Česi idú do Richmondu s veľkou šancou na úspech i s miestenkovým chaosom

19.9.2015, 11:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Namiesto šiestich siedmi pretekári v kategórii Elite. Výborná forma lídra národného tímu Zdenka Štybara či skúsenosti ostatných pretekárov predurčujú Česko k úspechu, preto sme sa im rozhodli venovať nasledujúci článok.
 
Pred svetovým šampionátom patrí našim západným susedom vo svetovom rebríčku UCI  13. pozícia. Porciu 306 bodov získali hneď traja jazdci. Zdeněk Štybar, Roman KreuzigerLeopold König. V najdôležitejšom čase, 16. augusta, ale boli na mieste desiatom.
 
 
Do Richmondu cestuje ešte jeden ďalší cyklista
 
Česi sa nevyznamenali pri počítaní svojich miesteniek. Na základe rebríčka World Tour záskali šesť miesteniek a po odrátaní krajín cez World Tour mohli pridať ešte tri ďalšie miesta na základe európskeho rebríčka. Celkovo deväť. Dá sa to veľmi jednoducho vypočítať. Dokazuje to aj tento oficiálny dokument UCI. Ukazuje sa však, že Český svaz cyklistiky ani české médiá o tom celý čas netušili a mysleli si, že majú miesteniek šesť. My v redakcii sme sa o tom rozprávali už v auguste a očakávali, kedy na to prídu české médiá. Nestalo sa tak. Na poslednú chvíľu ešte do nominácie pridali Tomáša Bucháčka z Whirlpoolu a odôvodnili to konštrukciou, ktorá príliš nedáva zmysel: "Českému zväzu cyklistiky sa po komunikácii s Medzinárodnou cyklistickou úniou, potom ako prepočítala kvóty pre štart, podarilo získať ďalšie miesto," uviedol prezident ČSC Marián Štetina. Bonusová miestenka existuje iba v prípade posledného majstra sveta.
 
Celý tím sa tak rozrástol na 17 pretekárov. V histórii šampionátov je to najvyšší počet. Vedenie zväzu sa tiež vyjadrilo, že bolo preň veľmi náročné zabezpečiť pre pretekárov všetko podstatné. Výprava pod vedením trénera Tomáša Konečného však prichádza do USA s veľkými očakávaniami. "Naša zostava je veľmi silná! V každej kategórii môžeme pomýšľať na tie najvyššie priečky," cíti príležitosť Konečný. Najväčšia pozornosť sa však bude určite upierať na posledný deň amerického podujatia. Preteky s hromadným štartom mužov je tá najatraktívnejšia disciplína. Tréner českého tímu povedal, že by bol rád, ak by dúhový dres ostal v regióne. Minuloročné víťazstvo Michala Kwiatkovského bolo tak trochu prekvapením a nebolo by zlé, ak by sa v Richmonde zrodilo ďalšie.
 
 
-reklama-
cyklostyl-sep-2015
 
 
Vylepšia doterajšie maximum?
 
 
"Keď sa nič zásadne nestane, lídrom ostáva Štybar. Trať vyhovuje najviac jemu. Na pretekoch v Anglicku ukazoval výbornú formu. Detaily však budeme dolaďovať až na mieste," premýšľa tréner Konečný.
 
Rodák z dedinky Planá však ukazuje veľmi solídnu formu počas celej sezóny. Odštartoval ju vo februári na Pyrenejskom poloostrove menšími pretekmi. Prvé WT podujatie absolvoval v Taliansku, Tirreno-Adriatico však nedokončil. Ešte pred tým oslávil víťazstvo na HC jednorazovke Strade Bianche v konkurencii skvelých klasikárov.
 
Z jarnej časti sezóny, ktorá bola preňho taktiež veľmi úspešná, si z klasík odniesol dve druhé miesta. Belgické E3 Harelbeke, no najmä francúzske Paríž - Roubaix mu priniesli slušnú porciu bodov do rebríčka UCI. Čo je ešte dôležitejšie, pravdepodobne aj premiérovú nomináciu na Tour de France. Nepočínal si na nej vôbec zle. Napodobnil nášho Peťa Sagana a hneď pri debute získal víťazstvo v etape, v ktorej skončil náš reprezentant na druhej priečke v tesnom závese za ním. Šiesta etapa vedúca z Abbeville do Le Havre sa tak zapísala do histórie českej cyklistiky.
 
Pretekár s výraznou cyklokrosárskou minulosťou po Starej dáme pokračoval na klasike San Sebastian a na domácom podujatí Czech Cycling Tour, kde bol pretlak českých "profíkov". Štybar ho dokončil na tretej priečke. Pre fanúšikov to bola jedinečná príležitosť a prišli si na svoje, veď cyklisti, ktorí na tomto podujatí pretekali, budú o pár dní pretekať ako jeden celok!
 
Sám Konečný drží zatiaľ najlepší výsledok Čecha na MS. V portugalskom Lisabone v roku 2001 preťal cieľovú pásku ako deviaty. "Už by bolo na čase, aby to niekto prekonal. Je dôležité hrať v pretekoch dôležitú úlohu až do konca, potom je to tak trochu už o šťastí," dodal Konečný.
 
Dodajme ešte, že ak by Zdeněk Štybar zvíťazil, bol by jediným cyklistom modernej histórie s majstrovským titulom z cyklokrosu aj cesty.
 
 
stybar-strade-bianche-2015-eqsf
Zdeněk Štybar víťazí na Strade Bianche (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Majú aj záložný plán
 
V tíme Etixx - Quick-Step výborne funguje okrem Štybara aj Petr Vakoč. Úradujúci majster Českej republiky zo Žiliny absolvoval len druhú sezónu vo WT. Hneď počas tej prvej zaujal na  Okolo Poľska. Vyhral etapu a celkovo skončil na desiatej priečke, nosil žltý dres. Vo svojej druhej sezóne absolvoval svoju prvú Grand Tour.
 
Na jej úvod získaval skúsenosti v Dubaji. Nasledovala zaujímavá a veľmi náročná kombinácia španielskych dobrodružstiev Okolo KatalánskaOkolo Baskicka. Po jarných klasikách, kde sa výsledkovo výraznejšie nepresadil (najlepšie dopadol na Amstel Gold Race, kde obsadil 50. miesto), nasledoval vrchol sezóny. Talianske Giro. Pre pražského rodáka to bola premiéra a možnosť získať veľké množstvo skúseností. Najlepší osobný výsledok dosiahol v poslednej "milánskej" etape, kde skončil 19. Úvodnú tímovú časovku, kde bol Etixx štvrtý najrýchlejší, nerátajme. Po Gire mal Petr Vakoč naďalej bohatý pretekársky program. Absolvoval Európske hry v Baku, kde vybojoval pre Česko bronzovú medailu po vynikajúcom taktickom výkone. O pár dní získal už spomínaný domáci majstrovský titul (pridal i tretie miesto v časovke) a absolvoval tiež Okolo Poľska, kde však na svoje výkony z minulého ročníka nenadviazal. Nasledovala domáca chuťovka Czech Cycling Tour, ktorú sa mu podarilo vyhrať, a to len o päť sekúnd pred Janom Bártom a tridsať pred Zděnkom Štybarom.
 
Generálka pred šampionátom Okolo Británie mu vyšla aj nevyšla zároveň. Najprv parádnym spôsobom vyhral etapu po samostatnom úniku, no už na druhý deň spadol a musel odstúpiť. Zdravotne je však v poriadku.
 
Na šampionáte bude spoločne so Štybarom a Kreuzigerom patriť k lídrom českého národného výberu. Spomínanú štvoricu ešte doplní trio Jan Bárta (Bora-Argon 18), Karel Hník (Cult Energy Pro Cycling) a Jiří Polnický (Whirlpool Author). Bárta sa očakáva v úniku.
 
Ani v ďalších kategóriách nemajú Česi slabých pretekárov. U žien bude ich želiezkom v ohni Martina Sábliková. Juniorka Nikola Nosková sa pokojne môže dostať do Top 10. Medzi U23 majú silného Daniela Tureka z Cycling Academy či úderku AWT-GreenWay.
 
stybar-roubaix-podium-eqsf
Zdeněk Štybar na pódiu Paríž - Roubaix 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
pre brco: samozrejme, článok o našej výprave budeme publikovať v stredu o 10:00.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop