Gent - Wevelgem: Hviezdne zostavy Lidlu a Alpecinu zviedli ultimátny duel. Vo finále Pedersen zlomil Van Der Poela

24.3.2024, 14:15 | Preteky vo svete | Peter Matis
ne 24.3. zvlnena etapa ciel rovina Ieper > Wevelgem 253 km M Pedersen
profil pretekov, 2000 nastúpaných metrov (© gentwevelgem.be)
Nabitá cyklistická nedeľa ponúkla hneď po atraktívnej záverečnej etape Okolo Katalánska aj druhú najprestížnejšiu flámsku klasiku, Gent-Wevelgem. Dlhočízna, 253-kilometrová jednorazovka s bohatou históriou sa vyznačuje zaujímavým profilom, na ktorom môže uspieť útok z diaľky v podaní klasikárov, ale o víťazstvo môžu špurtovať aj najodolnejší šprintéri. V nedeľu navyše v tejto belgickej oblasti fúkal silný vietor okolo 30 km/h, preto vo vzduchu visela veľká nervozita z hrozby terezínov.
Na štarte sa však nestretla kompletná klasikárska špička ako na piatkovej E3ke. Nomináciou prekvapil najmä tím Visma, ktorý sa tu predstavil bez Van Aerta, Jorgensona, Van Baarleho či stále chorého Laporta. Naopak, všetko naznačovalo tomu, že sa dnes Holanďania pokúsia šprintovať s Olavom Kooijom. Status najlepšieho tímu preto prebral Alpecin, ktorý mal vo svojom kádri najlepšieho klasikára súčasnosti Van Der Poela, ako aj najlepšieho šprintéra sveta a víťaza Sanrema Jaspera Philipsena.
Podľa zostáv to vyzeralo tak, že viacero tímov ráta so šprintom. Soudal napríklad vyrukoval s Merlierom, Lidl vymenil silného Skuijnša za rýchlika Milana, Bora prišla s Meeusom, Jayco s Groenewegenom, Ineos s Vivianim, Arkéa s Démarom, UAE s Molanom, Decathlon s Bennettom či Movistar s Gaviriom. O všetkom sa malo rozhodnúť v pasáži od 100 do 40 kilometrov pred cieľom, kde pretekárov čakalo až osem bergov na čele s kráľom Flámska, monštruóznym Kemmelbergom (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %).
Pochopiteľne bolo dôležité aby mali tímy vpredu zastúpenie, keď preteky dorazia do tejto rozhodujúcej pasáže, a podľa toho aj vyzerala tvorba brejku. Domestika sa tam snažilo nastrčiť viacero silných tímov. Napokon sa tam ale dostala osmička bez zástupcov veľkých celkov v zložení Le Berre (Arkéa), Morkov (Astana), De Bondt (Decathlon), Jacobs (Movistar), O'Brien (Jayco), Houle (Israel), Levy (Uno-X) a Monk (Q36.5).
Tento únik síce dostal k dispozícii niekoľko minút náskoku, no tie sa rýchlo rozplynuli akonáhle preteky dorazili do otvorenej oblasti De Moeren. Silné terezíny spôsobili v balíku veľkú nervozitu, načo doplatili pádmi a odstúpením Jan Tratnik (Visma) či Jonathan Narváez (Ineos). Pelotón sa roztrhal a únik bol čoskoro minulosťou. Keď začal prenos, do cieľa zostávalo už iba 120 kilometrov a balík bol rozdelený na dve časti.
V tej prvej jazdilo približne 40 pretekárov aj s Van Der Poelom, Philipsenom, Kooijom, Kungom (G-Fdj), Meeusom a veľmi silný trojlístok tu mal Lidl-Trek, v podobe Madsa Pedersena, Jaspera Stuyvena i Jonathana Milana. V druhej časti štartového pola zostali kompletné zostavy Lotta Dstny či Bahrain Victorious, ktoré sa zúfalo snažili zmazať 40-sekundovú stratu na čelo.
93 kilometrov pred cieľom sa tímom vzadu podarilo eliminovať rozdelenie balíka, no ledva vyriešili jeden problém, už prišiel aj druhý. Pelotón nabehol na bergy. Na čele balíka sa zoradili dva supertímy Alpecin a Lidl. Na jednej strane sme videli Van Der Poela, Vermeerscha, Kragha Andersena a šprintéra Philipsena, na druhej strane stáli Pedersen, Stuyven, Kirsch a ich šprintér Milan.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Schyľovalo sa k ultimátnemu boju medzi týmito zostavami a prvé kolo prišlo na prvom Kemmelbergu. Na Van Der Poelov atak odpovedali z celého pelotónu iba Pedersen a Stuyven. Duo Lidlu nechcelo s majstrom sveta ťahať, počkalo na okresanú skupinu za nimi a za americký tím dopredu vyrazil sólovo Milan. Taliansky bombardér si vypracoval zaujímavý náskok a na to museli reagovať súperi.
Za Milanom vyrazili Van Der Poel, Laurence Pithie (G-Fdj), Rasmus Tiller (Uno-X), Tim Van Dijke (Visma), no s nimi išli výborne aj Pedersen a Stuyven. Tí samozrejme nestriedali, čo štvalo pretekára v dúhovom drese. Mathieu opäť dupol na plyn na prašnom úseku Plugstreet 69 kilometrov pred páskou a zbavil sa Tillera, Van Dijkeho aj Stuyvena, ktorého zabrzdil navyše defekt.
63 kilometrov pred páskou Van Der Poel takmer svojpomocne dotiahol Milana a na čele spolu s Pedersenom a Pithiem vytvorili kvarteto, ktoré jazdilo s náskokom minúty na balík s viacerými šprintérmi. To znamenalo, že tam ťahalo viacero tímov na čele s Borou, Jaycom či Arkéou. Ešte pred druhým Kemmelbergom skresali stratu na tridsať sekúnd.
Na najťažšom bergu pretekov vpredu zaútočil Mads Pedersen, no iba čo sa zbavil vlastného kolegu Milana. V pelotóne zrýchlili Matteo Trentin (Tudor) či Magnus Sheffield (Ineos) a vytvorili zaujímavú, asi desaťčlennú stíhaciu skupinku, no tá nespolupracovala a opäť sa sformoval pomerne široký pelotón.
Scherpenberg situáciu na trase nezmenil. Vedúca trojica jazdila s náskokom tridsiatich sekúnd na širokú skupinu, v ktorej boli stále Philipsen, Merlier a ďalší. Na Banebergu z nej dopredu vyrazili Ben Turner (Ineos) a Hugo Page (Intermarché). Vytvorili si zaujímavý náskok dvadsiatich sekúnd a za nimi brzdili tempo skupiny Lidl a Intermarché.
Posledným stúpaním na trase bol tretí prejazd Kemmelbergu. Tu nasadil smrtiace tempo Mads Pedersen, ktoré nevydržal Pithie. Van Der Poel to uvisel a majstri sveta z Glasgowa a Harrogate upaľovali s vetrom v chrbte do cieľa. Za nimi sa vetral mladý Novozélanďan. Potom následovala skupinka s Turnerom, Pageom a Anthonym Turgisom (Total), ktorý sa sem dotiahol.
22 kilometrov pred cieľom prešlo čelo pretekov historickým centrom mestečka Ypres s náskokom minúty na kvarteto za nimi, kde sa už nachádzal aj Pithie, a minútu a dvadať sekúnd pred balíkom. Tu sa zoradili vo veľkom počte pretekári Soudalu a pod vedením takých pušiek ako Lampaert alebo Asgreen znižovali stratu pre Tima Merliera.
Hlavné pole chytilo skupinu Bena Turnera trinásť kilometrov pred cieľom, no vedúca dvojička si aj s výraznou podporou vetra v chrbte držala minútový náskok. Ten s blížiacim sa cieľom trochu klesal, no napokon to zvládli a do cieľového Wevelgemu prišli Holanďan s Dánom ako prví.
V závere si to celé odtiahol Mads Pedersen, ktorý navyše musel začať šprintovať už zo vzdialenosti 300 metrov pred cieľom. Ukázal však taký výkon, že po vzore krajana Asgreena z Flámska 2021 doslova zlomil Van Der Poela a veľmi dominantným spôsobom vyhral pre Lidl-Trek Gent-Wevelgem.
Šprint balíka sa odohral šestnásť sekúnd potom ako oslavujúci Dán preťal cieľovú pásku. Finálne pódiové umiestnenie si uzurpoval Jordi Meeus, ktorý zdolal Philipsena a Milana. Top 10 ďalej doplnili ešte aj Olav Kooij, Biniam Girmay, Tim Merlier, Dylan Groenewegen a Matteo Trentin.
Nedeľa teda priniesla úžasnú klasiku s terezínmi i bitkou hviezd na bergoch. Celý deň manažovali nadupané klasikárske zostavy Alpecinu a Lidlu. Bolo fascinújce sledovať šachy, ktoré medzi sebou hrali, aby sa napokon ich duel zúžil na súboj ich najlepších pretekárov.
Mads Pedersen a Mathieu Van Der Poel odolali veľkej stíhačke šprintérskych tímov a vo férovom súboji v cieľovej rovinke sa tešil dánsky pretekár, ktorý ukázal, že majster sveta určite nebude na monumentoch nezdolateľný.
Výsledky
1. PEDERSEN Mads Lidl - Trek 04:36:00
2. VAN DER POEL Mathieu Alpecin - Deceuninck 00:00
3. MEEUS Jordi Bora - hansgrohe 00:16
4. PHILIPSEN Jasper Alpecin - Deceuninck 00:16
5. MILAN Jonathan Lidl - Trek 00:16
6. KOOIJ Olav Visma | Lease a Bike 00:16
7. GIRMAY Biniam Intermarché - Wanty 00:16
8. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 00:16
9. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco - AlUla 00:16
10. TRENTIN Matteo Tudor Pro Team 00:16
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase pretekov (km do cieľa):
1. 97 km: Scherpenberg (1500 m; 4 %; 9 %)
2. 92 km: Baneberg (300 m; 10 %; 20 %)
3. 86 km: Monteberg (1000 m; 7,3 %; 13 %)
4. 84 km: Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
-. 67 km: Plugstreets - kocky a šotolina (spolu 4700 m)
5. 54 km: Monteberg (1000 m; 7,3 %; 13 %)
6. 52 km: Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
7. 44 km: Scherpenberg (1500 m; 4 %; 9 %)
8. 40 km: Baneberg (270 m; 9 %; 20 %)
9. 34 km: Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
video v clanku ikonka ciernaVideosumár vlaňajších pretekov
 
Náš eshop