Peter Sagan podporil žilinské korene a užíva si dúhový dres

29.2.2016, 16:30 | Slovensko a Slováci | Rastislav Boris
Peter Sagan sa po druhom a siedmom mieste na úvodných belgických klasikách expresne presunul do Bratislavy, kde v pondelok na tlačovej konferencii odprezentoval nový projekt CyS - Peter Sagan Academy, pod ktorým zastreší jeho materský klub CyS Žilina fungujúci ako občianske združenie. "Rozhodol som sa vrátiť k starým koreňom, kde som vyrastal. Chcem pomôcť rozvoju slovenskej cyklistiky a podporiť deti, pre ktoré som možno inšpiráciou. Vidím sa v deťoch, ktoré bicyklujú, tiež som tak začínal. Zároveň chcem vrátiť klubu a tunajším ľuďom to, čo pre mňa urobili," povedal Sagan.  
 
Saganove meno pritiahlo sponzorov, ktorí projekt materiálne zabezpečia (autá Citroën, dresy Sportful, bidóny Tackx atď.), aby sa vybavenie nezháňalo na poslednú chvíľu a deti mohli bezstarostne pretekať. "Tiež sa posnažíme, aby projektu nechýbali finančné prostriedky. Treba niečo urobiť s aktuálnou situáciou v slovenskej cyklistike. Každé dieťa, ktoré chce bicyklovať, by malo dostať šancu. Dieťa z Košíc síce nebude dochádzať do Žiliny, ale je to o postupných krokoch," komentoval majster sveta.
 
 
cys zilina 02
Peter Sagan na tlačovej konferencii (© Patrik Vachalík, Cycling-Info.sk)
 
 
Personálne sa v klube nič nemení a hlavnými trénerskými ťahúňmi zostávajú Milan Novosad, Michal Vyšňa a Ivana Benčová. "Naša práca má význam, ale chceme ju ešte skvalitniť a byť konkurencieschopní vo svetovom merítku. Možno sa postupne "nabalia" ďalší sponzori. V budúcnosti plánujeme aj mužský tím pre chalanov do 23 rokov, aby mali väčšie šance na posun až do zahraničných tímov. Pre deti bude na prvom mieste tréning a pri veľkom záujme ich možno rozdelíme do výkonnostných skupín," povedal Novosad.
 
Pod hlavičkou akadémie by mala narásť kvantita a motivácia cyklistov. Milan Novosad dodal pre Cycling-info.sk: "Už nebudeme jazdiť len za naše výsledky, ale aj za meno Petra Sagana. Radi zoberieme ďalšie deti, ale uvidíme, ako to zvládneme personálne. Všetci traja tréneri trénujeme popri práci, často na to doplácajú naše rodiny. Dúfam, že teraz sa ešte viac rozvinie aj spolupráca so športovým gymnáziom v rámci nového zákona o športe. Každopádne, je to výborný pocit, keď máme napríklad nové auto a už na nás netrúbia v mechanickej kolóne, aby sme pridali." Prvá zmienka o organizovanej žilinskej cyklistike pochádza z roku 1920, súčasný klub funguje od sezóny 1991.
 
 
cys zilina 07
CyS Žilina s Petrom Saganom (© Patrik Vachalík, Cycling-Info.sk)
 
 
Peter Sagan pokračuje aj v podpore Detskej tour, ktorá funguje od sezóny 2014 a tento rok prinesie deťom deväť súťažných kôl v termínoch od apríla do septembra. Hlavným organizátorom projektu je ďalší Saganov bývalý tréner Peter Zánický. Sagan mu prisľúbil, že tentoraz už navštívi aspoň jedno kolo, keďže v minulosti mu v tom zabránili tímové povinnosti. Sociálnym rozmerom projektu bude, že priestor dostanú aj deti z detských domovov. Ďalšou novinkou v Saganovej kariére je, že jeho zástupcom pre slovenské médiá sa stal Matej Vyšňa, čo potvrdzuje, že Peter sa najradšej obklopuje blízkymi ľuďmi zo "starých časov" a ktorým dôveruje.    
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria (© Patrik Vachalík, Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
 
 
SAGAN SI UŽÍVA, ODCHOD TIŇKOVA HO NEPREKVAPUJE
 
Slovenský cyklistický fenomén začal sezónu 2016 prvýkrát bez "ropných etapových podujatí" v Ománe, Katare alebo Dubaji. Zatiaľ štartoval len v Argentíne a na dvoch belgických klasikách. Uvoľnený čas využil na viac ako dvojtýždňové vysokohorské sústredenie. "Cítim sa dobre a dúfam, že sa ešte zlepším. Teraz ma čaká už pomerne tradičný program. Každé preteky sú iné, tak ako každá kniha je iná, vždy záleží od konkrétnych rozhodnutí. Snažím sa užívať si dres majstra sveta a neberiem to negatívne, že by som si pripúšťal tlak," komentoval Sagan.
 
Líder tímu Tinkoff tiež priznal, že ho neprekvapilo vyhlásenie jeho zamestnávateľa Olega Tiňkova o odchode z cyklistiky na konci sezóny. "Vyjadril sa a uvidíme na konci sezóny, či to myslel vážne. Myslím si, že áno. Neprekvapilo ma to, keďže vidí, že niektoré veci v cyklistike nefungujú. Z ľudského hľadiska je to v poriadku, oznámil to s dostatočným predstihom. Pre mňa to znamená, že si musím hľadať nový tím. Teraz je len na nás, aby sme ukázali výsledky. Nad prípadným prestupom do Contadorovho tímu nerozmýšľam, lebo ešte nie je založený," reagoval šampión z Richmondu.
 
Petra Sagana teraz čaká pomerne tradičný program: talianské eventy Strade Bianche, Tirreno - Adriatico a Miláno - San Remo, potom belgické klasiky a Paríž - Roubaix. Štart v Rio de Janeiro 2016 zostáva otázny, i keď Sagan si už vyskúšal trať: "Bolo tam pekne a teplo, ale trať bola ťažká. Po jarných klasikách sa rozhodnem, či má význam, aby som tam štartoval." V závere tlačovej konferencie ešte zagratuloval bratovi Jurajovi k druhému miestu v šiestej etape na Tour de Langkawi.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop