T-A: V 3. etape sadla koncovka Petrovi Saganovi, predviedol šikovný finiš

10.3.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 10.3. zvlnena etapa ciel rovina M. Marittimo > Montalto Castro 204 km Sagan
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 3
profil etapy (© tirrenoadriatico.it)
 
 
etapa 2 ciel
profil etapy (© tirrenoadriatico.it)
 
 
Šprintéri sa dočkali svojej prvej príležitosti na podujatí, ale v zaujímavej koncovke museli mať pri sebe adekvátnu tímovú podporu, aby sa pred cieľovú pásku dostali v čo najlepšej pozícii. V minulom roku ovládol tento dojazd Fernando Gaviria a kolumbijský jazdec patril medzi favoritov aj dnes. Na etapový triumf chcel zaútočiť Cavendish, z domácich jazdcov sa plánovali vytiahnuť Modolo alebo Viviani. Vyzývavú koncovku mohol využiť aj Peter Sagan, ktorý si v podobných dojazdoch dokáže vytvoriť potrebnú pozíciu na šprint.

Aj v tretej etape sa vytvorila vedúca skupina veľmi skoro a v úniku sa predstavilo sedem jazdcov. Mattia Frapporti (Androni-Sidermec), Andrij Grivko (Astana), Mirco Maestri, Luca Wackermann (obaja Bardiani), Iuri Filosi, Kohei Uchima (obaja Nippo-Fantini) a Alexis Gougeard (Ag2r) však museli vedieť, že na čele pretekov majú len malú šancu na úspech. 
 
Počasie na trati bolo príjemné, teploty mohli atakovať dvadsať stupňov. Jediným problémom mohol byť silný vietor, ale ten mal väčšinou fúkať jazdcom do chrbta. Keďže etapa štartovala z kopca, pelotón absolvoval za úvodnú hodinu 45 kilometrov. Medzi utečencami sme videli najmä zástupcov talianskych tímov, s ktorými zdieľal túto aktivitu aj celok Ag2r, ktorý mal svojho člena aj vo včerajšom brejku. Pobyt v úniku si zopakoval Mirco Maestri
 
 
sagan 2017 tirreno kotroluje rcsf
Peter Sagan pred štartom (© Tirreno-Adriatico / LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Náskok vedúcej skupiny nepresiahol štyri minúty, najskôr sa o to postaral tím BMC. Čoskoro sa k nemu pridal aj Dimension Data, ktorý chcel pripraviť pozíciu pre Marka Cavendisha. Britský jazdec pred podujatím povedal, že sa necíti úplne zdravý, ale ako bolo vidno, mal záujem o dnešnú etapu. Peter Sagan mal dobrú náladu, pohyboval sa aj na čele balíka a debatoval s Danielom Ossom.
 
Na dvoch rýchlostných prémiách získal maximum bodov Mirco Maestri, a keďže taliansky jazdec zbieral body aj vo včerajšej etape, stal sa virtuálnym lídrom bodovacej súťaže. Z tejto pozície ho mohol dostať len Peter Sagan po víťaznej etape. Sedemdesiat kilometrov pred páskou sa zoradili na čele pelotónu pretekári Bora – Hansgrohe, v tom momente už náskok vedúcej skupiny klesal dolu. 
 
Potom však pelotón spomalil, do cieľa zostávalo ešte dosť času. Z úniku následne vypadla dvojica z celku BardianiUchima, ktorí už nechceli míňať energiu na čele pretekov. O malú chvíľu ich napodobnil aj Frapporti. Zvyšní utečenci Gougeard, GrivkoFilosi si užívali vietor, ktorý im fúkal do chrbta, a vďaka tomu si udržiavali minútový odstup. V balíku ich stíhali BMC, Quick-Step Floors a Bora - Hansgrohe.
 
 
tirreno 2017 etapa 3 unik rcsf
Únik dnešného dňa (© Tirreno-Adriatico / LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Posledným bojovníkom zo skupiny utečencov bol Iuri Filosi, ale ani osud talianskeho jazdca v dnešnej etape nebol priaznivý. A ten sa spečatil dvadsať kilometrov pred páskou. Na čele balíka sa potom pohybovali borci z Dimension Data, ktorí chceli postrážiť hromadný dojazd pred Cavendisha, vpredu mali zástupcov aj Bora – HansgroheQuick-Step Floors. Na predných pozíciách sa začal ukazovať Peter Sagan.
 
Záverečné kilometre prebiehali vo vysokej rýchlosti, Sagan sa pohyboval na samom čele pelotónu. Keďže tieto úseky sa nachádzali v miernom klesaní, svetový šampión si užíval jazdu vo vysokom tempe. Pred páskou sa začala pozičná bitka, každý zo šprintérov chcel mať v záverečnom kilometri čo najlepšiu pozíciu.
 
Na krátkom kopčeku zrýchlil Bahrajn - Merida, na vysokých priečkach sa udržali VivianiSagan. Taliansky jazdec vyštartoval dopredu príliš skoro, čo využil svetový šampión a s prehľadom ho porazil. Na tretej priečke skončil Roelandts.
 
Etapa podľa predpokladov skončila hromadným dojazdom, ten však na konci ovplyvnil pád, po ktorom stratili šancu na víťazstvo niektorí favoriti. Potvrdilo sa, že vo finále bolo potrebné jazdiť na čele balíka. Túto situáciu zvládol Modolo, ktorý v závere vsadil na dlhý špurt, ale Viviani so Saganom ho nikam nepustili. Potom chcel vyskúšať šťastie jazdec tímu Sky, ale svetový šampión zvládol koncovku perfektne.
 
 
sagan 2017 tirreno triumf bohfst
Peter Sagan s druhým triumfom v sezóne (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Peter Sagan vybojoval druhé víťazstvo v ročníku, keď sa presadil nielen svojou šikovnosťou, ale aj rýchlosťou, keďže si poradil s Vivianim. Už vo včerajšej etape predviedol kvalitný finiš, ktorý mu dodal guráž do dnešného dňa. Na konci si vybudoval presne tú pozíciu, ktorú potreboval, takže ho neohrozil ani hromadný pád, ktorý zastavil ostatných jazdcov. Spokojný musí byť aj jeho nemecký zamestnávateľ, ktorý získal druhé WT víťazstvo, po Paríž – Nice sa presadili aj na tomto talianskom podujatí. Dnes navyše podali veľmi dobrý kolektívny výkon, keď Bora jazdila aktívne na čele balíka v druhej časti etapy.
 
Tím Sky bol blízko k ďalšiemu triumfu na pretekoch, aj Viviani zvládol dnešnú koncovku bez komplikácii, ale Peter Sagan bol jednoducho rýchlejší. Na tretej priečke skončil Jurgen Roelandts, ktorý si na konci našiel cestu za pekným výsledkom.

Približne päťsto metrov pred páskou sa odohrala kolízia, po ktorej stratili možnosť bojovať o etapový triumf Gaviria a ostatní rýchli jazdci. Vďaka tomu sa odohrala zmena na čele poradia a novým lídrom sa stal Rohan Dennis, ktorý prišiel do cieľa na lepšej pozícii ako Greg van Avermaet.
 
Ospravedlňujeme sa za výpadok portálu v piatok podvečer. Spôsobený bol čiastočne serverom a čiastočne našou chybou. Pracujeme na tom, aby sa to v budúcnosti už neopakovalo...
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz)
"Nikdy neviete, čo sa môže na trati stať. Dnes navyše veľmi fúkalo, každý bol preto veľmi pozorný. Na posledných päťdesiatich kilometroch sa však nič nestalo, ale išlo sa veľmi rýchlo, balík bol zoradený v jednej línii. Možno aj z toho dôvodu na konci niekomu chýbala energia. Musím poďakovať mojim kolegom, predviedli skvelý výkon. Bora - Hansgrohe je najlepší tím."
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 4:51:59 60
2. VIVIANI Elia Team Sky link ikonka 00:00 25
3. ROELANDTS Jurgen Lotto Soudal link ikonka 00:00 10
4. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 00:00  
5. MEZGEC Luka ORICA - Scott link ikonka 00:00  
6. ZABEL Rick Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
7. PALINI Andrea Androni Giocattoli - Sidermec 00:00  
8. FERRARI Roberto UAE Team Emirates 00:00  
9. PREIDLER Georg Team Sunweb 00:00  
10. SINKELDAM Ramon Team Sunweb 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 11:07:13 10
2. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00  
3. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:00  
4. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00  
5. TERPSTRA Niki Quick-Step Floors link ikonka 00:16  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:16  
7. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:21  
8. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 00:21  
9. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 00:21  
10. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 00:21  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár tretej etapy
 
 
video v clanku ikonka ciernaVíťazný šprint Petra Sagana
 
 

 
 
Krátky popis trasy etapy:
V tretej etape sa očakáva hromadný špurt balíka, ale na šprintérov nečaká jednoduchá cesta do Montalto di Castro. Po rýchlom vstupe do etapy stoja hlavné výzvy v druhej časti. Šprintérske celky musia na zvlnenom teréne udržať pod kontrolou utečencov, a budú mať na tom veľký záujem, pretože podobných príležitostí na Tirrene veľa nedostanú. Záverečných dvadsať kilometrov prebehne v klesaní, preto máme pred sebou veľmi rýchly dojazd. Tesne pred páskou sa však nachádza 400-metrová vlna, kde sa cesta zdvihne na 4,4 %, ale v minulom roku šprintéri túto koncovku zvládli. Fernando Gaviria porazil Caleba Ewana.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop