Spoločný šampionát v Hodoníne a Kyjove s ťažkou trasou i českým súbojom o Rio

21.6.2016, 17:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Posledné júnové dni tradične patria národným šampionátom. Slovenský sa koná spolu s českým a podujatiu to významne pomáha v prestíži aj popularite. Fanúšikovia môžu vidieť viac profesionálov, ktorí bojujú s odhodlanými kontinentálnymi aj klubovými jazdcami. Je to jediná príležitosť v roku vidieť našich pretekárov Pro tímov súťažiť v Česku alebo na Slovensku. Česi zvýšením kategórie Czech Tour už domov prilákali viacero svojich hviezd, my ešte nie.
 
Tento rok dostal od Českého svazu cyklistiky poverenie zorganizovať "majstrák" Cyklistický klub Dacom Pharma Kyjov, ktorý sa venuje najmä práci s mládežou a z tohto celku vzišiel do sveta cyklistiky napríklad Jan Bárta. Každoročne organizujú jedno z kôl Českého pohára a zrejme nebude tento týždeň na štarte český pretekár, ktorý by nepoznal okruh. Nutné je tiež poznamenať, že MČR a SR sa na rovnakom mieste i okruhu konali už v roku 2010.
 
 
msr zilina sumar 5v
Vlaňajšie preteky juniorov (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Program je podobný ako každý rok. Česi obľubujú spojenie všetkých časoviek do jedného dňa, čo sa stane vo štvrtok v Hodoníne. Drvivá väčšina trasy bude na Slovensku v obciach Holíč, Radimov, Unín, Štefanov a Letničie. Juniorky si dajú 16 výživných kilometrov, juniori a ženy 24, muži Elite i dvadsať trojkári až 50 kilometrov nie ľahkého profilu.
 
V piatok bude voľný deň a víkend obstarajú preteky už v Kyjove. Na sobotu vymysleli organizátori 103 kilometrov (5 okruhov) pre ženy s juniorkami a juniori si dajú o jeden okruh viac, teda 123 kilometrov. Zaujímavosťou je, že štartovať budú oba pelotóny tesne za sebou s predpokladom, že rýchlejší juniori o celé kolo nedobehnú ženy. Rozumieme, že organizátori chceli obce Strážovice, Věteřov, Sobůlky ako aj samotný Kyjov čo najmenej paralizovať, ale pre nás to znamená veľmi náročnú a hlúpu robotu live spracovávať oba preteky naraz, čo si vyžiada svoju daň v slabšom spravodajstve žien.
 
Všetko vyvrcholí v nedeľu, kedy sú už od 8:00 (o štyri hodiny skôr ako vlani) na programe preteky mužov Elite a U23. Na deviatich okruhoch čaká cyklistov 185 kilometrov a 2600 nastúpaných metrov. Skorší čas štartu vysvetľujú organizátori požiadavkou Českej televízie, ktorá bude vyrábať priamy prenos z pretekov a vrámci reciprocity s vlaňajškom odovzdá signál aj RTVS.
 
 
msr zilina sumar 7v
Maďarský kameraman RTVS vlani v Žiline (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Časovka bez obhajcu dáva šancu Dukle, Čaneckému ale i Kolářovi
 
V domácej Žiline sa Peter Sagan postavil na štart oboch disciplín, tento rok už ostane iba tradične pri nedeli. Určite spoznáme nového majstra Slovenska v časovke. Predpokladali sme, že vzíde zo štvorice Maroš Kováč - Patrik Tybor - Marek Čanecký - Jozef Metelka. Pozitívne ale prekvapil Michael Kolář, ktorý sa rozhodol prísť vo štvrtok do Hodonína. Kováč bol vlani o 16 sekúnd rýchlejší ako Tybor a kamaráta vyhrať zadarmo nenechá. "Určite mu to nepustím (smiech)," povedal nám 39-ročný Trenčan a pokračoval: "Necítim sa ako favorit vzhľadom na moju formu, ktorú som predviedol na Okolo Slovenska. Samozrejme, vydám zo seba maximum!" Medailu chce získať aj Tybor: "Bude to ťažká časovka, päťdesiat kilometrov som hádam ešte nikdy nešiel. Patrí sa, aby sme ako kontinentálny tím získali čo najviac medailí, takže určite zabojujeme."
 
Čiernym koňom časovky bude pretekár, ktorý ju paradoxne nemá rád a posledné roky v nej na MSR ani neštartoval. Marekovi Čaneckému ale do karát hrá náročný profil boja proti chronometru. Opráši teda BMC timemachine hneď s medailovými ambíciami. Favorizuje ho napríklad aj Kováč. "Nebudem to skrývať. Je pravdou, že mám v časovke iba tie najvyššie ambície. Po Okolo Slovinska sa cítim dobre pripravený. Dúfam, že všetko sadne ako má, budem zdravotne fit a predvediem takú jazdu, s ktorou budem spokojný. Príde ma podporiť aj rodina, takže teším sa na štvrtok i nedeľu," vravel Čanecký.
 
 
canecky 2016 casovka obr
Marek Čanecký v časovke (© archív MČ)
 
 
Po šiestom a štvrtom mieste rozhodne do boja o prvé pozície bude chcieť prehovoriť paralympijský majster sveta Jozef Metelka. Na štartovej rampe sa objaví aj jeden dres Tinkoffu. Do súboja sa zapojí Michael Kolář ako jediný zo slovenskej enklávy rusko-dánskeho celku. "Bude to zaujímavý súboj, ale nie som časovkár, takže to bude skôr tréningové. Nepripravoval som sa nijako špeciálne. Pred dvoma dňami som sa rozhodol, že sa teda zúčastním. Sám som zvedavý aký výkon dokážem podať v takejto hodinovej časovke," vravel nám kanadský rodák.
 
Na šampionáte sa oficiálne nebude bojovať o tituly do 23 rokov. Bude to kategória mužov ako to je podľa pravidiel UCI. O pomyselný titul zabojujú Ľuboš Malovec s Jurajom Bellanom a Andrejom Strmiskom. Malovec časovku nejazdieval, rozhodol sa ale urobiť výnimku: "Prihlásil som sa, sám som zvedavý ako pôjdem. Tento rok som ešte nešiel ani jednu časovku, takže uvidíme. Na Okolo Slovenska sa ukázali aj ďalší chalani dvadsať trojkári, takže nebude to vo štvrtok ani nedeľu nič jednoduché, ale ja sa cítim dobre."
 
Medzi ženami sa predpokladá súboj Terezy Medveďovej, Janky Keseg Števkovej a Alžbety Pavlendovej. Náročnejší profil ako vlani bude skôr vyhovovať cyklistke BePinku, ale 24 kilometrov je dobrá vzdialnosť aj pre bývalú olympioničku, ktorá v Žiline absentovala kvôli disciplinárnemu trestu. Pavlendová pred rokom prehlrala o necelú sekundu. "Ako vždy chcem bojovať o tituly. Túto sezónu mám inú koncepciu pretekov, čoho výsledkom je už viac ako 500 UCI bodov v drahových disciplínach, takže uvidím, čo to prinesie na ceste. Časovka by mi mohla vyhovovať, ale všetko sa ukáže v deň D. Som rada, že českí organizátori znova neurobili "vrcharsku časovku" ako je to u nich zvykom," zhodnotila Pavlendová. Čiernym koňom môže byť Lucia Valachová. Medzi juniorkami sa čaká jasný triumf Lucie Michaličkovej, rovnako ako Matúša Štočeka u juniorov. Vlaňajší víťaz Samuel Oros, zdá sa, nemá ideálnu formu na to, aby ho prekonal.
 
 
msr 2015 zilina casovka zeny podium
Vlani zdolala Medveďová Pavlendovú o 0,7 sekundy (© Jaroslav Maliňák, C-I.sk)
 
 
V pretekoch sa očakávajú veľké selekcie a hlavne české súboje
 
Nad favoritom medzi elitnými mužmi je zbytočné polemizovať. Otázne je len to, akú taktiku vymyslí Ján Valach, pretože medzi českými pretekármi sa bude bojovať o miesta na OH do Ria, takže slovenská enkláva by mohla pomáhať Romanovi Kreuzigerovi a medzi tým bez problémov Peter získať titul. Pre Kolářa s Baškom bude trasa zrejme priťažká. Juraj Sagan by ju na medailu zvládnuť mal, takže zrejme jeden cenný kov ostane kontinentálnym Slovákom. Zabojuje o neho dvojica najlepších z Okolo Slovenska, teda Čanecký - Tybor. Obaja boli pred šiestimi rokmi ešte dvadsať trojkári. Dubničan si okruh pamätá: "Veru bol dosť náročný, bude treba šetriť sily do posledných okruhov. Som zvedavý ako mi sadne ten skorý štart, čo je tiež dosť netradičné. Ešte dôležitejšie bude počasie, či bude teplo alebo nejaký dážď a chladnejšie. Ale aj tak rozhodnú nohy, dúfam, že mi pôjdu dobre."
 
Český svaz cyklistiky vyhlásil nedeľňajšie preteky zároveň za nominačné do Ria, kde pocestujú štyria Česi, z toho jeden bude určite majster ČR v časovke. Takže k Janovi Bártovi sa budú hľadať traja kolegovia. Preto sa čaká veľmi zaujímavý súboj medzi Kreuzigerom, Štybarom, Vakočom, Königom, Hirtom, Černým či Hníkom.
 
 
vakoc kreuziger 2016 zilina lejak
Vakoč, Kreuziger a Sagan vo vlaňajšom žilinskom lejaku (© Jaroslav Maliňák, C-I.sk)
 
 
Pre zaujímavosť dodajme, že na tejto trati v roku 2010 získal titul Martin Kostelničák pred Marošom Kováčom a Martinom Riškom, hoci paradoxne boli až dvaja dvadsať trojkári lepší a prišli do cieľa v Kyjove pred eliťákmi. Boli to Jakub Novák a Matej Vyšňa. Český titul získal Petr Benčík. Novák bol celkovo až ôsmy.
 
Prvý raz sa na MČR a SR 2016 nezúčastní ani jeden z bratov Velitsovcov. Martin je na sústredení vo Švajčiarsku, Peter zasa na ďalšom zo série vyšetrení v Anglicku.
 
Medzi dvadsať trojkármi sa očakáva súboj Malovca s Bellanom na ťažkej trati. Možno si pamätáte, ako sedel Malovcovi okruh v Slavkově u Brna pred dvoma rokmi. S Pro jazdcami vydržal až do posledného okruhu. Erik Baška by mal byť zaradený už do kategórie Elite, ak ale finišuje medzi prvými troma dvadsať trojkármi, budeme zvedaví, či mu udelia neoficiálnu medailu. Na neho je však trasa veľmi ťažká.
 
V ostatných kategóriách to bude veľmi podobné ako v časovke. Zvedaví budeme na to, ako si jednotliví pretekári budú počínať v českej konkurencii. Zo žien bude popri Tereze Medveďovej tradičnou favoritkou Monika Kadlecová, u dráharky Alžbety Pavlendovej platí ešte viac to čo pri časovke - ťažký okruh. Za obhajobou ale ísť chce: "Etapu poznám z roku 2010, kedy som bola strieborná. Budem bojovať a uvidí sa. Keďže majstrovstvá sveta su v Katare, čo je placka, som zvedavá, ako nakoniec dopadne nominácia na ne. Podla vlastných skúsenosti nestačí byť majsterkou SR, asi treba mať aj iné meno či klub," dodala trochu sklamaná Pavlendová. Lucia Michaličková si pôjde vlastné preteky, ale nedivili by sme sa, ak by finišovala blízko ženských medailí. Juniorský titul obhajuje jej brat Juraj Michalička. Tento rok síce výkonnostne stagnuje, ale kopce mu budú sedieť viac ako robustnému Matúšovi Štočekovi či Adriánovi Foltánovi, ktorý vyniká na rovinách a zvlnených terénoch. Medzi našimi juniormi je to vzácne vyrovnané a na náročnom teréne bude môcť na medailu útočiť hádam aj osem ľudí tradične z CTM bášt Žiliny, Trenčína a Žiaru. Favorizovaní sú najmä rozpočtovo posilnení Žilinčania.
 
 
msr juniori box velka
Michalička získal vlaňajší titul priamo na sidlisku, kde vyrastal  (© J. Maliňák, C-I.sk)
 
 
Všetkým zúčastneným na šampionáte želáme veľa šťastia! Veríme, že sa Slováci v českej konkurencii úplne nestratia (iba trochu), predvedú pekné súboje o jednotlivé tituly a znova vzrastie počet našich na štarte.
 
V stredu o 13:00 budeme publikovať rozhovor s manažérom podujatia Jakubom Kratochvílom...
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop