Na Okolo Slovenska napokon uvidíme historicky najviac tímov, Kováč s jednotkou

12.5.2016, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
O mesiac v tomto čase už budeme poznať víťazov 60. ročníka pretekov Okolo Slovenska. Na našich stránkach ste o našom najvýznamnejšom podujatí pravidelne informovaní, takže nebudeme opakovať staré-známe záležitosti. Vedenie pretekov vo štvrtok poskytlo nové detaily jubilejného ročníka, ktorý bude mať prológ a päť etáp od 7. do 12. júna.
 
Generálnym partnerom bude spoločnosť Škoda Auto Slovensko. Automobilke teda bude patriť žltý dres. Všetky cenné tričká dodá talianska spoločnosť Santini SMS, ktorá je oficiálnym partnerom SZC a oblieka našu reprezentáciu. Rovnako tak majstrov sveta a aktuálne aj lídrov všetkých klasifikácií na Gire.
 
 
ci 2
dres lídra pretekov (© Aeternus Photography - Tomáš Schiller pre C-I.sk)
 
 
Na štarte uvidíme zrejme 21 Slovákov. Najsilnejšie možné zloženie poskladá Martin Fraňo v Dukle Banská Bystrica a v reprezentácii i regionálnom výbere by mali štartovať najmä mladí Slováci. Zvyšní traja by mali zastupovať farby zahraničných celkov - Roman Broniš s Robertom Malíkom CK Příbram a Marek Čanecký Amplatz-BMC.
 
Keďže vlaňajší víťaz Davide Vigano prestúpil do Androni Giocattoli a na Slovensko svoj celkový triumf obhajovať nepríde, športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič sa rozhodol číslo 1 venovať Dukle a Marošovi Kováčovi. "Chcem sa organizátorom poďakovať, že sa takto rozhodli a je to pre mňa veľká pocta. Verím, že mi to v kombinácii s hrdosťou dodá pár wattov, ktoré budem na trati potrebovať," povedal najskúsenejší jazdec Dukly.
 
V reprezentácii sa tentoraz nepredstavia jazdci Tinkoffu. Mala by to byť podobná zostava ako na Kuriéroch, teda s lídrom Ľubošom Malovcom.
 
 
ci 23
Maroš Kováč (© Aeternus Photography - Tomáš Schiller pre C-I.sk)
 
 
Hlavným rozhodcom UCI bude Talian Davide Bardelli. Vo funkcii antidopingového komisára bude pôsobiť Švéd Ulf Näslund.
 
V nedeľu 12. júna sa bude opäť konať podujatie Energia na kolesách určené pre širokú verejnosť, ktoré sa teší čoraz väčšej popularite.
 
 
Vyjadrenia hlavných organizátorov pretekov:
 
Peter Privara, generálny riaditeľ: "Každý rok prostredníctvom našich pretekov prezentujeme krajinu asi dvadsiatim rôznym národnostiam, z ktorých pochádzajú cyklisti na štartovej listine, a snažíme sa im ukázať čo najkrajšie Slovensko. Veľký záujem o preteky prejavila Banská Bystrica, takže začíname v strede nášho štátu. Potom sme sa to snažili viesť cez kúpeľné mestá, ale aj tie, ktoré jednoducho mali záujem sa zapojiť do nášho projektu a bolo možné viesť tadiaľ trasu. Ďakujeme partnerom, ktorí sa do nášho projektu zapojili a dúfame, že zažijeme pekné preteky."
 
Stanislav Holec, zostavovateľ trate: "Trasa sa nerodila ľahko. Viackrát sme ju museli z rôznych dôvodov meniť, dúfam, že už je všetko uzavreté a žiadne nepríjemnosti nenastanú. Snažili sme sa trať konzultovať aj s Marošom Kováčom a Duklou Banská Bystrica, aby sme trochu pomohli našim tímom, aj keď, samozrejme, nedá sa celá trať ušiť pre Slovákov. Boli by sme radi, ak by sa presadili napríklad priamo v Banskej Bystrici, teda ich domovskom stánku. To by bolo výborné. Tradične sme nemohli obísť Tatry a rozhodli sme sa pre cieľ na Štrbskom Plese. Podľa môjho osobného názoru táto 2. etapa by nemusela byť najťažšia, ale určite bude veľmi dôležitá. Zuberec bol v histórii našich pretekov častou destináciou a vždy sme sa tam stretli s obrovským elánom miestnych ľudí - organizátorov aj fanúšikov. Je tam krásna príroda, urobí sa tiež okruh okolo tohto mestečka. Preteky zrejme rozhodne sobotňajšia etapa do Bojníc s množstvom stúpaní. Neďaleko pred cieľom sa dostane k slovu známe Fačkovské sedlo a ak sa tam vytvorí skupina, je možné, že náskok udrží do cieľa. V Bojniciach sa bude finišovať a aj štartovať priamo pod zámkom, takže mala by to byť nádherná scenéria."
 
Ľudovít Lučanič, športový riaditeľ: "Prvý raz v histórii sa na pretekoch zúčastní až 24 tímov, čiže ak by tímy prišli v plnom zložení, tak bude pelotón pozostávať zo 144 pretekárov. Napriek množstvu pretekov v júnovom termíne nemáme núdzu o záujem a je z čoho vyberať. Mrzí nás, že sme na štart nedostali žiadny profesionálny kontinentálny tím, nádejne to vyzeralo so švajčiarskym družstvom Roth, ale napokon sme sa nedohodli. Takéto tímy uprednostňujú preteky vyšších kategórií s väčším množstvom UCI bodov. Pelotón ale bude kvalitný, zostavený zväčša zo špičkových kontinentálnych celkov, ktoré sa pravidelne presadzujú na dobrých pretekoch. Prísť by mal štvornásobný medailista z MS v cyklokrose Kevin Pauwels, dlhoročný profík Mauro Finetto a ďalší známi pretekári, ktorých ale nechcem menovať, lebo tímy ešte súpisky môžu upraviť."
 
 
fotogaleria ikonkaVedenie pretekov (© Aeternus Photography - Tomáš Schiller pre C-I.sk)
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
 
Z tlačovej správy pretekov:
Líder pretekov ponesie v priebehu pretekov na sebe ŽLTÉ TRIČKO s logom generálneho reklamného partnera ŠKODA AUTO SLOVENSKO. Najlepší pretekár v bodovacej súťaži si oblečie BIELY DRES S MODRÝMI BODMI. Bodmi sa bude hodnotiť umiestnenie v 15 rýchlostných prémiách a v cieli jednotlivých etáp. Pretekár, ktorý nazbiera najviac bodov na vrchárskych prémiách, ktorých bude v tomto ročníku dovedna 17, ponesie na sebe dres najlepšieho vrchára – BIELY S ČERVENÝMI BODMI. Cyklista s najrýchlejším časom spomedzi jazdcov do 23 rokov ponesie na sebe BIELY DRES. Už tretí rok bude v pelotóne aj BIELO-MODRO-ČERVENÝ DRES pre najlepšieho slovenského pretekára v pelotóne.

Vo všetkých cieľových mestách čaká na fanúšikov zaujímavý program – vystúpenie Nikol Frýbortovej, vicemajsterky sveta v sálovej cyklistike, Jána Kočiša, majstra sveta v cyklotriale i koncert Samuela Tomečka, doplnený vystúpeniami miestnych folklórnych súborov. V Piešťanoch si trať pretekov môže otestovať aj široká verejnosť, pre ktorú je pripravené podujatie ENERGIA NA KOLESÁCH s partnerom Slovenské elektrárne – spoločnosť skupiny Enel.
 
 
Trasa:
Prológ: (1,1 km): Banská Bystrica > Banská Bystrica
1. etapa (136,8 km): 3x okruh Banská Bystrica > Sliač > Mičiná > Banská Bystrica
2. etapa (170,1 km): Banská Bystrica > Brezno > Poprad > Starý Smokovec > Štrba > Štrbské Pleso
3. etapa (193,2 km): Štrbské Pleso > Svit > Tatranská Polianka > Štrb. Pleso > Liptovský Hrádok > Bešeňová > Zuberec
4. etapa (183,7 km): Zuberec > Tvrdošín > Oravská Lesná > Žilina > Rajecké Teplice > Fačkovské sedlo > Bojnice
5. etapa (121,9 km): Bojnice > Partizánske > Horné Obdokovce > Piešťany
 
 
fotogaleria ikonkaProfily etáp Okolo Slovenska 2016
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 
Zoznam tímov:
vlajka NATIONAL TEAM SLOVAKIA
vlajka DUKLA BANSKÁ BYSTRICA
vlajka REGIONÁLNY TÍM ZÁPADNÉHO SLOVENSKA
vlajka KLEIN CONSTANTIA
vlajka WHIRLPOOL AUTHOR
vlajka CK PŘÍBRAM – FANY GASTRO
albansko MARLUX NAPOLEONGAMES
albansko LOTTO SOUDAL
vlajka TEAM WIGGINS
vlajka UNIEURO WILIER TREVIGIANI
vlajka GM EUROPA OVINI
vlajka FIXIT.no
vlajka PARKHOTEL VALKENBURG
albansko SYNERGY BAKU CYCLING PROJECT
vlajka AMPLATZ-BMC
vlajka WSA GREENLIFE
vlajka FELBERMAYR SIMPLON WELS
vlajka KOLSS - BDC
vlajka LKT BRANDENBURG
vlajka STAKI BALTIK VAIRAS
vlajka MERIDIANA KAMEN
vlajka NATIONAL TEAM BELARUS
vlajka NATIONAL TEAM LATVIA
vlajka NATIONAL TEAM MAROCO
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop