Romandia: Ťažká časovka rozdala karty v boji o žltý dres, dominovalo UAE. Vyhral silný McNulty, Ayuso ide do vedenia

26.4.2024, 16:15 | Preteky vo svete | Peter Matis
Romandia: Ťažká časovka rozdala karty v boji o žltý dres, dominovalo UAE. Vyhral silný McNulty, Ayuso ide do vedenia
Ayuso a McNulty (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

3. 26.4. rovinata etapa ciel rovina Oron > Oron 15 km McNulty
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
profil etapy, 300 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Okolo Romandie pokračovalo piatkovou individuálnou časovkou, ktorá mala iba pätnásť kilometrov, no jej profil bol najmä v prvej polovici veľmi kopcovitý a očakávali sa tak rozdiely aj v desiatkach sekúnd. Bol to druhý deň na celkové poradie v rade, no keďže sa včera udržali všetci favoriti pokope v GC, až dnešok mal rozdať prvé seriózne karty.
Favoritmi na žltý dres i etapu boli včerajší útočník Luke Plapp (Jayco) alebo Juan Ayuso, Adam Yates (2x UAE), Aleksandr Vlasov (Bora) či Ilan Van Wilder (Soudal). Uchádzačmi o dnešné víťazstvo boli aj Brandon McNulty (UAE), Magnus Sheffield s Ethanom Hayterom (2x Ineos) či Bruno Armirail (Decathlon). V žltom drese jazdil včerajší víťaz Thibau Nys (Lidl), od ktorého sa dalo čakať takmer čokoľvek.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V úvodnej polovici štartovej listiny úplne valcoval Brandon McNulty, ktorý s časom 20:06 okamžite nastavil vysokú latku na preskočenie. Ako tak blízko sa k nemu dostali iba kolega Felix Grossschartner Johan Price-Pejtersen (Bahrain Victorious), zvyšok pretekérov vrátane Haytera strácal vyše minúty. Po prehupnutí do druhej polky štartovky si McNulty mohol zaškrtnúť ďalšieho veľmi silného vyzývateľa. Jeho krajan Sheffield stratil dvanásť sekúnd a zaradil sa na druhé miesto.
Kvalitné jazdy ukázali Arensman (Ineos) či Sivakov (UAE), so stratami do minúty sa mali posúvať v GC a zároveň ich štarty odštartovali boj o celkové poradie, v ktorom bolo stále približne päťdesiat pretekárov. Na dobrú pozíciu v etape siahal aj Armilail a so svojím časom zaostal za McNultym iba o 23 sekúnd. Američan mohol pomaly oslavovať, pretože posledným približne dvadsiatim pretekárom začalo pomerne výrazne pršať.
Z najväčších favoritov zašli najhoršie jazdy Richard Carapaz (EF) a Egan Bernal (Ineos), ktorí stratili okolo minúty a pol. Pozíciu si dosť pokazili aj Simon Yates (Jayco) a Jai Hindley (Jayco). Menším sklamaním bol aj výkon Adama Yatesa, naopak, Vlasov a Bernalov kolega Carlos Rodríguez zajazdili výborne a vyhlásili tak útok na pódium.
Výborný čas však dosiahol Juan Ayuso, ktorý zajazdil do Top 5. Luke Plapp mierne sklamal, po včerajšom skvelom výkone dnes stratil až minútku, a keďže výrazne veľa času stratili aj Andrea Vendrame a Thibau Nys, španielsky líder UAE sa stal novým lídrom pretekov. V UAE tak mali mohli dnes mať dvojitú oslavu, keďže Brandon McNulty si po časovke na UAE Tour pripísal už druhé World Tour víťazstvo v jazde proti chronometru v sezóne.
Ťažká časovka v Romandii tak jasne nastolila hierarchiu v stále veľmi tesnej GC. O titul na zajtrajšom tiahlom cieľovom stúpaní zabojuje líder Juan Ayuso najmä proti trojici Aleksandr Vlasov - Ilan Van Wilder - Carlos Rodríguez. Na dostrel zostal ešte aj výborný Lenny Martinez (G-FDJ), ostatní už strácajú cez tridsať sekúnd a budú musieť ukázať veľmi vydarený útok, aby sa dostali na celkové pódium.
Výsledky etapy
1. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:20:06
2. SHEFFIELD Magnus INEOS Grenadiers 00:13
3. GROßSCHARTNER Felix UAE Team Emirates 00:15
4. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:21
5. ARMIRAIL Bruno Decathlon Ag2r La Mondiale 00:23
6. PRICE-PEJTERSEN Johan Bahrain Victorious 00:24
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. AYUSO Juan UAE Team Emirates 08:16:26
2. VAN WILDER Ilan Soudal Quick-Step 00:07
3. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 00:10
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:11
5. MARTINEZ Lenny Groupama - FDJ 00:23
6. LIPOWITZ Florian Bora - hansgrohe 00:32
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop