Sumár: Novú sezónu vojna v zákulisí nezaujíma, Merckx má favorita na Tour

3.1.2016, 18:01 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Po vianočných sviatkoch sme pre vás opäť pripravili súhrn tých najzaujímavejších udalostí vo svete na dvoch kolesách. Naďalej pretrváva vojna medzi UCI a tými ostatnými. Okrem toho sme sa dozvedeli miesto štartu Tour de France 2017, no a našej pozornosti neuniklo ani blížiace sa prvé podujatie kategórie WT Tour Down Under.
 
 
Tour zavíta v roku 2017 do Nemecka
 
A to rovno do šesťstotisícového Düsseldorfu. Úrady spolkovej republiky Severné Porýnie-Vestfásko odsúhlasili štart Starej Dámy na nemeckých cestách len tesnou väčšinou. Dôvodom tesného hlasovania môže byť suma, ktorú musí mesto za odštartovanie monumentu zaplatiť. Starosta Düsseldorfu Thomas Geisel a riaditeľ Tour Christian Prudhomme sa stretli už počas minulého leta a hovorili o sume šesť miliónov eur. Práve toľko by mala Düsseldorf táto "zábavka" stáť.
 
Informácia o začiatku Tour v Nemecku je krokom vpred aj pre celú nemeckú cyklistiku, ktorá v minulosti prechádzala veľmi zlým obdobím. Ide najmä o mnohé dopingové škandály, následkom čoho zanikli preteky konajúce sa v najsilnejšej ekonomike v Európe. No vďaka jazdcom akými sú Martin, Kittel, Degenkolb či Greipel, si nemeckí fanúšikovia zaslúžia zažiť atmosféru Grand Tour aspoň v takejto podobe.
 
 
Vojna v cyklistike pokračuje
 
Nedávno preletela v médiách informácia, že sa Tour de France sťahuje z kalendára WT. Rozhodla sa tak spoločnosť A.S.O., ktorá je čiastočným majiteľom spoločnosti Unipublic, ktorá má na starosti aj organizáciu posednej Grand Tour sezóny. Vyplýva z toho to, že i Vuelta sa v roku 2017 predstaví pod skratkou HC.
 
"Reforma schválená UCI zavádza uzavretý systém. Všetko máme nadiktované, s čím nesúhlasíme. Tým pádom Vuelta klesá z WT do HC. Môžeme tak lepšie kontrolovať celý náš systém," uviedol riaditeľ španielskej Grand Tour Javier Guillen. Podľa jeho ďalších slov bolo na tom najhoršie to, že sa o ničom nedalo diskutovať. "S celou situáciou nás len oboznámili. Skrátka nám to povedali, s tým, že je všetko schválené," dodával rozčúlene Guillen. Natíska sa otázka, či príde k dohode.
 
"Existujú veľké rozdiely v názoroch na celú reformu. Nie všetkých presvedčila. Musíme položiť základy pre nový systém, ktorý vyhovuje všetkým. Nemôže predsa existovať taký, ktorý prekáža väčšine organizátorom. Mali by sme dosiahnuť spoločné body. Nutné je skrátka nevyhnutné," dodáva mozog celej Vuelty.
 
Jednou z kľúčových otázok naďalej ostáva počet odjazdených dní počas sezóny. Vedenie UCI chce tento počet navýšiť, pričom i súčasný stav (120) sa pre mnohých zdá priveľa. Tiež sa hovorí o znížení počtu jazdcov na pretekoch. Na Grand Tours by to malo byť po novom osem, nie deväť jazdcov, na ostatných podujatiach sedem pretekárov namiesto pôvodných osem. Tento krok chcú presadiť vzhľadom na bezpečnosť.
 
 
vuelta-08m
Scenéria Vuelty 2015 (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Merckx chváli Frooma a Sagana
 
Už sa stalo zvykom, že bývalé hviezdy cyklistiky predpovedajú blízku či vzdialenú, ale aj veľkú či žiadnu budúcnosť súčasným hviezdam. Stalo sa tak i nedávno. Belgická hviezda Tour de France z prelomu 60. a 70. rokov Eddy Merckx, nedávno poskytla rozhovor pre francúzske periodikum. V kontroverznom rozhovore, ako ho nazvali tamojšie noviny, sa "kanibal" vyjadroval k viacerým veciam, no len tri stoja skutočne za to. Jazdec, ktorý v roku 1973 vynechal Tour, aby mohol vyhrať Giro i Vueltu (v nasledujúcom roku skompletizoval päť víťazstiev na Starej dáme), sa vyjadril k možnostiam jazdcov na ovládnutie práve jeho obľúbenej Grand Tour. "Samozrejme, že ju opäť vyhrá Froome. Ak nie on, kto potom? Nebude to Quintana, ktorý má v časovke až príliš veľké nedostatky. Navyše, skutočne nemá iných súperov. Contador bude opäť o rok starší, Nibali vo Francúzsku vôbec nebude. A Aru? Neviem," kritizujúc sa zamýšľa Merckx.
 
Taktiež "bedákal" nad belgickými jazdcami. "Greg Van Avermaet i Philippe Gilbert sú dobrí jazdci. Veľmi dobrí! Problém však je, že sa s nimi nedokážem stotožniť. Dávam skôr prednosť Nibalimu a Saganovi. Hlavne Saganovi! Mám rád jeho štýl. Je to bojovník, niekto, kto neustále útočí, a to z plných síl. Navyše milujem jeho extrovertnú povahu. Sagan skrátka dáva cyklistike na bicykli farbu,“ pochválil viacnásobný majster sveta toho súčasného.
 
 
Petr Vakoč lídrom v Austrálii
 
Po zimnej prestávke začína už onedlho nový ročník, nová sezóna a pre všetkých cyklistov nové výzvy. Český reprezentant Petr Vakoč obliekajúci si dres Etixxu - Quick Step zažije tú prvú hneď na jej začiatku. V belgickom tíme by mal byť jeho lídrom. Pražský rodák, ktorý minulý rok zažiaril najmä na domácom podujatí Czech Cycling Tour, bude mať u protinožcov podporu mladého tímu.
 
"Petr Vakoč a Carlos Verona budú na pretekoch naši lídri. Sami nás požiadali o čosi podobné, minimálne o voľnú ruku. Najmä Vakoč môže byť v celkovej klasifikácii na konci celkom vysoko. Má na to schopnosti a aj formu. Všetko budeme brať postupne, aby sme sa vyhli zbytočnému tlaku na jeho pleciach. Dostáva príležitosť byť lídrom na dôležitom podujatí!" vyhlásil športový riaditeľ celku Rik van Slycke. "Všetko je to súčasť procesu vývoja našich mladých jazdcov. Vedenie im poskytuje priestor na to, aby sa naučili čeliť tlaku a získavali skúsenosti," dodáva van Slycke.
 
"Chcel som začať sezónu čo najskôr, preto som sa rozhodol pretekať už v Austrálii. Preteky sa mi páčia a mám veľkú motiváciu ukázať, že na to mám. Verím, že to bude odrazový mostík pre výbornú sezónu," odvážne vyhlasuje víťaz druhej etapy z Okolo Británie 2015 Vakoč.
 
Na 18. ročníku pretekov konajúcich sa v krajine klokanov sa v drese Etixxu predstaví i náš Martin Velits. Podľa slov športového riaditeľa bude pomáhať lídrom, na čo je plne sústredený. Slovenskí fanúšikovia veria, že by sa mohol v niektorý zo šiestich dní objaviť v úniku a zabojovať o dobré etapové umiestnenie. Vlani tu dosiahol slušné 30. miesto v celkovom poradí.
 
 
vakoc-petr-mcr-mihalikova
Peter Vakoč na MČR a SR 2014 (© Ivana Miháliková)
 
 
Profesionáli v kategórii do 23 rokov
 
UCI sa rozhodla meniť pravidlá. A rozhodnutie sa týka i mladých jazdcov, ktorí ešte stále vekom spadajú do kategórie U23, no majú tú "smolu", že pôsobia v tímoch WT. V podstate ide o to, že doteraz sa podpisom profesionálnej zmluvy títo jazdci viac nemohli predstaviť na MS v ešte stále ich vekovej kategórii. Pravidlo sa týka jazdcov narodených v roku 1994 a neskôr. Jednotlivé národné federácie teraz môžu zvážiť postavenie profesionálov na štart, čo znamená, že nič z toho nie je nanútené.
 
Zmena pravidiel sa dotkne viacerých cyklistov. Snáď tým najzaujímavejším je Caleb EwanOrici - GreenEdge. Ďalej ide o jazdcov ako Ryan Mullen (Cannondale), Laurens De Plus (OPQS) alebo Alex Peters (Sky).
 
Zmena pravidiel je zaujímavá aj zo slovenského pohľadu. Týka sa totiž i nášho najmladšieho profesionála Erika Bašku. Ten pred sezónou podpísal s Tinkoffom, a tak vypadol z kategórie U23. Po novom ju teda ešte stále môže okúsiť. O získavaní bodov do tohto rebríčka a následnom prerozdeľovaní miesteniek však reč nebola. UCI ešte kvalifikačný systém do Dohy nepublikovala.
 
Viac o dôležitých zmenách v sezóne 2016 sa dočitate v článku kolegu Tomáša Šandora najbližší piatok...
 
 
 
Výsledky
1 flags_es VALVERDE Alejandro Movistar Team 6:14:20 100
2 flags_fr ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 0:00 80
3 flags_es RODRÍGUEZ Joaquim link-ikonka Team Katusha 0:00 70
4 flags_pt COSTA Rui Lampre - Merida 0:00 60
5 flags_cz KREUZIGER Roman Tinkoff - Saxo 0:00 50
6 flags_fr BARDET Romain AG2R La Mondiale 0:00 40
7 flags_co HENAO Sergio Luis Team Sky 0:00 30
8 flags_it POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 0:00 20
9 flags_dk FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 0:00 10
10 flags_es MORENO Daniel Team Katusha 0:00 4
11 flags_za MEINTJES Louis MTN - Qhubeka 0:10  
12 flags_no NORDHAUG Lars Petter Team Sky 0:10  
13 flags_it NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 0:24  
14 flags_nl WEENING Pieter Orica GreenEDGE 0:24  
15 flags_it CARUSO Giampaolo Team Katusha 0:24  
16 flags_it GASPAROTTO Enrico Wanty - Groupe Gobert 0:24  
17 flags_fr SIMON Julien Cofidis, Solutions Crédits 0:32  
18 flags_hr KIšERLOVSKI Robert Tinkoff - Saxo 0:44  
19 flags_by KIRYIENKA Vasil Team Sky 0:52  
20 flags_fr GALLOPIN Tony Lotto Soudal 0:58  
 
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop