V Abú Zabí sa rozhodne na Jebel Hafeete. Zíde sa skvostná konkurencia

22.2.2017, 11:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Peniaze majú silu. Okrem toho existovala zo strany UCI veľká snaha o globalizáciu cyklistiky. Dve ingrediencie, ktoré namiešali ten správny koktejl, a tak sa druhé najľudnatejšie mesto v Spojených arabských emirátoch stane svedkom zaujímavého podujatia s ešte zaujímavejším osadenstvom.
 
Organizátori pripravili na prvý ročník medzi elitnými pretekmi tradičné štyri etapy, z ktorých najzaujímavejšia bude určite tá s poradovým číslom tri. Práve na ňu sa budú sústrediť elitní vrchári, ktorých sa tu zišlo ako húb po daždi. Ale pekne postupne.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPromo video
 
 
Dlhých 670 kilometrov uprostred púšte
 
Na Arabskom polostrove by sme zeleň (okrem tej, ktorú si dali vysadiť šejkovia) hľadali len veľmi ťažko. Práve preto sa bude drvivá časť pretekov odohrávať na púšti. Do istej miery môžu byť piesočnaté duny turistickým lákadlom, no pre cyklistov sú piesočnaté búrky dosť veľkou prekážkou v ich činnosti. Spomeňme si na štvrtú etapu v Dubaji. Organizátorov prinútilo počasie k jej úplnému zrušeniu. Nemaľujme ale čerta na stenu. Čo ale cyklistov stretne s určitosťou je vietor. A práve preto bude pre Marka Cavendisha, Andrého Greipela, Andrea Guardiniho, Marcela Kittela či Caleba Ewana veľmi dôležitá tímová podpora. Faktor vetra neberú na ľahkú váhu ani v Quick-Stepe Floors. "Do Abú Zabí prichádzame so silným tímom. Naším prvým cieľom sú pochopiteľne etapové víťazstvá pre Marcela. Preteky majú tri ploché etapy, čo znamená, že má na to tri možnosti. Musíme mať ale na pamäti bočný vietor, čo môže byť rozhodujúci činiteľ," prezradil čosi z taktiky športový riaditeľ Belgičanov Geert Van Bondt. Menovec slávneho britského tajného agenta 007 sa pozrel aj na tretí deň. "Čaká nás tu tiež horský dojazd, kde bude v permanencii Julian, ktorý už v Dubaji ukázal, že je v dobrom stave. Ako záloha bude pre nás Gianluca Brambilla, ktorý má na preteky príjemné spomienky. Týmto spôsobom chceme vidieť, kde sa náš tím nachádza pred marcovými cieľmi."
 
Na preteky sa už tešia aj v projekte Dimension Data. Taktiež budú bojovať na dvoch frontoch. Na etapové vavríny sa bude sústrediť Mark Cavendish, na Jebel Hafeet Merhawi Kudus. A práve Eritrejčan sa nechal počuť, že na najväčší polostrov sveta prichádzajú jeho kolegovia silní. "Abú Zabí je podnik vo WT, čo znamená, že pelotón bude veľmi vyrovnaný. Moja forma je v poslednej dobe celkom dobrá, čo by som chcel ukázať aj tu. Vďaka Markovi budeme ale v hre každý deň. Veľmi sa na to tešíme."
 
 
abu dhabi 2016 spurt ANSA LUCA ZENNARO
Vlaňajší súboj Nizzola s Cavendishom (© Abu Dhabi Tour - ANSA/LUCA ZENNARO)
 
 
Natešení a motivovaní sú aj v Austrálii. Orica - Scott prichádza do teplého počasia SAE s víziou víťazstva pre a od Caleba Ewana. "Hlavnou prioritou pre nás budú jeho etapové víťazstvá. V balíku nájdeme veľa veľkých mien, takže to bude preňho veľká výzva. Ak dokáže poraziť takých jazdcov akých stretne, bude si môcť pokojne povedať, že je dosť rýchly. Bude to preňho skutočným testom výkonnosti," uvalil akési bremeno na Ewanove plecia športový riaditeľ "klokanov" Dave McPartland. Samotný jazdec vchádza do pretekov s chladnou hlavou a s tým, že má výbornú formu. Jeho galapredstavenie na Tour Down Under hovorí za všetko. Prioritami pre Oricu teda zostávajú etapové víťazstvá, no flintu do žita (alebo piesku) nehádžu ani v treťom dejstve. Jedným z lídrov tu bude Roman Kreuziger. Český jazdec po prestupe absolvuje v novom drese svoju premiéru.
 
Zo spoločnosti šprintérskych tímov nemôžeme opomenúť Lotto - Soudal. Pochopiteľne budú jeho jazdci pracovať pre Greipela, no po GC poškuľuje mladý Louis Vervaeke. Jazdec sa prezentoval solídnymi výkonmi na Malorke, a tak by chcel niečo ukázať aj na podniku WT. "V tretej etape sa pokúsim o  miesto v prvej desiatke. Bude to moja prvá skúsenosť s Blízkym východom. Som zvedavý aké je to pretekať v púšti. No máme dostatočne silný tím, aby si s tým poradil. Teším sa tiež na pomoc pre Andrého Greipela," dodal Vervaeke.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria máp etáp (© abudhabitour.com)
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
 
Konkurencia ako na Grand Tours
 
Skutočne to tak vyzerá. Teda minimálne s predošlým ročníkom. Ten vyhral Tanel Kangert, ktorý sa o obhajobu pokúsi aj tento rok. Ostaneme pri výraze pokúsiť sa, pri konkurencii to je viac ako nereálne. Estónec bude musieť okrem toho pomôcť kolegovi, ktorým je nik iný ako Fabio Aru. Taliansky pretekár absolvoval slušné Okolo Ománu, kde skončil za Hermansom a Costom tretí. Podľa jeho vlastných slov je na nový ročník pripravený výborne. Možnosť potvrdiť to bude mať už o pár dní. Na jedenásťkilometrovom stúpaní Jebel Hafeete.
 
Medzi veľkých favoritov rátame aj Alberta Contadora, ale v jeho prípade ide v tejto bohatej krajine len o prípravu na prvý veľký cieľ, ktorým je Paríž-Nice. "Na týchto pretekoch bude naším vodcom Bauke Mollema," uviedol pre španielske médiá Contador. V jeho novom tíme Trek - Segafredo sa spolu s Holanďanom stretnú po prvý raz. Pre Španiela ale o výsledok nepôjde. "Budem rád, ak mu pomôžem. Skutočnosť, že tam budeme obaja vytvára pre náš tím ideálne podmienky," pokračoval exkolega slovenskej enklávy. Podľa jeho ďalších slov sa cíti výborne, no svoju formu potrebuje otestovať aj naostro. Ono to už urobil, v Andalúzii skončil za Valverdem druhý. Na tréningoch nastúpal tisíce a tisíce kilometrov, no nič sa nevyrovná priamemu, ostrému pretekaniu. "Tieto preteky sú ideálne situované. Sú medzi Andalúziou a Paríž-Nice. A tak sme sa rozhodli, že nastúpim. Je to lepšie ako by som mal vynaložiť množstvo energie len na tréningoch," zamyslel sa Contador.
 
 
contador 2017 superi andaluciaf
Alberto Contador (© 63ª Ruta del Sol, Vuelta Andalucia / By Karlis Medrano)
 
 
Koniec "len" trénovaniu povedal aj Tejay Van Garderen. Americký pretekár tímu BMC absolvuje v novej sezóne svoj debut. "Abú Zabí je teraz súčasťou WT kolotoča, čo pridá ešte viac na tlaku. No my sme schopní ho zvládnuť. Tejay sa tak ako vždy počas zimy poctivo pripravoval, a preto veríme, že to dopadne pre nás dobre," vyjadril nádej športový riaditeľ čiernočervených Jackson Stewart. Tím sa bude okrem Američana spoliehať aj na Nicolasa Rocha Samuela Sáncheza. "Či v Ománe alebo v Dubaji sme už túto sezónu videli niekoľko strmých kopcov a podobný očakávame aj tu. Každý jeden náš cyklista je pripravený podať maximálne agresívny výkon. Sme na túto výzvu pripravení," dodal Stewart. Samotný Garderen sa teší, že konečne začne novú sezónu. "Som nadšený, že začínam práve tu! Bude to silný podnik, zvlášť keď je v tej najlepšej spoločnosti. Počas zimy som pracoval tvrdo, verím, že to aj reálne ukážem a zabojujem o výsledok v celkovom hodnotení."
 
Američania mali cestu dlhú, za to chlapci z Bahrajnu – Merida až tak nie. V novom projekte, ktorý nahradil Lampre - Meridu bude lídrom Vincenzo Nibali. Niekdajší víťaz Tour de France svoj debut v novom drese už absolvoval v Argentíne. Do SAE prichádza jeho tím pripravený. "Budeme mať okolo seba dve osobnosti, okolo ktorých sa to bude celé odvíjať. Bonifazio nás povedie v špurtoch, Nibali pôjde na GC," stručne zhodnotil plány športový riaditeľ mužstva Gorazd Štangelj. Nicolo Bonifazio pretekal už v Austrálii a cíti sa výborne. Je schopný merať si sily s tými najsilnejšími. A čo sa týka žraloka, ten prichádza na preteky s premyslenou taktikou a s dobrými pocitmi. "Ako som sa vrátil s tréningového kempu, môj stav sa zlepšuje a zlepšuje. V porovnaní s Argentínou by som mal byť konkurencieschopnejší. Očakávam teda, že tieto dni prinesú nejaký úspech."
 
Okruh favoritov je ale široký. Okrem týchto mien musíme tiež spomenúť Ruia Costu, Toma Dumoulina, Roberta Gesinka či Romaina BardetaIlnura Zakarina. Preteky budú zaujímavé aj z pohľadu slovenského fanúšika. Na štartovej čiare nájdeme dvoch Slovákov. Erika BaškuJuraja Sagana. Pre mladšieho z nich by to mohla byť perfektná škola. Uvidíme či pôjde Bora naňho alebo vymyslí nejakú inú alternatívu. Dve možnosti majú Nemci aj v tretej etape. Tou prvou a hlavnou bude Rafal Majka, ktorého by mohol suplovať Emanuel Buchmann.
 
No a to najlepšie na záver. Podľa viacerých médií je najväčším favoritom celých pretekov Nairo Quintana. Ako to uňho býva zvykom, je v perfektnej forme hneď od úvodu ročníka. Zo všetkých menovaných je papierovo skutočne najsilnejší. Mnohí z nich sezónu ešte len rozbiehajú, dokonca niektorí ešte len začínajú. A tak je jazdec Movistaru "odsúdený" na rolu favorita. Táto pozícia môže byť výhodou, ale tiež záhubou. Tiež sa nevie či bude Jebel Hafeet dosť strmý na to, aby sa zbavil svojej konkurencie. Kolumbijčan si teda bude musieť dať pozor na všetkých, na vietor a na púšť... Možno by sme ho mohli tiež vidieť zbierať nejaké bonusové sekundy. Uvidíme. Samozrejme vás budeme o celom priebehu pretekov informovať. Začínajú už zajtra rovno s najdlhšou etapou zo všetkých štyroch.
 
 
Prvé dva ročníky Abu Dhabi Tour
 
2016 víťaz: vlajka Kangert 2. m.: vlajka Roche 3. m.: vlajka Ulissi
body: vlajka Cavendish vrchy:   x U25: vlajka Bernand
 
2015 víťaz: vlajka Cháves 2. m.: vlajka Aru 3. m.: vlajka Poels
body: vlajka Viviani vrchy:   x U25: vlajka Cháves
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop