Sumár: Posledné dni ponúkli pozitívne predpovede, zlé správy i kritiku

30.1.2016, 15:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Pierrovi Rollandovi predpovedajú sľubnú sezónu, ktorú by po prestupe určite potreboval. Brian Cookson sa obul do Frooma, ktorý reagoval prostredníctvom sociálnych sietí, no a Slovensko je stále v očakávaní, či nepríde o horúce želiezko v boji o cenný kov spod piatich kruhov.
 
 
Vaughters predpovedá dobrú sezónu
 
Cyklista občas potrebuje novú motiváciu. Tú môže získať napríklad prestupom. V podobnej situácii sa po konci minulej sezóny ocitol francúzsky jazdec Pierre Rolland. Z tímu krajiny galského kohúta Europcaru prestúpil do Cannondalu. "Bola to pre mňa veľká zmena. Cannondale mi pomôže splniť si jeden z mojich snov a uspieť na Tour de France. Myslím si, že nový tím je pre mňa skvelým miestom na môj ďalší vývoj," uviedol desiaty muž predchádzajúceho ročníka Tour.
 
Dnes sa už pripravuje na nadchádzajúci ročník a tímový manažér Jonathan Vaughters hovorí o sľubnej sezóne. "Keď sa pozriem na Pierrove výsledky z posledných troch či štyroch rokov, musím povedať, že sú pozoruhodné. Ak sa pozriem sa ostatné tímy a na ich obsadenie počas Tour, sú jeho výsledky v Europcare o to zaujímavejšie," premýšľa rodák z Denveru. 
 
Francúz, ktorého najlepším umiestnením na Grand Tour je štvrté miesto z Gira 2014, sa pokúsi tento rok minimálne jeho maximum vylepšiť. Bude to mať ťažké, no pomôcť by mu v tom mal Američan Andrew Talansky. Minimálne bude mať Cannondale na francúzskych cestách dvoch lídrov. "Talansky a Rolland sa budú na Tour prekrývať a pomáhať zároveň. Jeden z nich skončí napokon veľmi vysoko. A možno skončia veľmi dobre obaja," predstavuje smelé plány Vaughters.
 
 
talansky-andrew-vuelta-pad-tcgf
Andrew Talansky na Vuelte 2015 (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Froome reaguje na kritiku
 
Nedávno sa dvojnásobný víťaz Tour de France Chris Froome stretol s kritikou z tých najvyšších miest. "Zo strany Sky je to veľmi zvláštne rozhodnutie!" reagoval prezident UCI Brian Cookson na krok britského zoskupenia nenominovať Chrisa Frooma na prvý podnik so skratkou WT. Cooksona možno ani nevytočil samotný fakt, že sa africký rodák na Tour Down Under nezúčastnil ako to, že do Austrálie prišiel deň po jeho skončení. V pláne má totiž tréningový blok, spolu s trénerom Timom Kerrisonom, po ktorom absolvuje svoje prvé podujatie sezóny Sun Herald Tour.
 
Britský prezident najvyššej cyklistickej inštitúcie je však zmätený. "Rozumiem tomuto rozhodnutiu, ale nie je to užitočné. Výkonnostnejšie podujatia budú pre tímy vždy dôležitejšie," nepriamo porovnáva spomínané dve podujatia. Zároveň dodáva, že sezóna je dlhá a pre manažérov je najdôležitejšie, aby svojich zverencov pripravili na celý jej priebeh.
 
Na rekciu nečakal dlho. Líder Sky reagoval prostredníctvom Twitteru. "Je zmätený? Prečo si ľudia mysleli, že začnem na TDU? Naposledy som toto podujatie absolvoval pred šiestimi rokmi." Reakcia bola diplomatická, verme teda, že si tieto osobnosti cyklistiky už povedali všetko, čo potrebovali a nevznikne nový zbytočný konflikt.
 
 
Ewan sa chce presadiť na Gire
 
Sezónu začal vo veľkom štýle. Hovoríme o mladom Austrálčanovi Calebovi Ewanovi, ktorý ju odštartoval dvoma víťaznými zárezmi u protinožcov. "Dodalo mi to dôveru. Môj tím pre mňa pracoval a bolo to neskutočné. Neviem sa dočkať ďalších pretekov v sezóne," uviedol po pretekoch.
 
Rodák zo Sydney má ešte len 21 rokov, a to je i dôvod, prečo sa nepredstaví na Pekle severu. Tvrdí to športový riaditeľ jeho zamestnávateľa Matthew White. Vraj je 300 kilometrov úskalia preňho ešte príliš veľa. Slovenských fanúšikov pri týchto slovách poteší spomienka na toto podujatie v roku 2011 a výborné 17. miesto úradujúceho majstra sveta. Vráťme sa však k Austrálčanovi, ktorému sa tak otvára cesta na cesty prvej Grand Tour sezóny.
 
"Viem, že na TDU nebola najužšia šprintérska špička. Nemôžem sa preto dočkať súperenia s ňou," povedal odhodlane Ewan. Dočkať sa toho môže už o pár mesiacov v bojoch o ružový dres.
 
Na adresu víťaza piatej etapy z minuloročnej Vuelty zazneli slová chvály aj z úst víťaza prvých WT pretekov Simona Gerransa. "Caleb je veľký talent. Bolo vidieť, že celé dianie pretekov bolo preňho veľmi pútavé. Potvrdil tiež svoje miesto na súpiske. Som nadšený, že môžem byť pri ňom a som zvedavý, čo ešte v budúcnosti dokáže."
 
 
ewan spurt 2016 tdu lamf Caleb Ewan špurtuje v etape na TDU 2016 (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Kolumbia spozná svojho majstra neskôr
 
Tamojšie majstrovstvá v cestnej cyklistike sa presunú o dva týždne. Uvádza to kolumbijská federácia. Ide o administratívne problémy. Nepodpísaná dohoda s mestami, v ktorých sa malo podujatie konať, no a tak trochu slovenský problém z Okolo Slovenska, neopravené časti vozoviek. "Pre našu inštitúciu je najdôležitejšie poskytnúť tie najlepšie podmienky pre cyklistov a celý ich sprievod. Tieto zmeny sú preto hlásené skôr," hovorí sa vo vyhlásení federácie.
 
Pôvodne sa mal šampionát konať od 4. do 7. februára, po novom to bude od 17. do 21. februára.
 
No a práve tu nastáva najväčší problém. Nový termín sa totiž prelína hneď so štyrmi pretekmi. Paralelne s nimi sa budú konať tiež Okolo Ománu, Vuelta Andalúzia, Volta ao AlgarveTour du Haut-Var. Môže to spôsobiť neúčasť niektorých známych cyklistov. Či sa tímy podriadia národnej federácii alebo sa jazdci podriadia tímovej taktike, uvidíme v polovici najkratšieho mesiaca v roku.
 
Minulú sezónu ovládol najatraktívnejšiu disciplínu menej známy Robinson Chalapud z tímu Colombia, časovku vyhral Rigoberto Urán, jazdiaci vtedy za Etixx - Quick-Step.
 
 
Sagan si uvedomil náročnosť olympijskej trate
 
Prítomnosť Petra Sagana v Južnej Amerike je cítiť. Po absolvovaní prvých pretekov v sezóne si pozrel Rio de Janeiro a vyskúšal aj olympijskú trať. "Mesto je, samozrejme, krásne. Je tu množstvo zelene, hôr a pláží. Dúfam, že sem raz prídem ako turista. Dnes som tu však pracovne," pochválil majster sveta brazílsku metropolu športu. Už menej nadšenia skrýval zo samotnej trate. Po jej prejdení si uvedomil, že medaila z hier by sa rovnala menšiemu zázraku. "Nie je pre mňa. Je určená čisto pre elitných vrchárov. Moje plány sa však nemenia. Naďalej sa budem sústrediť na jarné klasiky a Tour de France," dodal jedným dychom. Preteky s hromadným štartom sa uskutočnia len necelé dva týždne po skončení Starej dámy a Peter sa ešte definitívne nerozhodol, či bude štartovať. Slovensko bude môcť na tieto preteky postaviť jedného alebo dvoch jazdcov. UCI nám zatiaľ potvrdila jednu miestenku, ale Slovenský zväz cyklistiky pred týždňom podal oficiálnu sťažnosť do Aiglu, pretože podľa všetkých prepočtov a pravidiel sme mali mať dve.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop