Sumár týždňa: Zaujímavé veci v Sky a ešte zaujímavejšie v Movistare

17.1.2016, 17:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Podpísanie najväčšej hviezdy je pre tím vždy veľkou udalosťou. V posledných dňoch sa čosi podobné udialo v britskom zoskupení Sky. Na svetlo sveta tiež prišla informácia o možnosti pre Alejandra Valverdeho absolvovať všetky tri Grand Tours.
 
 
Kwiatkowski sa zameria na Ardény
 
Michal Kwiatkowski pred novou sezónou zmenil dres. Po štvorročnom fungovaní najprv v OPQS, neskôr v Etixxe - Quick Step, sa rozhodol pre zmenu. Po výbornej sezóne 2014, ktorú zakončil v dúhových farbách, sa mu predchádzajúca etapa jeho kariéry príliš nevydarila. A práve preto, v duchu hesla zmena je život, sa rozhodol odísť na daždivé Britské ostrovy. Predchádzajúce dni uverejnil svoj cyklistický plán. Prezradil, že sa chce zamerať najmä na náročné jarné klasiky v Ardénach. Prvýkrát sa v drese s nápisom Sky predstaví v Španielsku, konkrétne na jednorazovkách na Malorke. Prvým WT podujatím bude pre neho Paríž - Nice, prvá jarná klasika Miláno - San Remo. Víťazstvo bude obhajovať na Amstel Gold Race. Prvú polovicu jeho kalendára uzatvoria preteky vo Švajčiarsku Tour de Romandie.
 
Druhú polovicu sezóny sa predstaví na Tour de France, kde by mal byť elitným pomocníkom Christopherovi Froomovi. No a to, že sezóna 2016 je olympijská, neuniklo pozornosti ani 25-ročnému Poliakovi. Rio je jeho veľkým cieľom, veď preteky pod piatimi kruhmi sa konajú len každé štyri roky. Ako sa mu bude nie len na olympijských hrách dariť, vás budeme informovať.
 
 
Froome bude pokračovať v Sky
 
V krajine, ktorá prehrala slávnu storočnú vojnu, ešte ostaneme. A ostane v nej i úradujúci šampión zo Starej dámy Chris Froome, a to minimálne ďalšie tri roky. Africký rodák prednedávnom podpísal s celkom nový kontrakt, do konca sezóny 2018.
 
"Chris je jeden z najtalentovanejších jazdcov na svete. Je fantastickým vyslancom športu a i celého nášho tímu. Sme hrdí, že je naším lídrom. Je to rodený víťaz a je hladný po ďalších triumfoch. Môže ich dosiahnuť a my mu v tom pomôžeme," povedal po podpise zmluvy riaditeľ Sky Dave Brailsford. Podpísanie zmluvy s dvojnásobných víťazom Tour je zaradené do jednej z vízii tímu Sky. O ďalších, a to až do roku 2020 povedal opäť riaditeľ celku.
 
froome-chris-zlty-pariz"Je pravdou, že sme ešte v minulom roku vydali víziu na nasledujúce sezóny. Hovorím o víziách až do roku 2020. Počas tohto obdobia chceme byť najlepším cyklistickým tímom a jedným z najlepších športových tímov na svete vôbec," hovorí o smelých plánoch Brailsford. S podpisom novej zmluvy je spokojný aj samotný jazdec. "Bolo to pre mňa jednoduché rozhodovanie. Sky je totiž základom všetkého, čo som doteraz dosiahol. Tímové hodnoty sú moje hodnoty a som hrdý na to, že i naďalej budem súčasťou tejto organizácie. Minulý rok bol pre mňa skvelý, rok 2016 môže byť tiež. Som neskutočne motivovaný a nemôžem sa dočkať začiatku prvých pretekov," vyhlásil Froome.
 
 
Strávi Valverde na podujatiach "veľkej trojky" deväť týždňov?
 
Znamenalo by to len jediné. Absolvoval by hneď všetky tri Grand Tours. Naznačil to generálny manažér jeho zamestnávateľa Eusebio Unzué po predstavení Vuelty na rok 2016. Už dávnejšie je známe, že rodák z Murcie zažije svoj debut na Gire. "Je extrémne univerzálny. Kdekoľvek ho pošlete, môžete sa naňho spoľahnúť. Potvrdil to aj minulý rok na Tour, kde skončil na stupňoch víťazov. Úprimne povedané, máme voči nemu morálny dlh. A práve preto ide na Giro. Jazdec ako on, jazdec v jeho rokoch, by mal zažiť tak významné preteky aspoň raz za život," uviedol dôvod štartu Španiela na prvej Grand Tour sezóny generálny manažér Movistaru Unzué. Pred vrcholom sezóny, teda olympiádou, absolvuje Alejandro Valverde ešte maličkosť akou je Tour de France. Podľa slov prvého muža jediného španielskeho WT zoskupenia momentálne nie je v pláne, aby sa jeden s najspoľahlivejších cyklistov v súčasnosti predstavil i na Vuelte. Nič však nie je nemožné,  a tak sa môže pokojne stať, že Valverde skutočne absolvuje náročné deväť týždňov trvajúce martýrium.
 
"Nepochybujem o tom, že by to Alejandro nezvládol. Je schopný to absolvovať. V podstate ide len o otázku, čo požaduje my s ohľadom naňho. Je to cyklistický blázon. Zvládne všetky problémy," odpovedal Unzué na otázku, či to Valverde pri jeho veku zvládne. Uvidíme. Alejandro má už 35 rokov, no kariéru sa ukončiť nechystá.
 
 
Urán tento rok v novom drese
 
Kolumbijčan Rigoberto Urán začne sezónu 2016 v novom drese. Bude to ten Cannondalu. Opúšťa Etixx a pokúsi sa presvedčiť, že druhé miesto z Gira 2014 nebola náhoda. Kolumbijčan sezónu začne podobne ako mnohí Austrálčania na domácom šampionáte. Minulý rok na ňom uran-giberto-giro-ruzovyvyhral časovku, teraz sa pokúsi i o triumf v pretekoch v kategórii Elite. "Je mi cťou absolvovať tieto preteky. Chcem sa podeliť s fanúšikmi o ich veľké nadšenie. Vždy nás môžu pozorovať len z diaľky, no teraz to bude iné," vyzdvihol dôležitosť domácich majstrovstiev rodák z mesta Urrao.
Podľa jeho slov nebude nasledujúce obdobie preňho ľahké, no cíti sa výborne a chce pomôcť svojmu novému tímu. Pre médiá v jeho rodnej krajine potvrdil, že sa pokúsi vyhrať Giro, kde skončil v roku 2014 na druhej priečke. Podobne hovoril i OH. Na tých posledných v Londýne skončil druhý. Pokoriť ho dokázal vtedy len lúčiaci sa Alexander Vinokourov.
 
Pred Girom absolvuje preteky ako napríklad Tirreno - Adriatico, Okolo Katalánska, klasiku Liége - Bastogne - Liége a samotnou generálkou preňho bude Tour de Romandie.
 
 
Chris Horner ešte nekončí
 
A to má už úctyhodných 44 rokov. Najstarší cyklista vôbec, ktorému sa podarilo zvíťaziť na jednom z podniku Grand Tour, bude v kariére pokračovať. Minulú sezónu absolvoval v celku Airgas Safeway Cycling. Po jej konci nebolo jasné, či sa americký veterán ešte do pelotónu vráti. "Chrisa obmedzuje jeho zdravotný stav. Ten však nemá žiadny vplyv na jeho lásku k cyklistike," uviedol vtedy generálny manažér "vzdušného plynu" Chris Johnson. Dnes je známe, že Horner by sa mal v pelotóne predsa len opäť objaviť. Airgas Safeway mení názov na Illuminate Cycling. Hlavným sponzorom sa stáva spoločnosť Knight Composites. "Ilumináti" ostávajú v kontinentálnej sfére a ich najznámejším jazdcom bude práve Chris Horner, ktorý minulú sezónu neodjazdil veľa pretekov. Boli to prevažne podujatia v USA, najviac sa mu však darilo v Azerbajdžane, kde celkovo skončil štvrtý. Pri veku 44 rokov je však každé podujatie, ktoré čo i len dokonči, veľkým úspechom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop