Slováci cestujú do Kataru s veľkými ambíciami vo všetkých troch kategóriách

7.10.2016, 10:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V nedeľu naberie pätnásť ľudí, teda väčšina slovenskej výpravy na tohtoročné Majstrovstvá sveta, smer Katar. Na historicky prvých MS na blízkom či strednom východe nás bude reprezentvovať jedenásť pretekárov v troch kategóriách, ako ste sa dozvedeli z nášho článku o nominácii. Po predchádzajúcich úspechoch budú postavení pred ťažkú úlohu aj tentoraz uspokojiť namlsaných fanúšikov.
 
Katar je destináciou, ktorú možno mnohí nemajú radi, čakajú nás možno monotónne preteky a možno vyhrá v každej kategórii pretekár, ktorý "neprelezie žiadny kopec", ale musíme si uvedomiť, že profil nie možno, ale určite hrá v prospech Slovákov. Ak zhrnieme dokopy všetky tri kategórie, v ktorých sa naši predstavia, šance na medailu snáď nikdy neboli také veľké. Slováci vedia špurtovať a nemali by šancu presadiť sa v ťažkých kopcoch.
 
 
Obhajca titulu je pred ťažkou výzvou
 
Peter Sagan cestuje do krajiny, ktorá sama seba nazýva Perlou stredného východu, vo veľmi nepríjemnej úlohe úradujúceho šampióna a klišé o tom, že obhájiť je ťažšie ako zvíťaziť prvý raz u neho rozhodne platí. Možno aj to bol jeden z dôvodov snahy vytvoriť u novinárov a fanúšikov pocit, že účasť nie je samozrejmá, ale o nej premýšľa. V skutočnosti o nej nikdy nepremýšľal, len z viacerých dôvodov umne nadviazal na náhodne vzniknutú situáciu po jednom z poetapových rozhovorov na Enecu. Tvrdili sme to od začiatku. Peter nikdy bezdôvodne neušiel z boja, práve naopak, Slovensko doteraz reprezentoval na každej akcii, dokonca aj keď nebol fyzicky v poriadku (MS 2010 a 2014). Na Rio sa mu odvážne podarilo vymysieť plán B.
 
Diskusia o Saganových šanciach je zložitá. Súboj s najrýchlejšími mužmi planéty v očiach jeho fanúšikov aj odborníkov nevzbudzuje prílišný optimizmus. Papierové predpoklady hovoria o jasných favoritoch, kde Peter patrí skôr do širšieho ako užšieho okruhu. V minulosti sme sa ale už mnohokrát presvedčili, že rovina na papieri a ani široká cesta vedúca do cieľa nemusia nutne znamenať triumf toho najfavorizovanejšieho, lebo mozaika sa skladá aj z desiatok až stovák predchádzajúcich kilometrov, ktoré jazdci absolvujú v púšti a pri obrovskom teple. Nemá Peter často problémy s tým, že o víťazstvá prichádza kvôli tomu, že s ním nikto nechce spolupracovať, že "všetci" idú proti nemu? Ak budeme svedkami hromadného špurtu, tento scenár nehrozí.
 
Netreba zabudnúť, že medaily sú tri. Pred Richmondom by celé Slovensko oslavovalo akýkoľvek cenný kov. Fanúšikovia by si to mali uvedomiť a pristupovať k tomu rovnako. Ak zvíťazí notorický šprintér a Peter sa postaví na pódium, bude jasné, že dal zo seba maximum a nikto nebude môcť byť sklamaný. Jasné je tiež to, že Juraj Sagan a Michael Kolář svojmu šéfovi oddane pomôžu. Toto trio vyhralo osem z desiatich jednorazových pretekov, kde spolu štartovalo! (5x M-SR, MS 2015, Flámsko 2016, ME 2016). Juro s Mišom sa na MS pripravovali spolu s masérom na Malorke. Peter doma v Monaku.
 
Peter Sagan a Katar, to je veľmi zaujímavé spojenie. Naša superstar bola doteraz v tejto krajine dvakrát - na Tour of Qatar v rokoch 2012 a 2015. Ani raz sa Petrovi nepodarilo vyhrať, zaznamenal "iba" dve druhé, dve tretie a tri štvrté miesta. Pred dvoma rokmi zažil zvláštny týždeň. Debutoval vo farbách Tinkoff-Saxo a hneď v prvej etape výborne pozične odolával deleniam na vetre, ale spolu s Tomom Boonenom sa v jednom momente ocitol na zemi. Doudieraný a zodratý špurtoval na štvrtom mieste. Bojoval aj o celkový triumf, napokon skončil šiesty, ale druhý a posledný raz v kariére vyhral súťaž do 25 rokov, do ktorej ani nevedel, že patrí.
 
 
ms richmond podium tcgfv
Vlaňajšie pódium (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Uzavrie Erik Baška jednu z dôležitých cyklistických kapitol úspešne?
 
Ešte väčšie šance ako Peter Sagan má v Dauhe Erik Baška. Mladý jazdec Tinkoffu má za sebou prvú sezónu medzi profesionálmi a využil zmenu pravidiel UCI, ktorá hovorí o možnosti štartovať s dvadsať trojkármi všetkým pretekárom bez rozdielu, akú zmluvu majú v rukách, ak sa ešte nepredstavili na šampionáte ako Eliťáci.
 
Odchovanec dohnianskej cyklistiky bude mať podobnú konkurenciu ako na ME v Tartu, pretože z ostatných kontinentov v tejto kategórii nepochádzajú favorizovaní šprintéri. Navyše, niekdajší súperi Mamir Staš či Davide Martinelli sú už pristarí. Veľkého favorita nevygeneroval ani Plumelec, kde pri Erikovej neúčasti prekvapujúco triumfoval Alexandr Rjabušenko.
 
Baškovými najväčšími súpermi budú najmä Taliani. Vincenzo Albanese (už má zmluvu s Bardiani) za posledné mesiace zaznamenal šesť triumfov, Jakuba Mareczka (Wilier-Southeast) ani nemusíme predstavovať, ten má osem víťazstiev v aktuálnej sezóne. Za nebezpečného považujeme Poliaka Alana Banaszeka (CCC Sprandi), ktorý ako prvoročák a čistokrvný šprintér odpadajúci na každom brdku prežíva vynikajúcu sezónu, vyhral napríklad aj etapu na Karpatských kuriéroch a na Degenkolbovom Sparkassen Münsterland Giro finišoval šiesty. Ešte lepšie tento pondelok dopadol Pascal Ackermann. Nemec špurtoval tretí a počas celej sezóny ukazuje stabilnú výkonnosť. Jeho krajan Phil Bauhaus z Bory tento rok vyhral nejeden náročný špurt. Niečo podobné sa dá tvrdiť o Nórovi Amundovi Gröndahlovi a nástupcovia Hushovda či Kristoffa postavia tiež Kristoffera Halvorsena. Briti sa budú spoliehať na Christophera Lathama. Na pretekoch Okolo Dánska sme sledovali výborné výkony domáceho Madsa Würtza, ktorý sa už dohodol na zmluve s Kaťušou. Štartovú listinu nájdete tu.
 
Erikovi pomôže celoživotný reprezentačný kolega Ľuboš Malovec, vyžiadal si účasť verného pomocníka Juraja Lajchu a chorého Bellana nahradí Pavol Kvietok. Na šampionát je pripravený: "Na Enecu som sa cítil výborne, ale na Giro del Piemonte akoby na mňa niečo liezlo, bolo tam veľa cestovania, iba jeden deň som bol doma. Našťastie to, zdá sa, pominulo a je mi dobre. Škoda, že sa pokazilo počasie, lebo pripravoval som sa doma a nebolo to s tréningom ideálne. V horúčavách sa mi nepreteká dobre, ale zvyčajne som mal problém pri vysokých teplotách s kopcami, takže na rovine to snáď nebude problémom. Verím si, ak všetko klapne, mám šancu na výsledok. Problémom bude, že nemáme tím na kontrolovanie pretekov a predsa len, stať sa môže čokoľvek, nikdy neviete. Budeme sa spoliehať na iné tímy, resp. ak sa bude balík výraznejšie deliť, musím byť vpredu," povedal nám Baška.
 
Na šampionáty doteraz vždy prichádzal rozšpurtovaný z celej sezóny. V Tinkoffe ale v posledných mesiacoch nedostal priestor a od júnového domáceho šampionátu sa dostal do koncovky iba raz. Ako nevýhodu to ale nevníma: "Nie, to človek v sebe buď má alebo nemá. Nedá sa to len tak zabudnúť. Ja si práveže myslím, že som nazbieral množstvo skúseností pri snahe pomáhať tímu či snažení sa dostať do úniku. Verím, že to bude mojou výhodou."
 
 
baska erik me tartu velka
Erik Baška takto vyhral vlaňajšie ME v Estónsku (© ME 2015 Tartu)
 
 
Juniori môžu prekvapiť, šputovať vedia traja
 
Zostávajúci štyria Slováci nastúpia v piatok 14. októbra medzi juniormi. Ak by mali v profile väčšie kopce, dopadli by neslávne. Martin Riška ale posiela do Kataru ambiciózny tím, ktorý by čisto teoreticky mohol vytvoriť slušný šprintérsky vláčik. Adrián Foltán s Tomášom Personom na domácej scéne v rýchlych dojazdoch vynikajú, ma medzinárodnej síce tento rok nedosiahli výsledok, ale Tomáš Person vyhral jeden špurt v Morbihane, hoci nie o víťazstvo. Pretekárom s veľkými šancami zostáva Matúš Štoček. Nie je to čistý šprintér, ale svoju kondičku a fyzickú vyspelosť by mohol účinne použiť ako to predviedol dvakrát v Karlsbergu v technických dojazdoch. Na ME v Plumelci potvrdil aktívnu sezónu 14. miestom a štvrtým v špurte pelotónu. "Svetový šampionát bude iný - rovina, ale množstvo zákrut, takže človek si tam celé preteky schuti zašpurtuje a bude to o pozičnej jazde. Určite sa budem snažiť o výsledok. Uvidíme. Bude to znova iný deň, nové okolnosti," vravel nám už po "Európe" a doplnil tesne pred odletom: "Príprava šla dobre, cítim sa pripravený a zdravý. Uvidíme, čo to teplo urobí s organizmom, lebo bude to veľký teplotný skok za minimálny čas. Ciele sú vždy najvyššie, tak uvidíme."
 
 
Problém s rozdielom teplôt vníma aj vedúci výpravy Martin Riška: "Škoda, že sa počasie u nás tak pokazilo. Nemali sme rozpočet na to, aby sme šli na sústredenie do tepla. Verím, že sa za tých pár dní cyklisti dokážu aklimatizovať," povedal nám hlavný reprezentačný tréner, ktorému v Katare pomôže aj asistent Matej Vyšňa. Riška je pozitívne naladený: "Okrem menších problémov s vízami, resp. dĺžkou ich vybavovania, prebehla príprava bez problémov a verím, že máme v každej kategórii šancu na dobrý výsledok. Profil nám naozaj sedí, musíme to využiť. Peter a Erik sú jasnými lídrami, majú okolo seba postavené zostavy s úlohami pomáhať. Ja tiež verím, že juniori sú natoľko vyspelí, že pochopia všetky varianty, ktoré im na porade pred pretekmi predostrieme, a budú ťahať za jeden povraz," doplnil viacnásobný účastník MS.
 
 

 
 
Program Slovákov:
 
Štvrtok 13.10. od 11:00 do 14:55 - Preteky mužov U23 (166 km)
Erik Baška (1994, Tinkoff)
Juraj Lajcha (1994, Dukla Banská Bystrica)
Ľuboš Malovec (1994, Cycling Academy Team)
Pavol Kvietok (1997, Cyklistický tím Firefly)
 
Piatok 14.10. od 12:15 do 15:30 - Preteky juniorov (136 km)
Adrián Foltán (1998, MŠK - CK Žiar nad Hronom)
Samuel Oros (1998, Slávia ŠG Trenčín)
Tomáš Person (1998, CyS - Akadémia Petra Sagana)
Matúš Štoček (1999, CyS - Akadémia Petra Sagana)
 
Nedeľa 16.10. od 09:30 do 15:35 - Preteky mužov Elite (258 km)
Juraj Sagan (1988, Tinkoff)
Peter Sagan (1990, Tinkoff)
Michael Kolář (1992, Tinkoff)
 
 
Cycling-Info.sk z týchto MS exkluzívne spravodajstvo neprinesie. Z finančných dôvodov redaktora v Katare mať nebudeme.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop