Omán, Andalúziu a Algarve tento týždeň čakajú kľúčové bitky na stúpaniach

13.2.2017, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Séria prípravných pretekov pokračuje aj v tomto týždni, tentoraz sú na rade dve etapové podujatia v južnej časti Európy a na pretekárov čaká aj tradičný formát v Ománe. V nasledujúcich dňoch otvoria sezónu Contador, Bardet alebo Aru.
 
 
V Ománe naďalej kraľuje Zelená hora
 
Okolo Ománu poskytuje na začiatku roka najzaujímavejší profil zo všetkých pretekov na Blízkom východe. Počas šiestich dní dostávajú svoje príležitosti šprintéri, klasikári či útočníci a celková klasifikácia sa rozhodne na ťažkom stúpaní Zelená hora.
 
Pre najrýchlejších jazdcov v balíku sú pripravené dve etapy, a to na začiatku a konci podujatia. Špurt hlavného balíka uvidíme aj v koncovke tretej etapy, ale ten bude sedieť výbušným jazdcom, pretože na cieľovej páske sa nachádza stúpanie Quriyat (2,8 km; 6,5 %). Organizátorom sa osvedčil aj dojazd v mestečku Al Busta. Na trati sa nachádzajú štyri stúpania a to najdôležitejšie z nich, Al Jissah (1,4 km; 9 %), vrcholí len päť kilometrov pred páskou, čo vždy vytvorí agresívnu cyklistiku.
 
Selektívnou záležitosťou bude aj štvrtá etapa, ktorá na konci obsahuje tri prechody cez kopec Al Almerat, pričom posledný prejazd má hodnoty 3,2 km a 6,8 %. Z minulých edícii vieme, že táto trasa dokáže rozdeliť pelotón. Hlavným motívom pretekov však zostáva cieľové stúpanie na Zelenú horu (5,7 km; 10,5 %), ktoré dá klasifikácii definitívu podobu. Favoriti na musia pripraviť na maximálne sklony cez trinásť percent, čo bude od nich vyžadovať potrebnú výkonnosť. 
 
 
fotogaleria ikonkaProfily etáp Tour of Oman 2017 (© letour.fr)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
 
video v clanku ikonka ciernaFinále na Zelenej hore v roku 2016
 
 
Na štarte sa neobjavia predchádzajúci víťazi Nibali, Valls, Froome, preto sa otvorí cesta pre iných pretekárov. V minulom roku tu predviedol veľmi dobrý výkon Romain Bardet, ktorý na Zelenej hore obsadil druhé miesto, a v celkovej klasifikácii mu patrila rovnaká pozícia. Francúzsky jazdec je pripravený v tejto sezóne urobiť ďalší výkonnostný vzostup, vydarené predstavenie v Ománe by ho v tom správne povzbudilo.
 
V silnej zostave sa predstaví Astana, ktorá sem privedie Fabia Arua. Taliansky cyklista dokáže podať kvalitný výkon aj na začiatku ročníka, ale ak by ešte nemal potrebnú formu, kazašská zostava sa môže spoľahnúť na Fuglsanga, ktorý tu pred rokom finišoval na tretej priečke, alebo Kangerta. Na tomto podujatí dosahoval pekné výsledky aj Rui Costa, v klasifikácii sa môžu presadiť De la Cruz alebo Kudus, ktorí majú za sebou dobrú prezentáciu vo Valencii.
 
Na etapový triumf bude myslieť Alexander Kristoff, v hromadných špurtoch sa budú tlačiť do koncovky Modolo, Blythe, Colbrelli či Mareczko. A vo vypätých koncovkách sa chcú presadiť Greg van Avermaet s Tomom Boonenom. Na Okolo Ománu zažije svoju premiéru v drese CCC Sprandi český jazdec František Sisr.
 
 
jungels 2016 oman triumf eqsf
Vlani sa v Ománe zaskvel aj Bob Jungels (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)

 
Ruta del Sol prilákalo dobrú štartovku

Ďalšie predstavenie ponúkne Okolo Andalúzie, kde budú dôležité tri etapy, pričom cyklisti sa musia pripraviť na ostrý vstup do pretekov.  Hneď na začiatku ich čaká zaujímavá etapa, ktorá na konci obsahuje  stúpanie Alto de Monachil (7 km; 8 %). Z jeho vrcholu zostáva do cieľa len devätnásť kilometrov v zjazde, preto bude lákavou ponukou na atak. Najmä, keď miestami dosahuje aj dvojciferné prevýšenie.
 
Ešte krajšia bitka sa uskutoční nasledujúci deň, pretože sa bude finišovať na strmom kopci Peňa del Águila (5,3 km; 9,3 %). Na tomto stúpaní sa  presadia len výborne pripravení cyklisti, ktorí budú schopní na prudkých sklonoch jazdiť vo vysokej intenzite. Napínavý trojboj o celkový triumf vyvrcholí 12-kilometrovou časovkou jednotlivcov, takže kandidáti na titul budú preverení po každej stránke. V záverečných dvoch etapách sa očakáva špurt balíka, alebo úspech nie nebezpečných utečencov.
 
Vyzývavá trasa pritiahla na Ruta del Sol silné štartové pole.  Na podujatí nesmie chýbať Alejandro Valverde, ktorý obhajuje minuloročný triumf, a celkove tu zvíťazil už štyrikrát. Skúsený borec sa počas víkendu predviedol parádnym výkonom na Vuelta de Murcia, takže nikto nepochybuje, že na pretekoch sa ukáže vo výbornej forme.
 
 
fotogaleria ikonkaProfily etáp Ruta del Sol 2017 (© vueltaandalucia.es)
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
 
video v clanku ikonka ciernaValverdeho triumf v kráľovskej etape v minulom roku na RdS
 
 
Prvé súťažné dni v drese Trek – Segafredo strávi Alberto Contador.  Španielsky jazdec síce zdôrazňuje, že sú to pre neho len prípravné preteky, ale jeho prirodzená súťaživosť sa určite nedostane do úzadia. Najmä, keď bude premiérovo jazdiť v nových farbách. Nabitú zostavu prináša tím Sky. Vrchári Landa, Lopez, Nieve, Poels a Rosa budú vedieť, čo majú robiť v úvodných dvoch etapách, budeme však zvedaví, ako sa im bude dariť v časovke.
 
Konkurenciu dopĺňajú francúzski jazdci Pinot, Barguil, Rolland, o dobrý výsledok sa pobijú aj domáci zástupcovia z celku Caja – Rural ako Pardilla alebo Arroyo. Na rýchle koncovky sa bude sústrediť Bryan Coquard, ktorého môžu vyzvať na súboj Moreno Hofland či Fabio Felline.
 
Po vydarenom účinkovaní na Tour Down Under tu bude pokračovať vo svojom rozvoji Ondřej Cink, ktorý môže  počas etáp opäť zviditeľniť dresy Bahrajn – Merida. V zostave CCC Sprandi uvidíme jazdiť aj Jana Hirta, pre ktorého to budú druhé etapové preteky v tomto ročníku, a aj Michala Schlegla, ktorý si v poľskom celku odkrúti premiéru.
 
 
valverde 2016 andaluzia podium movf
Víťazstvo v Andalúzii obhajuje Alejandro Valverde (© Movistar Team)

 
V je Portugalsku pripravený tesný súboj o sekundy
 
Dobrú cyklistiku sľubuje aj podujatie Volta ao Algarve. Príjemné portugalské prostredie takisto uvidí trojnásobnú bitku o celkový triumf. Druhý deň sa bude končiť na stúpaní Alto de Foia (9 km; 5,5 %), ktoré je tempárskou záležitosťou. V tretej etape sa bude lámať klasifikácia v 18-kilometrovej časovke jednotlivcov a tradičné finále zaobstará finiš na Alto de Malhao (2,8 km;  9,6 %), kde sa bude bojovať o každú sekundu. Zvyšné dve etapy sú nastavené pre rýchlych jazdcov.
 
fotogaleria ikonkaProfily etáp Volta ao Algarve 2017 (© voltaaoalgarve.com)
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
 
Favoritov na celkový triumf musíme hľadať medzi pretekármi, ktorí dokážu kvalitne jazdiť v kopcoch a zároveň majú dobrú časovku. V tíme Astana spĺňa tieto kritériá LL Sánchez, ktorý tu v minulom roku vyhral etapu končiacu na Alto de Foia, ale potom spadol v časovke a preteky nedokončil. Teraz dostane priestor na odplatu.
 
Na tomto podujatí sa výborne cíti Michal Kwiatkowski, ktorý tu vyhral klasifikáciu v roku 2014 a okrem toho dvakrát sa dostal na pódium. Poľský jazdec sa môže oprieť o silnú časovku a dobré lezecké schopnosti, preto bude patriť medzi najviac sledovaných cyklistov. S veľkou motiváciu sa postavia na štart domáci borci José Goncalves a Tiago Machado, ale pozornosť si zaslúži aj ich tímový kolega z celku Kaťuša – Alpecin Tony Martin. Nemecký cyklista tu dvakrát zvíťazil, a ak podá perfektný výkon v ITT a zvládne aj previerku Alto de Foia, na Malhao môže ubrániť vysokú priečku v GC.   
    
Presne opačný prípad je jeho menovec Daniel Martin. Jazdec tímu Quick-Step Floors potrebuje čo najlepšie zvládnuť obidva cieľové kopce, aby si polepšil bonifikáciami, a kompenzoval prípadnú stratu v časovke. Čiernym koňom pretekov môžu byť Tony Gallopin alebo Primož Roglič, ktorí majú danosti, aby dobre obstáli vo všetkých troch kľúčových etapách.
 
Zdravá konkurencia sa zíde aj v šprintérskej časti. O dva etapové triumfy prišli bojovať Démare, Greipel, Gaviria, Cavendish, Degenkolb, Groenewegen a Bouhanni, čo bude bezpochyby zárukou vysokej kvality v hromadných špurtoch. Na štarte sa predstavia aj dvaja skúsení českí borci Zdeněk Štybar a Jan Bárta, ktorí prichádzajú budovať svoju formu na jarnú časť sezóny.
 
 
uran contador izagirre algarve cptf
Vlani tu bojovali Urán, Contador a Izagirre (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Štartové listiny nájdete v novom šate sezóny 2017 po kliku z ľavého menu...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop