vôbec v tom nebol zámer, že som chcel šprintovať proti Kristoffovi. Boli sme predsa dohodnutí, že do toho ideme spolu."  
 
Veternú smršť prežil vo vedúcej skupine aj Niki Terpstra, ale holandský jazdec nedostal možnosť, aby sa presadil svojimi typickými zbraňami. "Takmer sa mi nepodarilo dostať sa do vedúcej skupiny, keď sa delil balík. Našťastie sa mi to podarilo. Aj Dylan Groenewegen bol k tomu blízko, ale vietor ho zastavil, a tým skončili jeho šance. V prvom momente som si nepomyslel, že je to rozhodujúca selekcia. Pretekanie v púšti bolo skvelé, ale škoda, že nás potom čakalo toľko kôl v Dauhe. Musel som čakať. Aj ma napadlo, či to neskúsim v šprinte, pretože na konci ťažkých pretekov som celkom rýchly. Ale nakoniec som stavil na útok, lenže na podobný kúsok tam nebol priestor. Skúšal som to dvakrát, ale bolo to ťažké a moja taktika bola asi čitateľná. Preto som povedal Tomovi Leezereovi, aby to skúsil. Ak by nefúkal protivietor, bol by veľmi silným protivníkom."
 
S veľkým sklamaním opustili MS nemeckí jazdci, ktorí sa nedostali do rozhodujúceho výberu, a potom sa práve oni snažili zaceliť medzeru. Ale neúspešne. André Greipel mohol aspoň vyzdvihnúť silného tímového ducha. "Na šampionáte nemáme byť na čo hrdí. Určite vieme jazdiť oveľa lepšie, ale ukázali sme charakter a tímového ducha. Po svojom boku som mal Johna Degenkolba a Marcela Kittela a spolu sme sa snažili dobehnúť vedúcu skupinu. Darilo sa nám znížiť manko na jednu minútu, ale ostatné reprezentácie nám nechceli pomôcť."  
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop