T-A: V hektickom šprintérskom dojazde Peter Sagan nestačil len na Gaviriu

13.3.2017, 12:50 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
6. 13.3. zvlnena etapa ciel rovina Ascoli Piceno > Civit. Marche 159 km Gaviria
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 6
profil etapy (© tirrenoadriatico.it)
 
 
etapa 6 ciel
profil záveru (© tirrenoadriatico.it)
 
 
Na štarte sa nachádzalo niekoľko rýchlych jazdcov, ktorí sa na podujatí ešte nestihli ukázať, takže piata etapa bola poznačená veľkou motiváciou doviesť pelotón do hromadného špurtu. Škrt cez rozpočet mohlo šprintérom urobiť posledné stúpanie, ale jazdci takého kalibru ako Gaviria či Cavendish by si s takýmto finále mali poradiť. Na etapový triumf si verili aj Viviani, Modolo a boli sme zvedaví, či po včerajšom heroickom výkone má Peter Sagan niečo pripravené aj na dnešný dojazd.

Cyklisti si aj tentoraz užívali príjemný, slnečný deň a nič nebránilo tomu, aby sa do úniku dostalo až osem jazdcov. Ben Gastauer (Ag2r), Davide Ballerini, Raffaello Bonusi (Androni-Giocattoli), Simone Andreetta, Mirco Maestri (obaja Bardiani), Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini), Jonas Henttala (Novo Nordisk) a Pavel Kočetkov (Kaťuša-Alpecin) však rýchlo pocítili silnú hlavnej skupiny, ktorá im neposkytla na trati veľký priestor.
 
Na štarte chýbal Roman Kreuziger, ktorého do rána postretli rovnaké problémy ako Adama Yatesa. A v priebehu etapy odstúpil aj Luke Durbridge, takže Orica dokončievala preteky v troch ľuďoch.
 
 
tirreno 2017 etapa 6 sceneria rcsf
Scenéria šiestej etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 

Medzi utečencami sa objavil Mirco Maestri, ktorý chcel na rýchlostných prémiách vyzliecť z červeného dresu Petra Sagana, na vedúcu priečku v bodovacej súťaži potreboval získať tri body. S podobnou ambíciou sa ocitol v úniku aj Davide Ballerini, ktorý mal v pláne vybojovať dres pre najlepšieho vrchára. Taliansky cyklista disponoval rovnakým počtom bodov ako Quintana, ale pred sebou mal ešte jednu horskú prémiu.
 
Napriek tomu, že terén nebol veľmi zložitý, náskok vedúcej skupiny len zľahka prekračoval dve minúty. Šprintérske celky nechceli nič podceniť, na čele pelotónu jazdili zástupcovia Dimension Data, Quick-Step Floors a aj Lotto-Soudal, belgická zostava mala na dnešný dojazd pripraveného Debusschereho. 
 
Pred jedinou horskou prémiou pelotón musel zastavil na železničnom priecestí, organizátori potom stopli aj utečencov, ktorí museli zastať tesne pred vrcholom. Tento moment trošku vytočil Balleriniho, ale jazdec tímu Androni-Giocattoli následne zobral na prémii druhé miesto a definitívne si vybojoval vrchársky dres.
 
 
tirreno 2017 etapa 6 vlak rcsf
Čakanie na priecestí (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Po tejto krátkej prestávke vedúca skupina zdvihla svoj odstup na tri minúty, ale vytrvalá práca jazdcov v balíku pokračovala a rozdiel medzi skupinami potom znovu klesal. Maestri nemal súpera na prvej rýchlostnej prémii, takže po zisku piatich bodov sa dostal pred Sagana o tri body. Nasledujúca prémia sa štrnásť dvadsať kilometrov pred páskou a utečenci nemali isté, či dovtedy vydržia na čele pretekov.
 
Od toho momentu však pelotón razantne zrýchlil, na čele jazdili pozorne Quick-StepDimension Data, jedného zástupcu mal vpredu aj Bora – Hansgrohe. Brejk nakoniec ukoristil aj druhú šprintérsku prémiu, kde bol podľa predpokladov úspešný Maestri. Na čele bodovacej súťaže mal náskok osem bodov a ak chcel Peter Sagan získať červený dres, musel prísť do cieľa do tretieho miesta.
 
Ballerini a Gastauer bojovali na čele pretekov aj na poslednom krátkom stúpaní. V balíku sme potom videli niekoľko atakov a jedným z útočníkov bol aj Peter Sagan. Pelotón sa poriadne natiahol a na čele sa usadili Cattaneo, TerpstraFelline. K tejto trojici sa pridal aj Mohorič, ale v zjazde sa za nimi sformovala silná hlavná skupina, kde bol aj Peter Sagan. Mohorič v zjazde spadol a zvyšní útočníci boli chytení. 
 
V hektickom dojazde sa presadil Fernando Gaviria, ktorý vyštartoval dopredu ako prvý vo vedúcej skupine. Peter Sagan za ním okamžite vyrazil, a aj keď mu chýbalo len veľmi málo, pred kolumbijského jazdca sa nedostal. Tretiu priečku vybojoval Jasper Stuyven.
 
 
sagan 2017 tirreno finis gaviria bohfst
Peter Sagan a Fernando Gaviria (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Posledné krátke stúpanie motivovalo pretekárov k útokom, ale nebolo dostatočne razantné, aby ohrozilo šprintérsku koncovku. Pred páskou vydržali na čele len najsilnejší šprintéri, chýbal tu napríklad Cavendish, a na razantný šprint stavil Fernando Gaviria, ktorý v závere na nič nečakal a spoliehal sa len na svoju rýchlosť. Kolumbijský jazdec tak nadviazal na svoje minuloročné víťazstvo na podujatí a odmenil sa spolujazdcom za výkon, ktorý pre neho na trati odrobili.

Aj dnes sa Peter Sagan prezentoval aktívnym prístupom. Na záverečnom kopci patril medzi útočníkov, a potom sa dokázal potrebne pripraviť na záverečný špurt. Jeho zadné koleso si držal Gaviria, ale kolumbijský pretekár nečakal na Saganov pohyb, ale sám vyrazil dopredu ako prvý. Slovenský jazdec na to dokázal zareagovať a v cieli obsadil druhé miesto. A to mu stačilo, aby sa stal víťazom bodovacej súťaže. V tohtoročnej edícii to bolo jeho štvrté umiestnenie na pódiu.
 
Dobrý výkon predviedol aj Jasper Stuyven,  ktorý zvládol hektický dojazd na čele pretekov, a tretia priečka v takejto etape musí byť pre neho pekným výsledkom. V celkovom poradí zostali pozície nezmenené, druhý triumf na podujatí má prakticky vo vrecku Nairo Quintana. Ale rysuje sa dramatický súboj o zvyšné miesta na pódiu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (druhé miesto)
"Bola to nervózna etapa, je dobré, že sme prišli do cieľa bez akýchkoľvek problémov. Quick-Step na konci atakoval vo veľkom, za seba som spokojný s mojím výsledkom. Gaviria bol o čosi rýchlejší a zvíťazil. Po mojom veľkom úsilí v predchádzajúcej etape som spokojný, ako to dopadlo."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Bora)
"Ako sa dalo očakávať, etapa skončila šprintom. Záver bol komplikovaný, pre náš tím tu nebolo jednoduché podať perfektný výkon. Ale Peter je jazdec, ktorý vďaka svojim schopnostiam nepotrebuje lead-out. Vo finále mal dobrú pozíciu a Gaviria bol na jeho zadnom kolese. Kolumbijský cyklista vyrazil skôr a Petrovi ušiel len o veľmi malý rozdiel. Druhé miesto je dobrý výsledok, najmä po predchádzajúcej previerke, kde musel ísť na sto percent, kým všetci šprintéri mohli ísť do cieľa pokojnejšie."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fernanda Gaviriu (víťaz)
"Chcel som vyhrať už predchádzajúcu etapu pre šprintérov, ale zastavil ma pád, takže teraz to bola pre nás prvá šprintérska etapa na podujatí. Doteraz som nemal dobré nohy, ale dnes som sa cítil na trati dobre a všetko nám vyšlo. Je vždy veľkou výzvou súperiť so Saganom. Cítil som sa silný, preto sa teším, že som vyhral."
 
 
Výsledky
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 4:09:31 60
2. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00 25
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00 10
4. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
5. DEBUSSCHERE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:00  
6. VIVIANI Elia Team Sky link ikonka 00:00  
7. THWAITES Scott Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
8. GROSU Eduard Nippo - Vini Fantini 00:00  
9. ROUX Anthony FDJ link ikonka 00:00  
10. ROELANDTS Jurgen Lotto Soudal link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 25:44:28 10
2. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:50  
3. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:06  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:15  
5. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 01:19  
6. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 01:23  
7. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:30  
8. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 01:32  
9. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 01:37  
10. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:59  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 42
2. MAESTRI Mirco Bardiani - CSF 40
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 29
4. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 19
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 17
6. VIVIANI Elia Team Sky link ikonka 15
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer šiestej etapy
 
 

 
 
Krátky popis trasy etapy:
Šprintéri si počkajú na svoju príležitosť až do šiestej etapy, ale ako to býva zvykom v tohtoročnej edícii, nebude to priamočiara koncovka. Etapa má vyhovujúci profil pre šprintérske zoskupenia, aby si postrážili utečencov, ale tieto celky sa zapotia aj tesne pred páskou. Necelých osem kilometrov pred cieľom stojí stúpanie Civitanova Alta (2 km; 4,7 %), ktoré môže ohroziť hromadný dojazd balíka, ale po vyzývavom úseku je posledných 3500 metrov úplne rovinatých, čo môže zabrzdiť prípadných útočníkov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop