Kto je vo vedení slovenskej cestnej cyklistiky a ako pracuje?

9.2.2017, 09:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Každý šport tvorí niekoľko základných zložiek ľudí. Pretekať vidíme športovcov, ktorí majú okolo seba podporný tím. Každý celok má svoje vedenie, ktoré o všetkom rozhoduje, i svojich majiteľov a sponzorov, ktorí sa viac či menej zapájajú do života daného tímu. Pracujú ale aj národné federácie / zväzy, ktoré sa starajú o reprezentačné výjazdy. V elitnej kategórii sú to iba MS a ME, ale v ostatných ako U23, ženy či juniori úloha národného zväzu silnie a jeho tréneri chodievajú s cyklistami na preteky. Koniec-koncov UCI preferuje systém Nations Cupov (U23, juniori, juniorky), kde súťažia národné výbery. Rozhodovacie právomoci v tejto sfére cyklistiky majú zväzoví funkcionári, ktorí majú na verejnosti často negatívnu konotáciu hoci mnohí ľudia ani nevedia, o koho vlastne ide a čo takí funkcionári robia. Rozhodli sme sa vám to priblížiť.
 
Slovenský zväz cyklistikyodvetvové riadenie, čo znamená, že každé odvetvie (cesta, dráha, MTB...) riadi príslušná komisia. Komisia je riadne volená valným zhromaždením klubov. Čo sa týka cesty, každý klub, ktorý organizuje preteky alebo sa zúčastní aspoň na jednom kole Slovenského pohára, má právo hlasovať za navrhnutých kandidátov. 26. novembra 2016 sa konalo posledné valné zhromaždenie v Dubnici, ktoré na nasledujúcich päť rokov zvolilo komisiu cestnej cyklistiky. Tú formálne schvaľuje ešte konferencia SZC, ktorá sa bude konať túto sobotu.
 
V novembri sa do boja o komisiu prihlásilo jedenásť kandidátov a každý klub mohol dať svoj hlas najviac piatim kandidátom, keďže komisia pracuje práve v päťčlennom zložení. Do komisie boli zvolení ľudia v takomto poradí podľa počtu dosiahnutých hlasov: Matej Vyšňa (CyS - Akadémia PS), Ľuboš Chren (CK Olympic Trnava), Martin Fraňo (Dukla BB), Lívia Hanesová (CK BB) a Peter Szász (PROefekt). Funkciu vykonávajú bez nároku na odmenu a práve od týchto pánov a dámy bude závisieť vývoj cestnej cyklistiky na Slovensku až do roku 2021.
 
 
vysna 2016 kurieri jaro
Matej Vyšňa vlani na Kuriéroch (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Táto komisia si spomedzi seba zvolila predsedu, a to Ľuboša Chrena. Keďže je cestná cyklistika najväčším odvetvím má dvoch zástupcov vo Výkonnom výbore SZC, predseda sa ním stal automaticky a za druhého zvolili Mateja Vyšňu. Obaja by tak mali zasadnúť do VV od najbližšieho zasadnutia vo februári/marci. Vyšňa vystrieda dlhoročného člena VV Pavla Gálika. Obaja majú teda právo riadiť a spoznávať aj celú činnosť SZC prostredníctvom prítomnosti vo výkonnom výbore. Ten rozdeľuje takmer celý rozpočet SZC na jednotlivé disciplíny, resp. medzi CTM, schvaľuje všetky smernice atď. Cestná cyklistika má ako jediná v ňom dvoch zástupcov. Ostatné disciplíny majú po jednom.
 
Viaceré hlasy z prostredia cyklistiky považujú komisiu za dobre vyváženú. Chren a Szász sa dlhodobo venujú mládeži, Fraňo mužom, Hanesová je stále ženskou cyklistikou a Vyšňa je mostom k profíkom. Vekový priemer komisie je 39 rokov.
 
Cestná komisia má zároveň dve subkomisie, a to subkomisiu mládeže a dospelých. Ľuboš Chren je zároveň predsedom subkomisie mládeže, mužov má na starosti Martin Fraňo. Subkomisie sú poradnými orgánmi, v jednej sú zástupcovia všetkých Centier talentovanej mládeže, v druhej zástupcovia všetkých väčších mužských klubov. Subkomisie monitorujú slovenskú najvyššiu súťaž a situáciu na domácich pretekoch. Predkladajú návrhy komisii CC na zlepšenie a fungovanie domácej súťaže. Aktívne sa zapája do diskusie s reprezentačnými trénermi a športovými riaditeľmi pri monitorovaní reprezentantov. Odporúča reprezentačným trénerom a športovým riaditeľom zloženia reprezentačných družstiev na jednotlivé akcie. Prináša návrhy na zlepšenia fungovania reprezentačných družstiev. Po návrhu reprezentačných trénerov a športových riaditeľov svojich kategórií odporúča komisii návrh nominácií reprezentačných trénerov na ME, MS, EYOF a OH. Aktívne sa zapája do diskusie pre zlepšenie fungovania disciplíny cestnej cyklistiky a prináša návrhy na zlepšenie komisii CC na schválenie.
 
 
riska martin okolo svk 2015
Martin Riška na Okolo Slovenska (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Komisia CC je najvyšším riadiacim orgánom cestnej cyklistiky, preto menuje trénerov a športových riaditeľov, ktorí zodpovedajú za chod a výjazdy reprezentačných družstiev aj celé ich financovanie. Rozpočty jednotlivých RD (reprezentačných družstiev) si môžete nájsť na stránke SZC v sekcii cestná cyklistika > reprezentácia. Zatiaľ tam vidíme juniorov a ženy, pravdepodobne k nim v priebehu februára pribudnú ostatné.
V sezóne 2017 sú na čele jednotlivých reprezentácií títo ľudia:
reprezentačný tréner: kadeti a kadetky - David Hikel
športový riaditeľ: juniori - Martin Riška
športový riaditeľ: juniorky a ženy - Erik Toček
športový riaditeľ: U23 - Adam Szabó
športový riaditeľ: Elite - Ján Valach
 
Na zväze existuje ešte funkcia koordinátora pre cestnú cyklistiku. Ten je vybraný na základe výberového konania, jeho úlohou je komplexne zabezpečiť účasť reprezentačných družstiev na zahraničných výjazdoch. Zodpovedá za technicko-materiálové zabezpečenie RD, logistiku a akreditáciu RD na pretekoch. Jeho ďalšou úlohou je zostavenie kalendára Slovenského pohára. Po pridelení rozpočtu pre jednotlivé RD komisiou CC tak isto zodpovedá za hospodárne vynakladanie so zverenými finančnými a nefinančnými prostriedkami, oblečením a za vyúčtovanie jednotlivých akcií podľa aktuálnych predpisov. Pre rok 2017 je koordinátorom Martin Riška.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop