História Okolo Slovenska: Úctyhodný čin sovietskeho trénera (26. ročník, 1982)

4.6.2016, 22:00 | Slovensko a Slováci | Marián Betík
Už pred štartom 26. ročníka preletela médiami zaujímavá správa. Tréner družstva Nemeckej demokratickej republiky prezradil zloženie svojho tímu. Fanúšikovia zahoreli veľkým očakávaním, zazneli totiž veľmi zvučné mená. V tíme malo byť kompletné kvarteto z majstrovstiev sveta 1981 v Prahe, ktoré získalo titul svetového šampióna – Berndt Drogan, Mario Kummer, Falk Boden a Olaf Ludwig. Pár dní pred štartom všetci štyria na Slovensko naozaj docestovali. Hlavne posledný menovaný po uvoľnení politických pomerov spôsobil v profesionálnom pelotóne poriadny vietor.

Veľkej pozornosti novinárov sa tešil trojnásobný majster ČSSR Miloš Hrazíra. Do Levíc, kde má štart úvodná etapa, docestoval skutočne netradičným dopravným prostriedkom. Z Brna do Bratislavy použil vlak, potom sadol na bicykel a 180 km z Bratislavy do Levíc prešiel na bicykli. Zhodnotil to slovami, že to bol tréning.

Účasť potvrdili tímy ZSSR, Poľsko, Holandsko, NSR, USA, Švédsko, Grécko, aj dva tímy ČSSR, celkovo malo zastúpenie deväť krajín, štartovalo 104 jazdcov. Trasa pretekov merala 1110 km, tvorilo ju 8 etáp, šarišská časovka v Prešove merala 34 km. Až 26 horských prémií napovedalo, že pelotón čaká veľa náročných stúpaní.

Prvá etapa (merala 173 km) obsahovala aj náročné horské úseky a tiež kľukaté úzke cesty, ktorými sa "zjazdovalo" z kopcov. Jazdci museli byťplne  sústredení, riziko pádov bolo vysoké. Nečakaným atakom sa prezentoval Berndt Drogan, už po 35 kilometroch sa pustil do sólového úniku a celých 40 km jazdil osamotený na čele pretekov. V stúpení na Tlstý vrch sa na neho dostahol Dvořáček a to už zavetril nebezpečenstvo Miloš Hrazdíra. Odhodlal sa k sólovému stíhaniu vedúcej dvojice a bol úspešný. Neskôr sa vytvorila päťčlenná skupinka, no pelotón sa nechcel zmieriť so stavom a razantne zvýšil tempo. Keď už mal hlavný balík vedúce kvinteto na dohľad, k smelému kroku sa odhodlal Hynek Dvořáček. Na ťažšom prevode sa vzdialil súperom, vypracoval si maličký náskok a senzačne si ho udržal až do cieľa, ktorý bol na štadióne v Leviciach. Na Okolo Slovenska tak dosiahol svoje druhé etapové víťazstvo, keďže v roku 1978 bol prvý v individuálnej časovke.

V Hontianskej etape sa udiala zaujímavá vec. Američan Ron Kiefel dostal defekt, čo zdvihnutou rukou signalizoval svojmu mechanickému vozu. Neutrálny mechanický voz bol v tých chvíľach vpredu a Kefelovi hrozilo, že naberie výraznú časovú stratu. Keď správa o jeho ťažkostiach zaznela vo vysielačke od moderátora pretekov, tréner sovietskeho družstva, bývalý vynikajúci cyklista Alexander Gusjatnikov vydal rázny pokyn svojim mechanikom. Ich auto prifrčalo ku Kiefelovi a postihnuté koleso mu bleskurýchlo vymenili. Počin hodný ceny za fair play.

Piata etapa bola v tomto ročníku jasne najťažšia. Merala 191 km a na jej trase bolo až 11  horských prémií. Deň predtým mal pád Berndt Drogan, poriadne sa poodieral a novinári čakali, že  túto etapu strávi tak trochu v závetrí. Berndt však všetkých zaskočil. Po napínavom priebehu, ktorému nechýbali odvážne úniky, sa predsa len rozhodovalo v cieľovom špurte. Dosť nečakane ako prvý preťal cieľ práve Berndt Drogan, pred svojim reprezentačným kolegom Olafom Ludwigom. Tretí dorazil vedúci jazdec celkovej klasifikácie Vološin a udržal si tak žlté tričko.

Šiesta etapa nebola veľmi dlhá (143 km)a ani veľmi členitá, veď pelotón musel prekonať výškový rozdiel iba 200 metrov. Predpokladalo sa teda, že to bude tak trochu "odddychová jazda". Opak  bol pravdou, až 12 jazdov sa práve v tejto etape vzdalo. Organizátorom však nezahralo do karát  počasie. Iba pár minút pred štartom sa v Prešove spustil veľký lejak a štart musel byť odložený o pár minút. Do etapy zasiahlo už iba 81 jazdcov. Pokusov o únik bolo požehnane, ale o postavení na pódiu sa rozhodovalo až v cieľovom finiši početnej čelnej skupiny v uliciach Prešova. Československo v nej malo trojčlenné zastúpenie, a tak sa čakalo, že spomínané trio zvolí vhodnú taktiku, ktorá by priniesla víťazstvo našim farbám. Presne tak sa aj stalo. Po skvelom finiši vyhral doslova o šírku galusky Ladislav Ferbauer. V žltom tričku ostal naďalej Vološin, druhý Svatopluk Henke (RH Brno)na neho strácal 1:31 min, Ferbauer sa posunul výrazne nahor, po šiestej etape mu patrilo tretie miesto. Berndt Drogan (NDR) figuroval na štvrtej pozícii a čakalo sa, že podnikne razantný útok na celkové víťazstvo. V záverečný deň totiž cyklistov čakala časovka na 34 kilometrov a v jazde proti stopkám bol Drogan absolútna extratrieda.

V záverečný deň sa išla časovka z Prešova do Sabinova a späť. Pred ňou mal "žltý" Vološin k  dobru presne 2 minúty na Drogana a 4:50 min na ďalšieho výnimočného časovkára Olafa Ludwiga. Silne prechladnutý Miloš Hrazdíra bral v posledných dňoch antibiotiká, ale v časovke podal výborný výkon, ktorý pre neho znamenal tretí najlepší čas. Vyhral Ludwig pred Bodenom (obaja NDR), príjemne prekvapil štvrtým miestom Ferbauer, keď na víťaza stratil iba 24 sekúnd. V celkovom poradí ho to posunulo na skvelé druhé miesto, hneď za Vološina. Až za Ferbauerom figuroval Drogan, ktorý nepodal očakávaný výkon a tréner NDR Wolfram Lindner ho za výkon v časovke skritizoval.
 
 
Čítali ste ukážku z pripravovanej knihy histórie pretekov Okolo Slovenska, ktorá by mala vyjsť po skončení 60. ročníka (teda v lete 2016) a bude mapovať kompletnú históriu našich najvýznamnejších pretekov...
 
Ďalšia ukážka:
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop