Paríž - Nice: Utorok už priniesol klasický šprintérsky záver, ukázal sa Sam Bennett

7.3.2017, 14:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
3. 7.3. zvlnena etapa ciel rovina Chablis > Chalon-sur-Saône 190 km Bennett
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
nice 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Po dvoch rovinatých dňoch, ktoré prekvapili nie len počasím či delením skupín, ale aj spôsobom triumfov Démara a Colbrelliho, prišla etapa číslo tri a mala byť už naozaj iba transportná s klasickým špurtom v závere. Nahrávalo tomu aj počasie, ktoré už nemal poznačiť dážď, hoci ani o slnečnom dni sme hovoriť nemohli, rovnako ako o bezvetrí.
 
Hneď po ostrom štarte sa dopredu vydala trojica Pierre-Roger Latour (Ag2r), Benjamin King (Dimension Data) a Romain Combaud (Delko). Vzhľadom na to, že ich náskok rýchlo stúpal, bolo jasné, že žiadné veľké veterné boje v pelotóne sa nekonajú a zatiaľ to vyzerá na pokoj zbraniam. Už po polhodine mala partia náskok šiestich minút a jazdci FDJ na čele pelotónu začali túto medzeru držať. Na konci druhej hodiny si ale povedali, že čelnému triu doprajú ešte viac priestoru a ich náskok sa zvýšil na 7:20, neskôr na osem minút.
 
Účasť Latoura vpredu bola pre nás prekvapením, pretože v posledných rokoch mu stúpa výkonnosť a presadil sa už aj v náročných horských dojazdoch. Viacerí si určite spomínate na jeho vynikajúci výkon vlani na Vuelte, kde vyhral etapu na Alto de Aitana. Od takéhoto pretekára by sme teda čakali, že bude šetriť sily na pre neho šité posledné dni pretekov, o to viac keď musí Ag2r oželieť diskvalifikovaného Bardeta a Latourova strata v celkovom poradí už je veľká, teda tak či onak nebude dráždiť favoritov, teda určite bude unikať v druhej polovici týždňa. Športový riaditeľ francúzskeho celku Stephane Goubert pre organizátorov povedal, že Pierrova schopnosť regenerácie je vynikajúca a dnes sa chcel zahriať, pretože včera poriadne vymrzol.
 
62 kilometrov pred cieľom bol vrchol kopca Côte de Grandmont, ktorý čelnému triu príliš nepomohol a ich náskok za krátky čas poriadne klesol. Štyri body si na jeho vrchole do vrchárskej súťaže zapísal Ben King, ktorý ale ešte žiadne body pred tým nezískal a nemohol ohroziť dvanásťbodového Romaina Hardyho z Fortunea. Ak by zvládol vyjsť ako prvý aj na dvojku Côte de Charrecey 26 km pred páskou, získal by ďalších sedem bodov, a to by už bolo zaujímavejšie. Bolo ale otázne, či sa mu to podarí, pretože 50 kilometrov pred páskou už náskok úniku klesol pod dve a pol minúty.
 
 
hardy 2017 nice fortuneof
Ronain Hardy si užíva bodkovaný dres (© Equipe Fortuneo - Vital Concept 2017)
 
 
FDJ si ale povedalo, že sa ešte nemá kam ponáhľať a trošku si ich domestici šli oddychnúť do závetria, hoci fúkalo relatívne priaznivo, zväčša do chrbta. Na čelo balíka sa tak dostali aj jazdci iných tímov a únik sa znova nadýchol. Určite sa chcel ešte pobiť o Côte de Charrecey (2,1 km; 6,7 %), no tento kopec plánoval pelotón určite vystúpať oveľa rýchlejšie.

Ešte pred tým sme videli prvý z troch pád v etape. Na zemi sa ocitol Reinardt Van Rensburg z Dimension Data. Vyzeralo to tak, že nedával ideálny pozor a pri miernom spomalení pelotónu neubrzdil. Nevyzeral dobre, nemal žiadne povrchové zranenia, ale zjavne spadol na hlavu a lekári pri ňom strávili pár minút. Pomunikácii so športovým riaditeľom sa dohodli, že nebude pokračovať.
 
Najsilnejší pretekár z úniku Pierre Latour si povedal, že sa len tak ľahko nevzdá a na vrchole posledného klasifikovaného stúpania ešte nastúpil svojim dnešným kolego-súperom. King už nemal sily a prišiel aj o prémiu. Dva body si z pelotónu vzal Hardy.
 
Latour k dispozícii už nemal ani minútu náskoku, ale skúšal šťastie. Cesty boli úzke, menej kvalitné a v niektorých miestach vlhké, teda možno dúfal, že v pelotóne by mohli nastať problémy, ktoré by ho spomalili. Ožil napokon aj Romain Combaud a pripojil sa k svojmu krajanovi, King sa vrátil do balíka. V tom čase opraty hlavnej skupiny prevzali jazdci Quick-Stepu. Potom ich vystriedalo Direct Energie, a tak aj belgické Lotto. Bola to obrovská presila.
 
 
nice 2017 sceneria etapa 3 cdtf
Pelotón pri sťahovaní úniku (© Slipstream Sports)
 
 
Avšak práve počas práce Greipelovcov ešte dvanásť kilometrov pred páskou sa medzierka medzi duom a balíkom dostala z dvadsiatich na tridsaťpäť sekúnd. Nebola to iba chvíľková záležitosť. Tento rozostup francúzski borci držali celých šesť kilometrov, zatiaľ čo tímy sa neustále preskupovali. Quick-Step zmizol.
 
Tri kilometre pred páskou narobil niektorým pretekárom problémy kruhový objazd, ktorý stál špurt Dylana Groenewegena (LottoNL), vybral si zlú stranu a spadol. Ešte pred tým si v zákrute vyskúšal asfalt aj Simon Geschke (Sunweb). To využila Kaťuša, ktorá sa naskladala na čelo. Stále bola ale vpredu dvojka Latour - Combaud.
 
Kilometer napokon chýbal úniku a na pomerne úzkej vozovke si to rozdali šprintéri. Fabio Sabatini skoro otvoril špurt Marcelovi Kittelovi a Nemec, rovnako ako Alexander Kristoff aj John Degenkolb museli vyraziť, nemali sa už kam schovať. Ideálny timing mal ale Sam Bennett (Bora). Ír bol ešte na päťstovke veľmi ďaleko, ale krásne sa prekľučkoval dopredu, vyhliadol si Kristoffa a za ním sa krásne vyviezol. Jasne zdolal všetky ostatné hviezdy. Kristoff finišoval druhý, Degenkolb tretí. Kittel bol v závere prekvapujúco slabý a rezignovane bral štvrtú pozíciu. Do Top 10 sa dostali ešte aj Matthews, Démare aj Greipel, ale do hry o triumf sa kvôli zlej pozícii nedostali.
 
 
bennett 2017 nice vitazstvo bohfst
Sam Bennet s cenným triumfom (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Sam Bennett zvládol záverečný kilometer v štýle Petra Sagana, bol v správnom čase vždy na správnom mieste a v kombinácii s výborným výkonom napokon vyhral o viac ako bicykel pred hviezdnymi súpermi. Potvrdil tak formu, ktorú mal v Austrálii a ak zachová túto výkonnosť, naši mladí slovenskí rýchlici sa tak ľahko k slovu nedostanú. Dnes sme ešte päť kilometrov pred páskou videli pri ňom Juraja Sagana. Na métu kilometra ho priviedol niekto iný, no mal pláštenku a pri zábere z helikoptéry sme ho stopercentne neidentifikovali. Zrejme to bol Mišo Kolář.
 
Po troch šprintérskych etapách teda veľká päťka Kittel - Greipel - Degenkolb - Kristoff - Matthews nemá žiadny vavrín, a to by asi čakal málokto. Šancu by ešte mali dostať vo štvrtok. U Coquarda je už zvykom, že na veľkých pretekoch nevyhráva a stále mu niečo nevyjde.
 
V celkovom poradí k zmenám nedošlo, zajtra čaká pretekárov náročná časovka s cieľovým stúpaním (Mont Brouilly: 3 km; 7,7 %), ktorá preverí šance vrchárov na celkový triumf. Z nich je na tom najlepšie Julian Alaphilippe, no ten avizoval, že sem s vidinou boja o žltý dres nešiel. Určite mu to ale nedá a o neho zabojuje. Tá najzvučnejšia "tlupa" pretekárov, ktorá vie kombinovať časovkársky a vrchársky výkon, ako Contador, S. Yates či I. Izagirre stráca na Alaphilippa 72 sekúnd. Do žltého sa ale možno dostane niekto úplne iný.
 
V bodovacej súťaži naďalej vedie Arnaud Démare, ktorý má náskok piatich bodov na Degelkolba a šiestich na Kristoffa. Dnes zelený muž Colbrelli sa do záveru ideálne nedostal a klesol z druhej na piatu pozíciu. V bodkovanom drese ešte dva dni nastúpi Roman Hardy a zajtra určite nikto nevyzlečie ani Alaphilippa z bieleho.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (víťaz)
"Vedel som, že mám dobrú formu, čo som ukázal aj na Tour Down Under. Teda bolo mi jasné, že ak budem mať šťastie aj dobrú podporu od tímu, môžem vyhrať. A myslím si, že šťastia som mal dnes určite dosť. Bolo ťažké sa na konci prebojovať dopredu, neriešil som vôbec, kto tam je, za kým ísť, iba som sa snažil predrať a vyšlo to presne tak ako malo."
 
 
Výsledky
1. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 4:31:14 60
2. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 25
3. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 10
4. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:00  
6. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 00:00  
7. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
8. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
9. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
10. CORT NIELSEN Magnus ORICA - Scott link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 12:14:42 10
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:06  
3. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:13  
4. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:17  
5. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:19  
6. HARDY Romain Fortuneo - Vital Concept 00:21  
7. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 00:23  
8. MOLARD Rudy FDJ link ikonka 00:23  
9. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:23  
10. KOREN Kristijan Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:31  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Pre šprintérov bude priaznivá aj tretia etapa. Takmer úplne plochý profil narušia len dva kopce v druhej polovici etapy, ale Côte de Charrecey (2,1 km; 6,7 %) ešte nemá takú silu, aby rozdelil hlavnú skupinu. Záverečných 35 kilometrov prebehne na jednoduchom teréne, takže šprintérske zoskupenia nemôžu odmietnuť takúto príležitosť na týchto dôležitých pretekoch.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop