World Tour mieri do Afriky a Van den Broeck na líderský post Kaťuše

29.11.2015, 17:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
UCI ukázala prstom na 18 vyvolených tímov, ktoré získali pre budúcu sezónu najvyššiu licenciu. Okrem toho sa udialo vo svete na dvoch kolesách viacero zaujímavých udalostí, ktoré sme pre vás zhrnuli v ďalšom týždennom sumári.
 
 
Historické chvíle pre Afriku
 
Najteplejší kontinent zažíva chvíle, ktoré môžeme pokojne zaradiť hneď za rok 2010 so svetovým šampionátom vo futbale v Juhoafrickej republike. Celok Dimension Data sa zaradil medzi tímy s najvyššou licenciu. V praxi to znamená, že v roku 2016 uvidíme Afričanov na každom významnom podujatí. Je to skutočne veľká chvíľa pre Afriku, ale aj pre celú cyklistiku. Rozhodnutie UCI potvrdilo trend globalizácie tohto športu. Veľkú radosť neskrývali ani v tíme, ktorý pred tým niesol názov MTN-Qhubeka.
 
"Je to neuveriteľné! Som šťastný za celý tím, za našich partnerov, zamestnancov a jazdcov, ktorí pracovali tak tvrdo, a to v priebehu niekoľkých rokov. Verili sme, že je všetko možné a veríme naďalej," rozplýval sa generálny manažér Douglas Ryder. Predchádzajúca sezóna bola pre tento projekt veľmi úspešnou. Debutovali na Starej dáme, kde zďaleka neboli len do počtu. Britský cyklista Stephen Cummings, obliekajúci si farby tímu vyhral 14. etapu finišujúcu v Mende. Okrem neho získali etapový vavrín i na Vuelte, a to vďaka Talianovi Kristianovi Sbaragliovi, ktorý ovládol desiaty diel španielskej Grand Tour.
 
Po zisku licencie určite neoľutovala vstup do projektu ani spoločnosť Dimension Data, ktorá je oficiálnym sponzorom tímu a nesie tiež jej meno. "Sme veľmi hrdí na to, že sme sponzorom tohto tímu. Naďalej chceme plniť úlohy pri rozvoji afrických cyklistov, aby sme boli svedkami toho ako sa stávajú konkurenciou tých najlepších na veľkých podujatiach," vyhlásil riaditeľ spoločnosti Brett Dawson.
 
Cyklisti okolo Marka Cavendisha sú radi, že môžu prepísať historickú knihu kontinentu, ktorý preslávili najmä výborní atléti. Je na čase, aby sa "čierny kontinent" zaradil i na cyklistickú mapu a začal písať jej historickú knihu.
 
 
Van den Broeck sa teší na novú výzvu
 
Je čas na zmenu! Tak asi toto si povedal belgický reprezentant Jurgen Van den Broeck a po deviatich rokoch opustil organizáciu Lotto Soudal a zamieril do ruskej Kaťuše. Ako sám povedal, v bývalom celku mu v posledných dvoch rokoch chýbala motivácia, a tak sa rozhodol pre zmenu. V novom tíme by ju mal nájsť. Dokáže sa však ešte vrátiť do svojej starej formy? "Myslím, že môžem byť opäť silný tak, ako pred tým. Myslím si to ja a tiež môj tréner," uviedol štvrtý i tretí muž na Tour de France. Povedal tiež, že ešte nevie, ktorý podnik z veľkej trojky absolvuje, no veľmi rád by sa vrátil práve do Francúzska.
 
V Rusku strávi minimálne rok. Podpísal krátkodobú zmluvu, ktorá ho však môže motivovať, aby si van-den-broeck-2014počas sezóny vybojoval ponuku na ďalšiu. "Neponúkli mi veľa bezpečnosti, ale veľkú dôveru. Nie je to zlepšenie ani po finančnej stránke, ale v prvom rade sa chcem cyklistikou opäť baviť," zamyslel sa juniorský majster sveta v časovke ešte z roku 2001. A želanie sa mu očividne napĺňa aj pred začiatkom sezóny. "Minulý rok som nepreferoval až tak dlhé jazdenie. Teraz je to opačné. Chcem jazdiť tak dlho, ako to len bude možné. Stále trénujem i v zime. Po novom však s omnoho väčšou radosťou," ukončil úradujúci belgický majster v časovke. Ako sa mu bude dariť a či ho uvidíme možno i na slávnej Tour, uvidíme už o pár mesiacov.
 
 
Nové víťazstvá, nové gesto
 
Teroristické útoky vo francúzskej metropole, žiaľ, zasiahli aj cyklistiku. Našťastie nie priamo. Avšak, objavujú sa obavy o bezpečnosť jazdcov, ale aj fanúšikov počas konania sa pretekov. Okrem toho mali udalosti z piatka trinásteho za následok aj to, že už pri prípadnom triumfe neuvidíme strieľať Alberta Contadora. Ten rozbehol s prípravou na novú sezónu, ktorú začne na podujatí Volta ao Algarve, kde možno budeme mať možnosť vidieť po prvýkrát jeho nové víťazné gesto. Jeho povestné strieľanie, vďaka ktorému si vyslúžil prezývku "El Pistolero", to nebude. Toto rozhodnutie pramení z hlbokého dojatia nad udalosťami, ktoré sa v Paríži odohrali a vraj si tak uctí ich obete.
 
Možno tak uvidíme lúčiaceho sa Španiela s novým gestom práve na Tour de France, ktorá bude opäť jeho cieľom číslo jeden.
 
 
Kde zakotví Nibali?
 
Žralokovi a víťazovi Tour de France 2014 končí po nasledujúcej sezóne v Astane zmluva. Ako sa však nedávno vyjadril, nezaťažuje si s tým hlavu. Alexander Vinokourov mu totiž položil na stôl jej predĺženie už dvakrát. Prvý raz to bolo po Vuelte, ktorú Talian neslávne nedokončil a druhýkrát to bolo nedávno. "Ponuka zo strany tímu je jasná, je na mne ako si vyberiem. Neurobím to na základe financií, ale budem sa pozerať na iné veci. Napríklad na môj program. Nechcem totiž chodiť na preteky rozzúrený, ale šťastný," vyhlásil sebaistý Nibali. Na otázku aká je šanca, že ostane v Kazachstane (hoci reálne má tím základňu v Taliansku), odpovedal, že celkom dobrá. O jeho služby nedávno prejavili záujem i predstavitelia BMC. Možno práve preto mal víťaz 19. etapy tohtoročnej Tour pokojný odpočinok. "Bolo to menej stresujúce ako naposledy. Vtedy som bol totiž úradujúci víťaz z Francúzska, a tak bol o mňa záujem. Tento rok to bolo pokojnejšie," povedal tiež držiteľ titulu z Okolo Lombardie. Tragicky neberie ani vylúčenie zo záverečnej Grand Tour sezóny. "Cítim sa inak. Aj keď sa stále cítim nevinný, neberiem tú nehodu až tak tragicky," zamyslel sa 31-ročný rodák z Messiny.
 
nibali-vincenzo-tdfTaliansko, samotný Talian i celá Astana verí, že si pohodu z obdobia mimo sezóny prenesie i do obdobia počas nej. Opäť bude patriť medzi veľkých favoritov na všetkých podujatiach, na ktorých sa postaví na štart. Sezóna bude preňho podobne ako pre Jurgena Van den Broecka dôležitá z pohľadu vybojovania si novej zmluvy. Nibali sa o samotnú zmluvu obávať nemusí, no môže zabojovať o lepšie podmienky.  
 
 
Prípad Danielson ostáva zamotaný
 
Americký cyklista v službách celku Cannondale - Garmin bol pozitívne testovaný na syntetický testosterón. To všetko ešte začiatkom júla. Informácia o tom prišla približne mesiac potom, tesne pred začiatkom pretekov  Okolo Utahu.  Skutočná látka v jeho vzorke doteraz nebola potvrdená. Neurobila tak USADA a ani Tom Danielson. Nikto nechcel nič prezradiť. Samotný veterán len stroho okomentoval celú situáciu na sociálnej sieti. "Cítim sa neuveriteľne frustrovaný a nahnevaný. Neviem ako sa to mohlo stať. Nemôžem prijať fakt, že je to pravda." Tvrdil tiež, že po tom všetkom, čo si v minulosti zažil, by to nemalo už žiadny zmysel. Tom Danielson totiž pozná EPO, za čo bol potrestaný dištancom ešte v roku 2012.
 
Výsledky A vzorky sa zhodujú s B vzorkou, všetko je v rukách USADA a čaká sa na verdikt. Tom Danielson popiera akékoľvek užívanie zakázaných látok. Pri jeho minulosti a veku by to bolo od neho minimálne nezodpovedné, ale i v tomto prípade platí prezumpcia neviny. Nemyslí si to však jeho zamestnávateľ, ktorý víťazovi vrchárskej súťaži z Okolo Katalánska z tohto roku nepredĺžil zmluvu. Američan teda s najväčšou pravdepodobnosťou ukončí kariéru, no bude sa snažiť očistiť si meno. Či bude jeho snaha úspešná alebo nie, vás budeme určite informovať.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop