Reakcie na KBK: Saganov druhý belgický pokus dopadol na jednotku s hviezdičkou

26.2.2017, 21:20 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Po niekoľkotýždňovom vysokohorskom sústredení v Španielsku prišiel dvojnásobný svetový šampión do Belgicka ako vždy dobre naladený. Opakoval, že počas týchto dvoch dní nepôjde o výsledok, no každý cyklista, každý športovec vyhrávať chce. Zvlášť ak ide o Petra Sagana... A možno aj preto dopadol jeho reparát zo včerajška na výbornú.
 
Ťaháte dvesto kilometrov, pričom sedíte na bicykli viac ako štyri a pol hodiny. Pritom samozrejme každý vie, že tempo počas dňa nie je ležérne. Do toho treba započítať ešte stále nie najpríjemnejšie počasie, nervozitu a po zimnej príprave optimálne nerozpedálované nohy. Tak aj taký je úvod jarných klasík v Európe.
 
 
sagan 2017 kbk podium bohfst
Peter Sagan na pódiu (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Včera Taaienberg, dnes Kwaremont
 
Takýto typ pretekov býva v mnohých veciach zradný. Môžete byť celý čas na čele balíka a robiť všetko tak ako sa má, no príde slabšia chvíľka a je po ambíciách. No a práve preto je dobré, keď sa môžete spoľahnúť na svojich kolegov. "Dnes som sa cítil vďaka tímu výborne, pretože na Kwaremonte odviedli chlapci dobrú prácu. Všetci pre mňa pracovali. Napadlo mi tam, že by to dnes mohlo skončiť šprintom väčšej skupiny, no potom ako sa začalo útočiť som rád, že som tam mal kolegov a že odviedli skvelú robotu," pochválil aj Michaela Kolářa Peter Sagan.
 
Špurtom to napokon aj skončilo, no nie väčšej skupiny, ale pätice, ktorá nastúpila v ten správny čas. A akoby to už bolo zvykom, na správnom mieste alebo v správnom ataku býva aj Peter Sagan. Samotný záver bol plný taktických hier, no Žilinčan stavil všetko na svoju silu. Vyšlo to. "Dnes to bolo na konci pomalé. Trentin zaútočil skoro, podarilo sa mi ho dobehnúť. Potom sa opäť na chvíľu spomalilo. Myslel som si, že posledných 250 metrov zvládnem," opísal záver v Kuurne aj aktuálny európsky šampión.
 
Veľkú radosť z vavrínu mal tiež športový riaditeľ Nemcov Steffen Radochla. Prečo by aj nie. Posledný víkend bol pre novopečený WT projekt viac ako úspešný. Okrem Saganovho ťaženia v Belgicku obhajoval farby tímu Bora - Hansgrohe veľmi úspešne aj Matteo Pelucchi v Abú Zabí. V poslednej upršanej etape finišoval piaty. Ale späť do Európy. "Toto víťazstvo je skvelé. Počas tohto víkendu ukázal Peter svoju najvyššiu triedu. Chlapci mu veľmi pomohli na Kwaremonte. Zvládli to, no a potom nasledovali situácie, v ktorých bol vždy tam, kde mal byť. Vo finále bol jeho ťah bravúrny a spolu s načasovaním to inak ani dopadnúť nemohlo," chválil svojho zverenca Radochla.
 
Nie až tak do nebies, ale s chladnou hlavou pochválil Sagana a zároveň sa pozrel sa svoje účinkovanie na klasike jej piaty muž Matteo Trentin. Jazdcovi Quick-Stepu Floors veľké víťazstvo na takomto podniku ešte chýba. Chcel ho získať dnes, ale Sagan... "Dnes bol skrátka najsilnejší. Všetci to vedeli. A práve preto som sa pokúsil atakovať. Nikto to totiž nečakal. Bohužiaľ, nevyšlo to, no i napriek tomu si môžem po tomto víkende povedať, že som na  tom dobre. A som na seba hrdý. Počas zimy som presedel na bicykli obrovské množstvo hodín, čo mi dáva do budúcnosti veľkú nádej," povedal v cieli 27-ročný jazdec.
 
Domáci modrobiely celok môže a nemusí byť s týmto víkendom spokojný. Včera na Omloope to z ich strany určite nebol pravý Quick-Step. A i napriek tomu, že mali v prvej dvadsiatke troch jazdcov, chceli viac. Najvyššie finišoval práve Trentin.
 
Dnes mali v Top 20 len dvoch jazdcov. Neštartoval Tom Boonen, pre žalúdočné problémy. Kto vie ako by reagoval na novinársku otázku o zdravotných patáliách so žalúdkom lúčiaci sa Belgičan... Pre tím, kde pôsobí aj Maťo Velits, sú ale dobrým znakom konštantne dobré výkony od Zdeněka Štybara a priestor pre zlepšenie sa. Aspoň tak to tvrdí športový riaditeľ: "Nemohli sme sa spoľahnúť na šťastie. Mali sme tam niekoľko pádov, čo narušilo naše plány. I napriek tomu ale môžeme byť za oba dni spokojní. V Kuurne sme získali lepšie umiestnenie. Možno preto, že sme jazdili agresívnejšie a ukázali sme viac našu silu. Je to dobré znamenie pre ďalšie preteky," rozanalyzoval posledné dva belgické dni športový riaditeľ Wilfried Peeters, hoci je nutné povedať, že oproti posledným rokom veľkej dominancie bol tento víkend "podlahárov" slabý.
 
 
sagan 2017 kbk spurt bohfst
Špurt nedeľňajších pretekov (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
BMC zlyhalo v taktike, no v tíme vládne spokojnosť
 
Rivalita medzi Gregom Van AvermaetomPetrom Saganom prechádza do iných dimenzií. V športovom žargóne ide akoby o Barcelonu a Real Madrid. Aby sa ktokoľvek nenahneval, nebudeme písať, kto je aký tím. V každom prípade sú súboje tejto dvojice veľmi príťažlivé. A možno by to spoločnou konfrontáciou skončilo aj dnes, lenže BMC zlyhalo v taktike. Nechali utiecť presne tú skupinu, kde bol aj Sagan. Greg Van Avermaet je ale s priebehom spokojný, navyše  má na to svoj názor. "Dnes to boli dobré preteky. Čakal som šprint partie, no príliš skoro sme to otvorili. Vpredu sme boli silní, odviedli sme skvelú robotu, no možno trochu hlúpo sme nereagovali v tej správnej chvíli. Sústredíme sa ale na dobré veci. Jednou z nich bola aj moja včerajšia výhra. To je vlastne to najdôležitejšie. Bolo by pekné vyhrať aj dnes, ale Nieuwsblad sú o niečo dôležitejšie preteky," povedal Avermaet narážajúc na to, že dnes išlo o preteky "len" HC kategórie, hoci všetci do nich šli určite s totožným nasadením.
 
O taktickej chybe povedal viac aj športový riaditeľ Valerio Piva. "Mali sme dobré chvíle. Perfektné preteky až do posledného nástupu. Tam už sme nedokázali zareagovať, ani sme to už nemohli zlepiť. Bohužiaľ, nemali sme na to silu. Bude to pre nás poučenie." Červenočierni mali vpredu až štyroch jazdcov, no na ťah Stuyvena, ktorý túžil opäť vyhrať, zareagovať nedokázali. Aspoň bolo z toho štvorčlenné zastúpenie v Top 20. Lepšie ako včera Quick-Step.
 
Samotný Jesper Stuyven je s víkendom spokojný, hoci akýsi škriatok v hlave mu stále hovorí, že mohol vyťažiť ešte o čosi viac. "V závere zaútočil Trentin, no nemal nohy. Chyby sa stávajú. Za seba som so šprintom spokojný. Ale aj tak, keď sa obzriem, trochu to škrie. Keď sa blížila cieľová čiara, stále som mal pocit, že to je ešte stále možné," usmieval sa jazdec Treku - Segafredo. "Keď sa obzriete dozadu, vždy si myslíte, že ste mohli urobiť čosi inak. Čosi, čo by vám pomohlo vyhrať. V každom prípade som spokojný. Mojím cieľom bolo tieto preteky nejakým spôsobom tvoriť, čo sa mi podarilo, no a finále dopadlo tak, ako dopadlo. Nie je predsa hanba prehrať so Saganom. Stále musíte v seba veriť. Ak prestanete, nikdy nevyhráte," dodal vlaňajší víťaz.
 
Na záver ešte zaujímavý výkon v podaní vlaňajšieho víťaza Milána - San Rema. Arnaud Démare skončil šiesty, keď vyhral špurt prenasledujúcej skupiny. Porazil Avermaeta. "Na rozdiel od Quick-Stepu či BMC, my sme tam mali len nášho lídra. Arnaud bol sám. I napriek tomu ale FDJ odviedlo dobrú prácu. V závere sa držal kolies BMC. Premýšľal aj nad šprintom, ktorým by ešte dobehol päticu vpredu, ale išiel na istotu a tou bola šiesta priečka. Dôležitejšie ako výsledok je ale to, že sa ukazuje vo veľmi dobrej fyzickej kondícii. Pre nás to bolo dobré Kuurne," pochválil svoj tím športový riaditeľ Marc Madiot.
 
 
kbk 2017 peloton ilustrak cdtf
Pelotón v jednom zo stúpaní (© Slipstream Sports)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop