Je víťaz OH jasný?

26.7.2012, 11:00 | Aktuality zo sveta |

Ak sa opýtate, či existuje jednoznačný favorit pretekov s hromadným štartom, takmer každý povie Cavendish. Aj viacerí odborníci ho stavajú do úlohy favorita. Súperi Brita však kujú plány, ako zabrániť hromadnému šprintu.

Všetci máme v pamäti pomerne jasné víťazstvo Marka Cavendisha na MS v Kodani. Prakticky všetci najznámejší a skvelí pretekári mu postavili vláčik a súperov v hromadnom špurte zničili. Podobne sme videli zdrvujúci záver aj na slávnej parížskej ulici v poslednej etape Tour. Áno, treba povedať, že na olympiáde bude mať pomocníkov menej, ale nebude chýbať úderka Sky -  Froome, Wiggins a Stannard (aktuálny národný majster), doplnená o ďalšieho skvelého tempára Millara z Garminu. Táto zostava bude určite držať vysoké tempo a posnaží sa udržať hlavné pole spolu. Navyše chlapci zo Sky sa zrejme budú chcieť odvďačiť Cavendishovi za prácu na Tour, niekedy práve aj na úkor Marka.

Súperi však majú jasno. Navyše poukazujú na to, že na trase je aj stúpanie, ktoré by mohlo zohrať dôležitú úlohu. Taliani prichádzajú s dvomi rýchlikmi. Modolo (Colnago) a Viviani (Liquigas) určite budú bojovať v prípade hromadného šprintu. Nibali však po treťom mieste na Tour naznačuje, že má aj ďalšie ambície. Pre Gazzetta dello Sport povedal: „Kde je napísané, že preteky musia skončiť šprintom? Z Tour prichádzam v dobrej kondícii a mojim cieľom sú dobré preteky. Svojich ambícií sa pred štartom nechcem vzdať, ale samozrejme ak zostane pelotón spolu až do posledného kola budem pripravený pomôcť našim najrýchlejším chlapcom."

Naznačil teda, že možno sa dočkáme aj útoku, aké sme videli v jeho prípade napríklad na Tour de France. Túto možnosť môžeme medzi riadkami čítať aj v ďalšom Nibaliho vyjadrení: „Ak bude šprint, Cavendish bude určite favoritom číslo jeden, ale napríklad Sagan mu môže urobiť obrovské problémy. Ja však nie som 100 - percentne presvedčený, že preteky sa skončia hromadným šprintom. Pelotón totiž nie je preplnený a národné mužstvá majú v pretekoch maximálne päť ľudí."

V každom prípade Saganovi by za istých okolností útočenie a únik mohli vyhovovať. Na jarných jednorazovkách sa už viac krát poučil, že musí byť pozorný, číhať na súperov a buď zabrániť ich útoku, alebo sa jednoducho pridať. Proti nemu však bude to, že je sám.

Belgický tím bude mať v hre dve esá. Lídrom je síce Boonen, ten sa však v Poľsku zranil, takže to bude mať ťažké. To otvára priestor aj pre Gilberta. Philipp je navyše motivovaný aj tým, že v aktuálnej sezóne sa zatiaľ nepredstavil tak, ako by si sám predstavoval a na Tour mal tiež predovšetkým povinnosti voči lídrom. Toto potvrdzujú aj jeho slová: „Určite nie som favoritom týchto pretekov, ale ambície mám. Som veľmi motivovaný. Trasa je vlastne celkom ťažká, stúpanie na Box Hill absolvujeme až deväť krát."

Gilbert tiež hovorí, že preteky budú také ťažké, aké si ich urobia pretekári jednotlivých krajín a predovšetkým tých silnejších a početnejších. Tiež upozorňuje, že Briti môžu nasadiť zničujúce tempo: „Ich cieľom bude jazdiť vpredu a priviesť pelotón k šprintu. Najhoršie bude, ak nasadia plnú silu a vysoké tempo. Potom sa ich nikto nedokáže dlho udržať. Všetci budú kalkulovať a preto takým tímom, ako sme my, nezostáva nič iné ako útočiť."

V prípade hromadného šprintu musíme jednoznačne počítať aj s Nemeckom na čele s Greipelom a Austráliou s Gossom. Greipel stále pokračuje vo výborných výkonoch a Goss, zase bude chcieť odčiniť Tour a zažiariť na Olympiáde.

 

Súvisiaci článok: Londýn 2012 - preteky mužov

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop