Týždeň Petra Sagana: Rezná rana na prste, choroba a etapové víťazstvo

10.3.2017, 20:45 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Aktuálny a už dvojnásobný majster sveta toho stihol za posledných pár dní viac ako dosť. Po Strade Bianche, ktoré nedokončil kvôli chorobe, nebolo jasné, v akej forme nastúpi na Tirreno - Adriatico. Po dvoch klasických etapách má na konte jedno tretie a jedno prvé miesto. To hovorí za všetko. Reakcie po piatkovej etape.
 
 
sagan 2017 tirreno podium sampanske rcsf
Peter Sagan na pódiu (© Tirreno-Adriatico / LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Peter Sagan vyzerá ešte silnejšie ako bol minulý rok. Možno trochu prebiehame, ale za týchto okolností a s trochou šťastia, by mohol Žilinčan osláviť svoje sté profesionálne víťazstvo ešte v tomto roku. Malý krôčik k tomuto míľniku urobil aj dnes 91. triumfom, s veľkým prehľadom vyhral tretiu a v závere chaotickú etapu na pretekoch dvoch morí. Na etapových podujatiach si tak v tomto roku otvoril účet víťazstiev. "Chcel by som sa poďakovať mojim spolujazdcom za ich skvelú robotu. Toto víťazstvo patrí všetkým. Bora - Hansgrohe je najlepší tím na svete! Bolo dnes dosť veterno, navyše tam bol posledné dva kilometre dosť nepríjemný bočný vietor. Vytvoril sa jeden dlhý vláčik, čo znamenalo ďalšiu energiu navyše. Sezóna sa stále ešte len začína a ja verím, že to nebolo moje jediné víťazstvo," pochválil svojich kolegov Sagana dodávajúc, že ešte nepovedal posledné slovo.
 
"Dnes sa mi išlo naozaj dobre. Spomenul som si tiež na minulý rok, keď som nastúpil príliš skoro. Tentokrát som vedel, že mám chvíľu počkať a taktika sa vyplatila. Nikto iný sa za zadným kolesom Eliu Vivianiho nechytal, a tak som vedel, že musím nastúpiť len ja. Pretekal ako ja vlani, 250 metrov do cieľa a mierny kopec k tomu je príliš ťažkých. S víťazstvom som spokojný. Chcel som tu vyhrať aj vlani, no potom sa mi podarilo vyhrať Okolo Flámska," dodal Sagan pre organizátorov.
 
 
sagan 2017 tirreno spurt rcsf
Záverčný špurt do kopca (© Tirreno-Adriatico / LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Náročné počasie si všimol aj športový riaditeľ nemeckého projektu Patxi Vila. "Keď vyhráte, spraví vám to perfektný deň. Dnes bolo veľmi veterné počasie, čo robilo v balíku veľké napätie. Naši chlapci museli ostať pohromade a sústrediť sa. Všetci odviedli skvelú prácu, spomenul by som ale hlavne Cesare Benedettiho, ktorý pracoval spolu s BMC, Quick - Stepom či s Dimension Data. Je pekné opäť viesť sa na víťaznej vlne. Zvlášť po posledných pretekoch tu v Taliansku, keď sa Peter necítil dobre. Je dobré, že je späť."
 
Zaujímavý postreh a odôvodnenie, prečo dopadol dnešný deň tak ako dopadol, podal športový riaditeľ tímu Dimension Data Roger Hammond. Jeho zverenec, ktorý mal dnes finišovať medzi prvými, skončil až na 27. mieste. "Dnes sme odviedli dobrú robotu. Spolu s BMC a Quick-Stepom sme únik nepustili ďaleko. S výkonom našich chlapcov som nadmieru spokojný. Vedeli sme že to bude chaotické. Posledných dvadsať kilometrov sme šli s vetrom v chrbte. Každý si skrátka myslí, že takúto etapu môže vyhrať. Tiež jazdci na GC nechcú riskovať stratu drahocenných sekúnd, a tak sa často zapájajú do šprintov aj oni," 
 
 
tirreno 2017 etapa 3 sceneria rcsf
Scenéria dnešnej etapy (© Tirreno-Adriatico / LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Zatiaľ čo si Peter Sagan užíval sladký pocit víťazného vavrínu, jazdci Quick-Stepu Floors si rátali odreniny a modriny. Na pretekoch si vybrali statočnú dávku nešťastia. "Boli sme okolo pätnástej pozície a Fernando mal všetko rozbehnuté podľa plánu. Bol presne na mojom zadnom kolese a čakal na ten správny okamih. Vtom ale predo mnou spadli dvaja chlapi. Nedokázal som sa im už vyhnúť. Odnieslo si to moje pravé koleno. Našťastie to nie je nič vážne. Hneď po Fernandovom páde sme vedeli, že táto etapa je pasé. Je to o to väčšia škoda, že sme boli v dobrej pozícii," opísal udalosti pádu v poslednom kilometri Tom Boonen. Do pádu sa zaplietol aj Bob Jungels, ktorý utrpel niekoľko povrchových odrenín. Samotný Kolumbijčan utrpel poranenie na ľavej strane svojho tela. Niekoľko dní sa mu bude hojiť koleno, bedrový kĺb, ale aj chrbát. Vzhľadom na najbližšie dni ale najhoršie dopadol práve Jungels. "Bolo to napäté finále, ktoré ešte zhoršoval vietor. Boli sme v dobre pozícii, ale smola. Som rád, že je tento deň už na konci. Uvidím, ako sa bude cítiť na začiatku zajtrajšieho dňa. Čakajú nás tam nejaké stúpania, celkom náročné, takže uvidím," stroho okomentoval svoje najbližšie účinkovanie 24-ročný pretekár.
 
Po úvodnej tímovej časovke, ktorú ovládlo BMC, okupujú jeho jazdci hneď prvé štyri priečky priebežného poradia. Ono sa to pravdepodobne zmení už zajtra, ale "červenočierni" si užívajú to, čo je teraz. "Počas etapy a zvlášť v jej závere cyklista nikdy nepremýšľa nad tým, že by mohol spadnúť. Najdôležitejším faktom teda po dnešnom dni ostáva ten, že sme to z tímu všetci zvládli. Stále máme modrý dres, všetci ale máme rovnaký čas, čo akoby znamenalo, že okolo mňa jazdia traja rovnako oblečení jazdci. Som rád, že to takto bude vyzerať aj zajtra. Bude to náročná etapa. Ešte sme túto sezónu nezažili stúpanie podobné tomu, čo bude na konci zajtrajška. Pre mňa osobne to znamená test mojej výkonnosti. Pochopiteľne chceme pracovať pre Tejaya," rozplýval sa Rohan Dennis.  Austrálčan tiež povedal, že tieto preteky sú perfektným mostíkom pre Giro.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár tretej etapy
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop